X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila1996 wrote:
    Hej dziewczyny, dostałam dziwnych, dosyć silnych bóli podbrzusza. Nie krwawie ani nie plamię. Boli też przy oddawaniu moczu. Zaczęłam się trochę martwić czy to normalne, lub czy przypadkiem to nie przez tą torbiel. Myślicie że mogę wziąć nospe max? Tylko taką znalazłam w domu, a za godzinę mam wyjazd. Kontaktu do swojej lekarki też nie mam.
    Nospe max brałam w pierwszych dniach ciąży i jest ok. Niestety nie wiem,czy później można. Może w ulotce coś będzie?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Cześć dziewczyny. U mnie niestety usg wyszło kiepsko :( NT 3,2mm, wszystkie pozostałe parametry ok ale i tak ryzyko ZD 1:95. Mam skierowanie na amniopunkcję :(
    Nie martw się na zapas. To wcale nie znaczy,że Twoje dzieciątko będzie chore. https://mamaginekolog.pl/oznacza-podwyzszona-przeziernosc-karkowa-nt/
    Myśleliście żeby zrobić test nifty lub harmony przed decyzja o amniopunkcji?

smeg lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken - mam nadzieje ze wszystko u Was bedzie Ok. Wpadłam kiedys ba ten wpis, ktory jest mega optymistyczny jesli tylko nt jest podwyższone, a reszta w normie:
    https://mamaginekolog.pl/oznacza-podwyzszona-przeziernosc-karkowa-nt/
    A kość nosowa byla, serce Ok? Przy jakim CRL ten pomiar?
    Na amnio bedziesz musiala chyba czekac do 16 tygodnia:( wiesz ze jest jeszcze opcjonalnie biopsji kosmowki do wykonania wczesniej? Niestety jest wtedy tez minimalnie wyzsze ryzyko komplikacji. Ale przemysl to.

Ania95 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Cześć dziewczyny. U mnie niestety usg wyszło kiepsko :( NT 3,2mm, wszystkie pozostałe parametry ok ale i tak ryzyko ZD 1:95. Mam skierowanie na amniopunkcję :(

Poczytaj sobie, może troszkę się uspokoisz :) to jeszcze nic nie oznacza, dziecko ma duże szanse, żeby być zdrowe :) trzymam mocno kciuki, żeby było wszystko ok :*

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    redken - mam nadzieje ze wszystko u Was bedzie Ok. Wpadłam kiedys ba ten wpis, ktory jest mega optymistyczny jesli tylko nt jest podwyższone, a reszta w normie:
    A kość nosowa byla, serce Ok? Przy jakim CRL ten pomiar?
    Na amnio bedziesz musiala chyba czekac do 16 tygodnia:( wiesz ze jest jeszcze opcjonalnie biopsji kosmowki do wykonania wczesniej? Niestety jest wtedy tez minimalnie wyzsze ryzyko komplikacji. Ale przemysl to.

Wkleiłyśmy to samo :D

• Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken, będzie dobrze. Dziewczyny z wynikami 1:4 i o wiele wyższym NT rodziły zdrowe dzieci. Wiele pozytywnych historii jest w temacie o amnio. Będziemy cię tu wspierać. A na kiedy masz termin pobrania? Może zrobisz jeszcze w międzyczasie jakieś badania NIPT? Na pewno bardzo się denerwujesz. Dlatego ja w ogóle zaczęłam od Sanco jeszcze przed USG i nie robię żadnej Pappy, żeby się nie zamartwiać.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Mialam robiona aminopunkcje i tam wyszło, że jest wszystko dobrze. Dlatego teraz nie chciałam robić pappy, ale podszedł do mnie lekarz, który robił mi 4 lata temu aminopunkcje i powiedział, że on zrobi mi pappa bezpłatnie, bo musi wiedzieć czy łożysko dobrze funkcjonuje A jak nie chce to nie zrobią mi tych obliczeń szacunkowych odnośnie szans na zachorowania. I tak oto mam zrobiona i czekam na wyniki.
    Bardzo ci Misiu współczuję tego stresu z poprzedniej ciąży, super że wszystko dobrze sie skończyło i maleństwo urodziło się zdrowe :) Moja koleżanka miała bardzo podobną sytuację, załamała się dziewczyna, nie każdy ma wsytarczająco silny charakter by sobie poradzić z takimi emocjami. Trzymam kciuki za nowe wyniki :D

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Robilas pappa? Czy to tylko z usg? Spokojnie nt3.2 jest juz ponad granica ale niewiele.

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka jak dz8ewczyny pisza zastanowcie sie nad tesem typu sanco nifty itp

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Trzymam kciuki aby moja historia się powtórzyła i wszystko dzieckiem było dobrze. Dbaj o siebie :*

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila1996 wrote:
    Hej dziewczyny, dostałam dziwnych, dosyć silnych bóli podbrzusza. Nie krwawie ani nie plamię. Boli też przy oddawaniu moczu. Zaczęłam się trochę martwić czy to normalne, lub czy przypadkiem to nie przez tą torbiel. Myślicie że mogę wziąć nospe max? Tylko taką znalazłam w domu, a za godzinę mam wyjazd. Kontaktu do swojej lekarki też nie mam.

Można nospe max, ja mam przepisane do 2 tabletek dziennie.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken, współczuje Ci tego stresu :(. Pamiętaj jednak, ze taki wynik to jeszcze nie diagnoza, zwłaszcza ze pozostałe parametry są ok! W chwilach kryzysu myśl o historii Misi, która miała większe ryzyko a ma zdrowego synka. I tak jak dziewczyny piszą, rozważcie sanco.

Trzymam kciuki za Was!

aadd84dc14.png[/url]
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila1996 wrote:

A czy to przypadkiem nie są objawy zapalenia dróg moczowych? Może warto jutro skonsultować to chociażby z internista jeśli kontaktu do gina nie masz?

aadd84dc14.png[/url]
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:

W tych obliczeniach biorą też pod uwagę , czy ciąża była z in vitro...tak więc to może u Ciebie też "sztucznie podwyższać" ryzyko. Trzeba być dobrej myśli. Jeżeli finansowo możecie sobie pozwolić na testy typu NIFTY/SANCO/HARMONY...to chyba dobry pomysł. Bo czekanie na amniopunkcji w niepewnosci może być trudne do zniesienia.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.Czytam was od dawna.Jestem po dwóch poronieniach.Mam synka czteroletniego.Bardzo się boję o maleństwo.Jestem w 12tyg.3dni ciąży.Mogę się przyłączyć?

Anhydra, PaniHa, Smerfelinka, Agagusia, Misi@, Ania95, Marimiko, Limerikowo, joan85 lubią tę wiadomość

• redken Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy :)
    Jutro chciałam zrobić SANCO. Muszę się tylko dokładnie dowiedzieć czy moje choroby autoimmunologiczen (astma, alergie - biorę sterydy stałe, Hashimoto) i wszystkie leki które obecnie biorę nie będą miały wpływu na wynik.
    Zastanawiam się też nad powtórzeniem usg u innego specjalisty. Niby ta ma bardzo dobre opinie i certyfikat fmf ale może i tak warto to zweryfikować.
    Wszystkie pozostałe parametry ok - czaszka, mózg, serce, brzuch, żołądek, pęcherz, nerki, stopy, ręce, NB, DV, TR.
    Wolne b-hcg 1,548 MoM
    PAPPA 1,046 MoM
    Przepływy w tętnicy macicznej trochę nisko ale podobno tym mam się w ogóle nie martwić.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chodziłyście do szkoły rodzenia? Ja znalazłam całkiem fajną refundowaną tylko że zajecia teoretyczne są raz w tygodniu i trwają przez 10tygodni. Fajne jest to że sa tez dodatkowo zajecia gimnastyczne. Troche mi nie pasuje zapisać sie na koniec marca i chcę zacząć na następnym terminie na koniec kwietnia. Skończę wtedy 26tydz. Czy to nie bedzie za późno?

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Jutro chciałam zrobić SANCO. Muszę się tylko dokładnie dowiedzieć czy moje choroby autoimmunologiczen (astma, alergie - biorę sterydy stałe, Hashimoto) i wszystkie leki które obecnie biorę nie będą miały wpływu na wynik.
    Zastanawiam się też nad powtórzeniem usg u innego specjalisty. Niby ta ma bardzo dobre opinie i certyfikat fmf ale może i tak warto to zweryfikować.
    Wszystkie pozostałe parametry ok - czaszka, mózg, serce, brzuch, żołądek, pęcherz, nerki, stopy, ręce, NB, DV, TR.
    Wolne b-hcg 1,548 MoM
    PAPPA 1,046 MoM
    Przepływy w tętnicy macicznej trochę nisko ale podobno tym mam się w ogóle nie martwić.

Też mi przyszło na myśl aby skonsultować jeszcze u innego specjalisty...w końcu ten pomiar to tylko mm... myślę, że Twoje choroby nie powinny mieć wpływu na możliwość wykonania tych testów z DNA płodu, ale na pewno warto dopytać. My tu wszystkie trzymamy za Was kciuki ❤.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Wolne b-hcg 1,548 MoM
    PAPPA 1,046 MoM
    Wyniki pappa masz bardzo dobre.
    Myślę, że będzie dobrze... A jakie CRL mial maluszek w dniu badania? Ja miałam NT 2.07mm i też zmartwilam się, że duże, ale lekarz mnie uspokoił, że przy 6.89cm to ciut powyżej sredniej (60ktorys centyl)..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2019, 12:47

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • redken Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CRL 65,4mm. U mnie wypada powyżej 95 centyla
    Zastanawia mnie jeszcze brak informacji o kręgosłupie. Czy na tym usg też powinien być oceniony?

Kate87 lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ