Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam 12marca
jeśli nie chcecie robić w luxmedzie to możecie poprosić o podskierowanie-w każdym mieście mają placówki współpracujące,masz prawo 5 razy w ciągu roku poprosić o skierowanie na badanie poza placówką luxmed bo np żaden termin Ci nie pasuje. ja poprosiłam o podskierowanie do centrum medycznego, w którym robiłam prenatalne bo z nimi współpracują i dostałam bez problemu
Anhydra lubi tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:Ja mialam w ciazach do 20 ktoregos tc po 5cm
Po 32tc szyjka skrocila sie do 2.5cm w1 ciazy i mialam nakaz polegiwania
W 2ej ciazy szyjka b ladnie do konca trzymala na 1cm w ost tyg ciazy
No właśnie słyszałam, że struktura jeszcze jest kluczowa (zamknieta) i że czasami można mieć 2 cm do damego końca ciąży a czasami z 5 cm się skraca dosc wczesnie na tyle, że trzeba szew albo krążek zakładać...
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
kayama wrote:Jeszcze z gin nie rozmawialam ale chyba nie będę próbować rodzic naturalnie po 40 pierwsze i pewnie jedyne dziecko, z in vitro. Siostra mnie przekonała, miała dwie cesarki.
Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę..Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 20:29
-
Anhydra wrote:No właśnie słyszałam, że struktura jeszcze jest kluczowa (zamknieta) i że czasami można mieć 2 cm do damego końca ciąży a czasami z 5 cm się skraca dosc wczesnie na tyle, że trzeba szew albo krążek zakładać...
Zgadza sie .dl szyjkijest kluczowa po 20tc by uniknac porodu przedwczesnego
Dlatego z dl 3.5cm na tak wczesnym jeszcze etapie ciazy ja uwazalabym na fiz i wspolne aktywnosci -
nick nieaktualny
-
kayama wrote:Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę..
Ja kiedys myslalam ze wada wzroku sporajestwskazaniem do cc, ale lek z kliniki okul w Poz i na Polnej w szpitalu w Poz wyprowadzili mnie z bledu
Raczejchodzi o wskazania psych
Mozna zalatwic z lek prowadzacym
Moja kol 1sze dziecko z in vitro po 2 nieudanych transferach zazyczyla sobie cc i miala na Pomorzu -
OlaWi wrote:Jak Wam lekarz mierzy ta szyjkę? Mi robi co prawda za każdym razem badanie, ale zazwyczaj ogranicza się do sformułowania, że jest pięknie
a jak Ci bada?
Moj tez zwykle, zamyka sie w slowach, ze wszystko w porządku. W sumie w moim przypadku to nawet dobrze, bo znajac życie zaczelambym szperac w internetach i porównywaći pewnie do niczego dobrego by to nie prowadzilo :p
Nacha, OlaWi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Limerikowo wrote:Zgadza sie .dl szyjkijest kluczowa po 20tc by uniknac porodu przedwczesnego
Dlatego z dl 3.5cm na tak wczesnym jeszcze etapie ciazy ja uwazalabym na fiz i wspolne aktywnosci
Mój lekarz przy mojej dlugosci dał mi na wszystkie aktywności zielone światło.wiki2, Agagusia lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
kayama wrote:Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę..
Mi sie wydaje, ze na zaltwianie czegokolwiek jest za wcześnie. Nikt Ci jeszcze nie ustali daty, bo to zbyt plynne. Zresztą na koncu ciąży i tak moze sie termin zmienic, w zależności chyba od parametrów dziecka.
Osobiście wydaje mi sie, ze wiek tez jest jednym ze wskazan, ale najlepiej ustalic to z lekarzem.
Co do terminu, zwykle robia wcześniej, tak jak pisalas. Ja sie zastanawiam czy nie czekac jednak az naturalnie sie zacznie i wtedy pojechac do szpitala na cc. Juz rozmawialam o tym wstępnie z lekarzem, ale zobacze jak wszystko sie ulozy.
Z drugiej strony jak bede miec juz ustalony termin to będzie mi łatwiej ogarnąć sprawy logistyczne przy starszaku -
Kayama, z tego co czytałam akurat na wrocławskiej grupie porodowej, to w każdym szpitalu mówią co innego. W jednych jeśli masz skierowanie dużo wcześniej, każą się zgłaszać ok 30 tygodnia żeby umówić termin(Ostatnio czytałam nawet o 26 tygodniu) , natomiast większość dziewczyn po skierowanie wybiera się do lekarza, który pracuje w danym szpitalu i z nim podczas wizyty umawiają się na konkretne daty. Albo ze skierowaniem ida na prywatną wizytę do takiego lekarza omawiać szczegóły.
Niestety te, które wybierają się ze skierowaniem w terminie porodu lub już ze skurczami, nawet jeśli mają wskazania typu nieprawidłowe wymiary miednicy, źle ulozone dziecko, często są zmuszane do próby porodu naturalnego
Nie pamiętam z jakiego jesteś miasta, ale na fb są grupy "Hallo gdzie rodzić" i nazwa miasta i tam babeczki odpisują szczegółowo
Ps. Polityka cesarek jest teraz taka, że nie chcą robić "na zimno" wcześniej, lecz zdrowiej podobno dla matki i dziecka jest wykonać gdy zaczyna się akcja. Ale to trochę ruletka, możesz dojechać do szpitala i będzie na cesarke za późnoWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 20:49
kayama lubi tę wiadomość
-
Anhydra ja ostatnio na badaniu tez miałam ok.3,5cm i tez lekarz powiedział że w porządku. Nawet się nie zająknął że mam się jakiś oszczędzać a to dobry specjalista.
Standardowo to chyba po 20tc się mierzy szyjke wiec chyba spokojnieAnhydra lubi tę wiadomość
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Ja mam umówione prenatalne na 26 marca.
Z tymi wadami wzroku to ponoć teraz mniej chętnie robią cesarki z tego względu. Moja koleżanka ma nieduża wadę, ale ma jakieś uszkodzenia siatkówki i okulistka od razu jej wypisała zaświadczenie. Termin CC jej załatwiał gin. Moja siostra jak rodziła drugiego syna, to też jej prowadzący wyznaczył termin. Obie chodziły na wizyty prywatnie, a poród na NFZ. -
Domi_tur wrote:Ja mam 12marca
jeśli nie chcecie robić w luxmedzie to możecie poprosić o podskierowanie-w każdym mieście mają placówki współpracujące,masz prawo 5 razy w ciągu roku poprosić o skierowanie na badanie poza placówką luxmed bo np żaden termin Ci nie pasuje. ja poprosiłam o podskierowanie do centrum medycznego, w którym robiłam prenatalne bo z nimi współpracują i dostałam bez problemu
Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
Czekamy na Alusia 💙💙
-
Domi_tur wrote:Ps. Polityka cesarek jest teraz taka, że nie chcą robić "na zimno" wcześniej, lecz zdrowiej podobno dla matki i dziecka jest wykonać gdy zaczyna się akcja. Ale to trochę ruletka, możesz dojechać do szpitala i będzie na cesarke za późno
Myślę, ze na cc nigdy nie jest za pozno, w koncu jest to operacja ratujaca zycie matki i dziecka, wiec jak jest koniecznosc to trzeba i juz. Ja mialam wykonana po 2h partych, wiec jak ktos jedzie ze skurczami to o ile szpital nie jest na drugim koncu kraju powinien zdążyć.
Słyszałam gdzies, ze zeby ograniczyć ilosc cc maja zamiar stosowac kleszcze i proznociag, czy jak to sie tam nazywa. Ja dziękuję, wolę cc...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 21:00
kayama lubi tę wiadomość