Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Nacha, skończysz zajęcia w 36. tygodniu, więc będzie ok o ile dojazdy tam nie są jakieś bardzo uciążliwe. Większość szkół na nfz ma zajęcia w takim trybie. Ja też rozważam zapisanie się teraz w drugiej ciąży, żeby skorzystać z gimnastyki, ktg i innych atrakcji ale z pierwszej szkoły rodzenia nie byłam zadowolona pod względem merytorycznym, muszę poszukać teraz jakiejś innej.
Nacha, Niebieska Gwiazda lubią tę wiadomość
Gdańsk, 31 l., kp -
U Tosi ktora miala 6.8cm NT wyszlo 2.0 i elkarz powiedzial ze dobrze. Normy nie sa do 2.0 tylko do 2.5 a nawet 3.
Redken zrob usg u innego lekarza dopytataj o leki i idz na sanco. Musi byc dobrze.
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
natty85 wrote:U Tosi ktora miala 6.8cm NT wyszlo 2.0 i elkarz powiedzial ze dobrze. Normy nie sa do 2.0 tylko do 2.5 a nawet 3.
Redken zrob usg u innego lekarza dopytataj o leki i idz na sanco. Musi byc dobrze.
U mnie też NT wyszło 2mm ale mój gigant miał crl 7,4 cm (jestem w połowie percentyla)
Z drugiej strony różnica mm jest naprawdę subtelna i zależy od ułożenia kursora...dlatego warto u kogoś innego jeszcze skonsultować, poza tym kolejne badanie będzie już przy większym rozmiarze Malucha i może będzie lepiej ten pomiar przyziernosci uchwycić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2019, 13:21
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Redken ja rownież mocno trzymam kciuki, żeby maleństwo było zdrowe! I tak jak piszesz, skonsultowałabym to jeszcze u innego specjalisty od usg, oczywiście nie wspominając mu o wynikach poprzedniego Sanco na pewno też rozwieje wątpliwości. Wszystko będzie dobrze.
Misi@ leżę teraz prawie cały czas i jest zdecydowanie lepiejMisi@ lubi tę wiadomość
👩36 lat 🧑39 lat
14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
9 dtp - beta 32 mIU/ml
11 dpt - beta 75 mIU/ml
13 dpt - beta 225 mIU/ml
16 dpt - beta 1028 mIU/ml
18 dpt - beta 1804 mIU/ml
20 dpt - beta 2872 mIU/ml
24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
14.10 - pusty pęcherzyk 💔
kwalifikacja z MZ - 10.06
21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔
lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞
luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży
22.07.2019 - urodził się Leon
13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
październik 2018 - Salve - ivf
sierpień 2018 - histeroskopia ok
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
nick nieaktualnysmeg wrote:Nacha, skończysz zajęcia w 36. tygodniu, więc będzie ok o ile dojazdy tam nie są jakieś bardzo uciążliwe. Większość szkół na nfz ma zajęcia w takim trybie. Ja też rozważam zapisanie się teraz w drugiej ciąży, żeby skorzystać z gimnastyki, ktg i innych atrakcji ale z pierwszej szkoły rodzenia nie byłam zadowolona pod względem merytorycznym, muszę poszukać teraz jakiejś innej.
Właśnie zdecydowałam sie na taka szkole która mam całkiem blisko domu. Wczesniej rozważałam prywatna przy szpitalu, w którym chcę rodzic. Ale godziny zajęć sa takie w szycie korków wiec z tego względu wybieram tą bliżej domu. A opinie rożne czytałam o każdej (i dobre i gorsze) -
Redken, umów się do innego lekarza zanim podejmiesz decyzję o dodatkowych badaniach. Myślę, że to może naprawdę zweryfikować pomiary m tym bardziej że na przykład ja podczas jednego badania mam na usg dwie różne wartości przeziernosci. Nie mówiąc o tym, że lekarz w jeden dzień wymierzył Maluszka na 5,86cm a drugiego dnia inna lekarka na 5,63 cm myślę, że Twój wynik może się zmienić tyle, by był w normach
-
W czwartek robiłam usg prenatalne.Ciąża12tyg.Wyniki:CRL57,BPD17.5,FHR176,NT1.3.Kostnienie nosa prawidłowe,niedomykalnośćtrójdzielna nie stwierdzono.Czynność serca płodu widoczna.FHR 176,PIV 1.39.Holoprozencefalia nie,Przepuklina pępkowa nie,AVSD nie,przepuklina pępkowa nie,olbrzymi pęcherz moczowy nie.Jako prawidłowe oceniono czaszka/mózg,twarz,szyja,serce,klatka piersiowa,sciana przednia jamy brzusznej,układ pokarmowy,układ moczowo-płciowy,kręgosłup,kończyny górne i dolne.Stwierdzono tachykardie i zalecono echo serca między 18-20tyg.
Co sądzicie o takich wynikach.Martwi mnie tachykardia.Jakie są normy PIV dla ciąży 12 tyg?Zastanawiam się nad powtórzeniem usg w innym miejscu. -
nick nieaktualnyNiebieska gwiazda ech nie wiem ;( Ja w poprzedniej ciąży miałam Tak, że serduszko bilo niemiarowo. Poszłam do najlepszego kardiologa dziecięcego i płodu i on uspokoił mnie i męża. Podobno do któregoś tc często serduszko bije nierówno. Najlepiej idź do dobrego kardiologa i sprawdź to.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2019, 18:40
-
Niebieska Gwiazda wrote:W czwartek robiłam usg prenatalne.Ciąża12tyg.Wyniki:CRL57,BPD17.5,FHR176,NT1.3.Kostnienie nosa prawidłowe,niedomykalnośćtrójdzielna nie stwierdzono.Czynność serca płodu widoczna.FHR 176,PIV 1.39.Holoprozencefalia nie,Przepuklina pępkowa nie,AVSD nie,przepuklina pępkowa nie,olbrzymi pęcherz moczowy nie.Jako prawidłowe oceniono czaszka/mózg,twarz,szyja,serce,klatka piersiowa,sciana przednia jamy brzusznej,układ pokarmowy,układ moczowo-płciowy,kręgosłup,kończyny górne i dolne.Stwierdzono tachykardie i zalecono echo serca między 18-20tyg.
Co sądzicie o takich wynikach.Martwi mnie tachykardia.Jakie są normy PIV dla ciąży 12 tyg?Zastanawiam się nad powtórzeniem usg w innym miejscu.
A na jakiej podstawie stwierdzono tachykardię? Lekarz nie powiedzial, które parametry na to wskazują? Bo samo FHR wydaje się ok na tym etapie.
Niebieska Gwiazda wrote:Stwierdził,że fhr ma norme do 160 i PIV chyba są za wysokie
Sprawdzilam i ja miałam na prenatalnych 165 bpm i jakoś nic o tachykardii nie wspominał. Tachykardia jest powyżej 180 bpm z tego co kojarzę. U Ciebie, jest wysoko ale niby tej wartości nie przekracza... Z drugiej strony nie wiem jak w przypadku tego parametru PIV...u mnie PIV wyszło 0.96...Warto skonsultować u kogoś jeszcze raz.
Nacha, pewnie że warto iść do szkoły rodzenia przy pierwszym dziecku pierwsza ciąża to naprawdę wyjątkowy czas, możesz odpocząć jak potrzebujesz, masz czas na myślenie o tym dziecku i w ogóle. Może położna rozwieje jakieś Wasze wątpliwości. U mnie zupełnie nieprzydatne okazały się ćwiczenia z oddychania bo leżąc na macie w szkole rodzenia to fajnie się oddycha i patrzy jak brzuch się unosi i opada, w czasie skurczów już nie jest tak różowo no i ćwiczenia z przystawiania do piersi, kosmos... przez miesiąc byłam mamą KPI, potem przyszła położna do małej i nauczyła nas jak się przystawić, od tamtego dnia odstawiłam laktator a mała butelkę, do dziś nie używamy butelki, teraz to byłoby bez sensu nawet. Moja teściowa jest w szoku, twierdzi że to pierwsze dziecko w rodzinie które nie jest na butli
Redken, trzymam kciuki żeby było dobrzeplinka89 lubi tę wiadomość
-
wiki2 wrote:A co to za PIV? Ja nie mam tego parametru... moze jest badane dopiero jak tetno jest powyzej 160??
Nie, to parametr dotyczący przepływu w przewodzie żylnym. Nie wiem czy każdy lekarz robi na prenatalnych pełen obraz dopplera płodu. Pewnie zależy od placowki?Dodam, że u mnie z tętnem 165 bpm byliśmy w 60 percentylu, czyli ok.
Ja jutro idę do innej placówki ja prenatalne... mój lekarz stwierdził, ze najlepsza w PL... No zobaczymy co tam będzie badane...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2019, 21:32
-
A ja uwazam ze warto sie czegos wiecej dowiedziec o karmieniu piersi, jesli sie takie planuje. Ja czytałam sito, o pozycjach, nawale, stymulowaniu laktacji, prawidłowym przystanku sie dziecka, przechowywaniu mleka... Dzieki temu potem wiedzialam co, kiedy i dlaczego. A nasza mleczna droga trwała dlugo i byla naprawde przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem. Chyba jedynym błędem jaki popełniłam bylo zawieszenie poradnikom ze smoczek zaburza ssanie, nia dalam i potem mialam problem, nie bylo innego sposobu na uspokojenie niemowlaka niz pierś. Drugi dostal smoczek w drugiej dobowe zycia, ssał pieknie, nigdy nie bylo potrzeby włączenia mm i karmilismy sie ponad 2 dlugie lata:) a smoczek byl wybawieniem w aucie czy na spacerze.
Ogolnie wkręciłam sie w temat KP tak mocno ze przez pol roku oddawałam swoje mleko do banku mleka kobiecego, planowałam nawet robic kurs promotora karmienia piersią, ale jakos sie nie złożyło finalnie. Ale bank super sprawa, pomyślcie dziewczyny jesli bedzie Wam dobrze szło - facet przyjeżdżał co tydzien karetka po zamrożone mleko i przywoził nowe sterylne butelki - ogolnie bezproblemowo sie to odbywało, a ściągałam dla wcześniaków jednocześnie karmiąc synka z drugiej piersi - wtedy szło ekspresowo:)Anhydra, natty85, Niebieska Gwiazda, plinka89, Niezapominajka5, wiki2, smeg lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
Agagusia, owszem warto czytać wszystko, ale jednak KP nie jest takie proste że przystawisz dziecko i ot już ja też byłam bardzo nastawiona na karmienie piersią i karmię nadal, ale początek był po prostu ciężki, młoda była wcześniakiem, nie jakimś skrajnym, ot 36 tc, niska waga urodzeniowa i ją wzieli do inkubatora na OITN a ja leżałam na poporodówce, byłyśmy prawie 2 tygodnie, ściągałam dla niej mleko, a w szpitalu przystawiono mi ją 2 razy, dokładnie przystawiono, bo mi wolno było dziecko tylko pogłaskać w inkubatorze i mieć na sobie podczas kangurowania, mieć na sobie, czyli ktoś mi ją kładł i ktoś ją zabierał, ktoś także przystawił do piersi w pozycji dla mnie mega niewygodnej ale tak miało być i kropka. W domu też nie było łatwo, ona się prężyła, odginała, płakała i co tylko i kapitulowałam i dawałam ściągnięte. Dopiero położna która przyszła do domu ułożyła nas tak żeby było mi wygodnie, bo to ma być wygodne i skończyly się cyrki przy cycku, przez kilka dni przystawiałyśmy się dokładnie tak jak pokazała, a potem się obie ze sobą oswoiłyśmy i było cudnie.
Też myślałam o banku mleka, bo pięknie rozhulałam laktację, ale niedoczynność tarczycy mnie wykluczyła -
Witamy sie w 2 trymestrze:) dzisuaj 14tydz
Niebieska Gwiazda, Sylvka, Anhydra, Smerfelinka, Ania95, Marimiko lubią tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤