Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa też mam problem z magnezem przez mutację mthfr - większość dostępnych na rynku magnezów jest z wit. B6 niemetylowaną, której nie mogę przyjmować. Mój gin kazał mi brać aspargin, mówił że to najlepiej przyswajalna forma magnezu, która dodatkowo ma potas. Ewentualnie polecał cytrynian magnezu. O wszelkich Chela-magach Olimp Labs itd. nie wypowiadał się za dobrze.
-
Ja mam Magne B6 i wg tej rozpiski jest dobry
W poniedziałek mam wizytę, więc w piątek robiłam badania krwi. Hemoglobina wyszła mi 12 (norma od 12), powinnam już suplementować żelazo? Niby biorę Prenatal, który ma już w sobie sporo żelaza
ale ciekawe jak się przyswaja. Chyba dołożę jeszcze Szelazo.
TSH wyszło mi 2,14 (w 5 tc 1,67) i trochę żałuję, że nie zrobiłam FT4. Ciekawe czy gin mnie wyśle do endokrynologa. Całkiem nie najgorszy ten wynik, na początku pierwszej ciazy miałam 3,2 i musiałam być na euthyroxie. Może teraz się obejdzie bez
Gdańsk, 31 l., kp -
E_linka2 wrote:Przy in vitro zalecają na początek 1000mg na dobę. Ale ja nigdy tyle nie brałam - kończy się to biegunkami. Dziś przy okazji badań sprawdziłam sobie poziom magnezu i muszę się zaopatrzyć w jakiś dobry, bo mam poniżej normy.
Może ten artykuł wam się przyda
https://pantabletka.pl/magnez-lek/
Dlatego od tamtej pory nie badam tego parametru.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ja następne badanie tarczycy będę miała 4 marca. Muszę pamiętać, żeby tym razem nie brać tabletki przed wizytą u endo, bo zazwyczaj zaraz po niej mam pobranie krwi. W pierwszej ciązy miałam co miesiąc, teraz wyjątkowo między ostatnim badaniem będzie 6 tygodni od zmiany dawki.
-
linka89 wrote:Dziewczyny, ktore sa w kolejnej ciąży... Czy Wy w ogole planujecie chodzic na szkole rodzenia?
Bo ja szczerze powiem, ze średnio widzę sens.
Sens jest jak najbardziej.kurs dodaje pewnosci siebie,techniki opieki puelegnacji karmienia, opisuje fazy porodu,jest krotkie wejscie na oddzial
Jest tez pomocny dla meza/partnera,ktory wie np jak trzymac dziecko prawidlowo
Janie chodzilam i zaluje bo przy 1ym dziecku uwazam ze byloby dobrze byc miec wiedze.Przy kolejnych bobasach raczej kobieta wie co robic i tata tez
Na pewno kazdego dziecka trzeba sie nauczyc
Na szczescie instynkt macierzynsk8 jako pierworodnej zadzialal idealnie.wiedzialam jak i co.fakt mialam za soba pare ksiazek jednak teoria a praktyka to co innego
Oczyw instruuowalam
meza i potem tesciowa i tescia.mojej Mamy nie musialambo 4 odchowala plus 2 wnuki
Widac bylo ze dziewczyny po kursie sa bardziej pewne siebie choc klopoty z karmieniem ich nie ominely
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 02:51
-
Po prenatalnym u nas super.nt 1.5, pompka 154, crl 7,43cm.wszystkie organy ok,pepowina .siusiaka nie bylo widacwiec raczej zgodnie z zachciankami smakowymi 3cia coreczka wg doktora.idealnie teraz nadrobila wielkoscia wiek ciazowy
OlaWi, Niebieska Gwiazda, magnolia29, linka89, Ania95, Vampire, Marcelina85, natty85, Smerfelinka, Kalija, DrzewkoPomarańczowe, Marimiko, werni lubią tę wiadomość
-
A ja Was pozdrawiam ze Slowackich Tatr:) Wyjazd na szybko piatek-niedziela, dzieci u dziadkow. Maz jezdzi na nartach 9-16, a ja żyje w cyklu książka-internet-spacer-dluga kąpiel-książka-drzemka:)Hotel fajny, cisza, spokoj i ogromna wanna, tyle mi do szczęścia bylo potrzeba:)
linka89, Anhydra, OlaWi, Vampire, Matyldaaa, Mary Magdalena, Smerfelinka, DrzewkoPomarańczowe, Kalija, emi2016 lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
A teraz bonus z wyjazdu - calkiem w moim stylu:) od miesiaca rozglądałam sie za wozkiem, chcialam konkretnej marki, 3 modele do wyboru wiele sie od siebie nie różniące. Mialam juz ten wozek - rewelacja i nic innego je wchodziło w gre. Tyle ze nowy 4 tys:(, polowałam na używkę w dobrym stanie. W polskich portalach sztuk 2 od dluzszego czasu -1 mega stary, drugi czerwony ktorego to koloru wybitnie nie lubie. Od 2 tygodni szukalam juz bardzo intensywnie, nawet sie ogłaszałam na rożnych forach i grupach sprzedażowych ze kupie i nic. Generalnie spinka, gdzie ja ten wozek kupie! No i tydzien przed wyjazdem przypomniałam sobie ze jak poprzednio szukalam to sporo dziewczyn ściągało wlasnie ze Slowacji. Weszłam wczoraj na tutejszy portal ogłoszeniowy a tam ze 40 sztuk:))) spędziłam caly ranek sprawdzając te ogloszenia i patrząc skad te sa- mapę Slowacji i podstawy języka mam w juz w 1 palcu:) Założyłam dobie darmowe konto, napisalam do kilku dziewczyn w odległości 30-90 min od naszego miejsca pobytu, pisząc ze jestem zainteresowana ale moge obejrzec i kupic tylko wczoraj, miedzy 18 a 19. Z jedna udalo mi sie umowic i kupilam wozek:) Maz nawet nie marudził bardzo jak mu powiedzialam ze po nartach jeszcze go czeka 70 km w jedna strone:) chyba juz chcial miec z glowy to moje marudzenie.
Godzine drogi od hotelu, piekny, taki jak sobie wymarzyłam szary na czarnej ramie, z gondola i spacerowka, w naprawde bardzo dobrym stanie, pojedyncze ryski na stelażu i ze uzywany widac jednynie jeszcze po kołach. Dalam 440e, czyli niecałe 1900 zl. Dziewczyna dorzuciła jeszcze 2 folie p/deszczowe, wkładkę na siedzisko, siatkę na komary i bambusowe pokrycie na fotelik ktorego finalnie nie kupilam:)
Jak ja kocham takie akcje!!! Jestem happy z nowego nabytku:)OlaWi, Niebieska Gwiazda, Chimera, Vampire, Matyldaaa, Marcelina85, Smerfelinka, Kalija, emi2016, Marimiko, werni lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
Agagusia wrote:A teraz bonus z wyjazdu - calkiem w moim stylu:) od miesiaca rozglądałam sie za wozkiem, chcialam konkretnej marki, 3 modele do wyboru wiele sie od siebie nie różniące. Mialam juz ten wozek - rewelacja i nic innego je wchodziło w gre. Tyle ze nowy 4 tys:(, polowałam na używkę w dobrym stanie. W polskich portalach sztuk 2 od dluzszego czasu -1 mega stary, drugi czerwony ktorego to koloru wybitnie nie lubie. Od 2 tygodni szukalam juz bardzo intensywnie, nawet sie ogłaszałam na rożnych forach i grupach sprzedażowych ze kupie i nic. Generalnie spinka, gdzie ja ten wozek kupie! No i tydzien przed wyjazdem przypomniałam sobie ze jak poprzednio szukalam to sporo dziewczyn ściągało wlasnie ze Slowacji. Weszłam wczoraj na tutejszy portal ogłoszeniowy a tam ze 40 sztuk:))) spędziłam caly ranek sprawdzając te ogloszenia i patrząc skad te sa- mapę Slowacji i podstawy języka mam w juz w 1 palcu:) Założyłam dobie darmowe konto, napisalam do kilku dziewczyn w odległości 30-90 min od naszego miejsca pobytu, pisząc ze jestem zainteresowana ale moge obejrzec i kupic tylko wczoraj, miedzy 18 a 19. Z jedna udalo mi sie umowic i kupilam wozek:) Maz nawet nie marudził bardzo jak mu powiedzialam ze po nartach jeszcze go czeka 70 km w jedna strone:) chyba juz chcial miec z glowy to moje marudzenie.
Godzine drogi od hotelu, piekny, taki jak sobie wymarzyłam szary na czarnej ramie, z gondola i spacerowka, w naprawde bardzo dobrym stanie, pojedyncze ryski na stelażu i ze uzywany widac jednynie jeszcze po kołach. Dalam 440e, czyli niecałe 1900 zl. Dziewczyna dorzuciła jeszcze 2 folie p/deszczowe, wkładkę na siedzisko, siatkę na komary i bambusowe pokrycie na fotelik ktorego finalnie nie kupilam:)
Jak ja kocham takie akcje!!! Jestem happy z nowego nabytku:)
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
nick nieaktualnyMy byliśmy pomacać sobie wózki i sprawdzić co i jak. I dla nas wygrywa polska firma bebetto. Dodatkowo znajomi maja dokładnie model który chcemy i są zadowoleni więc to zupełnie nam ułatwiło podjęcie decyzji. No i na wózek nie chcemy wydać miliona monet. Mój K chciał używany ale sam wybił to sobie z głowy
Mary Magdalena lubi tę wiadomość
-
Ja zdecydowanie polecam uzywany, tylko w bardzo dobrym stanie, po 1 dziecku i znanej firmy zeby potem latwo bylo odsprzedac. Zawsze tak robiłam i jezdzilam dobrym wozem, bezawaryjnym sprzedając go potem dalej za pareset zl mniej niz kupilam. Nawet zdarzało mi sie sprzedac w tej samej cenie:) wowczas wprawdzie mrozimy sobie ten 1-2 tys ale potem odzyskujemy 800-1800 zl i finalnie mamy jalby wozek za 200 zl. Tylko trzeba dobrze kupic.
Ja wybrałam Britax Go Next:
http://www.sklep-tosia.eu/britax-go-next2_p3379_k96_m57
Mozba tez poczytać o nim tutaj:
https://mamygadzety.pl/britax-go-next/
Ma wszystko co mi potrzebne - cudna amortyzacje przede wszystkim (wazne przy noworodku i niemowlaku), duza Dudę i koszyk, rewelacyjnie sie prowadzi i podbija. Siedzisko i obie strony ustawiane i w obu pozycjach wozek mozna zlozyc. Duza gondola, co tez wazne przy lipcowo-sierpniowych maluchach, bo pewnie beda jezdzic do marca, czyli te 7 miesiecy musza w nia wlezdz ze śpiworkiem lub kombinezonem. Minusem jest cena nowego no i waga - spacerowka ze stelażem 13 kg. W porównaniu do Polskich wózków to nie tak wiele, ale dla mnie robi tak niezly klocek. Dlatego postanowiłam dokupic do auta ( jako glownie stelaz pod fotelik (na wyjscia typu lekarz, szybkie zakupy, czy odbior starszaka ze szkoły autem w brzydka pogode), plus na wiosnę pod siedzisko kubełkowe ( poki maluch nue siedzi sam a jak juz chce jezdzic w spacerowce i wszystko widzieć) Bugaboo Cameleon 2, kupilam w komplecie spacerowka z gondola za 599 zl tez w niezłym stanie, choc wiadomości ze ten model najnowszy juz nie jest:
https://mamygadzety.pl/bugaboo-cameleon-najbardziej-uniwersalny-wozek-swiata/
Wozki to moja pasja, pytajcie o co chcecie, moge tez pomoc ocenić dane ogłoszenie używki o ile to wozek jakiejs w miare popularnej marki. Kiedys nawet bawiłam sie w testowanie wózków dla sklepów i pisanie opini na forum wozkomania, frajdę z tego mialam i czym sie nie wyjeżdziliśmy to nasze:) A pisalam zawsze szczerze. Ze sama wybierałam modele to wiedzialam mniej wiecej na co moge liczyc. Jestem wozkomaniaczka:)linka89, Niebieska Gwiazda, Marcelina85, werni, Vampire, Bobby29 lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
Boże, zdałam sobie sprawe ze mimo 3,5 latka na stanie mam jeszcze 3 wozki w piwnicy, mimo ze syn nie jeździł w nich od wakacji:( Conajmniej 1-2 musze sprzedac, bo z 2 nowymi to juz gruba przesada bedzie, ehh. Tylko czego sie tu pozbyć, skoro wszystkie ukochane:(
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
Agagusia wrote:Ja zdecydowanie polecam uzywany, tylko w bardzo dobrym stanie, po 1 dziecku i znanej firmy zeby potem latwo bylo odsprzedac. Zawsze tak robiłam i jezdzilam dobrym wozem, bezawaryjnym sprzedając go potem dalej za pareset zl mniej niz kupilam. Nawet zdarzało mi sie sprzedac w tej samej cenie:) wowczas wprawdzie mrozimy sobie ten 1-2 tys ale potem odzyskujemy 800-1800 zl i finalnie mamy jalby wozek za 200 zl. Tylko trzeba dobrze kupic.
Ja wybrałam Britax Go Next:
http://www.sklep-tosia.eu/britax-go-next2_p3379_k96_m57
Mozba tez poczytać o nim tutaj:
https://mamygadzety.pl/britax-go-next/
Ma wszystko co mi potrzebne - cudna amortyzacje przede wszystkim (wazne przy noworodku i niemowlaku), duza Dudę i koszyk, rewelacyjnie sie prowadzi i podbija. Siedzisko i obie strony ustawiane i w obu pozycjach wozek mozna zlozyc. Duza gondola, co tez wazne przy lipcowo-sierpniowych maluchach, bo pewnie beda jezdzic do marca, czyli te 7 miesiecy musza w nia wlezdz ze śpiworkiem lub kombinezonem. Minusem jest cena nowego no i waga - spacerowka ze stelażem 13 kg. W porównaniu do Polskich wózków to nie tak wiele, ale dla mnie robi tak niezly klocek. Dlatego postanowiłam dokupic do auta ( jako glownie stelaz pod fotelik (na wyjscia typu lekarz, szybkie zakupy, czy odbior starszaka ze szkoły autem w brzydka pogode), plus na wiosnę pod siedzisko kubełkowe ( poki maluch nue siedzi sam a jak juz chce jezdzic w spacerowce i wszystko widzieć) Bugaboo Cameleon 2, kupilam w komplecie spacerowka z gondola za 599 zl tez w niezłym stanie, choc wiadomości ze ten model najnowszy juz nie jest:
https://mamygadzety.pl/bugaboo-cameleon-najbardziej-uniwersalny-wozek-swiata/
Wozki to moja pasja, pytajcie o co chcecie, moge tez pomoc ocenić dane ogłoszenie używki o ile to wozek jakiejs w miare popularnej marki. Kiedys nawet bawiłam sie w testowanie wózków dla sklepów i pisanie opini na forum wozkomania, frajdę z tego mialam i czym sie nie wyjeżdziliśmy to nasze:) A pisalam zawsze szczerze. Ze sama wybierałam modele to wiedzialam mniej wiecej na co moge liczyc. Jestem wozkomaniaczka:)
Agagusia szukam wózka który byłby lekki, sprawny w mieście w zimie i zajmował stosunkowo mało miejsca w aucie.W piwnicy mam taco laret ale strasznie się z nim męczyłam w poprzedniej ciąży.Ciężki,zajmował dużo miejsca i trudno go było upchnąć w bagażniku typu combi -
z wózkami każdy musi patrzeć pod siebie - co jest dla niego ważne, bo każdy prowadzi inny tryb życia
Przy pierwszym dziecku totalnie nie wiedziałam czego potrzebuje od wózka - kupiłam wtedy maxicosi - wózek super się prowadził ale dosyć ciężki jeśli chodzi o wjazd do sklepów osiedlowych itp - czarę przelał fakt, że dużo podróżuję autem w ciągu dnia z dzieckiem i jak przesiadłyśmy się do spacerowej wersji to mnie irytowało rozkładanie siedziska a potem ramy żeby spakować się do auta dlatego dlatego bardzo szybko go sprzedałam - córka nie miała nawet roku i kupiłam parasolkę maclarena - kosztuje sporo ale jest to wózek idealny - córka jeżdziła w nim prawie do 3 lat - jest niezniszczalny więc wiem, że go nie oddam i szukałam teraz wózka przede wszystkim niedrogiego (bo maksymalnie na rok) ale najważniejsza dla mnie funkcja to możliwość złożenia w całości z siedziskiem kiedy maluch jest przodem rodzica - nie dużo "tańszych" modeli taką funkcję posiada - w wielu można złożyć jak dziecko jest tyłem do rodzica tylko ... ale ZNALAZŁAM i się zakochałąm -jest to nowy produkt MUUVO QUICK (wrsja z 2019 roku ma już koła bieżnikowe) - można już go kupić za 1500 zł w wersji gondola plus spacerówka - foteliki pasują do ramy większości znanych dobrych marek. Myślę, że już nie zmienię wyboru
Vampire, wiki2, Marcelina85 lubią tę wiadomość
-
Ja mam Jedo Coda i jestem zadowolona. Kupiłam go również ze względu na świetną amortyzację i dużą budę. Bardzo dobrze się prowadzi i ma ładny design (chociaż to rzecz gustu
). Z minusów to niestety ciężki i duży, no ale na dużym mi zależało. Tak jak pisała Agagusia, zwłaszcza zima duża gondola się przydaje. Spacerowka też wygodna, chociaż długo nie uzywalismy. Ze względu na to, że dużo jezdzimy, kupiliśmy Valco Snap 4 - lekki, łatwo się składa i zajmuje o wiele mniej miejsca niż Jedo. Nie ma też maleńkich kół jak większość kompaktowek, co się przydaje na naszych chodnikach i w terenie. Szwagierka ma City mini zip, świetnie się składa, ale widzę, jak się męczy, gdy tylko wjedzie na trawę, czy jakieś nierówności. Jak ktos bedzie smiglal tylko po miescie, czy centrach handlowych, to polecam. My często wyjeżdżamy w teren i takie małe kółka by się nie sprawdziły.
Mój młody w gondoli jeździł jakieś niecałe 6 miesięcy. Potem strasznie się buntowal i za cholerę nie chciał w niej leżeć.
Vampire, wiki2 lubią tę wiadomość
-
Menka, rzeczywiście fajny ten wózek. Gdybym drugi raz kupowała, to bym pewnie go rozwazyla. Piękne kolory. Tylko gondola mniejsza, ale nie można mieć wszystkiego
He he, no niestety Coda też pół samochodu zajmuje. Przy braku windy i małym samochodzie nie polecam -
nick nieaktualnyAgagusia, a jaką masz opinie o Cybexach? Przerost ceny nad trescia, czy jednak warto? Bylismy juz kilka razy pomacac wozki i Priam Lux (zwlaszcza czarny na stelażu rose gold) mnie zachwycil najbardziej. Cena zdecydowanie boli, ale tez zakladam, ze spokojnie bede w stanie go odsprzedac za ok. 3 tys, wiec bym ją przebolała. Bede wdzieczna za Twoja opinie.
-
baileys wrote:Agagusia, a jaką masz opinie o Cybexach? Przerost ceny nad trescia, czy jednak warto? Bylismy juz kilka razy pomacac wozki i Priam Lux (zwlaszcza czarny na stelażu rose gold) mnie zachwycil najbardziej. Cena zdecydowanie boli, ale tez zakladam, ze spokojnie bede w stanie go odsprzedac za ok. 3 tys, wiec bym ją przebolała. Bede wdzieczna za Twoja opinie.
Piękny jest ten wózek
Koleżanka miała Cybexa Priam i była bardzo zadowolona, więcej niestety nie napiszę, bo nie ciągnęłam z nią tego tematu - mój typ to stokke trailzbaileys, Agagusia, Marcelina85 lubią tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę