Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
a co do koszul po porodzie i do karmienia, ja kupuje tanie... pewnie z dolce sonno. po pierwsze - nie śpię w koszulach więc są one tylko na czas szpitala, po drugie poplamiłam wszystkie przy pierwszym dziecku - krwawienie, pękające brodawki, które wiecznie smarowałam. szkoda mi kasy po prostu, wole kupić coś sobie na czas po porodzie
jakieś fajne ciuchy
Frida91, Chimera, Nacha, Klara Wysocka, plinka89 lubią tę wiadomość
-
IGA.G wrote:a co do koszul po porodzie i do karmienia, ja kupuje tanie... pewnie z dolce sonno. po pierwsze - nie śpię w koszulach więc są one tylko na czas szpitala, po drugie poplamiłam wszystkie przy pierwszym dziecku - krwawienie, pękające brodawki, które wiecznie smarowałam. szkoda mi kasy po prostu, wole kupić coś sobie na czas po porodzie
jakieś fajne ciuchy
Ew.do porodu mocniej sie rozejrze zeby byla rozpinana na calej długości.
IGA.G lubi tę wiadomość
-
Frida91 wrote:Ja tez tak zamierzam. Szkoda mi kasy
Ew.do porodu mocniej sie rozejrze zeby byla rozpinana na calej długości.
wspominając stan tej koszuli po pierwszym porodzie, nie zawaham się im pobrudzić drugą heheWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 11:49
OlaWi lubi tę wiadomość
-
Bobby29 wrote:Dokładnie. Z jednej strony chciałoby się zaufać tym wszystkim "don't compare your google search to my medical degree". Kurde i naprawde serii serio jakżeby byłoby wspaniale moc zaufać - w końcu ktoś się uczył, studiował mądre księgi, praktykował etc. A później słyszy się i to wcale nierzadko o zaniedbaniach czy wręcz jakichś absurdalnych czynnościach które wręcz się kłócą z zasadami podstawowej logiki a co dopiero z medycznymi wytyczonymi
Jestem bardzo ciekawa czy w innych krajach (rozwiniętych) jest lepiej, ale gorzko śmiem podejrzewać że niekoniecznie?
..
brakuje pryw lab a ceny sa kosmiczne chocby samego progesteronu
w Pl tez narzekamy ale jednak dostep platny szybki do specjalistow to jest
czekamy dzis bratowa ma termin w Irl i wizyte w szpitalu.zobaczymy jaka decyzja ze wzgledu na epizody z wysokim pulsem i leki, od rana jest w szpitalu na wizycie -
IGA.G wrote:a co do koszul po porodzie i do karmienia, ja kupuje tanie... pewnie z dolce sonno. po pierwsze - nie śpię w koszulach więc są one tylko na czas szpitala, po drugie poplamiłam wszystkie przy pierwszym dziecku - krwawienie, pękające brodawki, które wiecznie smarowałam. szkoda mi kasy po prostu, wole kupić coś sobie na czas po porodzie
jakieś fajne ciuchy
Właśnie wczoraj zrobiłam zamówienie na te koszule bo faje mają opinie i wiele dziewczyn polecalo. Kupiłam 4 koszule plus porannik i dałam coś ok 160 zł za wszystko 😉
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
pamietam ze na Polnej budzilam pare x nocy babke ze spiaczka cukrzyvowa bo dziecko wczesniak plakalo glodne
w koncu poszlam do pielegniarekby dziecko karmily, mala z zoltaczka bo ja pani dobudzic nie moge a dziecko kwili glodne
nie dosc ze czl sam po porodzie to jeszcze opiekunka sali w pewnym sensie..
jedna jak poszla do toalety 20min jej nie bylo to tez alarm.wiadomo mozna zle sie poczuc
rozne cuda sie dzieja..
-
Anhydra wrote:Właśnie wczoraj zrobiłam zamówienie na te koszule bo faje mają opinie i wiele dziewczyn polecalo. Kupiłam 4 koszule plus porannik i dałam coś ok 160 zł za wszystko 😉
bo ceny mają dobre
-
Wiecie co, po przeczytaniu postu Anhydry obleciał mnie strach, szczególnie w kwestii porodu. Wcześniej zamierzałam bezdyskusyjnie podporządkować się lekarzom i położnym , bo przecież oni najlepiej wiedzą co jest dla mnie dobre , ale teraz widzę, że liczy się kasa (byle jak najmniej wydać na pacjentkę bo jak inaczej wytłumaczyć zmniejszenie dawek leków?) i komfort personelu, nawet kosztem zdrowia czy (o zgrozo) życia pacjentki czy jej dziecka. Przerażające!
Anhydro szczerze podziwiam Cię za to, że umiesz walczyć o swoje. Nie wiem jak zachowałabym się w Twojej sytuacji. I strasznie współczuję Twojej koleżance z sali. Takie maleństwa...
-
Mam pytanko też co do bodziaków - byłam wczoraj w Tesco i oglądałam te zestawy bodziaków w promocji. Czy one są kopertowe? Zakładam, że nie a kopertowe dla noworodka chyba byłyby wygodniejsze do ubrania?
W piątek mam badania połówkowe, mam nadzieję, że potwierdzą płeć na 100% i jeśli będzie wszystko ok (a napewno będzie!!!) to zacznę kompletować wyprawkę
OlaWi lubi tę wiadomość
-
ja jestem zd ze raczej dba sie o pacjenta
w koncu to 2 zycia
jak prosilam o wiecej znieczulenia bo mnoe zrosty operacyjne ciagnely plus porod przedluzal sie to nie dostalam wiecej znieczulenia z odp ze dziecko tez jest pacjentem szpitala i musza je uwzglednic.uwazam ze to bylo fair.jakos przezylam a coreczke wyciagneli proznociagiem bo sie zablokowala
raczej porodu domowego nie planuje
budzet na pewno tez obowiazujeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 12:10
-
nick nieaktualny
-
Kalija wrote:Mam pytanko też co do bodziaków - byłam wczoraj w Tesco i oglądałam te zestawy bodziaków w promocji. Czy one są kopertowe? Zakładam, że nie a kopertowe dla noworodka chyba byłyby wygodniejsze do ubrania?
W piątek mam badania połówkowe, mam nadzieję, że potwierdzą płeć na 100% i jeśli będzie wszystko ok (a napewno będzie!!!) to zacznę kompletować wyprawkę
Kalija w Tesco nie widziałam kopertowych ale bardzo polecam z Tesco pajace (mają piękny design i wbudowane niedrapki!). Za to kopertowe body są w Auchan. Na pewno są gładkie w kilku kolorach ale kupiłam też tam takie ładniejsze w jakieś wzorki w trzypaku.Kalija lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Anhydra wrote:Polna oczywiście.
Przerażajace. A na jakim oddziale jesteś? Na patologii , tak?
Ja miałam wizytę tydzień temu i wówczas skróciła mi się szyjka w 2 tyg z 3,7 cm na 3 cm i dziś mam wizytę kontrolna. Mam takiego stracha, ile teraz wyjdzie 😱😳 zaczęłam dużo leżeć i biorę luteinę na noc ale wydaje mi się ze mi magnezu brakuje pomimo dawki 2 magne b6 bo mi chyba brzuch się czasami tak naciąga / twardnieje. Jakie macie dawki magnezu i jakie nazwy ? To ci dziś podpytam lekarza.. dziś w nocy miałam pierwszy raz w życiu skurcz w łydce
23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)
Dodatnie ANA
MTHFR 1298A (homozygota)
PAI-1 4G/5G
Fatalne cytokiny -
Panna_Justyna wrote:Ja miałam wizytę tydzień temu i wówczas skróciła mi się szyjka w 2 tyg z 3,7 cm na 3 cm i dziś mam wizytę kontrolna. Mam takiego stracha, ile teraz wyjdzie 😱😳 zaczęłam dużo leżeć i biorę luteinę na noc ale wydaje mi się ze mi magnezu brakuje pomimo dawki 2 magne b6 bo mi chyba brzuch się czasami tak naciąga / twardnieje. Jakie macie dawki magnezu i jakie nazwy ? To ci dziś podpytam lekarza.. dziś w nocy miałam pierwszy raz w życiu skurcz w łydce
Do tej pory brałam 1xmagne b6 tak profilaktycznie, bo zdarzały mi się wcześniej lekkie twardnienia brzucha, które przeszły po takiej dawce. Od wczoraj zaczęłam brać po 2 tabletki dziennie i czekam tylko na jutrzejszą wizytę żeby pogadać z lekarzem na ten temat.
Szyjkę miałam ocenianą tylko palpacyjnie, w ogóle nie miałam mierzonej i jutro nie wyjdę z gabinetu jak mi jej nie zmierzy, bo mam obawy. Moja siostra w pierwszej ciąży miała problemy ze skracającą się szyjką i wolę mieć posprawdzane jak należy! -
Bobby29 wrote:Zazdroszczę
moim wyborem też byłby Józefow, Konstancin i okolice. Niestety mój jest uparty jak osioł w tej kwestii i chyba przecenia "wygody" duzego miasta względem właśnie tego co opisujesz, co na przykład dla mnie jest niesamowita wartością.. Próbuje go urabiać od dłuższego czasu ale niewiele uzyskuję, czasami mam wrazenie że on najchętniej w Śródmieściu by zamieszkał bo "wszędzie blisko". Jasne, tylko jak mu próbuje uświadomić jak często (czytaj: rzadko lub wcale) korzystalby z tych udogodnień (teatr, eventy itp) to jakoś to nie dociera za bardzo. Już i tak jest sukces bo mieszkamy teraz w fajnym miejscu przy lesie kabackim, więc nie jest tak wielkomiejsko, ale uważam że to nadal nie to co bym chciała
Mialam kiedys dokładnie takie podejście jak Twoj maz. Sama pochodze z duzego miasta, studia w Krk i bie wyobrazalam moc sobie zrezygnowac z tych wszystkich wielkomiejskich przywilejow. Ciezko bylo mi przeprowadzić sie na ,,zadupie" do meza, chociaz większość mowila, ze kiedys jak przyjda dzieci to Ci sie odmieni.
Wiecie co poki co nie żałuję. Mieszkamy naprawdę w pieknej okolicy, najważniejsze sprawy do ogarniecia z wózkiem. Co do wypadow do kina i teatru to ich częstotliwość naprawdę sie zmniejszyla odkad jesteśmy rodzicamiale teraz takie wyjscie dopiero doceniam, bo to jak swieto
I to nie chodzi nawet o brak czasu tylko czasem po prostu sie nie chce, albo wybiera sie inne rozrywki
Takze moze Twoj maz jeszcze zmieni zdanie, jak juz malenstwo będzie po drugiej stronieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 12:54
Bobby29 lubi tę wiadomość
-
co do fotelików obranych bokiem z cloud Z to tylko na czas wkładania/wyciągania z fotelika. w sumie tyczy to się wszystkich fotelików z taką funkcją. jeszcze jedna uwaga co do cybex cloud Z - niestety nie ma on jeszcze testów adac
też o nim myślałam, ale jeśli nie będzie go na liście testów które właśnie się odbywają to pozostane przy pierwszej decyzji maxi-cosi pebble
-
IGA.G wrote:ja rodzę w szpitalnej, i pierwszą dobe u nas też dają szpitalną. ogólnie są ok, bawełniane, całe białe, rozwiązywane na piersi.
wspominając stan tej koszuli po pierwszym porodzie, nie zawaham się im pobrudzić drugą hehe
To u mnie jakos dziwnie, bo pomimo porodu zakoczonego sn koszula w stanie idealnym
A tak spytam Frida, w jakim celu potrzebna Ci rozpinana w calosci?IGA.G lubi tę wiadomość