X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Nigdy nie mieszczę się w 2h i nigdy nie wychodzą mi bakterie. Sikam ok. 6.00, wstawiam do lodówki i zanoszę jak się wyśpię, zjem śniadanko itp ok. 10-11.00

A miałaś z takiego poboru kiedyś robiony posiew? Generalnie przy przyjmowaniu próbki laborantki powinny standardowo zaznaczać godzinę poboru. Według odgornych ustaleń (zaleceń), do analizy bakteriologicznej nie powinno oddawać się próbki, która stoi dłużej niż 2 h. U nas jest to raczej przestrzegane.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja sasiadka miala ryzyko 1:69, 34 lata, glownie z pappa to wyszlo. Robila test Harmony i ma zdrowego synka:) Trzymam kciuki zeby u Cuebie pappa poprawiła statystyki. Ja od wczoraj znowu wymiotuje rankami:( jeszcze dzus starszy sie przewrażliwiona, bo ja rzygam jak tylko wstanę, przed śniadaniem, żółcią. Przyszedł akurat do łazienki i pytal ze strachem w oczach dlaczego ze mnie takie cos zielone leci...
    U nas chyba imie Jerzy przyjęło, chlopcom bardzo sie spodobało, ciagle teraz pytają o czy Jurek cos tam?;) Ja sie nad Krzysiem i Tymkiem zastanawiam jeszcze. A u Was decyzje podjęte?

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiecie dziewczyny ze tego moczu do badania nie musi byc duzo? Nie jest potrzebne nawet 1/4 tego kubka, mozecie oddac mniej.

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    A miałaś z takiego poboru kiedyś robiony posiew? Generalnie przy przyjmowaniu próbki laborantki powinny standardowo zaznaczać godzinę poboru. Według odgornych ustaleń (zaleceń), do analizy bakteriologicznej nie powinno oddawać się próbki, która stoi dłużej niż 2 h. U nas jest to raczej przestrzegane.

Nie, no mówimy o badaniu ogólnym moczu ciąży... nie o posiewie. Nie mylmy pojęć.

A jeśli chodzi o ilość mi własnie złe wyniki wyszły jak robiłam siku na siłę i miałam go mało... Miałam komplet - glukozę, bakterię i fosforany... i wtedy sikałam od razu. mocz nie stał
    Zrobiłam powtórkę i oddałam jak miałam więcej materiału (zawiozłam dopiero na 10.00, bo tak miałam wizytę u lekarza) i już było oki ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 09:28

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj też miałam ciężki wieczór. A juz myślałam,że te mdłości będą mniejsze..

Dziewczyny, ja już miałam kontrol z ZUSu. Moje pierwsze l4 nie było ciążowe. Pracodawca chciał mnie sprawdzić,bo wcześniej posypały się zwolnienia w pracy. Kontrola,to była czysta formalność i trwała moment. Oczywiście powiedziałam,że jestem w ciąży.
    Niestety kontrole z ZUSu w ciąży mogą się trafiać. Mogą przyjść i sprawdzić choćby,czy nie wykonujemy innej pracy. Jednak tak jak piszą dziewczyny, nieobecnośc wystarczy wtedy usprawiedliwić.
    Ja już żadnej się nie boję. Jeśli nawet przyjdą jak nie będzie mnie w domu,to przecież zawsze można być w aptece po leki lub poradę.
    To są też ludzie. Mi lekarka na kontroli nawet doradziła jedną rzecz, a nie chciała dokuczyc.
    Do znajomej przyszła kontrol jak była na wsi. Później po prostu poszła do jakiegoś lekarza i wzięła swistek,że wtedy była u niego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 10:28

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do pobrania moczu czasem można dostać taki zestaw z normalnym kubeczkiem i taką probówką. Susia się do tego kubka, jak zwykle, a później odciąga do probówki, która działa trochę jak strzykawka. I tego rzeczywiście nie wychodzi dużo. U mnie czasami dają to w labie, jak się wcześniej pójdzie. Ale też mówili mi w szpitalu, że mocz nie może być wymuszony, bo badanie będzie niemiarodajne. Widocznie coś w tym jest.

Dziewczyny, zaczęłam dziś 15 tydzień :D Jeszcze miesiąc i prawie połowa, nie mogę w to uwierzyć!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 10:32

Anhydra, emi2016, Marimiko lubią tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

1 ❄️

7 dpt - beta <1 💔
    8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • redken Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Boję się, że mi ryzyko też wzrośnie, gdy już będą wyniki testu podwójnego :/ Gdy jest większe niż 1:250 kierują na amniopunkcję, co mnie jeszcze bardziej przeraża...
    Ja mam ryzyko 1:95. Muszę poszerzyć diagnostykę. Amniopunkcję zalecają jak jest ryzyko większe niż 1:100.
    "Według najnowszych wytycznych Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z 2015 roku "w zakresie przesiewowego badania genetycznego wykonanego na wolnym płodowym DNA", w przypadku uzyskania wyniku przesiewowego badania prenatalnego I trymestru (usg + "test PAPP-A") w zakresie od 1:100 do 1:1000, ciężarnej należy zaproponować przeprowadzenie przesiewowego badania genetycznego wykonanego na wolnym płodowym DNA. W przypadku wyniku równego lub wiekszego niż 1:100 wskazana jest diagnostyka inwazyjna (amniopunkcja, biopsja kosmówki)."
    Poczekaj spokojnie na badanie krwi bo naprawdę z tymi wynikami ryzyko może znacznie spaść. Trzymam za to kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 10:55

preg.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redken a u ciebie te 1:95 wyszło na podstawie samej NT czy już skorygowane wynikami Pappy? bo masz dobre te wyniki...

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuję za słowa otuchy. Dziś mi trochę lepiej i już tak nie panikuję. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i wyniki z krwi zmniejszą ryzyko. Jak nie, to później będę się martwić.

Anhydra myśleliśmy o tych nieinwazyjnych testach, ale one są bardzo drogie i nie wiem, czy damy radę finansowo.

Agagusia Tymek to bardzo ładne imię. Mój pierworodny tak ma :D

Redken i jakie badania będziesz dalej robić?

tb73vut14i57zd3c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Dziewczyny, dziękuję za słowa otuchy. Dziś mi trochę lepiej i już tak nie panikuję. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i wyniki z krwi zmniejszą ryzyko. Jak nie, to później będę się martwić.

Anhydra myśleliśmy o tych nieinwazyjnych testach, ale one są bardzo drogie i nie wiem, czy damy radę finansowo.

Agagusia Tymek to bardzo ładne imię. Mój pierworodny tak ma :D

Redken i jakie badania będziesz dalej robić?
    Ja miałam w poprzedniej ciąży po skorygowania 1:69. Zrobiliśmy aminopunkcje i na prawdę już bym się nie bala, ale miałam jednego z lepszych specjalistów, który jest w tym na prawdę dobry. Trzymam kciuki

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja codziennie prawie mam ostatnio migreny.... :(
    Albo hormony świrują, albo przez tę pogodę :/ albo jedno i drugie

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie zgage? Ja zastanawiam się czy przez nią nie mam mdlosci i wymiotow. Spróbowałam Rennie, ale na mnie nie działa.. macie jakieś domowe sposoby na zgage?

• Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    A macie zgage? Ja zastanawiam się czy przez nią nie mam mdlosci i wymiotow. Spróbowałam Rennie, ale na mnie nie działa.. macie jakieś domowe sposoby na zgage?
    Podobno migdały pomagają. Ja w pierwszej ciąży nigdy nie miałam zgagi, więc nie wypróbowałam, ale koleżance pomagało. Przynajmniej na początku, bo w dziewiątym miesiącu już miała takie zgagi, że niestety nic nie działało.

tb73vut14i57zd3c.png
  • redken Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wynik jest już wyliczony na postawie wszystkich parametrów, pappy też. Na pewno wpływ na to ma zapłodnienie ivf i poronienie. Generalnie oprócz NT wszystko było ok a i tak to ryzyko jest wysokie.

Jutro mam powtórne usg i pobranie krwi do SANCO. Na podstawie tych badań będziemy podejmować decyzję o amniopunkcji.

preg.png
  • redken Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, gdzie robiłaś amniopunkcję?

preg.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na prenatalnych i wyszło mi NT 2,09 przy CRL 59,3 mm. Trochę wysokie, ok. 91 percentyla... Ryzyka mi nie podali, ale z kalkulatora na stronie FMF wychodzi mi 1:833 dla Zespołu Downa. Mam nadzieję, że wyniki PAPPa mi to skorygują w dół. Szkoda, że w Medicoverze się czeka na nie 1,5-2 tygodni :/ Wysyłają je z Gdańska do Warszawy, nie wiem po co :/ no ale cóż, są za darmo w ramach pakietu. Jeśli wyjdą źle to nie wiem co zrobię, pewnie NIFTy.
    Lekarz zaczął mówić o amniopunkcji i trochę mnie przeraził, chociaż wiem że miał obowiązek żeby mnie po prostu poinformować o takiej możliwości. Artykuł mamyginekolog trochę mnie uspokoił ;)

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • smeg Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do karmienia piersią, to powtórzę to wkurzające hasło "karmienie jest w głowie", ale z wyjaśnieniem ;) Wiele kobiet nie ma problemu z przystawieniem dziecka do piersi, dziecko nie ma problemu ze ssaniem, ale jakaś życzliwa położna/teściowa czy inna osoba zasugeruje, że "dziecko się nie najada", "mleko za chude", bo np. wisi cały dzień na piersi, co jest jak najbardziej normalne. Albo płacze odłożone do łóżeczka, co też jest normalne. Noworodek najchętniej wróciłby z powrotem do brzucha i chce być nonstop na rękach albo przy piersi :) Albo laktatorem udaje się odciągnąć raptem 10 ml, co też jest normalne! Albo mleko nie tryska po naciśnięciu brodawki - też norma, siara jest gęsta, a w ogóle to nie kumam tych barbarzyńskich metod ze ściskaniem cycków przez położne :/

W każdym razie taka biedna mama zaczyna się zastanawiać co jest nie tak, co robi źle, czemu to dziecko "się nie najada" (mimo że prawidłowo przybiera na wadze i moczy pieluchy). No i wkracza genialne lekarstwo - dokamienie butlą. Dzieciak zje 60 mililitrów mm, śpi jak zabity, czyli się najadł, co nie? No tak, my też po zjedzeniu potrójnej porcji obiadu nie jesteśmy w stanie się ruszyć i zasypiamy. Pojemność żołądka w pierwszych dobach wynosi:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3e85d60c6402.jpg
    Więc te parę kropelek siary, które pojawia się tuż po porodzie jest w sam raz! :) I nie oznacza wcale, że ktoś "nie ma pokarmu". Większość noworodków dokarmianych mm w szpitalu wcale tego nie potrzebuje. Dziecko po porodzie ma też zapasy glikogenu z życia płodowego, które wystarczą mu na 72 godziny całkowicie bez jedzenia i nie zagłodzi się w pierwszych dobach, gdy laktacja dopiero się rozkręca.

Jeśli chodzi o źródła, to polecam książkę "Po prostu piersią", wymieniony już blog Hafija.pl i grupę Kwartalnika Laktacyjnego na facebooku. Pomoc laktacyjna na oddziałach szpitalnych jest niestety marna, nawet jeśli twierdzą, że mają "położną laktacyjną". U mnie pomoc polegała na tym, że położna przystawiła mi dziecko i musiała lecieć dalej, a ja samodzielnie nadal nie umiałam go przystawić. Na szczęście ta książka i filmiki na youtube mi pomogły :D Warto już w ciąży znaleźć numer do Certyfikowanej Doradczyni Laktacyjnej, poszukać polecanej gdzieś na lokalnych grupach dla matek, żeby potem nie szukać na gwałt w razie problemów. Taka CDL przyjdzie potem z wizytą domową, pokaże co i jak, kosztuje ok. 150 zł. Warto też zapoznać się z pojęciem "wskaźniki skutecznego karmienia", żeby wiedzieć co jest normą, a jak poznać, że dziecko rzeczywiście się nie najada i potrzebuje pomocy/korekty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 15:57

Ania95, Anhydra, Frida91, Agagusia, Myszk@, joan85 lubią tę wiadomość

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Misia, gdzie robiłaś amniopunkcję?
    W poznaniu w Premedicar

• Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:

Ja mam okropną zgagę i też łączę to z mdłościami, ale mnie nic nie pomaga. Ani migdały, ani imbir. Słyszałam o mleku, ale ja go nie pijam, więc nie wiem, czy działa... O dziwo sok pomarańczowy też ma na to działać. Ja go piję dość często i niestety efekt znikomy. Też się chętnie dowiem, jak z tym walczyć.

👩36 lat 🧑39 lat

1 ❄️

7 dpt - beta <1 💔
    8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smeg, ale super to wytłumaczyłaś :D ja o karmieniu nie wiem nic, więc mnie Twój post uspokoił :)

smeg lubi tę wiadomość

‹‹ 233 234 235 236 237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ