X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Cześć dziewczyny :) zapisałam się do szkoły rodzenia, pierwsze zajęcia zaplanowane są na 13 maja. Jest to szkoła w szpitalu (więc chyba w ramach NFZ, ale za dodatkową opłatą 100 zł za całość). Zastanawiam się czy ZUS nie będzie się czepiał, że na zwolnieniu lekarskim chodzę do szkoły rodzenia? Kiedyś czytałam u mamyprawnik, że ZUS może robić z tego powodu problemy. Ja ogólnie taka boidupa jestem jeśli chodzi o wszelkie kontrole ZUS :/
    Też jestem ciekawa,czy ZUS może mieć jakieś ale ?
    Troszkę trudno mi to sobie wyobrazić,bo w ostatnich miesiącach,to już większość pracujących kobiet jest na l4. W takim wypadku ograniczyliby dostęp do szkoły rodzenia dla większości? Takie osoby nie miałyby prawa przygotować się do porodu? To by było chyba troszkę nielogiczne.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeśli macie netflixa i nie oglądałyście stand up’u „amy schumer growing„ to polecam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 13:38

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    A spodziewasz się chłopca czy dziewczynki? Mój gin mnie uczulał, że przy chłopcu nie należy po I trymestrze podawać syntetycznego progesteronu jak w Duphastonie, tylko Luteinę. Może jakoś zaszkodzić gospodarce hormonalnej Maluszka. Ja brałam do 19 tc, ale ja się spodziewam dziewczynki. Teraz stosuje Luteinę i powiem Ci, że dużo lepiej działa niż dupek i jest znacznie tańsza, może też lepiej się przerzuć?

Niestety jeszcze nie wiem, na ostatnim usg Maleństwo się kryło, moja ginka stwierdziła, że obstawia dziewczynkę, bo nic nie wystaje, ale przy takim ustawieniu nie może mieć pewności. Też czytałam o spodziectwie, natomiast mój gin na NFZ twierdzi, że Duphaston w żaden sposób nie zaszkodzi dziecku i że względu na ciążę po stymulacji hormonalnej, każe mi brać go do samego końca... A ja się boję odstawić :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 13:45

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    No jak Ty masz salon kosmetyczny to faktycznie trudno, żebyś dorabiała i pozostawała niewidoczna ;-) choć nie powiem, słyszałam o dziewczynach z Twojej branży, które na l4 robią dalej robotę, tylko nie w gabinecie, ale u siebie w domu lub u klientek ;-)

Ja miałam kontrolę od razu, po 3 tyg. zwolnienia. W Poznaniu kontrolują każdego, kto choć minimalnie podwyższył podstawę. Prawda jest taka, że ten zasiłek jest tak marny, że i tak w budżecie domowym szału nie robi. Ja wpłacałam kilka tych najwyższych składek, a okazało się, że wyrównanie jakie przyszło na konto, nawet na OC+AC auta nie starczy :-/ Aha, zasiłek widoczny w ZUS PUE jest brutto, a nie netto, uprzedzam żebyś nie była niemiło zaskoczona kwotą przelewu :-P

Myślę, że przygotowałam się dobrze do tego zwolnienia, więc kwota mała nie będzie :) już mi się nie opłaca pracować i płacić składek bo nic mi to już nie zwiększy znacząco :)

No nic, pozostaje mi poszukać dobrych argumentów dlw mojej lekarki żeby na to zwolnienie mnie wysłała 😂

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Troszkę trudno mi to sobie wyobrazić,bo w ostatnich miesiącach,to już większość pracujących kobiet jest na l4. W takim wypadku ograniczyliby dostęp do szkoły rodzenia dla większości? Takie osoby nie miałyby prawa przygotować się do porodu? To by było chyba troszkę nielogiczne.

Nie sądzę, jeśli ktoś nie ma nakazu leżenia. Do lekarza można wyjść, tak samo moim zdaniem do szkoły rodzenia czy np do apteki. To jest wszystko związane ze zdrowiem i można się wybronic.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Dzień dobry! :)
    Z rana zacznę od serii dziwnych pytań 😂

Pytanko do tych, które były mocno aktywne zawodowo i są na zwolnieniu, nie mają jeszcze dzieciaczków które zajmują całą uwagę - co się robi na zwolnieniu? 😂🙈 W sensie takim co robicie w ciągu dnia poza ogarnianiem mieszkania i czytaniem książek (mój mózg ma ostatnio z tym problem), biję się z myślami czy by ns kolejnej wizycie nie poprosić o zwolnienie już choć plan był od maja... I szukam wszelkich argumentów za i przeciw, nie zrozumcie mnie źle, po prostu jestem przerażona czasem wolnym, którego od kilku lat nie miałam 😂 od poniedziałku do soboty całymi dniami poza domem, a tu nagle ogarnia mnie wielki strach jak spożytkować czas na zwolnieniu jeśli nie można pracować 🧐

Pytanie drugie - miałyście już kontrolę z ZUSu? Szybko przyszli od momentu przejścia na zwolnienie? :)

Dziękuję za uwagę, proszę się ze mnie nie śmiać i nie uważać mnie za dziwoląga, myśląc o zwolnieniu czuję się jak narkoman dobrowolnie idący na detoks 😂

Domi ja jestem od niedawna dopiero na zwolnieniu i nie narzekam :) poza typowymi przyjemnościami jak książki i filmy, to praktykuje spacery (wiosna!!!) I porządkuje rzeczy na które nigdy nie miałam czasu (już przejrzałam dogłębnie szafę, kosmetyki, teraz czas na obuwie i książki). Poza tym kupiłam trochę materiałów i będę szyć oraz uczę się grać na pianinie. Wykorzystaj ten czas na to co zawsze chciałaś robić a odkladalas! Ja np zapisze się też na kurs online -branzowy, więc przyda mi się zawodowo a trochę moje poczucie wartości wzrośnie i zapobiegne myślom że jestem darmozjadem na zwolnieniu 😂😂😂

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi,siedzę w domu od 5tyg.ciąży tzn.najpierw leżałam 10tyg..Mam syna 4lata więc trochę roboty jest,ale jak go niema to korzystam z czasu wolnego.Zawsze znajdzie się coś fajnego do roboty.Człowiek inteligentny nigdy się nie nudzi.
    Pierwsze słyszę o duphastonie i chłopcach.Dla pocieszenia powiem,że w poprzedniej ciąży brałam dupka do 25tyg.i synek zdrowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 15:12

Marcelina85 lubi tę wiadomość

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Cześć dziewczyny :) zapisałam się do szkoły rodzenia, pierwsze zajęcia zaplanowane są na 13 maja. Jest to szkoła w szpitalu (więc chyba w ramach NFZ, ale za dodatkową opłatą 100 zł za całość). Zastanawiam się czy ZUS nie będzie się czepiał, że na zwolnieniu lekarskim chodzę do szkoły rodzenia? Kiedyś czytałam u mamyprawnik, że ZUS może robić z tego powodu problemy. Ja ogólnie taka boidupa jestem jeśli chodzi o wszelkie kontrole ZUS :/

Zmieniając temat - u mnie w mieście jest do sprzedania dostawka chicco next to me za 350 zł kolor ciemnoróżowy. Ten model nie ma opcji kołyski, kolor też bez szału. No i zastanawiam się czy warto. Jakie materacyki są w tych łóżeczkach? Porządne? Na ile takie łóżeczko starcza mniej więcej? Pół roku? Rozważam to chicco bo zastanawiam się gdzie miałabym położyć niunie jak będę np. w dużym pokoju. A może coś innego - kosz Mojżesza ? Leżaczek raczej odpada, podłoga też ze względu na psa. Co Wy planujecie kupić???

Oj ja też mam dylemat. I chyba kupię łóżeczko tekstylne dostawne z funkcją kołyski na allegro (jeszcze ogarnę opinie ale wydaje się wporzo) oraz na później chyba też jednak zdecyduje się na turystyczne a nie drewniane. Choć powiem mam że jeszcze nie podjęłam decyzji i chętnie poczytam wasze opinie i pooglądam ci same wybralyscie.

Łóżeczko dostawne o którym mówię:

https://allegro.pl/oferta/lozeczko-turystyczne-kojec-lozko-dostawne-dostawka-7836971133?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

A łóżeczko turystyczne które też rozważam:

https://allegro.pl/oferta/lionelo-simon-lozeczko-turystyczne-kojec-torba-len-7899346319?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki

Wysłany: 28 marca 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zaczęłam 22tydzień ciąży i nie jest to dobry dzień.Od rana boli mnie głowa plastry apapu nie pomogły,wzięłam dwa paracetamole i nadal lipa.Boli.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli lubicie styl rustykalny i szukacie inspiracji do udekorowania kącika dziecięcego, to Wam polecam tę stronkę - ja się zakochałam w tych naklejkach, coś czuję, że u nas zawisną króliczki

https://dekornik.pl/kategoria/naklejki-nad-mebelki/

Limerikowo, Marcelina85, Bobby29, Agagusia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Oj ja też mam dylemat. I chyba kupię łóżeczko tekstylne dostawne z funkcją kołyski na allegro (jeszcze ogarnę opinie ale wydaje się wporzo) oraz na później chyba też jednak zdecyduje się na turystyczne a nie drewniane. Choć powiem mam że jeszcze nie podjęłam decyzji i chętnie poczytam wasze opinie i pooglądam ci same wybralyscie.

https://allegro.pl/oferta/lozeczko-turystyczne-kojec-lozko-dostawne-dostawka-7836971133?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

https://allegro.pl/oferta/lionelo-simon-lozeczko-turystyczne-kojec-torba-len-7899346319?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Bobby, orientujesz się jak wygląda jakość tych allegrowych łóżeczek w porównaniu do Chicco, ktoś z Twoich znajomych może miał, testował? Ja widziałam na żywo na targach to nowe Chicco Next to me Magic, jest bajeczne, ale ma cenę czterocyfrową. Chętnie bym kupiła tańsze, ale żeby się nie rozwaliło od razu...

• kayama Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Dziewczyny, jeśli lubicie styl rustykalny i szukacie inspiracji do udekorowania kącika dziecięcego, to Wam polecam tę stronkę - ja się zakochałam w tych naklejkach, coś czuję, że u nas zawisną króliczki

https://dekornik.pl/kategoria/naklejki-nad-mebelki/

Ja też planuje naklejke ścienna nad łóżeczko, ale nie rustykalne tylko chmurki i gwiazdki i takie spiace oczka ;) Łatwo można ozdobić pokój bez przemalowywania. Mam już wszystkie dekoracje wybrane do pokoju. Czekam tylko na kasę i będę powoli kupować. Czy któraś planuje używane łóżeczko? Jakieś dobre namiary? Patrzyłam na olx i allegro.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama ja mam używanie łózeczko, ale po rodzinie, Anielka była chyba piątym dzieckiem, które w nim spało :) nie zniszczone w ogóle. Teraz ponownie kupimy tylko nowy materac. ja lubie ładny wystrój , ale wole zaoszczędzić na niektórych rzeczach jak mam możliwość :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:

a to łóżeczko dostawne długo posłuży? jakoś miałabym obawy czy stojący maluch nie wypadnie. nam położna mówiła, że około 5 miesiąca mamy obniżyć łózeczko na najniższy poziom bo dzieci są nieobliczane ;p i dobrze mówiła, bo niedługo potem córa się wspinała

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też łóżeczko będę miała używane od szwagierki po dwójce dzieci :) będziemy kupować tylko nowy materac. Ogólnie większość rzeczy mam od szwagierki: fotelik samochodowy, wanienka, nosidełko, przewijak i ciuszki :) nam pozostaje do kupienia wózek.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My niestety nie bardzo sobie możemy pozwolic na dekorowanie pokoju, bo w wynajmowanym mieszkaniu to nie ma sensu. Ale naklejki są super 😊

werni lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • kayama Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja łóżeczka nie mam po kim bo mój chrześniak siostrzeniec jeszcze używa :) Dostanę komodę, a z dekoracji to kupuję naklejkę, zasłonki, dywanik, wieszaczek, lampy, różne pojemniki organizery i kilka obrazków. Chyba że coś sama namaluję. Potem ten pokój przekształcimy i tak na dziecięcy a przeniesiemy się do salonu (niestety). Także to przyszłościowo będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2019, 15:33

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:

Mój mąż używa dokładnie takich argumentów jak Ty :) tym bardziej byłam zdziwiona komentarzem mamyprawnik na jej blogu

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Dziś zaczęłam 22tydzień ciąży i nie jest to dobry dzień.Od rana boli mnie głowa plastry apapu nie pomogły,wzięłam dwa paracetamole i nadal lipa.Boli.

Ja nie wiem czy to kwestia zmian pogodowych, ale w przeciagu tygodnia 2 razy rabo zdarzylo mi sie poczuc slabo. Musialam zwolnic tempo i odpoczac.

3jgx3e3kie55f15r.png

Wysłany: 28 marca 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba kupię tylko laktator i chuste.Wszystko jest po synku i jeszcze trochę ubranek od koleżanki.Jak coś będzie potrzebne kupie na bierząco.

‹‹ 498 499 500 501 502 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ