X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 12marca :) jeśli nie chcecie robić w luxmedzie to możecie poprosić o podskierowanie-w każdym mieście mają placówki współpracujące,masz prawo 5 razy w ciągu roku poprosić o skierowanie na badanie poza placówką luxmed bo np żaden termin Ci nie pasuje. ja poprosiłam o podskierowanie do centrum medycznego, w którym robiłam prenatalne bo z nimi współpracują i dostałam bez problemu :)

Anhydra lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Ja mialam w ciazach do 20 ktoregos tc po 5cm
    Po 32tc szyjka skrocila sie do 2.5cm w1 ciazy i mialam nakaz polegiwania
    W 2ej ciazy szyjka b ladnie do konca trzymala na 1cm w ost tyg ciazy

No właśnie słyszałam, że struktura jeszcze jest kluczowa (zamknieta) i że czasami można mieć 2 cm do damego końca ciąży a czasami z 5 cm się skraca dosc wczesnie na tyle, że trzeba szew albo krążek zakładać...

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    U nas wszystko ok :). Młody waży 246 g, ilość wód w normie, cytologia pobrana i posiew też.
    Szyjka ma dl 3,55cm. Lekarz powiedział,że w porządku.
    A Wy jakiej miałyscie długości?

4.5 cm według usg

• kayama Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Jeszcze z gin nie rozmawialam ale chyba nie będę próbować rodzic naturalnie po 40 pierwsze i pewnie jedyne dziecko, z in vitro. Siostra mnie przekonała, miała dwie cesarki.

Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę.. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 20:29

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    No właśnie słyszałam, że struktura jeszcze jest kluczowa (zamknieta) i że czasami można mieć 2 cm do damego końca ciąży a czasami z 5 cm się skraca dosc wczesnie na tyle, że trzeba szew albo krążek zakładać...

Zgadza sie .dl szyjkijest kluczowa po 20tc by uniknac porodu przedwczesnego

Dlatego z dl 3.5cm na tak wczesnym jeszcze etapie ciazy ja uwazalabym na fiz i wspolne aktywnosci

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    To Wy wcześnie na te połówkowe idziecie. U nas wysyłają pomiędzy 20-22 tc. Ja wybrałam sam środek czyli 21tc.
    Ja ide w 21tyg 1d :)

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Dziewczyny, macie już umówione usg połówkowe? :)

tak,ja zamawialam jak najszybciej, zeby znowu nie okazało sue, ze ten lekarz nie ma terminu. Mam 13.03 :)

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę.. :)

Ja kiedys myslalam ze wada wzroku sporajestwskazaniem do cc, ale lek z kliniki okul w Poz i na Polnej w szpitalu w Poz wyprowadzili mnie z bledu

Raczejchodzi o wskazania psych
    Mozna zalatwic z lek prowadzacym

Moja kol 1sze dziecko z in vitro po 2 nieudanych transferach zazyczyla sobie cc i miala na Pomorzu

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Jak Wam lekarz mierzy ta szyjkę? Mi robi co prawda za każdym razem badanie, ale zazwyczaj ogranicza się do sformułowania, że jest pięknie

a jak Ci bada?

Moj tez zwykle, zamyka sie w slowach, ze wszystko w porządku. W sumie w moim przypadku to nawet dobrze, bo znajac życie zaczelambym szperac w internetach i porównywać :D i pewnie do niczego dobrego by to nie prowadzilo :p

Nacha, OlaWi lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze cc zalezy od szpitala, lekarza i sytuacji- historii ciazowej kobiety

Obecnie sa zalecenia by zmniejszac liczbe cc
    Oczyw wszystko idzie obejsc..

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz też nie mówi ile cm ma szyjka. Mówi dokładnie tak samo ze wszystko ok.

OlaWi lubi tę wiadomość

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Zgadza sie .dl szyjkijest kluczowa po 20tc by uniknac porodu przedwczesnego

Dlatego z dl 3.5cm na tak wczesnym jeszcze etapie ciazy ja uwazalabym na fiz i wspolne aktywnosci

Mój lekarz przy mojej dlugosci dał mi na wszystkie aktywności zielone światło.

wiki2, Agagusia lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Mi sie wydaje, ze na zaltwianie czegokolwiek jest za wcześnie. Nikt Ci jeszcze nie ustali daty, bo to zbyt plynne. Zresztą na koncu ciąży i tak moze sie termin zmienic, w zależności chyba od parametrów dziecka.
    Osobiście wydaje mi sie, ze wiek tez jest jednym ze wskazan, ale najlepiej ustalic to z lekarzem.
    Co do terminu, zwykle robia wcześniej, tak jak pisalas. Ja sie zastanawiam czy nie czekac jednak az naturalnie sie zacznie i wtedy pojechac do szpitala na cc. Juz rozmawialam o tym wstępnie z lekarzem, ale zobacze jak wszystko sie ulozy.
    Z drugiej strony jak bede miec juz ustalony termin to będzie mi łatwiej ogarnąć sprawy logistyczne przy starszaku :)

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, z tego co czytałam akurat na wrocławskiej grupie porodowej, to w każdym szpitalu mówią co innego. W jednych jeśli masz skierowanie dużo wcześniej, każą się zgłaszać ok 30 tygodnia żeby umówić termin(Ostatnio czytałam nawet o 26 tygodniu) , natomiast większość dziewczyn po skierowanie wybiera się do lekarza, który pracuje w danym szpitalu i z nim podczas wizyty umawiają się na konkretne daty. Albo ze skierowaniem ida na prywatną wizytę do takiego lekarza omawiać szczegóły.
    Niestety te, które wybierają się ze skierowaniem w terminie porodu lub już ze skurczami, nawet jeśli mają wskazania typu nieprawidłowe wymiary miednicy, źle ulozone dziecko, często są zmuszane do próby porodu naturalnego :/

Nie pamiętam z jakiego jesteś miasta, ale na fb są grupy "Hallo gdzie rodzić" i nazwa miasta i tam babeczki odpisują szczegółowo :)

Ps. Polityka cesarek jest teraz taka, że nie chcą robić "na zimno" wcześniej, lecz zdrowiej podobno dla matki i dziecka jest wykonać gdy zaczyna się akcja. Ale to trochę ruletka, możesz dojechać do szpitala i będzie na cesarke za późno :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 20:49

kayama lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra ja ostatnio na badaniu tez miałam ok.3,5cm i tez lekarz powiedział że w porządku. Nawet się nie zająknął że mam się jakiś oszczędzać a to dobry specjalista.
    Standardowo to chyba po 20tc się mierzy szyjke wiec chyba spokojnie :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam umówione prenatalne na 26 marca.

Z tymi wadami wzroku to ponoć teraz mniej chętnie robią cesarki z tego względu. Moja koleżanka ma nieduża wadę, ale ma jakieś uszkodzenia siatkówki i okulistka od razu jej wypisała zaświadczenie. Termin CC jej załatwiał gin. Moja siostra jak rodziła drugiego syna, to też jej prowadzący wyznaczył termin. Obie chodziły na wizyty prywatnie, a poród na NFZ.

• PaniHa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Hmmm...mniej niż 5 cm to znaczy ile? Czyli dokładnie nie zmierzyli tak?
    Ajjjj dałam zły znaczek, więcej niż 5cm miało być :) czyli bardzo dluga

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja mam 12marca :) jeśli nie chcecie robić w luxmedzie to możecie poprosić o podskierowanie-w każdym mieście mają placówki współpracujące,masz prawo 5 razy w ciągu roku poprosić o skierowanie na badanie poza placówką luxmed bo np żaden termin Ci nie pasuje. ja poprosiłam o podskierowanie do centrum medycznego, w którym robiłam prenatalne bo z nimi współpracują i dostałam bez problemu :)
    Ja właśnie skorzystałam z tej opcji więc badanie tak jakby w luxmedzie ale w innej placówce :)

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjkę obowiązkowo lekarz musi zmierzyć przezpochwowo na usg polowkowym. Mój do tej pory tez mówił tylko, ze wspaniale ;).

Ja docelowe usg połówkowe mam 22 marca i to będzie 20t4d. Wcześniej, tuż po skończonym 18t idę do Medicover.

aadd84dc14.png[/url]
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ps. Polityka cesarek jest teraz taka, że nie chcą robić "na zimno" wcześniej, lecz zdrowiej podobno dla matki i dziecka jest wykonać gdy zaczyna się akcja. Ale to trochę ruletka, możesz dojechać do szpitala i będzie na cesarke za późno :)

Myślę, ze na cc nigdy nie jest za pozno, w koncu jest to operacja ratujaca zycie matki i dziecka, wiec jak jest koniecznosc to trzeba i juz. Ja mialam wykonana po 2h partych, wiec jak ktos jedzie ze skurczami to o ile szpital nie jest na drugim koncu kraju powinien zdążyć.

Słyszałam gdzies, ze zeby ograniczyć ilosc cc maja zamiar stosowac kleszcze i proznociag, czy jak to sie tam nazywa. Ja dziękuję, wolę cc...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 21:00

kayama lubi tę wiadomość

‹‹ 363 364 365 366 367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ