X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te szyjki to bardzo popularne ostatnio, u moich koleżanek tez duzo o tym slysze...
    Ja miewalam ostatnio takie bole podbrzusza, wiec w pon musze dopytac o szyjke. Pocieszam sie, ze w 1 ciąży dlugo trzymala, to i teraz powinna :D nie wiem czy jest taka zaleznosc, choc w druga strone to raczej dziala...

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ciągnięcia w dole brzucha tez czasami czuje, aczkolwiek brzuch mam wtedy miekki, wiec nie potrafie przewidziec przyczyny.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka też ostatnio usłyszała u ginekologa, że jej się szyjka skróciła i ma nakaz leżenia. Nie myślałam, że to takie częste...

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Eh, ja mam głównie te klucia i czasami mnie ciągnie i kłuję też w pochwie. Pośrodku mnie nic nie boli. Kręgosłup trochę ale nie codziennie. Bardziej plecy po bokach. Poproszę o zbadanie szyjki na polowkowych to 2 tyg i 5 dni.

Bądź dobrej myśli.Mi gin nadal nie odstawił luteiny mimo że zaczęłam dziś 20tydz.w poprzedniej ciąży było tak samo.Odstawi pewnie w czwartek bo mam wizytę lub jeszcze później.Łożysko radzi sobie z produkcją progesteronu.Zrobił to dlatego by zminimalizować ryzyko skracania szyjki.Niewiadomo czy odstawiając w 15 czy 16 tyg organizm by sobie poradził.Często kobiety gdy skraca się szyjka wracają do luteiny by nie skracała się bardziej.Rozmawiałam o tym z ginem.Oczywiście to nie daje gwarancji że skracać się nie będzie ale zmniejsza ryzyko.
    Z tego co pamiętam twój gin też się nie spieszy z odstawieniem luteiny.Może jest zwolennikiem tej samej teorii.

magnolia29 lubi tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra, o której jutro wizyta?
    Kto jeszcze jutro wizytuje?

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wróciły wymioty. Co dziwne tylko wieczorem. Co polecacie na żołądek ? Co ostatnio zjem, mam wrażenie, że mnie boli żołądek. Właśnie zwróciłam wszystko łącznie z sałatką, która była do obiadu.. a było fit. Sory za szczegóły. Może jakieś travisto albo coś takiego można?

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    U mnie wróciły wymioty. Co dziwne tylko wieczorem. Co polecacie na żołądek ? Co ostatnio zjem, mam wrażenie, że mnie boli żołądek. Właśnie zwróciłam wszystko łącznie z sałatką, która była do obiadu.. a było fit. Sory za szczegóły. Może jakieś travisto albo coś takiego można?

Chyba nic nie można :/ Też swego czasu miałam ciągle bóle żołądka, w aptece mi nic nie dali. Poleca się pić rumianek, miete, ja pije też herbatkę dla dzieci z koprem. Ale nie zauważyłam specjalnej poprawy. W końcu bóle żołądka mi same przeszły. Myślę że to hormony podrazniaja. Pomaga też no spa bo ból wynika że skorczy.
    Mi jeszcze gastrolog zalecił siemię lniane bo działa oslonowo, zrobić sobie rano taki kisiel i pić po kilka łyżeczek w ciągu dnia. Może trochę pomagało ale ja mało piłam bo mi to strasznie nie smakowało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 21:40

OlaWi lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Bądź dobrej myśli.Mi gin nadal nie odstawił luteiny mimo że zaczęłam dziś 20tydz.w poprzedniej ciąży było tak samo.Odstawi pewnie w czwartek bo mam wizytę lub jeszcze później.Łożysko radzi sobie z produkcją progesteronu.Zrobił to dlatego by zminimalizować ryzyko skracania szyjki.Niewiadomo czy odstawiając w 15 czy 16 tyg organizm by sobie poradził.Często kobiety gdy skraca się szyjka wracają do luteiny by nie skracała się bardziej.Rozmawiałam o tym z ginem.Oczywiście to nie daje gwarancji że skracać się nie będzie ale zmniejsza ryzyko.
    Z tego co pamiętam twój gin też się nie spieszy z odstawieniem luteiny.Może jest zwolennikiem tej samej teorii.

Dzięki, może masz rację :) Że ta luteina chroni, i chyba dopochwowa najlepiej i bezpośrednio działa. Ja grzecznie cały czas biorę. Tak mój gin mi już na 1 wizycie zapowiedział że u niego się luteine bierze do 20 Tc.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Dziewczyny trzymam kciuki za Was i Wasze szyjki. Coś czuję, że i ja do Was niedługo dołączę (wizytę mam jutro). Oby tylko było na czym pessar zakładać...

Chciałam Was jeszcze zapytać w temacie tarczycy...moje wczorajsze wyniki:

Ft4 1,01 ng/dl (norma II trym. 0.83-1.41)
    TSH 1.560 ulU/mL (norma 0.1-2.35)

Wyniki są ok? Bo niby w widełki referencyjne się łapie, ale któraś ostatnio wspominała, że ft4 powinno być przy górnej granicy...
    Nigdy nie miałam problemów z tarczycą i nie bralam na nią leków.

Ja dzis konsultowalam swoje wyniki u endo, a mam take samo TSH i gorsze ft4 niz Ty (0,81) plus obraz zapalenia tarczycy na usg. Lekarka powiedziala, ze nie ma powodow do właczania lekow, ze wyniki i tak sa OK. Wiec Ty sie tym bardziej nie przejmuj :-) mozesz przeciwciala jeszcze dla swietego spokoju zbadac

Anhydra lubi tę wiadomość

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Anhydra, o której jutro wizyta?
    Kto jeszcze jutro wizytuje?

Ja wizytuję o 11:30 :)

Anhydra, Domi_tur, OlaWi, Chimera lubią tę wiadomość

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też coś ostatnio żołądek pobolewa i taki jakby podrazniony. Nie wiedziałam ze to może być orzez hormony.
    W sumie progesteron mamy coraz wyższy to też pewnie da się odczuć coraz bardziej.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Ja wizytuję o 11:30 :)

Ja na 14. Chociaż może się opóźnić ;).

Domi_tur, Ania95, OlaWi, Chimera lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ja dzis konsultowalam swoje wyniki u endo, a mam take samo TSH i gorsze ft4 niz Ty (0,81) plus obraz zapalenia tarczycy na usg. Lekarka powiedziala, ze nie ma powodow do właczania lekow, ze wyniki i tak sa OK. Wiec Ty sie tym bardziej nie przejmuj :-) mozesz przeciwciala jeszcze dla swietego spokoju zbadac

Dzieki Baileys :) . Przeciwciala robiłam w styczniu i były ok. No też mi się wydaje, że w końcu po coś te wartości referencyjne są i o ile wyniki nie są poza zakresem ani nie ma innych objawów to wszystko ok. Ale zdaje też sobie sprawę, że regulacja hormonalna tarczycy jest dość wieloczynnikowa i skomplikowana, wiec jeszcze przy okazji zapytam lekarza o ten optymalny poziom ft4. Wiem też, że np niski poziom magnezu upośledzenie funkcje tarczycy, a w ciąży to też często się zdarza, tak więc pomimo braku wcześniejszych zaburzeń wole kontrolować tarczycą od czasu do czasu.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinni ciężarnym włączać taką cenzurę w tv na programy kulinarne! U Gesslerowej taka galareta i mielone, wędzony karczek, szarpałabym jak Reksio szynkę 😍😍😍

Mam chyba od wczoraj jakiś skok rozwojowy bo aptetyt zaburza resztkową funkcję myślenia 🤤🤤🤤

Anhydra, joan85, Klara Wysocka, Smerfelinka, OlaWi, Chimera lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Powinni ciężarnym włączać taką cenzurę w tv na programy kulinarne! U Gesslerowej taka galareta i mielone, wędzony karczek, szarpałabym jak Reksio szynkę 😍😍😍

Mam chyba od wczoraj jakiś skok rozwojowy bo aptetyt zaburza resztkową funkcję myślenia 🤤🤤🤤

A ja na mięso zupełnie nie, chociaż zawsze byłam mieso-fanem 😉. Teraz to bym tylko słodkie wcinała. Dzisiaj upieklam 12 mufinek a do przyjazdu eMka dotrwało raptem 8 😂.

Klara Wysocka, OlaWi lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Dzieki Baileys :) . Przeciwciala robiłam w styczniu i były ok. No też mi się wydaje, że w końcu po coś te wartości referencyjne są i o ile wyniki nie są poza zakresem ani nie ma innych objawów to wszystko ok. Ale zdaje też sobie sprawę, że regulacja hormonalna tarczycy jest dość wieloczynnikowa i skomplikowana, wiec jeszcze przy okazji zapytam lekarza o ten optymalny poziom ft4. Wiem też, że np niski poziom magnezu upośledzenie funkcje tarczycy, a w ciąży to też często się zdarza, tak więc pomimo braku wcześniejszych zaburzeń wole kontrolować tarczycą od czasu do czasu.

Ja tez mam zamiar dra Kru dopytac o znaczenie ft4, bo dziewczyny tu pisza, ze mega wazne i powinno byc wysokie, a mi dzis lekarka powiedziala, ze jednak bardziej patrzy sie na tsh i ze, cytuje, "zaden ginekolog ani endokrynolog jakiego znam nie da pani lekow na tarczyce przy tsh 1,5". Jak cos ustalisz wiecej na wizycie daj prosze znac, bo ja wizytuje dopiero za tydzien.
    A Ty jutro zwykla wizyta czy juz do dra Sz?

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    A ja na mięso zupełnie nie, chociaż zawsze byłam mieso-fanem 😉. Teraz to bym tylko słodkie wcinała. Dzisiaj upieklam 12 mufinek a do przyjazdu eMka dotrwało raptem 8 😂.

Ja miałam cofkę od mięsa ale w tym tygodniu niczym nie pogardzę!
    Mufinki powiadasz, na upartego za 2,5h jestem 😍😂

Ja w pracy muszę zjeść choć jednego batona, dzisiaj w sklepie ekspedientka nie wytrzymała, przeprosiła ale musi zapytać czy ja mam taki aptetyt z powodu przesilenia czy może jestem w ciąży 😂😂😂 batony mnie wydały😂

Anhydra, Niebieska Gwiazda, Ania95, joan85, Klara Wysocka, OlaWi, Agagusia, Chimera lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ja tez mam zamiar dra Kru dopytac o znaczenie ft4, bo dziewczyny tu pisza, ze mega wazne i powinno byc wysokie, a mi dzis lekarka powiedziala, ze jednak bardziej patrzy sie na tsh i ze, cytuje, "zaden ginekolog ani endokrynolog jakiego znam nie da pani lekow na tarczyce przy tsh 1,5". Jak cos ustalisz wiecej na wizycie daj prosze znac, bo ja wizytuje dopiero za tydzien.
    A Ty jutro zwykla wizyta czy juz do dra Sz?

Ja jutro mam u dra Sz wiec nie liczę na wyczerpująca konwersację ;). Jego pytac nie bedę ;).Ale napiszę jutro do AB maila albo zadzwonię i go zapytam. Chociaż jestem przekonana, że będzie miał zdanie analogiczne do Twojej endokrynolog, bo przy ostatnich badaniach w styczniu i podobnych wynikach stwierdził, że jest ok.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny tak straszycie tymi szyjkami, a ja mam w domu luteine dp i od kilku dni sie nie moge zebrac, zeby zaczac ją aplikowac... boje sie plamien i infekcji. Biore tylko dupka, ale to ledwo 20 mg proga dziennie.

Przeszlam juz 3 zapalenia pecherza w tej ciazy i wizja zapalenia w pochwie mnie przeraza. Nie wiem sama, moze przeczekam do wizyty za tydzien az lekarz wszystko pomierzy i dopiero zdecyduje. On kazal brac dlatego, ze mu zglaszalam okresowe bole podbrzusza. Teraz tez mnie pobolewa, ale w sumie to chyba normalne, ze macica sie rozciaga itd.?

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja miałam cofkę od mięsa ale w tym tygodniu niczym nie pogardzę!
    Mufinki powiadasz, na upartego za 2,5h jestem 😍😂

Ja w pracy muszę zjeść choć jednego batona, dzisiaj w sklepie ekspedientka nie wytrzymała, przeprosiła ale musi zapytać czy ja mam taki aptetyt z powodu przesilenia czy może jestem w ciąży 😂😂😂 batony mnie wydały😂

Hehe możemy spotkać się wpół drogi ale nie gwarantuję, ile dowiozę 😋.

A tak na serio to może być za to odpowiedzialny spadek poziomu cukru we krwi. Ja przed ciążą zawsze miałam na granicy glukozę (92) a teraz mam na czczo 82...i właśnie ostatnio też mi się słabo na zakupach zrobiło jak mialam przerwę ok 4-godzinna od ostatniego posiłku. Przeszło mi po wypiciu soku pomarańczowego.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

‹‹ 439 440 441 442 443 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ