Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi_tur wrote:Kayama, z tego co czytałam akurat na wrocławskiej grupie porodowej, to w każdym szpitalu mówią co innego. W jednych jeśli masz skierowanie dużo wcześniej, każą się zgłaszać ok 30 tygodnia żeby umówić termin(Ostatnio czytałam nawet o 26 tygodniu) , natomiast większość dziewczyn po skierowanie wybiera się do lekarza, który pracuje w danym szpitalu i z nim podczas wizyty umawiają się na konkretne daty. Albo ze skierowaniem ida na prywatną wizytę do takiego lekarza omawiać szczegóły.
Niestety te, które wybierają się ze skierowaniem w terminie porodu lub już ze skurczami, nawet jeśli mają wskazania typu nieprawidłowe wymiary miednicy, źle ulozone dziecko, często są zmuszane do próby porodu naturalnego
Nie pamiętam z jakiego jesteś miasta, ale na fb są grupy "Hallo gdzie rodzić" i nazwa miasta i tam babeczki odpisują szczegółowo
Ps. Polityka cesarek jest teraz taka, że nie chcą robić "na zimno" wcześniej, lecz zdrowiej podobno dla matki i dziecka jest wykonać gdy zaczyna się akcja. Ale to trochę ruletka, możesz dojechać do szpitala i będzie na cesarke za późno
Dzięki. No właśnie też czytałam, że jeśli się jedzie ot tak w ciemno z wskazaniem od prowadzącego lekarza to potrafią odmówić, dlatego trzeba by to wcześniej ustalić. Jak w jednym odmówia to można próbować w innym, i że planowane cesarki są wpisywane w grafik. Wiem że się odchodzi od cesarek taka polityka zresztą krytykowana, ale ja mam zbyt dużo obaw, spodziewam się raczej albo przedwczesnego porodu albo braku postępu albo innych komplikacji z powodu wieku więc po co się stresować. Ja jestem z Warszawy, tylko jak tu szukać lekarzy z danego szpitala -
Jestem pewna, że na fb w grupie Hallo gdzie rodzic-Warszawa znajdziesz odpowiedź, który lekarz gdzie pracuje i gdzie przyjmuje, w którym szpitalu można się umówić szybciej, wystarczy wpisać w lupkę na górze odpowiednie hasło
kayama, werni lubią tę wiadomość
-
U mnie połówkowe robią wcześnie między 17-19 tc ( za granicą ) a ja mam termin na 25.03. Tutaj przez całą ciążę nikt nie sprawdza szyjki, w ogóle nie ma badania ginekologicznego, jedynie jeśli coś się dzieje...
Co do wózków ja będę polowała po połówkowych na Baby Jogger City Select z racji dzieciaków rok po roku. Pamiętam jak w poprzedniej ciąży nie potrzebnie uparłam się, że muszę mieć nowy wózek. Teraz juz podchodzę do tego inaczej i ten myślę kupić używany.
-
Anhydra wrote:U nas wszystko ok
. Młody waży 246 g, ilość wód w normie, cytologia pobrana i posiew też.
Szyjka ma dl 3,55cm. Lekarz powiedział,że w porządku.
A Wy jakiej miałyscie długości?
U mnie ostatnio miała 4, ale zmierzona przez brzuch, więc nie wiem,czy tak dokładnie.
Grunt, to aby się nie skracala,bo wtedy trzeba na siebie uważać.Anhydra lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
zielonooka7 wrote:U mnie połówkowe robią wcześnie między 17-19 tc ( za granicą ) a ja mam termin na 25.03. Tutaj przez całą ciążę nikt nie sprawdza szyjki, w ogóle nie ma badania ginekologicznego, jedynie jeśli coś się dzieje...
Wlk. Brytania?
Tak wlasnie slyszalam od koleżanek, ze takie tam praktyki. W sumie ciekawe jak to tal funkcjonuje. Skracajaca szyjka chyba nie daje zadnych objawow... -
kayama wrote:Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę..
A np na Zwirki nie prowadzą kwalifikacji, tylko podobno robia na bierząco. Najlepiej Zadzwon do wybranych szpitali na izbę przyjęć i sie dopytaj o procedurę.
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
Agagusia wrote:Przypomnij mi skad jestes? Jest bardzo roznie np w Wawie na Żelaznej na wizyte kwalifikacyjna trzeba sie umowic przed 26 tc, a teraz robia je tylko pacjentkom lekarzy przyjmujących w ich przychodni. Jak nie to Jak przyjedziesz w czasie porodu ze wskazaniem do cc to Cie przyjmą jak beda mieli miejsce.
A np na Zwirki nie prowadzą kwalifikacji, tylko podobno robia na bierząco. Najlepiej Zadzwon do wybranych szpitali na izbę przyjęć i sie dopytaj o procedurę.
Proszę wytlumacz mi jak publiczby szpital moze odeslac rodzaca kobiete, tym bardziej ze wskazaniem do cc? Nie mieści mi sie to w glowie?! Kto poniesie odpowiedzialnosc jak jej sie cos stanie?! -
Doczytałam ze jestes z WAwy, jesli rozważasz prowadzenie ciazy np od połowy u lekarza z danego szpitala to polecam z całego serca i doswiadczenia:) dzwon na Żelazna do sw Zofii i oni tam prowadzą zapisy do lekarzy prywatnie w ich przychodni. Wtedy ten lekarz juz zrobi kwalifikacje i Cie wpisze w grafik. Mozesz tez dopytać kto przyjmuje i poczytać na znanymlekarzu. Bylam kiedys na kwalifikacji na nfz u Jajdy i byla Ok, przyjmował mnie fo porodu dr Palacz o tez spoko, młody, dowcipny:) moja siostra chodziła do Wieczorka na usg i byla bardzo zadowolona, ja wybieram sie do dr Puzyna, ale tylko dlatego ze on tez ew zajmuje sie kwalifikacjami do SN po cc. A jak powie ze nie bardzo to widzi to od razu na cc mnie wpisze.
kayama lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
linka89 wrote:Proszę wytlumacz mi jak publiczby szpital moze odeslac rodzaca kobiete, tym bardziej ze wskazaniem do cc? Nie mieści mi sie to w glowie?! Kto poniesie odpowiedzialnosc jak jej sie cos stanie?!
wiki2 lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
Agagusia wrote:No jak to jak? Jak nue maja wolnej porodówki to gdzie ja maja przyjąć? W sumie jak die uprze to noże i na IP urodzić, tylko nie wiem czy o to chodzi. Wszedzie jest ograniczona liczba sal porodowych i tego nie przeskoczysz. W szpitalach w ktorych rodziłam zawsze badali najpierw lub conajmniej ktg robili, wiec spokojnie, kobiety z rozwarciem na 8 cm lub skurczami co minutę nie odeślą. Ew jak odsyłają to maja obowiązek dowiedzenia sie gdzie w poblizu jest miejsce i ono juz czeka ponoc na kobietę jak dojedzie. Przynajmniej w teori tak to podobno dziala. Mysle zezwoli malych miastach gdzie jest wieksza odległość miedzy szpitalami tak nue odsyłają, jest tez mniejszy ruch. W Wawie np wzajemnie miedzy Żelazna-Solcem a Inflandzka jak najbardziej. W poblizu jest tez jeszcze Praski, Starynkiewicza i pewnie co co pominęłam. Nie tak daleko Madelinskiego, Czerniakowski i Zwirki, wiec to nie kest rak ze ona nie na gdzie urodzić jesli akurat wszystkie lozka sa zajęte.
No właśnie tak Cie troche zrozumialam i bylam trochę przerażona. Wiadomo, ze kazda ma wybrany szpital, ale przypadki sa rozne i zylam w przeświadczeniu, ze jak np niespodziewanie zacznie sie poród, a bede akurat w podróży poza miejscem zamieszkania, to pierwszy lepszy szpital ma obowiązek mnie przyjąć. -
Agagusia wrote:Doczytałam ze jestes z WAwy, jesli rozważasz prowadzenie ciazy np od połowy u lekarza z danego szpitala to polecam z całego serca i doswiadczenia:) dzwon na Żelazna do sw Zofii i oni tam prowadzą zapisy do lekarzy prywatnie w ich przychodni. Wtedy ten lekarz juz zrobi kwalifikacje i Cie wpisze w grafik. Mozesz tez dopytać kto przyjmuje i poczytać na znanymlekarzu. Bylam kiedys na kwalifikacji na nfz u Jajdy i byla Ok, przyjmował mnie fo porodu dr Palacz o tez spoko, młody, dowcipny:) moja siostra chodziła do Wieczorka na usg i byla bardzo zadowolona, ja wybieram sie do dr Puzyna, ale tylko dlatego ze on tez ew zajmuje sie kwalifikacjami do SN po cc. A jak powie ze nie bardzo to widzi to od razu na cc mnie wpisze.
O dzięki!Właśnie dużo pozytywnych opinii przeczytałam o Żelaznej. To dobry pomysł aby resztę ciąży tam poprowadzić gdzie chce rodzic i mnie zakwalifikuja. A Ty rodzilas tam przez cesarke? Od którego tygodnia trzeba by się zgłosić na 1 wizytę? Aha a muszę mieć najpierw skierowanie od lekarza do którego obecnie chodzę czy po prostu się z marszu zapisuje?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 22:37
-
werni, Larissa90, Anhydra, emi2016, Smerfelinka, OlaWi, Agagusia, wiki2, Ania95, Limerikowo, DrzewkoPomarańczowe, Marimiko lubią tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
kayama wrote:Dziewczyny czy któraś ma wskazania od lekarza prowadzącego do cc? Jak to się dalej załatwia ze szpitalem? Czytałam że trzeba się zgłosić do szpitala w którym chce się rodzic ok 30 Tc i mieć spotkanie z poloznikiem oraz anestezjologiem i że wpisują konkretną datę w grafik na CC. I że robią wcześniej przed terminem ok 2-1 tydzień.
Tez musze pogadać o tym z moją ginka. Bo prawdopodobnie będę mieć cc. -
Domi_tur wrote:Dziewczyny, macie już umówione usg połówkowe?
Ja usg ustalilam przez neta do tej samej babki co robiłam prenatalne. Moja ginka kazała w 20tyg. zrobić. 29 marzec aż ciekawa jestem czy nadal chłopak siedzi w moim brzuchu -
linka89 wrote:Ja mam tez jakos w 20tc, w 1 ciazy mialam w 19 i 4 dni dokładnie. Sprawdzilam z ciekwosci
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/62fb4da73957.png
A to mój maluch w 14tcChimera, Larissa90, Anhydra, emi2016, Smerfelinka, zielonooka7, Ania95, Limerikowo, DrzewkoPomarańczowe, Marimiko lubią tę wiadomość
-
linka89 wrote:Wlk. Brytania?
Tak wlasnie slyszalam od koleżanek, ze takie tam praktyki. W sumie ciekawe jak to tal funkcjonuje. Skracajaca szyjka chyba nie daje zadnych objawow...
Norwegia. Poprzednia ciążę chyba właśnie najbardziej bałam się o szyjkę, bo nie daje żadnych objawów, ale też mogłam latać do Polski na kontrolę. Teraz juz t oche ciężej z niemowlakiem