X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem to na pewno kwestia znieczulenia. Znam opowieści szwagierki - ona po cc, ale 15 lat temu musiała leżeć i się nie ruszać przez 24 godziny. Obie koleżanki po cc 2 lata temu miały nakaz od położnej wstania po 6-7 godzinach. Leki na pewno się zmieniły i teraz może to wyglądać inaczej.

Ja też mam lekki stres co do porodu. Ale tylko dlatego, że to bliźniaki. Jeśli miałabym jednego maluszka to na pewno bym próbowała sn - wiem, że bywają komplikacje, ale wiem też, że można go znieść bardzo dobrze i następnego dnia zupełnie normalnie funkcjonować. Cc to jednak wyzwanie dla nas i nie jest zbyt dobre dla dziecka (takie zupełnie bez powodu). Ja raczej muszę się nastaeiac na cc. Jeszcze nie rozmawiałam z lekarka (te przyjemności zostawiam sobie na po 20 tyg), ale raczej innej odpowiedzi na moje pytanie się nie spodziewam. Z drugiej strony sn przy 2 chyba bym się bała - bo 1 można dać radę, ale 2 to jeszcze większy wysiłek. A chyba najgorzej urodzić jedno sn a drugie cc i mieć 2w1.

Klara Wysocka, wiki2 lubią tę wiadomość

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

Dziś o 15.20 mam drugie połówkowe. Niby nie powinnam się stresować bo 3 tyg temu było wszystko ok, ale wiecie jak jest 😉.
    Trzymajcie kciuki!
    Mam dziś intensywny dzień w pracy wiec mam nadzieje, ze mi szybko zleci ;).

Smerfelinka, Niebieska Gwiazda, Anhydra, Marcelina85, Chimera, emi2016, wiki2, OlaWi, Panna_Justyna lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Niebieska gwiazda - a nie myslisz przy planowym cc o cięciu jak sie zacznie akcja? Wtedy oxy naturalna dziala i jest lepiej z pokarmem. Oczywiscie jesli nic sie nie dzieje to jest to opcja, czasem nie ma wyjscia - dobrze ze bylas wtedy w poprzedniej ciazy akurat na obserwacji, bo wiesz ze to sie mogli skonczyc roznie? Z jakiego powodu Cie obserwowali? I dlaczego teraz nie planujesz jakby co tez wypożyczenia laktatora plus swoich końcówek? A nie masz juz tego Harmony? Ja mialam medela mini electro i bylam zofieoloba, ale tez nie potrzebowałam do pobudzenia laktacji i ściąganie pokarmu jak bylo go malo, tylko przy nadmiarze w nawale, no i potem do banku mleka jak ściągałam.
    Przy moim drugim cc na skurczach karmiłam małego 20 min po cięciu i juz jakies mleko bylo, obyło sie bez dokarmiania wcale. Przy drugim tez karmienie jest łatwiejsze i mleko szybciej sie pojawia - nie martw sie na zapas.

Myślałam o cc przy skurczach bo to zdrowiej dla dziecka,chciałabym też by poród odbierał mój lekarz a wtedy zaplanowana wcześniej wchodziłaby w gre.
    W szpitalu byłam z powodu leukocytozy,leukocyty wtedy sięgały 26tys i nikt przez pół ciąży nie wiedział co mi jest tzn.wyjścia były dwa albo nowotwór albo taki odczyn na ciąże,okazało się to drugie.Leukocyty tydzień po porodzie były już w normie.Byłam taż już bardzo opuchnięta.
    Wypożyczenie laktatora, hmm...w poprzedniej ciąży odciągałam pokarm 8 miesięcy i byłaby to opcja nieopłacalna.Wole kupić a potem sprzedać wyjdzie z małą stratą.Z harmony przy mojej ilości pokarmu nie byłam zadowolona.Obecnie szukam tufi spectra s2 to laktator klasy szpitalnej z 12 poziomani mocy i jeszcze z funkcją pobudzania laktacji i dodatkowymi bajerami np.wmontowana lampka nocna.Szukam używanego w dobrej cenie,a lejki i wężyki kupie nowe.Jak nie znajdę myślę o zakupie nowego ale to już po porodzie.
    Nie martwie się przesadnie,wiem jak było i próbuje się zabezpieczyć i znaleźć rozwiązania wcześniej bo po porodzie będą inne sprawy na głowie.

Wysłany: 22 marca 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 wrote:
    Moim zdaniem to na pewno kwestia znieczulenia. Znam opowieści szwagierki - ona po cc, ale 15 lat temu musiała leżeć i się nie ruszać przez 24 godziny. Obie koleżanki po cc 2 lata temu miały nakaz od położnej wstania po 6-7 godzinach. Leki na pewno się zmieniły i teraz może to wyglądać inaczej.

Ja też mam lekki stres co do porodu. Ale tylko dlatego, że to bliźniaki. Jeśli miałabym jednego maluszka to na pewno bym próbowała sn - wiem, że bywają komplikacje, ale wiem też, że można go znieść bardzo dobrze i następnego dnia zupełnie normalnie funkcjonować. Cc to jednak wyzwanie dla nas i nie jest zbyt dobre dla dziecka (takie zupełnie bez powodu). Ja raczej muszę się nastaeiac na cc. Jeszcze nie rozmawiałam z lekarka (te przyjemności zostawiam sobie na po 20 tyg), ale raczej innej odpowiedzi na moje pytanie się nie spodziewam. Z drugiej strony sn przy 2 chyba bym się bała - bo 1 można dać radę, ale 2 to jeszcze większy wysiłek. A chyba najgorzej urodzić jedno sn a drugie cc i mieć 2w1.

Ja spałam 5h,ale inne dzieczyny spały dłużej,zaleca się leżenie 8h a dla większej pewności że wszystko będzie ok do 12h.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I kolejny kilogram do przodu ;) Już mam +4 a wy?

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, rozumiem. Też moją medele kupiłam używaną, plus nowe częsci wszystkie oprócz silniczka i akumulatora - sporo taniej wyszło:)
    Ps. zawsze podziwiam ammy karmiące odciągniętym mlekiem, a Ty dałaś rade aż 8 miesięcy - szacun.Kurcze, wiem ile czasu i energii pochlania karmienie niemowlaka nażądanie, a tu jeszcze do tego dochodzi odciągani i mycie butelek/smoczków... A jak radziłas sobie z wyjściami z domu z dzieckiem? Z ciekawości pytam? Z cyckiem to wiadomo, na mm też, ale z odciągnietym mlekiem... Ile można trzymać w temperaturze pokojowej? Jak na mieście podgrzewałas mleko? Czy maluch chciał pic jakie w temperatrze pokojowej?

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, dziewczyny z napinającym sie podpbruszem i skracajacą sie szyjkaa - przypomniało mi się: gin mi mówł żeby za wszeelka cene nie dopuszczać do zaparć! bo potem przy wypróżnianiu jelita podrażniają macice a i samo wypróżnianie z kłopotami powoduje zwiększony nacisk na szyjkę. Moj sposób działa - 2 kiwi na noc:) jak nie to można stosować czopki glicerynowe albo eveQ. Ja ogólnie nie mam takich tendencji, ale jak zostanie mi włączone żelazo, a to juz zaraz, bo hemoglobina 10.5 i spada:( to może być różnie...

OlaWi lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zaczynam trochę martwić, bo wczoraj popołudniu i wieczorem stwardniał mi brzuch, a w nocy 2 razy się obudziłam i czułam, że znów to samo. Teraz od rana w porządku, ale mam obawy.
    Kupiłam magnez i biorę, mam nadzieję że to pomoże, bo w nocy też miałam skurcz w stopie. Ile magne b6 mogę wziąć na dzień?

• kayama Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:

Ja +1, ale licząc od wagi sprzed ciąży. Nie wiem do końca jak liczyć bo w ciąży schudłam ok 2 kg. Licząc od schudniecia bylo by 3 +:)

Frida91 lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png

Wysłany: 22 marca 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    ok, rozumiem. Też moją medele kupiłam używaną, plus nowe częsci wszystkie oprócz silniczka i akumulatora - sporo taniej wyszło:)
    Ps. zawsze podziwiam ammy karmiące odciągniętym mlekiem, a Ty dałaś rade aż 8 miesięcy - szacun.Kurcze, wiem ile czasu i energii pochlania karmienie niemowlaka nażądanie, a tu jeszcze do tego dochodzi odciągani i mycie butelek/smoczków... A jak radziłas sobie z wyjściami z domu z dzieckiem? Z ciekawości pytam? Z cyckiem to wiadomo, na mm też, ale z odciągnietym mlekiem... Ile można trzymać w temperaturze pokojowej? Jak na mieście podgrzewałas mleko? Czy maluch chciał pic jakie w temperatrze pokojowej?

Rodziłam w maju na początku tak szybko nie stygło,jak wychodziliśmy na spacer to zaraz po karmieniu,w butelce troche cieplejsze mleko zawinięte w pieluche tetrową(lepiej działa niż pojemniki ze steropianem).Zimą kiedyś potrzebowała nakarmić a tu mleko zimne,weszliśmy do restauracji zamówiliśmy coś (też byliśmy trochę głodni)i poprosìłam o garczek z dość ciepłą wodą by ogrzać mleko.Tak samo było na chrzcinach u kogoś w rodzinie.

• kayama Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem prawie szczęśliwa bo opanowała moje bóle żołądka :) Najprawdopodobniej mam jakieś nadzerke albo zapalenie błony śluzowej żołądka. Pije sobie w ciągu dnia siemię lniane i w nocy jak się budzę to też że 3 łyżeczki siemienia i jak czuje ze łapie mnie ssanie to kilka gryzow banana. Już 2 dzień bez żadnych boli :)) Az odzylam. W tej chwili to czuję się naprawdę nieźle, a za ten żołądek muszę się wziac po porodzie i się przebadac. Teraz ciąża chyba coś zaostrzyla bo nigdy nic mi nie dolagalo.

baileys, Agagusia lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem za 2 tygodnie umówiona do okulisty ze względu na moją krótkowzroczność (-4,5 w obu oczach). Czytałam, że przy takiej wadzie wzroku poród SN wchodzi w grę tylko z pomocą kleszczy lub próżnociągu (vacuum). Trochę mnie przeraża taka perspektywa, zwłaszcza poród kleszczowy. Rozważam CC, po tym jak naczytałam się opowieści o połamanych obojczykach i rączkach, zniekształconych główkach. Zobaczymy, co doradzi okulista.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam protip dla dziewczyn, ktore slabo czuja ruchy - idzcie do dentysty! ;-) Moja dzisiaj tak fikała przy dzwieku wiertła jak jeszcze nigdy dotad. Chyba jej sie niezbyt podobalo ;-)

Marcelina, a gdzie jest ta granica krotkowzrocznosci, przy ktorej porod musi byc przy uzyciu narzedzi? Ja mam wade -2,5, to tez jest przeslanka?

Bobby29 lubi tę wiadomość

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Marcelina, a gdzie jest ta granica krotkowzrocznosci, przy ktorej porod musi byc przy uzyciu narzedzi? Ja mam wade -2,5, to tez jest przeslanka?

Podobno w Europie Zachodniej odchodzi się już od porodów kleszczowych, jednak u nas nadal są praktykowane. Nie wiem, gdzie jest granica, ale moja Mama 30 lat temu przy mniejszej wadzie wzroku niż moja miała 3 cesarki - wtedy to był standard. Natomiast jeśli chodzi o wskazanie do cesarskiego cięcia, to nie jest nim sama krótkowzroczność ale zmiany w siatkówce. Kiedyś przed ciążą poruszyłam ten temat u okulisty i powiedział, że trzeba zrobić badanie dna oka (angiografię). Nawet duża wada wzroku może być jedynie względnym wskazaniem do cesarki, którego w szpitalu nie muszą respektować, ale żaden okulista nie da mi gwarancji, że siatkówka się nie odklei w trakcie porodu z komplikacjami, który wymaga większego i dłuższego wysiłku. Z tego co wiem, od -3 lekarze już często kierują na cesarkę lub pozostawiają wolną rękę.

baileys lubi tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Podobno w Europie Zachodniej odchodzi się już od porodów kleszczowych, jednak u nas nadal są praktykowane. Nie wiem, gdzie jest granica, ale moja Mama 30 lat temu przy mniejszej wadzie wzroku niż moja miała 3 cesarki - wtedy to był standard. Natomiast jeśli chodzi o wskazanie do cesarskiego cięcia, to nie jest nim sama krótkowzroczność ale zmiany w siatkówce. Kiedyś przed ciążą poruszyłam ten temat u okulisty i powiedział, że trzeba zrobić badanie dna oka (angiografię). Nawet duża wada wzroku może być jedynie względnym wskazaniem do cesarki, którego w szpitalu nie muszą respektować, ale żaden okulista nie da mi gwarancji, że siatkówka się nie odklei w trakcie porodu z komplikacjami, który wymaga większego i dłuższego wysiłku. Z tego co wiem, od -3 lekarze już często kierują na cesarkę lub pozostawiają wolną rękę.

Ja przy moich -3,5 dioptriach nie miałam wskazań do cesarki, badanie dna oka było dobre :) Dostałam zaświadczenie, że lekarz nei widzi przeciwwskazańd do sn, choć okulista zapytała mnie czy chcę żeby napisała co innego - tyle że ja chciałam sn.

Co do wagi - schudłam kilogram :O Nadal jestem prawie 6+, co niewiele zmienia, ale akywność fizyczna i zdrowa dieta mi służą, mam mniejsze obrzęki, niższe ciśnienie i mniejsze zapotrzebowanie na insulinę (z 50 j na dobę zeszłam na 2-25j)! Byłam wczoraj u diabetologa i uspokajali mnie, że przy diecie cukrzycowej tak się zdarza i że jest to pożądane. Dopóki często jem, nie omijam nocnego posiłku (22-23) i nei mam ketonów w moczu :) Maluch rośnie, więc się ciesze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 11:05

Marcelina85, Klara Wysocka, wiki2 lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:

Ja tydzień temu miałam +3 kg, a tyję około 0,5 kg/tydzień to wychodzi, że u mnie 3,5 kg na plusie :D

• kayama Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Ja jestem za 2 tygodnie umówiona do okulisty ze względu na moją krótkowzroczność (-4,5 w obu oczach). Czytałam, że przy takiej wadzie wzroku poród SN wchodzi w grę tylko z pomocą kleszczy lub próżnociągu (vacuum). Trochę mnie przeraża taka perspektywa, zwłaszcza poród kleszczowy. Rozważam CC, po tym jak naczytałam się opowieści o połamanych obojczykach i rączkach, zniekształconych główkach. Zobaczymy, co doradzi okulista.

A wiesz od jakiej wady zalecają poród cc? Ja mam - 4 ale nie brałam krotkowzrocznosci pod uwagę bo czytałam że tylko poważne wady typu zmiany w dnie oka czy siatkówki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 11:09

n59ydf9h7aj0jxnd.png

Wysłany: 22 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Ja przy moich -3,5 dioptriach nie miałam wskazań do cesarki, badanie dna oka było dobre :) Dostałam zaświadczenie, że lekarz nei widzi przeciwwskazańd do sn, choć okulista zapytała mnie czy chcę żeby napisała co innego - tyle że ja chciałam sn.

Co do wagi - schudłam kilogram :O Nadal jestem prawie 6+, co niewiele zmienia, ale akywność fizyczna i zdrowa dieta mi służą, mam mniejsze obrzęki, niższe ciśnienie i mniejsze zapotrzebowanie na insulinę (z 50 j na dobę zeszłam na 2-25j)! Byłam wczoraj u diabetologa i uspokajali mnie, że przy diecie cukrzycowej tak się zdarza i że jest to pożądane. Dopóki często jem, nie omijam nocnego posiłku (22-23) i nei mam ketonów w moczu :) Maluch rośnie, więc się ciesze :)

A na jakiej diecie jesteś?kiedyś był chyba ten temat ale nie pamiętam.

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    A na jakiej diecie jesteś?kiedyś był chyba ten temat ale nie pamiętam.

Cukrzycowej.

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Mam protip dla dziewczyn, ktore slabo czuja ruchy - idzcie do dentysty! ;-) Moja dzisiaj tak fikała przy dzwieku wiertła jak jeszcze nigdy dotad. Chyba jej sie niezbyt podobalo ;-)

Haha ja byłam ale mojej się chyba podobało sic! bo była spokojna.

baileys lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 470 471 472 473 474 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ