X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaktualizowałam listę na pierwszej stronie. Jak coś komuś dopisać, zmienić, przesunąć to dajcie znać.

Niezapominajka5, magnolia29, trzydziecha, Chimera, Frida91, OlaWi, MDW lubią tę wiadomość

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Moj brzuch nie odpuszcza, nadal twardnieje, a do tego w tym czasie jak sie ruszam to pobolewa:( pakuje walizke, bo jakby sie okazalo ze chca mnie zostawic nie chce kazać mężowi znow gnać w obie strony tyle czasu. Wole sama sobie wszystko spakować, ale kurczę, mam jednak nadzieje ze to nic poważnego i dzis w nocy we własnym lozku bede spała...
    Bylam tam na izbie dwa razy w poprzedniej ciazy i zawsze szybko bylam przyjęta (raz krwawienie i raz porod), ale slyszalam ze z bardziej blachami sprawami dziewczyny czasem i 6 godzin tam czekają:(
    Agugusia, oby wszystko się unormowalo. Dobrze,że jedziesz na IP. Lepiej pojechać o raz za dużo, niż o raz za mało. Tak to może chociaż zrobią Ci kroplówkę z magnezu.
    Koniecznie daj znać jak będziesz na miejscu.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jest dużo chłopaków :D
    Dziewczyny, a czy wam sprawdziła się płeć z badań prenatalnych? Wiele z Was jest już prawie na połowie drogi więc macie potwierdzona płeć.

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie tez slyszalam, że jak ma sie skłonność do rozstepow to.sie pojawia, a jak nie to mozna nic nie uzywac i ich nie będzie. Dlatego wybieram zloty środek!

Mi w okresie dojrzewania pojawily sie na.plecach. W ciąży bylam zadowolona, ze.nie ma, az tak jak pisalam w 39 tc pojawil sie 1 i potem poszlo jak burza :(

Ja po ciazy stosowalam krem na blizny i roZStepy ladnie znikly, chociaz teraz jak brzuszek sie pojawia to juz wychodzą. Ale trudno jakas pamiatke trzeba miec :p
    Najwyzej jak mi beda bardzo dokuczac to zdecyduje sie na jakis zabieg estetyczny, bo juz 3 brzucha miec nie planuje :D
    Moze ktoras ma jakies doświadczenie w tym temacie?

Agagusia - trzymam kciuki, oby to byl falszywy alarm!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 11:56

3jgx3e3kie55f15r.png

Wysłany: 11 marca 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    A nie wlasnie o ten moj Elancyl Vergetures? Duza butla bez promocji potrafi kosztowac nawet 180 zl. Ja go zamawiam na iperfumach, zeby bylo taniej. Wiem, ze jest mocno polecany na rozstepy na roznych forach, dlatego go kupilam.
    Zapytam :) dzięki za nazwe.
    Na razie póki brzuszek względnie mały, stosuje coś tańszego, ale przy większym planuje jednak zainwestować w coś drozszego. Kuzynka do tej pory nie może odzalowac,że nie kupiła tego drozszego specyfiku i mnie mocno dopinguje.
    Wiadomo, rozstępy pojawić się mogą nawet i przy drogim, ale przynajmniej nie będę żałować i zastanawiać się co by było gdyby:)

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak czesto robicie na tym etapie ciazy badanie TSH? Ja w I trymestrze robilam 3 razy, zawsze bylo ok. 1, wiec bardzo dobre i teraz juz prawie 2 m-ce nie powtarzalam. Myslicie, ze jednak trzeba?

• Marimiko Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powtarzam co 4 tygodnie, jak mi kazała endo.

joan85 lubi tę wiadomość

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3

Wysłany: 11 marca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Dziewczyny, jak czesto robicie na tym etapie ciazy badanie TSH? Ja w I trymestrze robilam 3 razy, zawsze bylo ok. 1, wiec bardzo dobre i teraz juz prawie 2 m-ce nie powtarzalam. Myslicie, ze jednak trzeba?
    Mi endokrynolog poleciła badać raz w miesiącu, a najrzadziej co 6 tyg.
    Tyle,że ja biorę eutyrox, a ostatni wynik 1,5 (ft4 w normie).
    W ciąży trzeba badać tez ft4.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży na początku używałam oliwki z rossmana ale zapach przeszkadzał potem stosowałam samoróbki. Teraz mi się nie chce kręcić. Rozstępy to raczej kwestia predyspozycji ale na pewno dbając o skore możemy minimalizować ewentualne straty. Ja nie chce kupować drogich specyfików, zależy mi jedynie na porządnym nawilżeniu bo moja skóra to wiór i zwykle drogeryjna balsamy (pomijając ich skład) nie są w stanie mnie nawilżyć, zwłaszcza te które się szybko wchłaniają.

Wydaje mi się, ze ja nie mam jakichś super skłonności do rozstępów. Po pierwszej ciąży wyszło mi kilka na udach i z tylu na boczkach ale wylazły w momencie kiedy mocno zaniedbywałam smarowanie i miałam bardzo sucha skore. Teraz ich już nie widać, muszę się naprawdę doszukiwać. Na udach trochę czuje pod palcami, ze skóra ma minimalnie inna strukturę.

aadd84dc14.png[/url]
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Moj brzuch nie odpuszcza, nadal twardnieje, a do tego w tym czasie jak sie ruszam to pobolewa:( pakuje walizke, bo jakby sie okazalo ze chca mnie zostawic nie chce kazać mężowi znow gnać w obie strony tyle czasu. Wole sama sobie wszystko spakować, ale kurczę, mam jednak nadzieje ze to nic poważnego i dzis w nocy we własnym lozku bede spała...
    Bylam tam na izbie dwa razy w poprzedniej ciazy i zawsze szybko bylam przyjęta (raz krwawienie i raz porod), ale slyszalam ze z bardziej blachami sprawami dziewczyny czasem i 6 godzin tam czekają:(

Czy jedziesz na Żelazną? Jeśli tak zadzwoń i zapytaj co się dzieje na izbie. Podpytaj też czy np.mozesz wziąć no spe czy.dla lepszego obrazu lepiej nie. Agagusia czy robiłaś ostatnio poziom progesteronu? Bierzesz może? Czasami ten brzuch nn twardnieje jak poziom jest niski.
    Trzymam kciuki za dobre wieści

• kayama Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:

Ja robię co miesiąc, teraz tsh mi podskoczylo z 1 do 1,7 ale to jeszcze w normie. Ft3 i 4 też mam dobre.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dziewczyny czy gin wam zlecają badanie progesteronu? Bo mój nie, zbadał tylko raz na samym początku i biorę luteine w ciemno, jeszcze mnie straszy że będę brać do końca ciąży na wszelki wypadek. Mnie wkurza że ciągle muszę wkładki przez to nosić i majtki na noc :/ Podobno od 17 tc produkcję hormonów przejmuje łożysko.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Mi endokrynolog poleciła badać raz w miesiącu, a najrzadziej co 6 tyg.
    Tyle,że ja biorę eutyrox, a ostatni wynik 1,5 (ft4 w normie).
    W ciąży trzeba badać tez ft4.

Mi ginka nie każe badać ft4 choć też myślę, że powinnam 🤔

dqprgu1royghdo7j.png
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Właśnie dziewczyny czy gin wam zlecają badanie progesteronu? Bo mój nie, zbadał tylko raz na samym początku i biorę luteine w ciemno, jeszcze mnie straszy że będę brać do końca ciąży na wszelki wypadek. Mnie wkurza że ciągle muszę wkładki przez to nosić i majtki na noc :/ Podobno od 17 tc produkcję hormonów przejmuje łożysko.

Ja biorę końskie dawki jeszcze. Badania poziomu robię co 2 -3 tyg. Od tygodnia ( jestem aktualnie 19+4) schodzę z ilością ale bardzo łagodnie o jedną tabletkę raz na 5 dni i co 10 dni badania i jak oknto dalej schodzenie. Pisałam o tym że jak próbowałam zejść za wcześnie na szybko to brzuch twardniał i bolał i musiałam szybko wracać do dawki bo próg wyszedł na granicy normy 2 trym 23,5 i.lekarz i ja panika.
    Do 22 tyg powinnam odstawić

• Kalija Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Mi ginekolog z Invicty mówił, że progesteron oznacza się tylko na początku ciąży. Ja w 12tc miałam zmniejszone dawki progesteronu właśnie dlatego, że produkcję przejmuje łożysko. Teraz, gdy ciąża zagrożona znów mam brać większe dawki progesteronu. No i chyba też do końca 😞

dqprgu1royghdo7j.png
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Ja co 6 tyg ft4 i tsh.
    Biorę jidid200 i eutyrox 75
    Trzeba patrzeć na ft4 bo to jest miernikiem czy maleństwu nie brakuje hormonu. Dziewczyny moja przyjaciółka z niedoczynnością urodziła rok temu. Lekarze ja trochę olali i nie pochylili się nad małym tak jak powinno i dziś ma w efekcie swojej niedoczynności u małego od urodzenia niskie napięcie mięśniowe neurolog powiedział że niedoczynności matki jest wskazaniem do.disgnostylii po porodzie no i mały ma niedoczynnośc dobrze że to odkryła bo inaczej głębokie upośledzenie umysłowe

Niezapominajka5, joan85 lubią tę wiadomość

Wysłany: 11 marca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Ja nie miałam żadnych plamien, a prog był niski na samym początku.
    Później brałam duże dawki luteiny i duphastonu do 14-15 tyg ciąży, ale regularnie sama sobie badałam jego poziom. Pod koniec brania prog był tak wysoki, że moje gazy mogły zabijać (prawie 100). Powoli, na spokojnie odstawilismy, sprawdzając,czy nie ma skoków w poziomie.
    Najlepiej zbadaj sobie i z wynikiem skonsultuj u lekarza.
    A prowadzi Cię teraz lekarz, który ma pojęcie o ivf? Ja na początku ciąży zapisałam się do takiego, który na bieżąco ma z tym styczność i pomógł mi zejść z leków. Zwykły ginekolog tylko oczy wystawił i bal się mnie nawet zbadać :)

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 11 marca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Ginekolodzy,którzy nie mają specjalizacji z endokrynologii często nie chcą nawet zmodyfikować dawki. O ft4 też mogą nie wiedzieć lub nie pamiętać :) Po kilku latach leczenia się u tych ze specjalizacją, byłam mocno zdziwiona jak gin odesłał mnie do endokrynologa, gdy trzeba było zmienić dawkę. Mimo wszystko nie żałuję,że się wybrałam. Teraz jestem spokojniejsza, że w każdej chwili ktoś może mi doradzić :)

Kalija lubi tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 11 marca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magnolia29 wrote:
    Ja co 6 tyg ft4 i tsh.
    Biorę jidid200 i eutyrox 75
    Trzeba patrzeć na ft4 bo to jest miernikiem czy maleństwu nie brakuje hormonu. Dziewczyny moja przyjaciółka z niedoczynnością urodziła rok temu. Lekarze ja trochę olali i nie pochylili się nad małym tak jak powinno i dziś ma w efekcie swojej niedoczynności u małego od urodzenia niskie napięcie mięśniowe neurolog powiedział że niedoczynności matki jest wskazaniem do.disgnostylii po porodzie no i mały ma niedoczynnośc dobrze że to odkryła bo inaczej głębokie upośledzenie umysłowe
    Fajnie,że napisałaś. O tym bym nie pomyślała,że niedoczynnosc u matki może być podstawą do diagnostyki u dziecka.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magnolia29 wrote:
    Ja biorę końskie dawki jeszcze. Badania poziomu robię co 2 -3 tyg. Od tygodnia ( jestem aktualnie 19+4) schodzę z ilością ale bardzo łagodnie o jedną tabletkę raz na 5 dni i co 10 dni badania i jak oknto dalej schodzenie. Pisałam o tym że jak próbowałam zejść za wcześnie na szybko to brzuch twardniał i bolał i musiałam szybko wracać do dawki bo próg wyszedł na granicy normy 2 trym 23,5 i.lekarz i ja panika.
    Do 22 tyg powinnam odstawić

Hmm ja biorę teraz 200. A jakoś w 11 Tc miałam poziom 42 to chyba dobry. Chyba poproszę go aby mi zlecil badanie, lepiej wiedzieć.
    Z tarczyca chodzę do endokrynologa, mój gin mi nawet ft4 nie zleciał. Dobrze wiedzieć że trzeba dziecko przebadac potem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 13:04

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 418 419 420 421 422 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ