X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smeg, doradzalas kiedys z dlugoscia chusty a moze podpowiedziec wiazanie ktore mozna najwczesniej stosowac? Chuste juz mam i chcialabym pocwiczyc na lalce:-D w necie znalazlam ze kangurek jest ok?

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    Wydzielina jest ok a bole jak opisujesz tez sie u mnie zdarzaja. Nie sa caly czas tylko co jakis czas lapia na dlozsza/krotsza chwile

No właśnie mnie też co jakiś czas pobolewa ale dziś bardzo mocno i nisko, zaczęłam się niepokoić.

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    A czy wizyta u dentysty w ciazy to jakis standard? Czy chodzicie w ramach rocznej kontroli? Tak z ciekawosci pytam bo moj lekarz nic nie mowil o dentyscie a kontrole mialam przec ciążą.

Też bylam rano w lidlu, kupilam 2 pary bodziakow, jedne z krowami i mlekami, njbardziej mi sie spodobaly :) wzielam tez pizame do karmienia ale waham sie czy jej nie oddac bo jednak nie jest bawelniana i czuje ze moze ne byc za wygodna. Poduszke tez odpuscilam.

Zdrowe zęby w ciąży bardzo ważne.Najlepiej leczyć w 2 trymestrze.Ja idę bo leukocyty mam bardzo wysokie i jak trafię do szpitala to pierwsze o co mnie będą pytać to o zdrowe zęby i o termin ostatniej wizyty u dentysty.

• Malinka7 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wzięłam body w krowy i mleka :)
    Ja jeszcze nie mam wyczucia co do rozmiarowki dla takich małych dzieci, więc odpuściłam ten 5cio pak, a teraz żałuję! :)

trzydziecha lubi tę wiadomość

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Wiki - kurcze, moja siostra przytyła 5 kg przez całą ciążę :P Zazdroszczę jej ! Ja w poprzednij miałam +20, ale na tym etapie miałam +2 kg, a nie plus 5 !

A moja Gwiazda spała 25 minut :( Oczywiście wstała z płaczem, bo poniej godziny, się nie wysypia, ale mimo, że bujałam ją 30 minut na huśtawce już biega... Tylo mnei ręce rozbolały :P

Ja sie zastanawilam właśnie kiedys, te kobiety, ktore 5 kg tyja... Gdzie tu dziecko,wody, łożysko nawet zmiescic?
    Chyba polowe ciazy wymiotuja, wiec sa na mi miniusie?!

wiki2 lubi tę wiadomość

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Pisałam Wam o piasku w nerkach. Zrobiłam też do picu posiew i dzisiaj udało mi odebrać. Od razu wstąpiłam do ogólnego, bo bakteria i dostałam antybiotyk. Wysłałam wynik mojemu ginowi z zapytaniem czy mam brać ten antybiotyk, odpisał z trzema !, Że brać. Jakiś paciorkowiec mi się przypałętał.

Tak, tak ja też Śląsk :-)

Macie w planie kupić fotel bujany. Koleżanka mi polecała, ja myślałam o jakimś bardziej do karmienia. Macie jakieś doświadczenia?

Ja mialam fotel, dostany w spadku po komplecie wypoczynkowym tesciow, ktory mialam dawno wyrzucic.
    I potem dziekowalam, ze tego nie zrobilam!
    Nie byl to stricte fotel bujany, ale taki odchylany i mozna go bylo wprawic w ruch. Kiedys byla na takie moda chyba, bo pamiętam ze dziadkowie tez cos takiego mieli.
    Fotel ten idealnie nadawal sie do usypiania naszej malej, przynajmniej w 1 polroczu zycia. Nie inwestowalam natomiast w zadne lezaczki bujaczki dla dziecka
    Co do karmienia to mi bylo najwygodniej w sypialni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 15:36

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Ja mam w domu taki fotel z ikei, można go uznać za bujany i mam zamiar go wykorzystywać.
    poang-armchair-beige__0571500_PE666933_S4.JPG moja siostra też takiego używała i sprawdził jej się. To jest chyba ten o którym Drzewko Pomarańczowe też pisze.

ooo dokładnie! To ten o którym pisze, tez jestem jego fanka! :D

• amalia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    A czy wizyta u dentysty w ciazy to jakis standard? Czy chodzicie w ramach rocznej kontroli? Tak z ciekawosci pytam bo moj lekarz nic nie mowil o dentyscie a kontrole mialam przec ciążą.
    Mój mnie wysłał na kontrolę dentystyczną zaraz obok okulisty, endokrynologa i usg piersi ;)

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wróciłam z wizyty, dzidzia rośnie :), niestety nie określił mi płci i jestem wkurzona. Ten lekarz chyba nie przywiązuje do tego wagi bo coś gadał że to jest sprawa drugorzędna, no ale może inni przywiązują kurka... Coś tam popatrzył i stwierdził, że być może dziewczynka bo nic nie widać między nogami. W 14 tc to moja siostra znała już płeć na 110%! Chyba zapiszę się prywatnie z dobrym usg aby mi płeć stwierdzili.
    Troszkę się zasugerowałam tą dziewczynką i kupiłam w Lidlu śliczny sweterek różowy w ptaszki 50/56 ;) Akurat by był na chłodniejsze dni września. No jak się okaże że chłopak to najwyżej sprzedam lub komuś oddam. A i wymieniłam spodnie na 38, jednak mierząc są lepsze, obym tylko nie przytyła jak hipopotam :)

Anhydra, Ania95, baileys, Smerfelinka, OlaWi, Marcelina85 lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wstydliwy problem, chyba mi się zrobił hemoroid :(( Czy któraś miała? Co z tym zrobić? Ja nigdy w życiu nie miałam takiego problemu, jem dużo błonnika, nie mam za bardzo zaparć więc podejrzewam że to przez wzrost ciśnienia w brzuchu i w żyłach. Martwię się bo ja już się coś zrobiło to co będzie dalej, a tu jeszcze kilka miesięcy ciąży i coraz większy nacisk chyba będzie na te żyły...

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za Wasze odpowiedzi na moją panikę. Zawsze łatwiej jest przyjąć że nie tylko ja jestem tak "odklejona". Ja do lidla może wstąpię po pracy, bo mam na osiedlu, choć się w sumie nie nastawiam na nic. co do spodni chętnie bym kupiła model jeansów typu boyfriend/mom, bo nie przepadam za rurkami. Jestem ogólnie szczupła ale mam masywne uda i według mnie u mnie ten model nie pasuje, zwłaszcza że górę lubię mieć "przy ciele" i w takim zestawie dysproporcja rzuca się w oczy. ze wszystkich ciążowych kolekcji jakie widziałam to chyba h&m robi ruźne w kroju jeansy- lub robiło, bo ostatnio w hmie ich nie było. Może wiecie ktora marka ma tego typu spodnie w stałej ofercie?

A co do wieku to ja też liczyłam na pierwsze przed 30tką, ale historia napisała się inna. Najpierw okazało się już po ślubie że mój mąż zmienił zdanie co do potomstwa i "przestał chcieć je mieć" (byliśmy ze sobą 7 lat przed ślubem i rozmawialismy o tym, to był niespodziewany zwrot akcji). W końcu nie dał się przekonać i rozstaliśmy się. Aktualny partner okazał się wspaniałym facetem i czlowiekiem. tu nie czekaliśmy długo ze staraniami bo ledwo ok rok stażu związku, ale od razu dostaliśmy z grubej rury - azoospermia, nieznanego pochodzenia. w tym roku mija 4 lata od kiedy rozpoczęliśmy starania. Mam nadzieję że finał bedzie szczęśliwy :) w styczniu skończyłam 33 lata.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 16:42

OlaWi, Marcelina85 lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    A ja wróciłam z wizyty, dzidzia rośnie :), niestety nie określił mi płci i jestem wkurzona. Ten lekarz chyba nie przywiązuje do tego wagi bo coś gadał że to jest sprawa drugorzędna, no ale może inni przywiązują kurka... Coś tam popatrzył i stwierdził, że być może dziewczynka bo nic nie widać między nogami. W 14 tc to moja siostra znała już płeć na 110%! Chyba zapiszę się prywatnie z dobrym usg aby mi płeć stwierdzili.
    Troszkę się zasugerowałam tą dziewczynką i kupiłam w Lidlu śliczny sweterek różowy w ptaszki 50/56 ;) Akurat by był na chłodniejsze dni września. No jak się okaże że chłopak to najwyżej sprzedam lub komuś oddam. A i wymieniłam spodnie na 38, jednak mierząc są lepsze, obym tylko nie przytyła jak hipopotam :)

Tez kupilam ten sweterek w tym rozmiarze i tez wzielam dzinsy 38 :-D

kayama, OlaWi lubią tę wiadomość

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    Byłam w 7 tyg ciąży i zamierzam pójść na kontrole jeszcze raz przed rozwiązaniem. W ciąży bardziej trzeba uważać na stan uzębienia i cześciej kontrolować
    Ja byłam w 12tc, bo musiałam uzupełnić plombe i dentystka powiedziała żeby przyjść na kolejną kontrol dopiero po porodzie. Lepiej się wybrać chociaż raz jak pisze Nacha, a kolejne wizyty wedle zaleceń i uznania :)

Nacha lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, mi się zrobił po porodzie. Pomagała mi maść proctoglyvenol, nie wiem czy można w ciazy, ale przy kp można było. Na razie chyba nic z tym nie zrobisz, byłam u proktologa i mi powiedział, ze przy kp, to mogę conajwyzej maść.
    Ważna jest tez dieta, ale jak przestrzegasz to nie wiem... może więcej wody i olejów?

relganliumoc9u3n.png

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Ktoś wie? Ktoś tak ma?
    Ja raczej nie mam. Zdarzyło mi się,że z raz zaklula mnie szyjka i to wszystko. Dzisiaj dużo chodziłam bez odpoczynku i chwilkę czułam jakby lekki ból zwiastujacy okres, ale wszystko przeszło jak wreszcie posiedziałam :)

Jeśli bardzo się niepokoisz,to skonsultuj z lekarzem, ale wszystko się u nas powiększa i może to to? A może przyplatala Ci się infekcja i daje takie objawy?

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Niekoniecznie.. ja zaczęłam już 17tc i płci nadal nie znamy, a chodzę zarówno prywatnie jak i na NFZ. Czasami maluch się tak układa,że nie widać.
    Mam akurat zdjęcie z wczoraj gdzie widać wyprostowane nóżki, ale w ten sposób,że choćbym chciała,to nie widać nawet tej kości, na postawie której określają płeć na prenatalnych :)

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, poza tym, prywatny gin zapytany o płeć stwierdził, że można na siłę szukać. Tak.. jak są np obwarowania genetyczne w kierunku danej płci lub inne problemy, że wtedy szuka się do skutku, nawet 40 min. Ale powiedział też,że w naszym przypadku to jest po prostu za duże ryzyko. Długie narazanie maluszka na fale nic dobrego mu nie zrobi. Są nawet teorie,że po zbyt częstym i długim usg, częściej rodziły się dzieci leworeczne. To nic złego, ale daje do myślenia do czego mogą przyczynić się fale.
    Może lepiej cierpliwie poczekać? :)

wiki2 lubi tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • kayama Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Kayama, mi się zrobił po porodzie. Pomagała mi maść proctoglyvenol, nie wiem czy można w ciazy, ale przy kp można było. Na razie chyba nic z tym nie zrobisz, byłam u proktologa i mi powiedział, ze przy kp, to mogę conajwyzej maść.
    Ważna jest tez dieta, ale jak przestrzegasz to nie wiem... może więcej wody i olejów?

Dzięki, kupiłam ta maść bo napisane że można stosować od 4 miesiąca. Pije dużo. A taki hemoroid sam się cofnie? Czytałam o różnych zabiegach.

n59ydf9h7aj0jxnd.png

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    dzięki dziewczyny za Wasze odpowiedzi na moją panikę. Zawsze łatwiej jest przyjąć że nie tylko ja jestem tak "odklejona". Ja do lidla może wstąpię po pracy, bo mam na osiedlu, choć się w sumie nie nastawiam na nic. co do spodni chętnie bym kupiła model jeansów typu boyfriend/mom, bo nie przepadam za rurkami. Jestem ogólnie szczupła ale mam masywne uda i według mnie u mnie ten model nie pasuje, zwłaszcza że górę lubię mieć "przy ciele" i w takim zestawie dysproporcja rzuca się w oczy. ze wszystkich ciążowych kolekcji jakie widziałam to chyba h&m robi ruźne w kroju jeansy- lub robiło, bo ostatnio w hmie ich nie było. Może wiecie ktora marka ma tego typu spodnie w stałej ofercie?

A co do wieku to ja też liczyłam na pierwsze przed 30tką, ale historia napisała się inna. Najpierw okazało się już po ślubie że mój mąż zmienił zdanie co do potomstwa i "przestał chcieć je mieć" (byliśmy ze sobą 7 lat przed ślubem i rozmawialismy o tym, to był niespodziewany zwrot akcji). W końcu nie dał się przekonać i rozstaliśmy się. Aktualny partner okazał się wspaniałym facetem i czlowiekiem. tu nie czekaliśmy długo ze staraniami bo ledwo ok rok stażu związku, ale od razu dostaliśmy z grubej rury - azoospermia, nieznanego pochodzenia. w tym roku mija 4 lata od kiedy rozpoczęliśmy starania. Mam nadzieję że finał bedzie szczęśliwy :) w styczniu skończyłam 33 lata.
    Jeśli mogę zapytać, to korzysaliscie z dawcy, czy była biopsja? 6 zarodków,to piękny wynik :)

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 21 lutego 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Dziewczyny mam wstydliwy problem, chyba mi się zrobił hemoroid :(( Czy któraś miała? Co z tym zrobić? Ja nigdy w życiu nie miałam takiego problemu, jem dużo błonnika, nie mam za bardzo zaparć więc podejrzewam że to przez wzrost ciśnienia w brzuchu i w żyłach. Martwię się bo ja już się coś zrobiło to co będzie dalej, a tu jeszcze kilka miesięcy ciąży i coraz większy nacisk chyba będzie na te żyły...
    Niestety w ciąży,to chyba normalne :(
    Znajoma mówiła,że zrobiły jej się 2. Też leczyła się jakąś maścią. Ostatecznie nie wiem,czy znikły.
    Wybacz za może głupie pytanie, ale po prostu nie wiem. Jak to się objawia? Są jakieś krwawienia? Bóle?

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ