Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
kayama wrote:Może chociaż by mi zmniejszył na jedną dziennie 100 to sobie na noc biorę wtedy
A u ciebie rozumiem wszystko dobrze bez tej luteiny? Spytam gina na wizycie , jak szyjka będzie długa i wszystko dobrze to może go przekonam
W razie czego zawsze można wrócić do luteiny przecież.
kayama, Vampire lubią tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Klara Wysocka wrote:Według mnie te badania wystarczą.
Badania zrób na czczo. Badania z krwi generalnie powinno się robić na czczo i przed wzięciem leków/suplementów.Klara Wysocka, E_linka2 lubią tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
nick nieaktualnyDzieki dziewczyny. A czy mam powody do duzego zmartwienia? Jestem mega rozżalona, ze nie kazano mi wczesniej tego zbadac, moze juz bym brala leki na niedoczynnosc od kilku tyg, a tak to zaszkodzilam dziecku
Mialam tylko 2 razy badane samo tsh, ostatnio w styczniu, wyszlo okolo 1, wiec lekarz nic wiecej nie zlecal. Dobrze, ze sama poszlam na to usg, masakra -
baileys wrote:Dzieki dziewczyny. A czy mam powody do duzego zmartwienia? Jestem mega rozżalona, ze nie kazano mi wczesniej tego zbadac, moze juz bym brala leki na niedoczynnosc od kilku tyg, a tak to zaszkodzilam dziecku
Mialam tylko 2 razy badane samo tsh, ostatnio w styczniu, wyszlo okolo 1, wiec lekarz nic wiecej nie zlecal. Dobrze, ze sama poszlam na to usg, masakra
Baileys nie panikuj, spokojnie. Zdarza się tak, ze występuje zapalenie tarczycy przy niezaburzonej jej czynności hormonalnej, na co wskazywałoby prawidłowe tsh. A jeżeli czynność hormonalna jest niezaburzona to najpewniej nie zaszkodziłas dzidzi. Zrób badania, idz do specjalisty i będziesz wszystko wiedzieć.
Ja o hashi dowiedziałam się 3 m-co przed zajściem w pierwsza ciąże i do momentu zapłodnienia nie zdążyłam wyregulować hormonów. Mój synek nie ma żadnych problemów neurologicznych ani z intelektem.
Glowa do góryKlara Wysocka, baileys, wiki2 lubią tę wiadomość
[/url]
-
Niezapominajka5 wrote:Też jestem tego zdania. Niby tsh to hormon, ale zawsze zalecano mi,by robić wynik na czczo i przed tabletka (jak już brałam).
Chyba czy na czczo to nie ma aż takiego znaczenia w tym przypadku (chyba że ktoś bierze leki to przed lekami), ale ja mam zawsze na zaleceniach napisane żeby pobranie było RANO do godziny 9 że względu na cykl dobowy wydzielania hormonów tarczycowych. Jak nie przeszkadza ci na czczo to najrozsądniej po prostu na czczo i rano, przynajmniej będziesz miała miarodajny wynikbaileys lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
baileys wrote:Dzieki dziewczyny. A czy mam powody do duzego zmartwienia? Jestem mega rozżalona, ze nie kazano mi wczesniej tego zbadac, moze juz bym brala leki na niedoczynnosc od kilku tyg, a tak to zaszkodzilam dziecku
Mialam tylko 2 razy badane samo tsh, ostatnio w styczniu, wyszlo okolo 1, wiec lekarz nic wiecej nie zlecal. Dobrze, ze sama poszlam na to usg, masakra
Myślę, ze jakby stopien zaawansowania choroby byl znaczący, to tsh tez by bylo jednak wyższe.
Ja mam np. niejednorodny obraz tarczycy od dawna, robie kontrolne badania bo mama choruje na hashi, ale dopiero teraz, przy 2 ciazy biorę leki.
Takze moze u ciebie tez nie będzie konieczności. Zrob na pewno badania, tsh, ft4 i ft3, anty-tpo i anty-tg i idz do dobrego lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 18:06
baileys lubi tę wiadomość
-
plinka89 wrote:Myślę, ze jakby stopien zaawansowania choroby byl znaczący, to tsh tez by bylo jednak wyższe.
Ja mam np. niejednorodny obraz tarczycy od dawna, robie kontrolne badania bo mama choruje na hashi, ale dopiero teraz, przy 2 ciazy biorę leki.
Takze moze u ciebie tez nie będzie konieczności. Zrob na pewno badania, tsh, ft4 i ft3, anty-tpo i anty-tg i idz do dobrego lekarza
Ja robiłam cały panel tarczycowy że 2 lata temu, jak nie 3. Było ok. Teraz tylko zbadałam tsh. Myślicie, że wystarczy jak zbadam tsh+ft4 czy mam zrobić też resztę? Trochę mnie nastraszyłyście
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 18:29
-
Dziewczyny, moja znajoma niedawno urodziła synka, dziś zaprosili nas w odwiedziny któregoś dnia. Powiedzcie, co można podarować dzidziusiowi i świeżo upieczonej mamie?
Kiedyś jak szliśmy do znajomych, to wprost zapytaliśmy i nam powiedzieli, że pampersy, ale to z nimi mamy tak jakby bliższy (bardziej swobodny) kontakt. -
Kalija wrote:Ja robiłam cały panel tarczycowy że 2 lata temu, jak nie 3. Było ok. Teraz tylko zbadałam tsh. Myślicie, że wystarczy jak zbadam tsh+ft4 czy mam zrobić też resztę? Trochę mnie nastraszyłyście
Mi wyszło niskie tsh 0.4.Endokrynolog zlecił powtórzyć i zrobić jeszcze ft3 i ft4 i to wystarczyło.Wyniki w normie i mam powtarzać co 2 miesiące.Kalija lubi tę wiadomość
-
Malinka, my przeważnie pytamy, czy jest coś, co moglibyśmy kupić (przeważnie są to pampersy/mleko; raz kupiliśmy sterylizator). Dla mamy kosmetyki bądź wizyta u kosmetyczki.
Jeżeli nie chcesz zapytać wprost, polecam żyrafę Sophie (nie jest to zakup pierwszej potrzeby, więc rodzice rzadko sami kupują, a na prezent super, bo dzieci ponoć szaleją za ni).Malinka7 lubi tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Nie czuję jeszcze regularnych ruchów ale coś tam czasem się dzieje,np dziś rano. W pierwszej ciąży młody na tym etapie wieczorami pokazywał stópkę lub piąstkę, akurat odwiedzałam rodziców, to mogli podziwiać
.
A ja dziś poszłam do rodzinnego z objawami infekcji ZUM i wyobraźcie sobie, że przez cały dzień mimo picia nie mogłam nasiusiac odpowiedniej ilości do pojemniczka. Jutro rano mam się zgłosić z próbka moczu, bo skoro takie problemy, to na bank jest infekcja i mam już wystawiona receptę, tylko muszę najpierw dać te cholerną próbkę.
-
nick nieaktualnyJa przytyłam 1-2 kg. Też się czasem zastanawiam czy nie za mało - dzieciaki zawsze były w normie, więc na razie się nie martwię. Na ruchy nastawiam się raczej na 20 tydzień. To moja pierwsza ciąża, plus u mnie łożyska jedno z przodu, drugie z tyłu - więc mogą dobrze amortyzować wszystkie ruchy.
Tsh zawsze badam na czczo, zawsze rano - koło 8. Biorę leki, więc dopiero po badaniu tabletka, pol godziny przerwy i śniadanie.
Dziękuję za podpowiedź, żeby zjeść coś przed snem. Ostatnio szłam spać głodna - ale już nie chciało mi się podnosić. Nie będę już tak robić. -
https://www.facebook.com/745637538861828/posts/2139123272846574/
Nie wiem czy któraś zna z fb gościa, ale ma świetne artykuły dotyczące mikrobiologii poparte zawsze badaniami naukowymi, kilka z nich jest o wpływie próchnicy na przedwczesny poród, czy o kształtowaniu flory bakteryjnej u noworodków... Baardzo polecam, szczególnie z linka powyżej całkiem mądrze i prosto napisanejoan85, Marcelina85 lubią tę wiadomość
-
Reniiata wrote:Ja dzisiaj poczułam ruchy maluszka ❤️ mimo tego, że mam łożysko na przedniej ścianie to niby później powinno się czuć
Ale to czwarta ciąża więc pewnie dlategoOby się często odzywał
Poczułam w identycznym tygodniu i dniu co Tyu mnie to był jeden bąbelek, a po 2 dniach już kilka bąbelków
Reniiata lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMalinka7 wrote:Dziewczyny, moja znajoma niedawno urodziła synka, dziś zaprosili nas w odwiedziny któregoś dnia. Powiedzcie, co można podarować dzidziusiowi i świeżo upieczonej mamie?
W moim kręgu jako prezent sprawdziła się zabawka / maskotka Mr B z Lullalove, a z droższych rzeczy mata kontrastowa Baby Steps.
Odebrałam wynik dzisiejszego TSH, jest 1,59, czyli nadal w normie. To ja nie wiem od czego to zapalenie tarczycyJutro mam umówionego endokrynologa, będę dalej działać. I pogadam poważnie z ginekologiem prowadzącym, bo co z niego za lekarz, skoro zleca tylko TSH co 2 m-ce i uważa, że dobrze prowadzi pacjentkę
-
nick nieaktualnybaileys wrote:Odebrałam wynik dzisiejszego TSH, jest 1,59, czyli nadal w normie. To ja nie wiem od czego to zapalenie tarczycy
Jutro mam umówionego endokrynologa, będę dalej działać. I pogadam poważnie z ginekologiem prowadzącym, bo co z niego za lekarz, skoro zleca tylko TSH co 2 m-ce i uważa, że dobrze prowadzi pacjentkę
Takie są chyba zalecenia - jeśli jest w normie to nie ma częstych kontroli. Tylko w przypadku chorób stwierdzonych przed ciąża należy w ciąży robić badania co 4 tygodnie - ale to zlecenie też jest od endokrynologa, a nie ginekologa. -
Ja jestem w drugiej ciąży a pierwszego delikatnego kopniaka poczulam w minioną niedzielę. Od tamtej pory czuje delikatnie 1-2 kopniaki dziennie. Tez mam łożysko na przedniej ścianie, ale myślałam ze za drugim razem szybciej poczuje a tu musiałam czekać.
Co do tarczycy, mi tez wykazalo hashi usg, bo wyniki mialam ok, dopiero jak je powtarzałam częściej co 2-3 tyg zauważyłam ze TSH mi lata od 0.8-2.7, endo mi wtedy powiedziala ze to typowe dla hashi. Mi przeciwciala anty tpo i tg wyszly 0. Ale endo tez wspominala ze jest, jesli dobrze pamiętam 13 rodzajów różnych przeciwciał, ale w laboratorium możemy ustalic tylko te dwa. I to, ze anty tpo i tg nie mam, nie znaczy ze nie mam innych. Zresztą mialam tyle objawów, ktore wbrew pozorom nie dały mi do myślenia, ale po diagnozie nabrały sensu.
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Marimiko wrote:Ja jestem w drugiej ciąży a pierwszego delikatnego kopniaka poczulam w minioną niedzielę. Od tamtej pory czuje delikatnie 1-2 kopniaki dziennie. Tez mam łożysko na przedniej ścianie, ale myślałam ze za drugim razem szybciej poczuje a tu musiałam czekać.
Co do tarczycy, mi tez wykazalo hashi usg, bo wyniki mialam ok, dopiero jak je powtarzałam częściej co 2-3 tyg zauważyłam ze TSH mi lata od 0.8-2.7, endo mi wtedy powiedziala ze to typowe dla hashi. Mi przeciwciala anty tpo i tg wyszly 0. Ale endo tez wspominala ze jest, jesli dobrze pamiętam 13 rodzajów różnych przeciwciał, ale w laboratorium możemy ustalic tylko te dwa. I to, ze anty tpo i tg nie mam, nie znaczy ze nie mam innych. Zresztą mialam tyle objawów, ktore wbrew pozorom nie dały mi do myślenia, ale po diagnozie nabrały sensu.
A ja slyszalam, ze aby stwierdzić hashi konieczna jest obecnosc przeciwciał anty-tpo. Chyba nie dojdziemy w tym temacie do ładu, bo widać kazdy lekarz twierdzi inaczej...forum nam sie ponalu zmienia w tarczycowe
Marimiko ty w kazdym razie masz i tak piękne wyniki tsh, chyba sie nie leczysz przy tym? -
dobrym prezentem, ktorynam radzil pediatra zamiast kolejnej maskotki cy grajacej zabawki jest np nebulizator 100pln plus a przydaje sie
ja mowie wprost :ubranka o rozmiar wieksze i dobre slodycze
zadnych malych puzli na extra balagan czy wsciekle grajacej zabawki, mini czesci
przy 1ym dziecku jeszcze sie zniesie balagan i halas ale przy starszym i bobasie to mozna miec nerwy na postronkach..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 23:18