X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 12marca :) jeśli nie chcecie robić w luxmedzie to możecie poprosić o podskierowanie-w każdym mieście mają placówki współpracujące,masz prawo 5 razy w ciągu roku poprosić o skierowanie na badanie poza placówką luxmed bo np żaden termin Ci nie pasuje. ja poprosiłam o podskierowanie do centrum medycznego, w którym robiłam prenatalne bo z nimi współpracują i dostałam bez problemu :)

Anhydra lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Ja mialam w ciazach do 20 ktoregos tc po 5cm
    Po 32tc szyjka skrocila sie do 2.5cm w1 ciazy i mialam nakaz polegiwania
    W 2ej ciazy szyjka b ladnie do konca trzymala na 1cm w ost tyg ciazy

No właśnie słyszałam, że struktura jeszcze jest kluczowa (zamknieta) i że czasami można mieć 2 cm do damego końca ciąży a czasami z 5 cm się skraca dosc wczesnie na tyle, że trzeba szew albo krążek zakładać...

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    U nas wszystko ok :). Młody waży 246 g, ilość wód w normie, cytologia pobrana i posiew też.
    Szyjka ma dl 3,55cm. Lekarz powiedział,że w porządku.
    A Wy jakiej miałyscie długości?

4.5 cm według usg

• kayama Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Jeszcze z gin nie rozmawialam ale chyba nie będę próbować rodzic naturalnie po 40 pierwsze i pewnie jedyne dziecko, z in vitro. Siostra mnie przekonała, miała dwie cesarki.

Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę.. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 20:29

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    No właśnie słyszałam, że struktura jeszcze jest kluczowa (zamknieta) i że czasami można mieć 2 cm do damego końca ciąży a czasami z 5 cm się skraca dosc wczesnie na tyle, że trzeba szew albo krążek zakładać...

Zgadza sie .dl szyjkijest kluczowa po 20tc by uniknac porodu przedwczesnego

Dlatego z dl 3.5cm na tak wczesnym jeszcze etapie ciazy ja uwazalabym na fiz i wspolne aktywnosci

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    To Wy wcześnie na te połówkowe idziecie. U nas wysyłają pomiędzy 20-22 tc. Ja wybrałam sam środek czyli 21tc.
    Ja ide w 21tyg 1d :)

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Dziewczyny, macie już umówione usg połówkowe? :)

tak,ja zamawialam jak najszybciej, zeby znowu nie okazało sue, ze ten lekarz nie ma terminu. Mam 13.03 :)

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Nikt nie potwierdzi tego załatwiania cesarki? Czy to jakoś inaczej się robi? Nic nie wiem bo siostra rodzila prywatnie w Damianie i nie ma pojęcia jak to jest na NFZ. Spytam mojego gina ale będę dopiero za miesiąc a coś bym chciała wiedzieć. Niby trochę czasu jest ale mi się już te porody śnią i jakos tego nie widzę.. :)

Ja kiedys myslalam ze wada wzroku sporajestwskazaniem do cc, ale lek z kliniki okul w Poz i na Polnej w szpitalu w Poz wyprowadzili mnie z bledu

Raczejchodzi o wskazania psych
    Mozna zalatwic z lek prowadzacym

Moja kol 1sze dziecko z in vitro po 2 nieudanych transferach zazyczyla sobie cc i miala na Pomorzu

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Jak Wam lekarz mierzy ta szyjkę? Mi robi co prawda za każdym razem badanie, ale zazwyczaj ogranicza się do sformułowania, że jest pięknie

a jak Ci bada?

Moj tez zwykle, zamyka sie w slowach, ze wszystko w porządku. W sumie w moim przypadku to nawet dobrze, bo znajac życie zaczelambym szperac w internetach i porównywać :D i pewnie do niczego dobrego by to nie prowadzilo :p

Nacha, OlaWi lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze cc zalezy od szpitala, lekarza i sytuacji- historii ciazowej kobiety

Obecnie sa zalecenia by zmniejszac liczbe cc
    Oczyw wszystko idzie obejsc..

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz też nie mówi ile cm ma szyjka. Mówi dokładnie tak samo ze wszystko ok.

OlaWi lubi tę wiadomość

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Zgadza sie .dl szyjkijest kluczowa po 20tc by uniknac porodu przedwczesnego

Dlatego z dl 3.5cm na tak wczesnym jeszcze etapie ciazy ja uwazalabym na fiz i wspolne aktywnosci

Mój lekarz przy mojej dlugosci dał mi na wszystkie aktywności zielone światło.

wiki2, Agagusia lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Mi sie wydaje, ze na zaltwianie czegokolwiek jest za wcześnie. Nikt Ci jeszcze nie ustali daty, bo to zbyt plynne. Zresztą na koncu ciąży i tak moze sie termin zmienic, w zależności chyba od parametrów dziecka.
    Osobiście wydaje mi sie, ze wiek tez jest jednym ze wskazan, ale najlepiej ustalic to z lekarzem.
    Co do terminu, zwykle robia wcześniej, tak jak pisalas. Ja sie zastanawiam czy nie czekac jednak az naturalnie sie zacznie i wtedy pojechac do szpitala na cc. Juz rozmawialam o tym wstępnie z lekarzem, ale zobacze jak wszystko sie ulozy.
    Z drugiej strony jak bede miec juz ustalony termin to będzie mi łatwiej ogarnąć sprawy logistyczne przy starszaku :)

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, z tego co czytałam akurat na wrocławskiej grupie porodowej, to w każdym szpitalu mówią co innego. W jednych jeśli masz skierowanie dużo wcześniej, każą się zgłaszać ok 30 tygodnia żeby umówić termin(Ostatnio czytałam nawet o 26 tygodniu) , natomiast większość dziewczyn po skierowanie wybiera się do lekarza, który pracuje w danym szpitalu i z nim podczas wizyty umawiają się na konkretne daty. Albo ze skierowaniem ida na prywatną wizytę do takiego lekarza omawiać szczegóły.
    Niestety te, które wybierają się ze skierowaniem w terminie porodu lub już ze skurczami, nawet jeśli mają wskazania typu nieprawidłowe wymiary miednicy, źle ulozone dziecko, często są zmuszane do próby porodu naturalnego :/

Nie pamiętam z jakiego jesteś miasta, ale na fb są grupy "Hallo gdzie rodzić" i nazwa miasta i tam babeczki odpisują szczegółowo :)

Ps. Polityka cesarek jest teraz taka, że nie chcą robić "na zimno" wcześniej, lecz zdrowiej podobno dla matki i dziecka jest wykonać gdy zaczyna się akcja. Ale to trochę ruletka, możesz dojechać do szpitala i będzie na cesarke za późno :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 20:49

kayama lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra ja ostatnio na badaniu tez miałam ok.3,5cm i tez lekarz powiedział że w porządku. Nawet się nie zająknął że mam się jakiś oszczędzać a to dobry specjalista.
    Standardowo to chyba po 20tc się mierzy szyjke wiec chyba spokojnie :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam umówione prenatalne na 26 marca.

Z tymi wadami wzroku to ponoć teraz mniej chętnie robią cesarki z tego względu. Moja koleżanka ma nieduża wadę, ale ma jakieś uszkodzenia siatkówki i okulistka od razu jej wypisała zaświadczenie. Termin CC jej załatwiał gin. Moja siostra jak rodziła drugiego syna, to też jej prowadzący wyznaczył termin. Obie chodziły na wizyty prywatnie, a poród na NFZ.

• PaniHa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Hmmm...mniej niż 5 cm to znaczy ile? Czyli dokładnie nie zmierzyli tak?
    Ajjjj dałam zły znaczek, więcej niż 5cm miało być :) czyli bardzo dluga

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja mam 12marca :) jeśli nie chcecie robić w luxmedzie to możecie poprosić o podskierowanie-w każdym mieście mają placówki współpracujące,masz prawo 5 razy w ciągu roku poprosić o skierowanie na badanie poza placówką luxmed bo np żaden termin Ci nie pasuje. ja poprosiłam o podskierowanie do centrum medycznego, w którym robiłam prenatalne bo z nimi współpracują i dostałam bez problemu :)
    Ja właśnie skorzystałam z tej opcji więc badanie tak jakby w luxmedzie ale w innej placówce :)

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjkę obowiązkowo lekarz musi zmierzyć przezpochwowo na usg polowkowym. Mój do tej pory tez mówił tylko, ze wspaniale ;).

Ja docelowe usg połówkowe mam 22 marca i to będzie 20t4d. Wcześniej, tuż po skończonym 18t idę do Medicover.

aadd84dc14.png[/url]
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ps. Polityka cesarek jest teraz taka, że nie chcą robić "na zimno" wcześniej, lecz zdrowiej podobno dla matki i dziecka jest wykonać gdy zaczyna się akcja. Ale to trochę ruletka, możesz dojechać do szpitala i będzie na cesarke za późno :)

Myślę, ze na cc nigdy nie jest za pozno, w koncu jest to operacja ratujaca zycie matki i dziecka, wiec jak jest koniecznosc to trzeba i juz. Ja mialam wykonana po 2h partych, wiec jak ktos jedzie ze skurczami to o ile szpital nie jest na drugim koncu kraju powinien zdążyć.

Słyszałam gdzies, ze zeby ograniczyć ilosc cc maja zamiar stosowac kleszcze i proznociag, czy jak to sie tam nazywa. Ja dziękuję, wolę cc...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 21:00

kayama lubi tę wiadomość

‹‹ 363 364 365 366 367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ