X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki ja noszę okulary od 1 klasy podstawowej. Systematycznie mój wzrok się pogarszal. Od ok 26 rz już nie ;)
    Czy Wy już macie wybraną położna. Dzwonię dziś do jednej A ona, że za późno teraz zapisują się dziewczyny, które mają poród we wrześniu i że ma dużo pacjentek, które już dzwonią do niej w 5 tc??? ;(
    Nie mogę dodzwonić się do mojej poprzedniej no cóż oby jakaś mnie teraz przyjęła;p

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Rodziłam w maju na początku tak szybko nie stygło,jak wychodziliśmy na spacer to zaraz po karmieniu,w butelce troche cieplejsze mleko zawinięte w pieluche tetrową(lepiej działa niż pojemniki ze steropianem).Zimą kiedyś potrzebowała nakarmić a tu mleko zimne,weszliśmy do restauracji zamówiliśmy coś (też byliśmy trochę głodni)i poprosìłam o garczek z dość ciepłą wodą by ogrzać mleko.Tak samo było na chrzcinach u kogoś w rodzinie.

ja również bardzo podziwiam!

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    A ten laktator to niezbędny jest? Jest tu jakaś mama, która nie używała i dała radę kp?

Powiem tak, przydatny na pewno, choc u mnie rzadko stosowany.
    Ja tez po cc, mleka na poczatku malo, ale dalysmy rade bez dokarmiania - dziecko w 1 dobie potrzebuje niewiele. Kiedy zaczal sie pokarm, ok. 3 doby to dostalam zalecenie by po min po 3 h dostawiac dziecko, tym bardziej, ze troche jednak zleciala na wadze. Jednak taki maluszek nie wypija duzo, wiec tu prztdal sie po raz pierwszy laktator. Sciagalam do momentu ulgi wiec de facto niewiele.
    Ja generalnie jestem z tych wygodnych matek i kp bylo dla mnie duzo wygodniejsze niz ogarnianie tego przechowywania mleka, a potem jego przygotowywania, wyparzania butelek itd... Wiec generalnie laktator sluzyl tylko do zbierania nadmiaru pokarmu:)

Nie wiesz jak bbędzie u Ciebie, jak widac historie sa różne. Ja mialam reczny z aventa i na moje potrzeby uważam, ze to az nazbyt wysoka półka :D

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Wiki ja noszę okulary od 1 klasy podstawowej. Systematycznie mój wzrok się pogarszal. Od ok 26 rz już nie ;)
    Czy Wy już macie wybraną położna. Dzwonię dziś do jednej A ona, że za późno teraz zapisują się dziewczyny, które mają poród we wrześniu i że ma dużo pacjentek, które już dzwonią do niej w 5 tc??? ;(
    Nie mogę dodzwonić się do mojej poprzedniej no cóż oby jakaś mnie teraz przyjęła;p
    Ja zaczynam 1kwietnia szkole rodzenia i na pierwszych zajęciach się wypisuje deklarację do położnej. Zacznę wtedy akurat 22tc.

• wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    A ten laktator to niezbędny jest? Jest tu jakaś mama, która nie używała i dała radę kp?

I pytanie z innej beczki - używałyście lub planujecie używać pieluszek wielorazowych?

Jestem świeżo po lekturze:

https://domowa.tv/koszty-pieluszek-jednorazowych-i-wielorazowych-porownanie/

trochę mnie zaciekawiły te pieluchy :)

Nie jest niezbedny. Zawsze moze ci maz dokupic jak juz dziecko sie urodzi jesli stwierdzisz ze jest konieczny. Sa normalnie w aptekach. Ja nie kupowalam. 2razy uzylam pozyczonego od siostry jak syn byl juz wiekszy i musialam zostawic go na dluzej z dziadkami. Ten 1 raz mogabym podac mm wiec wyjscie inne bylo. Rodzilam przez cc w 41tc. U mnie sposob porodu nie wplynal na laktacje ale moze dlatevo ze ciaza w pelni donoszona

Kalija lubi tę wiadomość

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Powiem tak, przydatny na pewno, choc u mnie rzadko stosowany.
    Ja tez po cc, mleka na poczatku malo, ale dalysmy rade bez dokarmiania - dziecko w 1 dobie potrzebuje niewiele. Kiedy zaczal sie pokarm, ok. 3 doby to dostalam zalecenie by po min po 3 h dostawiac dziecko, tym bardziej, ze troche jednak zleciala na wadze. Jednak taki maluszek nie wypija duzo, wiec tu prztdal sie po raz pierwszy laktator. Sciagalam do momentu ulgi wiec de facto niewiele.
    Ja generalnie jestem z tych wygodnych matek i kp bylo dla mnie duzo wygodniejsze niz ogarnianie tego przechowywania mleka, a potem jego przygotowywania, wyparzania butelek itd... Wiec generalnie laktator sluzyl tylko do zbierania nadmiaru pokarmu:)

Nie wiesz jak bbędzie u Ciebie, jak widac historie sa różne. Ja mialam reczny z aventa i na moje potrzeby uważam, ze to az nazbyt wysoka półka :D

No właśnie szkoda, że pewnych rzeczy się da się przewidzieć ;)

dqprgu1royghdo7j.png
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija, u nas będzie Kaja! ❤️

Bobby29 lubi tę wiadomość

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija ja nigdy laktatora nie używałam,wiec.nie jest niezbędny. Ale moje dzieci to cycoholiki i pewnie dlatego laktacja szybko się rozkręciła i trzymała. Po cc też nie miałam żadnego problemu z karmieniem na szczęście, ale cc miałam przy pełnym rozwarciu więc organizm był już nastawiony na poród. Wiem, że po cc na zimno np często laktator się przydaje żeby rozkręcić.
    Ale to jest rzecz, którą możesz kupić od ręki w aptece jak będzie potrzeba.

Klara Wysocka, Kalija lubią tę wiadomość

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czuję się jakbym Amerykę odkryła, ale w Tesco są tak ładne ubranka! Te kolekcję niczym nie odbiegają od sieciowek a cenowo super, zwłaszcza jak jeszcze promka się trafi. Obkupilam się w pajace na promo 35zl/3szt i to takie które mają wbudowane niedrapki. I nie są różowe tylko pięknie biało szaro żółte. No bomba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 18:06

plinka89, Ania95, Limerikowo, Camelia lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie jak chyba zainwestuje w laktator elektryczny, nawet jak by miał się nie przydac. Na warsztatach ostatnich konsultant laktacyjny mówiła że ułatwia w rozkręceniu a poza tym planuję przyzwyczajać mała żeby czasem została z kimś oprócz mamy i wtedy będę odciągać tak czy inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 18:05

Klara Wysocka, kayama, DrzewkoPomarańczowe lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z innej beczki.Chodzi mi o usg piersi w ciąży.Czy jest to badanie obowiązkowe?Czy są jakieś wskazania?Proszę o info bo jestem zielona w tym temacie.

• Kalija Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    Kalija, u nas będzie Kaja! ❤️

U nas chyba też 😁😁😁

Klara Wysocka, Bobby29, OlaWi lubią tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby można kupić w każdej aptece... I ja wyszłam z tego założenia i nie kupiłam przed porodem... CC miałam w nocy z piątku na sobotę... położna była w niedzielę rano i wytłumaczyła jak mam ściągać mleko, bo Kuba nie chciał ciągnąć... powiem wam, że cała niedziele spędziłam na ściąganiu mleka... sciagalam równe 3 godziny te 10ml, żeby nakarmić dziecko... nie wspominam tego zbyt miło... mąż kupił dopiero w poniedzialek i odciaganie od tego momentu już nie było meczarnia... weźcie to pod uwagę.

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Ja z innej beczki.Chodzi mi o usg piersi w ciąży.Czy jest to badanie obowiązkowe?Czy są jakieś wskazania?Proszę o info bo jestem zielona w tym temacie.

Ja miałam zrobić na 2 wizytę ciażową, poprzednie miałam równo sprzed roku. To było zalecenie lekarki z invicta. Mój następny gin nawet na to badanie nie spojrzał, więc chyba nie obowiązkowe.

Mi przyszły wyniki, morfologia średnio (niedobór żelaza), ft4 poniżej normy przy tsh 1.6. Moja obecna ginka nie jest endo i nie każe robić ft4, zrobiłam przez Was a raczej dzięki Wam ;) no i teraz chyba czeka mnie wizyta u endo...jak myślicie?

dqprgu1royghdo7j.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    czesto okulary okulistow to zerowki- reklama

Wyczuwam teorie spiskowa... takie okulary u okulisty dla mnie to antyreklama. Jak to sie mówi, szewc bez butów chodzi... innych leczy, a siebie nie umie... to co to za lekarz??
    A dwa, rozmawiałam właśnie z okulista na temat operacji u siebie... i to jego stwierdzenie, że gdyby taka operacja była pewna i bezpieczna, to czy on chodzilby w okularach...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 20:32

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:

Mi ginekolog kazal zrobic, powiedzial ze sie powinno. U mnie na szczescie wyszlo bez jakichkolwiek zmian.

• magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na stronce
    https://www.szafa-bobasa.pl/ są fajne promocje -20%

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to usg piersi s ciazy jest tak jak cytologia zalecane przez jakies tam wytyczne. Te wytyczne sie jakos ostatnio zmieniały i z ciekawych zmian podobno teraz jest tak zd po 1 cc nie ma automatycznego wskazania do kolejnego. Nie wiem jak ze stosowanie tego przez lekarzy. Jak rodziłam drugiego to po cc bylo tak ze wystarczyło ze oświadczyłam na piśmie - brak zgody na porod SN, stan po cięciu i juz cc did z automatu należało. Teraz jest jakies ogólnopolskie zalecenie ograniczenia ciec, bo mamy baaardzo duzy odstępem na tle Europy podobno. Moim zdaniem troche nie tedy droga, ale coz. IMO gdyby znieczulenie bylo naprawddfistrpne fla każdej rodzącej, gdyby byla pewność ze sue je dostanie hak tylko bedzie raka potrzeba, jsk np we Francji to cc byloby mniej. Sama po pierwszym porodzie z trauma, zarowno przez sposób traktowania przez personel jak i dostepnosc znieczulenia nie wyobrażałam sobie tego przechodzić raz jeszcze. Teraz wiem juz ze mozna inaczej, dojrzałam tez do tego, ale gdyby mnie wtedy próbowali zmusić do próby SN to byłabym w stresie przez cala ciąże...

Limerikowo lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny czuję się jakbym Amerykę odkryła, ale w Tesco są tak ładne ubranka! Te kolekcję niczym nie odbiegają od sieciowek a cenowo super, zwłaszcza jak jeszcze promka się trafi. Obkupilam się w pajace na promo 35zl/3szt i to takie które mają wbudowane niedrapki. I nie są różowe tylko pięknie biało szaro żółte. No bomba.

O, to wybiorę się do Tesco :)

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Obowiązkowe nie, ale USG piersi warto robić raz na rok, także jak dawno nie robiłaś, to porozmawiaj z ginem, by dał Tobie skierowanie.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
‹‹ 472 473 474 475 476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ