X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już przytyłam 7 kilo :). Ale tuż przed ciąża schudłam 6 wiec cześć tych dodatkowych kilogramów to pewnie efekt jojo bo jak się dowiedziałam o ciąży to przestałam intensywnie ćwiczyć i trzymać dietę. A ja żeby schudnąć musiałam ostro się pilnować i dużo ćwiczyć bo jestem tym typem, który tyje od głębszego oddechu na dziale ze słodyczami 😁.

OlaWi, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że waga matki nie ma nic do wagi noworodka, znam babeczki co po 20-30kg tyły i maluszki rodziły, a moja ulubienic która przytyła w ciąży niecałe 8 - urodziła syna 3800 :) jak wy chodzila ze szpitala to spodnie z niej spadały.

No chyba że kobieta waży 200kg i jej dziecko pokazują w tv jako największego noworodka w historii :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 09:40

joan85 lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Każda jest inna i inaczej jej te kilogramy wpadają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 00:14

E_linka2 lubi tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No zobaczymy ;) Choć niby wszędzie czytam że najwięcej przybiera się właśnie w 2 trymestrze. Ale grunt żeby dzidzia dobrze przybierała, my nie musimy :P

Z autopsji wiem, ze najwiecej jednak w 3. A w 9 miesiacu to już w ogole lepiej na wage nie wchodzic, bo jak to niektórzy twierdzą po 37 tyg dziecko juz ma wszystko rozwinięte tylko właśnie rośnie. Zresztą wtedy tez najwięcej wody sie gromadzi w organizmie.
    U mnie poki co 2-3 kg na plusie, w zależności od tego co zjem poprzedniego dnia :D

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyznam, że w pierwszej ciąży do 30 tygodnia jadłam normalnie, nie oszczędzalam się i przytylam 3 kg. Potem trafiłam do szpitala i schudłam. Po szpitalu niestety dieta i tez jakos duzo nie przybylo. W sumie, po porodzie ( w 36 tc) wazylam jakieś 3 kg mniej niż przed. Patrzeć na siebie nie mogłam, taka byłam wychudzona :(
    Teraz już jestem 3 na plusie :D Pewnie też swoje robi to, że w tej ciąży nie chodzę do pracy, czyli mniej stresu i więcej podjadania ;)

tb73vut14i57zd3c.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn są badania, które potwierdzają, że otyłość matki wpływa na wage urodzeniową dziecka. Ale to mówimy o kobietach ogólnie otyłych (w sensie przed ciażą), ktore często cierpią na zespoły metaboliczne, cukrzycę typu II itp. I nie chodzi tutaj wiecie o 2-4 kg nadwagi tylko faktyczną otylosć- czyli taką, że w 8 miesiącu trudno się zorientować czy to ciąża czy jednak kebab ;).
    Co do kilogramów ciażowych (czyli nabieranych w okresie ciaży) to nie spotkałam się z takimi wynikami badań. To chyba kwestie indywidualne ile kto przybiera.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 10:01

joan85, Bobby29, Vampire lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze sie poskarze ze znowu chyba dopada mnie infekcja pęcherza... Tyle mnie to meczylo ale minelo a teraz przedwczoraj seks i znowu dzis wszystko mnie szczypie i sikam co chwilę. Wykończy mnie to chyba mam wrażenie że co chwilę cos mi dolega..

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No mam trochę więcej wydzieliny ostatnio. Zapytam o to lekarza na najbliższej wizycie.

A jak z waszymi kilogramami? Ja jakieś 3 tyg temu przybralam 2kg do wagi sprzed ciąży i do tej pory waga stoi w miejscu. Już nie wiem, niby nie chcę dużo przytyć ale coś chyba powinnam? Jem wszystko,nie odmawiam sobie a jakoś w ogole nie tyje.
    Myślę,że to normalne. Ja przytyłam ze 2-3kg. Jem wtedy kiedy jestem głodna, porcje normalne. Jak złapie mnie głód jak już jestem w łóżku, to albo zasypiam, albo zjem jakiś owoc. Sporo pije, ale głównie wodę. Jedna herbata dziennie, czasami szklanka soku (z wodą, bo tloczone są dla mnie za słodkie odkąd pije wodę).
    Jak podjadam,to staram się jeść migdały lub orzechy. Oczywiście miewam i chwile dla słodyczy typu pączek z lukrem lub ciastka, ale nie są nam one do szczęścia potrzebne i je staram się ograniczać.

Proszę Was o radę. Kilka dni temu pisałyście o glodzeniu dzieci :)
    Zawsze przed ciążą, gdy zaczynałam być głodna przed snem,to po prostu szłam spać. Teraz też tak mi się zdarzało. Nie mam w zwyczaju jeść chwilę przed snem. Czy to może zaszkodzić? Ostatnio miałam wyrzuty sumienia, że właśnie glodze małą i poszłam po kiwi. Za to mała rozbrykala się dość mocno o północy :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    A jeszcze sie poskarze ze znowu chyba dopada mnie infekcja pęcherza... Tyle mnie to meczylo ale minelo a teraz przedwczoraj seks i znowu dzis wszystko mnie szczypie i sikam co chwilę. Wykończy mnie to chyba mam wrażenie że co chwilę cos mi dolega..

A stosujecie prezerwatywy? Jeżeli nie to może warto o tym pomyśleć, bo w ciąży jesteśmy niestety bardziej podatne na infekcje...

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko, mi lekarka doradzila, żeby na głód nocny zjeść Jogurt lub kolacje białkową. Jak zasnę na głodniaka to rano aż mi żołądek wykręca z głodu. Najczęściej jeśli nie robiłam w ciągu dnia, to na kolację robię sobie smoothie z bananem i masłem orzechowym i śpię jak dzidziuś :) myślę, że musisz po prostu zjeść solidną kolację,, ja do tej pory ich nie jadałam ale poranny głód mnie przekonał, że warto coś zjeść wieczorem :)

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Kto wie, w sumie są kobiety które przytyja 6-8kg przez całą ciążę ;)
    To na pewno nie będę ja :)
    Chciałabym żeby skończyło się na 15kg, ale nie mamy na to wpływu. Jeśli zaczniemy gromadzić wodę latem, napuchniemy, to i powyżej 20 może się zamknąć:) ostatnio daleka znajoma przytyla 30 kg. Musiało być jej strasznie ciężko:(
    Ale to wszystko nie ważne dla mnie. Grunt, aby nasze dzieciaczki rosły zdrowo i byśmy w miarę dobrze się czuły :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    A stosujecie prezerwatywy? Jeżeli nie to może warto o tym pomyśleć, bo w ciąży jesteśmy niestety bardziej podatne na infekcje...
    Właśnie stosujemy bo przez te infekcje już wolalam minimalizowac ryzyko. I tak nie robimy tego za często a prawie zawsze potem jest to samo. Mam już dość tego szczypania itd. Ale przyszło mi do glowy ze może rzeczywiscie mam jakąś intymna infekcje bez objawów i stąd te problemy...

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Myślę,że to normalne. Ja przytyłam ze 2-3kg. Jem wtedy kiedy jestem głodna, porcje normalne. Jak złapie mnie głód jak już jestem w łóżku, to albo zasypiam, albo zjem jakiś owoc. Sporo pije, ale głównie wodę. Jedna herbata dziennie, czasami szklanka soku (z wodą, bo tloczone są dla mnie za słodkie odkąd pije wodę).
    Jak podjadam,to staram się jeść migdały lub orzechy. Oczywiście miewam i chwile dla słodyczy typu pączek z lukrem lub ciastka, ale nie są nam one do szczęścia potrzebne i je staram się ograniczać.

Proszę Was o radę. Kilka dni temu pisałyście o glodzeniu dzieci :)
    Zawsze przed ciążą, gdy zaczynałam być głodna przed snem,to po prostu szłam spać. Teraz też tak mi się zdarzało. Nie mam w zwyczaju jeść chwilę przed snem. Czy to może zaszkodzić? Ostatnio miałam wyrzuty sumienia, że właśnie glodze małą i poszłam po kiwi. Za to mała rozbrykala się dość mocno o północy :)

Niezapominajko, ja staram die głodna nie zasypiać bo z doświadczenia wiem, że wtedy organizm rozkładą glikogen i mam paradoksalnie wysoki cukier rano (a nie mam cukrzycy czy IO)...tak więc takie podejście nie do końca sprzyja. Przynajmniej mi. Ja jak idę spać ok 23 to ok 21 jem kolacje a koło 22 jakiś owoc, marchewkę....bywa, że w razie potrzeby jeszcze jakiś jogurt wciągnę czy coś... Do tej pory przytyłam 2.5-3 kg (z tego szacuje ok 2 kg poszło w biust:D)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 10:19

Niezapominajka5, joan85 lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki, u mnie dzis juz znacznie lepiej:) Brzuch od rana napiął sie tylko raz, plamienie juz prawie ustało. Mam nadzieje ze do wieczora zniknie, bo jak nie to lekarka mowila zeby wracac do nich, bo to znaczy ze nie bylo jedynie po badaniu. W czwartek akurat mam wizyte na nfz, wiec zobaczymy jak sytuacja z szyjka sie przedstawia.
    Dzis mocno sie oszczędzam, jedynie rano na badania pojechałam i od razu pod gabinetem poinformowałam ze jesrem w ciazy i zapytałam czy ktos jeszcze jest bez kolejki, a co tam:) Kolezanki same sie zaoferowały ze zabiorą i odwiozą starszego na trening, wiec korzystam. W ogole mam wrazenie ze majac dzieci momentalnie przy odrobinie chęci i wzajemności da sie zbudować taka ‚wioske’ wzajemnej pomocy i jakby co nie ma problemu w kryzysowych sytuacjach - zawsze ktos Ci dzieciaka przygarnie, jeszcze nakarmi i zakupy zrobi:)

Anhydra, Niebieska Gwiazda, Niezapominajka5, plinka89, magnolia29, OlaWi, Marcelina85, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, Vampire lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra to co Ty narzekasz na wagę? :p
    Brzuch Ci rośnie bo Twój koszykarz jak się urodzi to bedzie już chodził i mówił 😂😇

Anhydra, OlaWi lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Właśnie stosujemy bo przez te infekcje już wolalam minimalizowac ryzyko. I tak nie robimy tego za często a prawie zawsze potem jest to samo. Mam już dość tego szczypania itd. Ale przyszło mi do glowy ze może rzeczywiscie mam jakąś intymna infekcje bez objawów i stąd te problemy...

A może Cię prezerwatywa podrażnia. Czasami mają jakieś dodatkowe lubrykanty... Chociaż mówisz, że w sumie pęcherz Cię boli. Ja miałam w życiu 2 razy infekcje pęcherza i przeszło mi bezpowrotnie jak przeleczylam eMka (pomimo że nie miał objawow).

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    A może Cię prezerwatywa podrażnia. Czasami mają jakieś dodatkowe lubrykanty... Chociaż mówisz, że w sumie pęcherz Cię boli. Ja miałam w życiu 2 razy infekcje pęcherza i przeszło mi bezpowrotnie jak przeleczylam eMka (pomimo że nie miał objawow).
    A co mu dałaś?

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Anhydra to co Ty narzekasz na wagę? :p
    Brzuch Ci rośnie bo Twój koszykarz jak się urodzi to bedzie już chodził i mówił 😂😇

Hehehe :D . ..no w sumnie to jest waga sprzed 2 tyg bo ostatnio na nią nie wchodzilam. ..więc wiesz w sumie powinnam jeszcze dodać 2.5-3 kg +/- 3kg (z naciskiem na "+"). Właśnie ostatnio brzuch mi przyhamował mam wrażenie no i trochę więcej się ruszam. Wszyscy dookoła twierdzą że poza brzuchem nie przytyłam wcale. Ba! Nawet slyszalam opinie od faceta, źe wyglądam tak dobrze, że mój eMek powinien utrzymywać mnie w pernamentnej ciaży! 😂

Mary Magdalena, Agagusia, plinka89, Niezapominajka5, Vampire lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    A co mu dałaś?

Lekarka mu przepisała jakiś antybiotyk doustny Fluko... coś tam...dokładnie nie pamiętam. Może Aga pomoże.?

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi to ja widze ze to bardzo indywidualna sprawa, na końcówce tez duzo zalezy od predyspozycji do zatrzymywania wody. Tak samo ze zrzucaniem wagi po porodze, niektóre juz wychodząc ze szpitala ledwo maja kilka kg na plusie, niektóre karmiąc chudną w oczach a reszta nie ma takiego szczęścia:(
    Ja mam 2-3 kg na plusie, zawsze najwiecej przybieram w 6,7 i 8 miesiacu, choc do 12 kg sie wyrabiałam. W 9 miesiacu nigdy nic nid przybrałam o dziwo, podobno wtedy tyle co dziecko przybiera o tyle zmniejsza sie ilość wód i wychodzi na zero. Ja tez nigdy nic nie puchła s ciazy, nawet rodząc w 34 st upału. Za to wychodząc ze szpitala nam minus 4 kg a reszta mi sie trzyma do roku:( mimo intensywnego KP.
    Pamietam dziewczynę z ktora leżałam po 2 cc. Na sali poporodowej wyglądała normalnie - czyli na jakis 5-6 miesiac:) po tygodniu spotkałyśmy sie na zdjeciu szwów i ledwo ja poznałam, spodnie praktycznie Jej spadały w tylka, brzuch plasciutki jak u nastolatki, szczęściara:)))

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
‹‹ 424 425 426 427 428 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ