Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Do detektora trzeba mieć żelazne nerwy:) ja bałam się,że nie znajdę tętna, a tym samym pomyślę,że z maluszkiem coś jest nie tak i wolę tego nie mieć.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Dziewczyny te które biorą/brały duphaston, luteinę? Odstawiłyście już? Kiedy odstawiacie i jak? Mi ginekolog kazała już od dziś zmniejszuc dawkę kilka dni i odstawić całkiem. Teraz sama się zastanawiam jak to rozegrać. Do tej pory brałam 2x1 duphaston i 2x1 luteinę dopochwową. Czy teraz brać 2x0,5 duphastonu i 2x0,5 luteiny (rano i wieczorem)? Jak najlepiej? Ma któraś z tym jakieś doświadczenia.
Zostały mi tylko 4 tabletki duphastonu, luteiny mam trochę więcej. -
Malinka7 wrote:Dziewczyny te które biorą/brały duphaston, luteinę? Odstawiłyście już? Kiedy odstawiacie i jak? Mi ginekolog kazała już od dziś zmniejszuc dawkę kilka dni i odstawić całkiem. Teraz sama się zastanawiam jak to rozegrać. Do tej pory brałam 2x1 duphaston i 2x1 luteinę dopochwową. Czy teraz brać 2x0,5 duphastonu i 2x0,5 luteiny (rano i wieczorem)? Jak najlepiej? Ma któraś z tym jakieś doświadczenia.
Zostały mi tylko 4 tabletki duphastonu, luteiny mam trochę więcej.
Ja po dzisiejszej wizycie też już mam odstawiać. Prolutex zupełnie (zostały mi ostatnie 2 dawki), dupka zmniejszyć o połowę póki co (czyli z 2x2 tab zmienić na 2x1). Zostawił mi jeszcze luteinę podjęzykową (2x2 tab)...bo jeszcze trochę plamię. Trochę się tym odstawianiem , ale wszystko wygląda ok. Mały rośnie jak na drożdżach I fika jak oszalały ❤Agagusia, Domi_tur, Smerfelinka, emi2016 lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Niebieska Gwiazda wrote:Wróciłam z usg.Tętno spadło do 168 i jest ok.Przepływy żylne 1.1 i też ok.Wiek wg.om 12.4 a wg.usg 13.1.Pozatym wszystko ok.Ufff....
Co do karmienia.Po cc leżeliśmy w szpitalu 15dni.Miałam mało pokarmu,odciągałam ile się dało,zwykle po połowie.Specjalistka od laktacji najpierw chciała pomóc a potem zaczęła mnie unikać.Syn miał obniżone napięcie mięśniowe i kp odpadało bo to był za duży wysiłek.Próbowałam butelki medela calma ale był to na tyle duży wysiłek dla dziecka ,że pociągnął 2razy i z wysiłku wymiotował.Przez8 miesięcy byłam KPI.
ogólnie na początku jest zawsze malo pokarmu, dlatego tak ważne jest czeste przystawianie zeby podaz rosla
U nas w szpitalu jest zasada, ze dzieci na tzw. Noworodki, ida tylko w kryzysowych sytuacjach np. Jak mialam cc i znieczulenie jeszcze trzymalo, albo jak mala byla pod lampa, bo miala zoltaczke. Z tym, ze w tym drugim przypadku panie przynosily ja do karmienia, również w nocy.
Od kolezanek slyszalam, ze w niektorych szpitalach zabieraja dziecina noc. Dziwie sie troche takiemu systemowi, owszem na początku jest ciezko sie przyzwyczaic do nowej roli, ale przynajmniej zderzenie z domowa rzeczywistoscia jest latwiejsze -
Ja teraz biorę dupka 1x1 i do skonczenia opakowania. Na tym ma byc koniec
Co do detektora to ja nie wiem, ale ja codziennie znajduje bez problemu, az sie zastanawiam teraz czy aby to na pewno tętno małego skoro u Was z tym problemChyba że to kwestia zaawansowania ciąży... w każdym bądź razie pulsuje tak szybko, że raczej mało prawdopodobne żeby to było coś innego. Mam nadzieję..
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Malinka7 wrote:Dziewczyny te które biorą/brały duphaston, luteinę? Odstawiłyście już? Kiedy odstawiacie i jak? Mi ginekolog kazała już od dziś zmniejszuc dawkę kilka dni i odstawić całkiem. Teraz sama się zastanawiam jak to rozegrać. Do tej pory brałam 2x1 duphaston i 2x1 luteinę dopochwową. Czy teraz brać 2x0,5 duphastonu i 2x0,5 luteiny (rano i wieczorem)? Jak najlepiej? Ma któraś z tym jakieś doświadczenia.
Zostały mi tylko 4 tabletki duphastonu, luteiny mam trochę więcej.
Miałam na początku problem z progiem i dostałam duże dawki leków (luteina 2-1-2, duphaston 2-1-2). Progesteron w tamtym tyg był 94.
Najpierw zrezygnowałam z południowej dawki, a następnie mialam zejść z 2x2 luteiny na 2x1, duphaston z 2x2 na 2x1. Mialam zbadać proga po 3 dniach i sobotę wyszedł 86. A teraz co 2 dni mam odstawiac jedną tabletkę. Też mam stracha,czy wszystko będzie ok. Sprawdzę progesteron jeszcze za kilka dni według zaleceń.
Może zrób sobie wyniki dla pewności? Ty masz mniejsze dawki, więc łatwiej jest zejśćTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Zostały mi tylko 4 tabletki duphastonu, luteiny mam trochę więcej.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Badanie porgesteronu w 13tyg nie ma chyba sensu. On skacze w ciagu dnia.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
natty85 wrote:Badanie porgesteronu w 13tyg nie ma chyba sensu. On skacze w ciagu dnia.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Domi_tur wrote:Anhydra pochwal się jak duży jest Fasolek
ja za tydzień we czw mam wizytę, może z opóźnieniem Wam dorównamy
Ja po awaryjnej wizycie brałam jeszcze dupka 2x1 przez tydzień, teraz nie biorę ponad tydzień i wszystko jest ok
No więc my już dziś oficjalnie przeszliśmy na inny poziom badań- tak więc badanie było tylko przez brzuch (na cholere tyle czasu ogarniam podwozie przed wizytą?! ;P) no i Fasoli nie ma już mierzonego parametru crl tylko EFW, co jest skrotem od wagi malucha. U nas wyszła całe 107 g, które odpowiada 14+4 dni. Tak więc mój Bobo nie jest gigantem ale raczej chudym koszykarzem
linka89, Domi_tur, Smerfelinka, Niezapominajka5, Sylvka, Frida91, Niebieska Gwiazda, Ania95, Chimera, Agagusia, Marimiko, Marimiko, emi2016, October_1992, zielonooka7 lubią tę wiadomość
nick nieaktualny
-
Niebieska Gwiazda wrote:OLBRZYM!Mój maluch miał dziś 12+4dni z usg 13+1dni 68.3mm i 65gram.Twój o 2 tyg. starszy i tyle cięższy:)
Dwa tygodnie to kupa czasu! Żeby się jeszcze nie okazało, że Twój olbrzym wyprzedzi mojego.
Ale faktycznie te przyrosty są naprawdę niesamowite. Człowiek idzie po tygodniu a tu już bobo 2x większe.
Następna wizytę mam (dopiero! ) za 4 tyg...dobrze, że mam ten detektor tętna bo chyba bym oszalała. U mnie póki co ruchów jeszcze nie czuję- ale łożysko mam na przedniej scianie, wiec zapewne przyjdzie mi poczekać.
kayama wrote:Dziewczyny, odnośnie luteiny, czy jak rozumiem bierze się ją do 2 trymestru bo potem już łożysko produkuje? Mój gin twierdzi że on zaleca branie luteiny do 20 tygodnia. Czy to ma sens? Ja w tej chwili biorę 2 tabl dowcipnie.
Myślę, że to zależy na co bierzesz. Progesteron działa też "ochronnnie" przy krwawieniach i skurczach macicy- i w tym przypadku warto pewnie pobrać dłużej. Chyba wtedy chodzi o działanie "bardziej miejscowe". Jak ktoś brał na wszelki wypadek, lub miał nieco niższy swój endogenny poziom, zakładając że nie ma krwawień i plamień/ krwiaków- to chyba na etapie 13 i 14 tc można schodzić bo faktycznie funkcje przejmuje łożysko i płód jest bezpieczny.kayama lubi tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK