X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Dziewczyny, mozecie cos poradzic na nietolerancje żelaza? W ostatniej morfologii wyszedl mi juz mocno niski poziom hemoglobiny 12 i wzielam 2 razy Pregna Classic, tam jest chyba 60 mg fumaranu zelaza. No i jest dramat, biegunka, mega bol brzucha, czarna kupa i inne atrakcje.

Mozecie polecic jakies bardziej przyswajalne żelazo?

Hej ale 12 to nie jest zły wynik. Spróbuj zakwas z buraków buraczki i koktajle ze szpinakiem i soki z cytryny. Ja takim sposobem podniosłam i żelazo i ferrytyne a hemoglobinę z 12,1 do 12,7.
    Jem mało mięsa. Muszę się zmuszać do niego.
    Żelazo jeśli już to chyba najlepiej te które jest na receptę.

Limerikowo, wiki2 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magnolia29 wrote:
    Hej ale 12 to nie jest zły wynik. Spróbuj zakwas z buraków buraczki i koktajle ze szpinakiem i soki z cytryny. Ja takim sposobem podniosłam i żelazo i ferrytyne a hemoglobinę z 12,1 do 12,7.
    Jem mało mięsa. Muszę się zmuszać do niego.
    Żelazo jeśli już to chyba najlepiej te które jest na receptę.

Dziekuje! Wlasnie pije dosc czesto zakwas z burakow i smoothie szpinakowe, a mimo to z miesiaca na miesiac hemoglobina i hematokryt lecą w dol :-/ Ja mieso nawet lubie, ale białe, na wolowine nie moge patrzec.

Trzymam kciuki za Wasze polowkowe dziewczyny! My idziemy dopiero w 22 tyg, bo lekarz z kliniki ma urlop, wiec pewnie bede ostatnia na grupie. Skisne chyba z nerwow hehe ;-)

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Dziewczyny, mozecie cos poradzic na nietolerancje żelaza? W ostatniej morfologii wyszedl mi juz mocno niski poziom hemoglobiny 12 i wzielam 2 razy Pregna Classic, tam jest chyba 60 mg fumaranu zelaza. No i jest dramat, biegunka, mega bol brzucha, czarna kupa i inne atrakcje.

Mozecie polecic jakies bardziej przyswajalne żelazo?

Taryferoń jest w formie rozpuszczalnej wiec mniej obciąża układ pokarmowy. Żelazo suplementujecie się z wit C.

Agagusia, Vampire lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja poproszę taka kartę wolności SOS, w końcu z Wrocławia do Poznania niedaleko, nie? ;D

Misi- jestem pod wrażeniem Twoich sposobów wychowawczych. Bardzo madrze piszesz i gratuluje konsekwencji i opanowania. P.S. Zaadoptujesz mnie? :D

Misi@, Domi_tur, Agagusia, joan85, OlaWi lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    mi tez zaczynaja dretwiec dlonie przy spaniu.takie uroki ciazy.apogeum z dretwieniem nog i rak to bedzie dopiero po 30tc.sztuka wyspac sie jako tako
    wtedy
    zapewne ucisk od kregoslupa.na pewno w sob znowu basen dla odciazenia
    A jesteście pewne,że to od kręgosłupa? Miałam tak często przed ciąża i pomagał mi magnez. Na razie odkąd biorę regularnie spore dawki, dretwienia nie ma, a śpię w tych samych pozycjach co zawsze.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Trzymam kciuki za wizyty!
    Co do prezentów to ja zawsze mamuśkom kupuję bransoletki z zawieszką stópki lub dzidziusiem, tym blizszym do tego drukuję taką "kartę wolności", że jednego dnia w chwili największego kryzysu przybywam i zajmuję się dzieciaczkiem, a one mogą iść spać, na zakupy, do toalety 😂 i każda z nich zawsze dzwoniła i miały pół dnia dla siebie :) takim dalszym tego nie proponuję :p
    Raz z przymrużeniem oka zrobiłam kumpeli kosz pierwszej potrzeby dla świeżej matki - suchy szampon, dezodorant w chusteczkach, bon na kawę do pobliskiej kawiarni i bon na dwa dania na wynos😂 ale to dla takiej co ma poczucie humoru.

Dla dzieci albo fajna zawieszka na smoczek, maskotka z pozytywką albo kocyk z wyszytym imieniem:)

To ja też taka kartę poproszę :D
    Z tym koszem też czadowy pomysł. Masz dziewczyno fantazję :D Przyznam, że od urodzenia dziecka suchy szampon to podstawa w mojej szafce łazienkowej, wcześniej sporadycznie mi się zdarzało używać.

plinka89, Agagusia lubią tę wiadomość

tb73vut14i57zd3c.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Hej. 33 dni zwolnienia minęły mi 8 lutego. Do dziś szefowa nie złożyła dla mnie druku do ZUS a co za tym idzie nie mam pieniędzy za 2 miesiące. Ponoć złoży dziś. Myślicie, że jest sens składać pismo do Zusu z prośbą o przyśpieszenie procedury i szybką wypłatę pieniędzy z uwagi na opieszałość pracodawcy?
    Trochę dziwna sytuacja. A to nie jest tak,że pracodawca normalnie wypłaca wynagrodzenie na l4 ciążowym, a później ma zwrot z ZUS?
    U mnie przelew przyszedł w terminie wypłaty ( z tytułem normalnie od pracodawcy).
    Pracodawcę obowiązują terminy. Jeśli ich nie przestrzega, możesz ubiegać się o odsetki.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Trochę dziwna sytuacja. A to nie jest tak,że pracodawca normalnie wypłaca wynagrodzenie na l4 ciążowym, a później ma zwrot z ZUS?
    U mnie przelew przyszedł w terminie wypłaty ( z tytułem normalnie od pracodawcy).
    Pracodawcę obowiązują terminy. Jeśli ich nie przestrzega, możesz ubiegać się o odsetki.
    Jeśli pracodawca zatrudnia ponizej 20 osób to wypłaca Zus.

wiki2 lubi tę wiadomość

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Hej. 33 dni zwolnienia minęły mi 8 lutego. Do dziś szefowa nie złożyła dla mnie druku do ZUS a co za tym idzie nie mam pieniędzy za 2 miesiące. Ponoć złoży dziś. Myślicie, że jest sens składać pismo do Zusu z prośbą o przyśpieszenie procedury i szybką wypłatę pieniędzy z uwagi na opieszałość pracodawcy?

Kalija jeżeli mogę Ci coś poradzić to pisz wysylaj wszystkie ponaglenia na piśmie (np. mailowo). U mojej siostry pracodawca ociągal się z drukiem do ZUS przez kilka miesięcy i sądem pracy się skończyło. Ostatecznie pracodawca musiał jej wypłacić wszystkie zaległości z odsetkami no i miał częste kontrole ;)

Kalija lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Jeśli pracodawca zatrudnia ponizej 20 osób to wypłaca Zus.

Ale pracodawca musi to do ZUSU zglosić chyba?
    EDIT:
    A jak jest wredny i szuka zemsty to specjalnie się ociąga. ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 11:42

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra masz jak w banku :) gorzej jak przyjadę i sama zasnę 😂😂😂

Wiele osób nie kupuje prezentów mamuśkom a kurde po porodzie nikt ich nie pyta jak się czują tylko "jak się miewa Maluszek? Ulewa? Ma kolki?"... A przecież kto jak kto ale baba babie może zrobić najfajniejszy prezent :)

Kalija, za pierwsze bodajże 30lub 31 dni wypłaca pracodawca, dopiero po tym czasie kasę płaci ZUS. Więc powinnaś za pierwszy miesiąc zwolnienis dostać od szefowej kasiorę i to jej problem, że nie złożyła dokumentów.

Anhydra, Vampire, Misi@ lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy mogłaby któraś powiedzieć czy mój wynik ft4 jest prawidłowy?Wyszło mi 12.34, a normy dla 2 trymestru są takie: 9.49-15.87 :)

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chętnie oddałabym troche hemoglobiny.Mam14.1 a wiąże się to też z zaparciami.Za dużo źle,za mało też źle,ech...

• Kalija Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:

Tak jest jeśli firma zatrudnia ponad 20 osób. W małych firmach po 33 dniach wypłatę zasiłku przejmuje Zus

Domi, ja jestem już ponad 60 dni na zwolnieniu.

Opieszałość mojej szefowej jest celowa. Przez 8 lat pracy byłam tylko 5 dni na zwolnieniu lekarskim a teraz od 1 dnia ciąży praktycznie. Zamiast współczuć zagrożonej ciąży to tylko kombinuje jak mi dowalic. Krowa 😡

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:00

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    A jesteście pewne,że to od kręgosłupa? Miałam tak często przed ciąża i pomagał mi magnez. Na razie odkąd biorę regularnie spore dawki, dretwienia nie ma, a śpię w tych samych pozycjach co zawsze.
    ja bez ciazy nie mam takich rewelacji wiec mysle ze jest nacisk na nerw
    tym bardziej ze w czasie snu ciezko kontrolowac.jak dretwieje to budze sie, zmieniam pozycje i ok

wiki2 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wcinam jablka i deserki dzieciece specjalnie dla siebie zgarniam z dzieciecych polek plus kasze gryczana, peczak etc
    po porodzie polecam pieczone jabluszka
    moze nie sa obledne w smaku ale dzialaja w toalecie ;-)

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też dłonie drętwieją jak śpie.Przed ciążą tak nie miałam.Czasem jak rano wstaje są lekko opuchnięte.Też myśle że to nacisk na nerw.Dopytam za tydzień lekarza na wizycie.

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Dziewczyny, czy mogłaby któraś powiedzieć czy mój wynik ft4 jest prawidłowy?Wyszło mi 12.34, a normy dla 2 trymestru są takie: 9.49-15.87 :)

Moim zdaniem tak, powinien byc właśnie w górnej granicy

Ania95 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 00:15

kayama, DrzewkoPomarańczowe, Anhydra, Limerikowo, Vampire, Misi@ lubią tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    ja wcinam jablka i deserki dzieciece specjalnie dla siebie zgarniam z dzieciecych polek plus kasze gryczana, peczak etc
    po porodzie polecam pieczone jabluszka
    moze nie sa obledne w smaku ale dzialaja w toalecie ;-)

Ja zawsze myślałam, ze pieczone jablko dziala w druga strone, na zaparcia bardziej surowe. Mi osobiście po porodzie pomogly suszone śliwki!

joan85 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
‹‹ 430 431 432 433 434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ