Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
baileys wrote:Dziewczyny, mozecie cos poradzic na nietolerancje żelaza? W ostatniej morfologii wyszedl mi juz mocno niski poziom hemoglobiny 12 i wzielam 2 razy Pregna Classic, tam jest chyba 60 mg fumaranu zelaza. No i jest dramat, biegunka, mega bol brzucha, czarna kupa i inne atrakcje.
Mozecie polecic jakies bardziej przyswajalne żelazo?
Hej ale 12 to nie jest zły wynik. Spróbuj zakwas z buraków buraczki i koktajle ze szpinakiem i soki z cytryny. Ja takim sposobem podniosłam i żelazo i ferrytyne a hemoglobinę z 12,1 do 12,7.
Jem mało mięsa. Muszę się zmuszać do niego.
Żelazo jeśli już to chyba najlepiej te które jest na receptę.Limerikowo, wiki2 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymagnolia29 wrote:Hej ale 12 to nie jest zły wynik. Spróbuj zakwas z buraków buraczki i koktajle ze szpinakiem i soki z cytryny. Ja takim sposobem podniosłam i żelazo i ferrytyne a hemoglobinę z 12,1 do 12,7.
Jem mało mięsa. Muszę się zmuszać do niego.
Żelazo jeśli już to chyba najlepiej te które jest na receptę.
Dziekuje! Wlasnie pije dosc czesto zakwas z burakow i smoothie szpinakowe, a mimo to z miesiaca na miesiac hemoglobina i hematokryt lecą w dolJa mieso nawet lubie, ale białe, na wolowine nie moge patrzec.
Trzymam kciuki za Wasze polowkowe dziewczyny! My idziemy dopiero w 22 tyg, bo lekarz z kliniki ma urlop, wiec pewnie bede ostatnia na grupie. Skisne chyba z nerwow hehe -
baileys wrote:Dziewczyny, mozecie cos poradzic na nietolerancje żelaza? W ostatniej morfologii wyszedl mi juz mocno niski poziom hemoglobiny 12 i wzielam 2 razy Pregna Classic, tam jest chyba 60 mg fumaranu zelaza. No i jest dramat, biegunka, mega bol brzucha, czarna kupa i inne atrakcje.
Mozecie polecic jakies bardziej przyswajalne żelazo?
Taryferoń jest w formie rozpuszczalnej wiec mniej obciąża układ pokarmowy. Żelazo suplementujecie się z wit C.Agagusia, Vampire lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Domi ja poproszę taka kartę wolności SOS, w końcu z Wrocławia do Poznania niedaleko, nie?
Misi- jestem pod wrażeniem Twoich sposobów wychowawczych. Bardzo madrze piszesz i gratuluje konsekwencji i opanowania. P.S. Zaadoptujesz mnie?Misi@, Domi_tur, Agagusia, joan85, OlaWi lubią tę wiadomość
Limerikowo wrote:mi tez zaczynaja dretwiec dlonie przy spaniu.takie uroki ciazy.apogeum z dretwieniem nog i rak to bedzie dopiero po 30tc.sztuka wyspac sie jako tako
wtedy
zapewne ucisk od kregoslupa.na pewno w sob znowu basen dla odciazeniaTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Domi_tur wrote:Trzymam kciuki za wizyty!
Co do prezentów to ja zawsze mamuśkom kupuję bransoletki z zawieszką stópki lub dzidziusiem, tym blizszym do tego drukuję taką "kartę wolności", że jednego dnia w chwili największego kryzysu przybywam i zajmuję się dzieciaczkiem, a one mogą iść spać, na zakupy, do toalety 😂 i każda z nich zawsze dzwoniła i miały pół dnia dla siebietakim dalszym tego nie proponuję :p
Raz z przymrużeniem oka zrobiłam kumpeli kosz pierwszej potrzeby dla świeżej matki - suchy szampon, dezodorant w chusteczkach, bon na kawę do pobliskiej kawiarni i bon na dwa dania na wynos😂 ale to dla takiej co ma poczucie humoru.
Dla dzieci albo fajna zawieszka na smoczek, maskotka z pozytywką albo kocyk z wyszytym imieniem:)
To ja też taka kartę poproszę
Z tym koszem też czadowy pomysł. Masz dziewczyno fantazjęPrzyznam, że od urodzenia dziecka suchy szampon to podstawa w mojej szafce łazienkowej, wcześniej sporadycznie mi się zdarzało używać.
plinka89, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Kalija wrote:Hej. 33 dni zwolnienia minęły mi 8 lutego. Do dziś szefowa nie złożyła dla mnie druku do ZUS a co za tym idzie nie mam pieniędzy za 2 miesiące. Ponoć złoży dziś. Myślicie, że jest sens składać pismo do Zusu z prośbą o przyśpieszenie procedury i szybką wypłatę pieniędzy z uwagi na opieszałość pracodawcy?
U mnie przelew przyszedł w terminie wypłaty ( z tytułem normalnie od pracodawcy).
Pracodawcę obowiązują terminy. Jeśli ich nie przestrzega, możesz ubiegać się o odsetki.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
nick nieaktualnyNiezapominajka5 wrote:Trochę dziwna sytuacja. A to nie jest tak,że pracodawca normalnie wypłaca wynagrodzenie na l4 ciążowym, a później ma zwrot z ZUS?
U mnie przelew przyszedł w terminie wypłaty ( z tytułem normalnie od pracodawcy).
Pracodawcę obowiązują terminy. Jeśli ich nie przestrzega, możesz ubiegać się o odsetki.wiki2 lubi tę wiadomość
-
Kalija wrote:Hej. 33 dni zwolnienia minęły mi 8 lutego. Do dziś szefowa nie złożyła dla mnie druku do ZUS a co za tym idzie nie mam pieniędzy za 2 miesiące. Ponoć złoży dziś. Myślicie, że jest sens składać pismo do Zusu z prośbą o przyśpieszenie procedury i szybką wypłatę pieniędzy z uwagi na opieszałość pracodawcy?
Kalija jeżeli mogę Ci coś poradzić to pisz wysylaj wszystkie ponaglenia na piśmie (np. mailowo). U mojej siostry pracodawca ociągal się z drukiem do ZUS przez kilka miesięcy i sądem pracy się skończyło. Ostatecznie pracodawca musiał jej wypłacić wszystkie zaległości z odsetkami no i miał częste kontroleKalija lubi tę wiadomość
Misi@ wrote:Jeśli pracodawca zatrudnia ponizej 20 osób to wypłaca Zus.
Ale pracodawca musi to do ZUSU zglosić chyba?
EDIT:
A jak jest wredny i szuka zemsty to specjalnie się ociąga. ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 11:42
Anhydra masz jak w banku
gorzej jak przyjadę i sama zasnę 😂😂😂
Wiele osób nie kupuje prezentów mamuśkom a kurde po porodzie nikt ich nie pyta jak się czują tylko "jak się miewa Maluszek? Ulewa? Ma kolki?"... A przecież kto jak kto ale baba babie może zrobić najfajniejszy prezent
Kalija, za pierwsze bodajże 30lub 31 dni wypłaca pracodawca, dopiero po tym czasie kasę płaci ZUS. Więc powinnaś za pierwszy miesiąc zwolnienis dostać od szefowej kasiorę i to jej problem, że nie złożyła dokumentów.Anhydra, Vampire, Misi@ lubią tę wiadomość
-
Niezapominajka5 wrote:Trochę dziwna sytuacja. A to nie jest tak,że pracodawca normalnie wypłaca wynagrodzenie na l4 ciążowym, a później ma zwrot z ZUS?
Pracodawcę obowiązują terminy. Jeśli ich nie przestrzega, możesz ubiegać się o odsetki.
Tak jest jeśli firma zatrudnia ponad 20 osób. W małych firmach po 33 dniach wypłatę zasiłku przejmuje Zus
Domi, ja jestem już ponad 60 dni na zwolnieniu.
Opieszałość mojej szefowej jest celowa. Przez 8 lat pracy byłam tylko 5 dni na zwolnieniu lekarskim a teraz od 1 dnia ciąży praktycznie. Zamiast współczuć zagrożonej ciąży to tylko kombinuje jak mi dowalic. Krowa 😡
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:00
Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Niezapominajka5 wrote:A jesteście pewne,że to od kręgosłupa? Miałam tak często przed ciąża i pomagał mi magnez. Na razie odkąd biorę regularnie spore dawki, dretwienia nie ma, a śpię w tych samych pozycjach co zawsze.
tym bardziej ze w czasie snu ciezko kontrolowac.jak dretwieje to budze sie, zmieniam pozycje i okwiki2 lubi tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:ja wcinam jablka i deserki dzieciece specjalnie dla siebie zgarniam z dzieciecych polek plus kasze gryczana, peczak etc
po porodzie polecam pieczone jabluszka
moze nie sa obledne w smaku ale dzialaja w toalecie
Ja zawsze myślałam, ze pieczone jablko dziala w druga strone, na zaparcia bardziej surowe. Mi osobiście po porodzie pomogly suszone śliwki!joan85 lubi tę wiadomość