X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    nie wiadomo jaki sierpien/wrzesien bedzie.teraz zima w kwietniu

ja zakladam dlugi na razie z zalozenia ze noworodki jak kurczaczki lubia miec cieplo.by czkawki nie lapac.wiadomo tez by nie przegrzac bobasa

raczej jak upaly 24 plus to krotki rekaw

czkawki nie dostaje się z powodu temperatury ;) maluchy dostają z powodu niedojrzałego układu pokarmowego :)

4c3tvfxm6n339zea.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No chyba sie przyda po porodzie przy kontakcie skora do skóry... No i jak trzeba będzie podlaczyc jakies ktg itp. To zeby nie musiec jej zadzierac i pokazywac co chwile gołej d... :P
    u mnie przy porodzie wystarczyła rozpinana koszula szpitalna, wkładają dziecko pod koszulę. a co do ktg, to i tak zadzierasz kiece a nie rozepniesz kawałek, nie sądze aby położnym chciało się bawić i przez rozpięcie pod plecy wkładać te gumki itp

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do ubrań to pomimo,że czekam na swoje drugie dziecko to jestem zielona jeśli chodzi o ubiór bo starsza córka jest z grudnia. Póki co postanowiłam kupić body krótki rękaw, body długi rękaw, półśpiochy oraz kilka pajacyków - nigdy nie wiadomo jaka pogoda będzie ... kupuje niewielkie ilości bo nie mam pojęcia jaki berbeć się urodzi - córka ważyła 3120 ale urodziła się w 36 tygodniu więc nie mam pojęcia jak teraz. Kupuje kilka zestawów, a reszte dokupię bliżej terminu lub nawet już po porodzie :)

Kalija lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    nie wiadomo jaki sierpien/wrzesien bedzie.teraz zima w kwietniu

ja zakladam dlugi na razie z zalozenia ze noworodki jak kurczaczki lubia miec cieplo.by czkawki nie lapac.wiadomo tez by nie przegrzac bobasa

raczej jak upaly 24 plus to krotki rekaw

na upały krótki rękaw, nie ma co przegrzewać :) zwłaszcza przy karmieniu, dziecko mega się męczy i poci. i masz racje z tą pogodą. dwa lata temu w kwietniu był mróz, urodziłam Anielkę i na szybko mąż jechał kupować kombinezon zimowy haha bo nie miałoby w czym dziecko wyjść przez pierwszy miesiąc z domu

Limerikowo lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    co do ubrań to pomimo,że czekam na swoje drugie dziecko to jestem zielona jeśli chodzi o ubiór bo starsza córka jest z grudnia. Póki co postanowiłam kupić body krótki rękaw, body długi rękaw, półśpiochy oraz kilka pajacyków - nigdy nie wiadomo jaka pogoda będzie ... kupuje niewielkie ilości bo nie mam pojęcia jaki berbeć się urodzi - córka ważyła 3120 ale urodziła się w 36 tygodniu więc nie mam pojęcia jak teraz. Kupuje kilka zestawów, a reszte dokupię bliżej terminu lub nawet już po porodzie :)
    ja podobnie, jakoś w zimie łatwiej, ubierasz na cebulkę i już bo mróz :) ja stawiam na body z krótkim i pajace :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale miałam dziś wariacki dzień. Już mam serdecznie dość! Ale mniejsza o to

Mój mąż wyjechał w delegacje, wraca jutro wiec rządzimy z młodym sami. Szczęśliwie jest łaskawy dla mamy i wyjątkowo dziś ma swoje sprawy 😁. Pewnie zaraz pożałuje, ze to napisałam 😅.

Co do koszul poporodowych to dla mnie najważniejsza jest długość. Te które kupiłam za pierwszym razem byly porażka. Jak położyłam się na boku to swiecilam dupskiem mimo, ze jestem nikczemnego wzrostu. Teraz nie będę mieć prywatnej sali wiec tym bardziej ma to dla mnie znaczenie żeby czuć się w miarę komfortowo bo będą odwiedzający itp. A niestety nie każdy Janusz w odwiedzinach zrozumie, ze sąsiadka żony jest w słabej kondycji i się grzeje pod kołdra w sierpniu 😁. Upatrzyłam sobie już kilka w cenie ok 50-60 zł. Muszę zobaczyć te od mamy ginekolog. Tylko te poporodowe są chyba tylko w jasnych kolorach a wiem ze zabrudze. Poza tym są chyba z nieuciagliwego ( jest w ogóle takie słowo 😁?) materiału. Nie lubię leżeć w takich bo przy przekręcaniu się trzeba spod siebie wyszarpywać ten materiał. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi 😁.

Bobby29 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko dlatego ja się cieszę, że w szpitalu u mnie nie ma odwiedzin na salach. tzn na chwile po 15-16 można wejść jak już ordynatorki nie ma. koleżanka rodziła w szpitalu gdzie były odwiedziny i były non stop tłumy gapiów, babcie, ciocie, a tu leżysz po porodzie, uczysz sie karmić, cyce na wierzchu ...

Limerikowo, joan85 lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    Drzewko dlatego ja się cieszę, że w szpitalu u mnie nie ma odwiedzin na salach. tzn na chwile po 15-16 można wejść jak już ordynatorki nie ma. koleżanka rodziła w szpitalu gdzie były odwiedziny i były non stop tłumy gapiów, babcie, ciocie, a tu leżysz po porodzie, uczysz sie karmić, cyce na wierzchu ...

No właśnie to jest dla mnie mega masakra. U mnie w szpitalu są odwiedziny bardzo długie. Wolałabym żeby ich nie było albo na chwile tylko. Jak bedzie jakoś mega uciążliwie to będę się awanturować 😅

aadd84dc14.png[/url]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    No właśnie to jest dla mnie mega masakra. U mnie w szpitalu są odwiedziny bardzo długie. Wolałabym żeby ich nie było albo na chwile tylko. Jak bedzie jakoś mega uciążliwie to będę się awanturować 😅
    w takim przypadku wszystko zalezy na kogo się trafi na sali... jak trafisz na mega uciążliwych ludzi to kiepsko, koleżanka miała bardzo niemiły pobyt przez to - nie mogła się czuć komfortowo, zdrzemnąć w dzień, bo non stop u tej dziewczyny ktoś siedział. już pomijając, że rodziła w styczniu... wiadomo, wirusy, sezon chorobowy

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Ale miałam dziś wariacki dzień. Już mam serdecznie dość! Ale mniejsza o to

Mój mąż wyjechał w delegacje, wraca jutro wiec rządzimy z młodym sami. Szczęśliwie jest łaskawy dla mamy i wyjątkowo dziś ma swoje sprawy 😁. Pewnie zaraz pożałuje, ze to napisałam 😅.

Co do koszul poporodowych to dla mnie najważniejsza jest długość. Te które kupiłam za pierwszym razem byly porażka. Jak położyłam się na boku to swiecilam dupskiem mimo, ze jestem nikczemnego wzrostu. Teraz nie będę mieć prywatnej sali wiec tym bardziej ma to dla mnie znaczenie żeby czuć się w miarę komfortowo bo będą odwiedzający itp. A niestety nie każdy Janusz w odwiedzinach zrozumie, ze sąsiadka żony jest w słabej kondycji i się grzeje pod kołdra w sierpniu 😁. Upatrzyłam sobie już kilka w cenie ok 50-60 zł. Muszę zobaczyć te od mamy ginekolog. Tylko te poporodowe są chyba tylko w jasnych kolorach a wiem ze zabrudze. Poza tym są chyba z nieuciagliwego ( jest w ogóle takie słowo 😁?) materiału. Nie lubię leżeć w takich bo przy przekręcaniu się trzeba spod siebie wyszarpywać ten materiał. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi 😁.

Hehehe nie wiem czy jest słowo "nieuciagliwy" ale okreslenie "nikczemny wzrost" mnie powaliło ze śmiechu na łopatki (jeżeli można jeszcze bardziej osobę leżącą powalić 😂)

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Hehehe nie wiem czy jest słowo "nieuciagliwy" ale okreslenie "nikczemny wzrost" mnie powaliło ze śmiechu na łopatki (jeżeli można jeszcze bardziej osobę leżącą powalić 😂)

Polecam się 😁

Anhydra lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o bodziaki kopertowe z krótkim rękawkiem, to ja kilka zamówiłam na wyprawkowo. Mam też od nich dwie pary śpiochów i dwa pajace. Sobie zamówiłam u nich koszulę nocną do karmienia i jest naprawdę spoko, tylko moim zdaniem trzeba brać rozmiar mniejszą. Wszystko 100% bawełna, a przy tym ubranka nie mają w środku dużych metek, bo są papierowe, odrywane przy każdym ich produkcie.

https://wyprawkowo.com/120-body-kopertowe

IGA.G lubi tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

1 ❄️

7 dpt - beta <1 💔
    8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Plinka i jak tam recenzje? Dobrże kojarzę, że bronisz teraz jakoś doktorat? Czy coś pomieszałam ? ;)

1 juz mam, od prof. ktorego sie bardziej balam, na 2 jeszcze czekam.
    Przygotowuje sie pomalu do egzaminu, jak dobrze pojdzie to moze uda sie podejsc kwiecien/maj. Po niestety tez musze odczekac chyba 2-3 tyg aby podejsc do obrony. Ale tym sie juz przestalam stresowac, gorzej ten egzamin, bo ustny i nie chce sie zblaznic przed komisja, albo wylozyc na banalnym pytaniu. Tak dawno sie nie uczylam, ze juz zapomnialam jak to sie robi! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 18:53

Bobby29, Vampire lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście polecam body z Tesco, używam przy córce i bardzo je lubię :)

Jeśli chodzi o body kopertowe to ja do szpitala same takie miałam a po szpitalu już nie bałam się ubierać w zwykłe. Za to mąż nie lubił w ogóle kopertowych, wolał ubierać córkę w zwykłe. Miałam też pełno kaftanikow, które denerwowały mnie, bo się odwiazywaly. Summa summarum u mnie zwykłe body wygrały :D

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 2 zestawy rules:
    1. Body z krotkim plus pajac
    2. Body z długim plys spodenki/polspiochy

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    1 juz mam, od prof. ktorego sie bardziej balam, na 2 jeszcze czekam.
    Przygotowuje sie pomalu do egzaminu, jak dobrze pojdzie to moze uda sie podejsc kwiecien/maj. Po niestety tez musze odczekac chyba 2-3 tyg aby podejsc do obrony. Ale tym sie juz przestalam stresowac, gorzej ten egzamin, bo ustny i nie chce sie zblaznic przed komisja, albo wylozyc na banalnym pytaniu. Tak dawno sie nie uczylam, ze juz zapomnialam jak to sie robi! :D

Z doświadczenia osoby, która już taki egzamin ma za sobą (chyba nawet z podobnej /pokrewnej dziedziny?) powiem, że te egzaminy doktorskie przebiegają w dość luzackiej atmosferze. To znaczy- lepiej sie nie zblaźnić, ale one nie maja charakteru takiego przepytywania jak za czasow studenckich. Tutaj wychodzisz do komisji jako "dojrzały badacz/naukowiec"- wiec podejscie jest bardziej jak do kogoś na ich poziomie (przynajmniej ja miałam takie odczucia). Mój egzamin miał charakter pogadanki na różne tematy- raczej dostawałam ciekawe pytania, które ich interesowały i tutaj wiesz zawsze można się wykazać co się ostatnio czytało itp. Raczej w mojej ocenie wiedzą ogólna. Ja się nie przygotowywała specjalnie do tego egzaminu. Trzeba wyjść z założenia, że skoro pytania oscylują wokół tematu Twojej pracy, która napisałaś samodzieelnie- to wśród zebranych masz zapewne największą wiedzę w tym zakresie.

Klara Wysocka, plinka89, Bobby29, Vampire lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    U mnie 2 zestawy rules:
    1. Body z krotkim plus pajac
    2. Body z długim plys spodenki/polspiochy
    Ja właśnie najwięcej takich zestawów zakupiłam. Korzystałam z doświadczenia koleżanek, które mi poleciły takowe.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Z doświadczenia osoby, która już taki egzamin ma za sobą (chyba nawet z podobnej /pokrewnej dziedziny?) powiem, że te egzaminy doktorskie przebiegają w dość luzackiej atmosferze. To znaczy- lepiej sie nie zblaźnić, ale one nie maja charakteru takiego przepytywania jak za czasow studenckich. Tutaj wychodzisz do komisji jako "dojrzały badacz/naukowiec"- wiec podejscie jest bardziej jak do kogoś na ich poziomie (przynajmniej ja miałam takie odczucia). Mój egzamin miał charakter pogadanki na różne tematy- raczej dostawałam ciekawe pytania, które ich interesowały i tutaj wiesz zawsze można się wykazać co się ostatnio czytało itp. Raczej w mojej ocenie wiedzą ogólna. Ja się nie przygotowywała specjalnie do tego egzaminu. Trzeba wyjść z założenia, że skoro pytania oscylują wokół tematu Twojej pracy, która napisałaś samodzieelnie- to wśród zebranych masz zapewne największą wiedzę w tym zakresie.

Dlatego tez jakos nie mam tez parcia na nauke :D Tak tylko czytam ostatnie artykuły osob, ktore mam w komisji i ewentualnie uzupelniam braki. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja właśnie obawiam sie najbardziej pytan od osob, które maja najmniej wspolnego z tematem, bo nie wiadomo z czym wyskocza :D Mam tez nadzieję, ze jakby co wezma pod uwagę ,,ciazowy mozg", choc z drugiej strony nie chce tez slyszec potem komentarzy osob postronnych, ze przez ciaze mialam taryfe ulgowa. No ale... Ja tak nie planowalam, wszystko mialo skonczyc sie wcześniej, a ze życie życiem no to co ma byc to będzie :) Oby tylko zdrowie dopisalo i nie bylo żadnych niespodzianek, to będzie dobrze!

Klara Wysocka, Anhydra lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się też wydaje, że body a na górę zawsze coś można ubrać. Też mam same body klasyczne na wciąganie. Może nie będzie najgorzej..
    Po spotkaniu z położną.. chusteczki nawilżane to złooo. Pampersy też niedobre. A tak ogólnie to spoko 😉 a z tymi chusteczkami to coś jest na rzeczy, skoro świetnie czyszczą okap 🤔

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jutro wybieram sie na glukoze.
    Nie wiem jak to będzie, bo nie dosc, ze dobre to nie jest, to ostatnio budze sie strasznie glodna, a tu tyle bez jedzenia wytrzymac :D zjadlam juz 1 kolacje, ale chyba cos przed snem jeszcze przekasze. Z tego co czytalam min. Przerwa to 8h. Wiem, ze lepiej wiecej, ale ze mnie ostatnio straszny zarlok :D

3jgx3e3kie55f15r.png
‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ