X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie...najgorsze jst to, że ze mną leżała jedna dziewczyna też w 24 tc z blizniakami I całkowicie skrocona szyjką i dzisiaj w nocy zaczęła krwawić I miała cesarkę- maluszki walczą (chlopczyk ma niecałe 500g dziewczynka ok 600g- chociaż usg z pn wskazywało że oboje mają ponad 700g). Tak więc to to mnie dodatkowo stresuje 🙁.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Anhydra - niestety jak ktos jest potulny i sie nie odzywa to albo sie niczego nie dowie, albo w ogole na koncu sie nim zajmą. Ja szybko w ciazy nauczyłam sie walczyć o swoje -nasze!!! Tylko żałuje ze przy pierwszym porodzie nie bylam bardziej asertywna. Niestety potem majac juz dziecko tez trzeba pytac, walczyć, prosic sie o informacje.
    Tak przy okazji: zdajecie sobie sprawdze ze w szpitalu mozecie zaszczepić dziecko na żółtaczkę bezpłatnie szczepionka Euvax koreanska albo francuskim Engerixem za niewielka opłata (chyba 4 lata temu to bylo Ok 50 zl)? Warto sie tym zainteresować przed czasem, dopytac o mozliwosc. Z tego co wiem to tylko na Zwirki w Wawie nie mozba zdecydowac sie na Engerix - wowczas ja wcale nie zaszczepilabym i potem zrobila to w pediatry bez problemu.
    W 2012 przeszłam o to walkę w MSWiA - musiałam przed czasem zalatwic sobie szczepionkę i odłożyć na moje nazwisko w aptece na dole w szpitalu i potem w dniu porodu wykupić dopiero. Po pol roku okazalo sie ze serie którymi byly szczepione wlasnie dzieci z listopada 2012 byly potem wycofywane ze względu na jakies zanieczyszczenia - znow intuicja matki. Ogolnie ten Euvax czesto jest wycofywany:(
    właśnie czytałam ostatnio o tej szczepionce. dla drugiej córy będę brała płatną, Anielka była szczepiona szpinatlną niestety. jak za wczasu zapytam się w przychodni mojej, gdzie jestesmy przypisani czy zaszczepią mi małą po wypisie. w szpitalu tez zapytam, ale różnie to może być, mam nadzieje, że trafię na porodówkę tam gdzie chcę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 10:19

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Anhydra dobrze, że jesteś wyszczekana bo ktoś kto nie umie się postawić siedziałby cichutko :/ ile jeszcze będziesz leżeć e szpitalu?

Tego jeszcze nie wiem. Dzisiaj rano poważnie rozwazalam wypis na żądanie. Teraz po przemyślenia stwierdziłam, że nie chce póki co ryzykować. Póki co będę tutaj siedzieć. I robic raban od czasu do czasu jak będzie trzeba 😉.

Bobby29, Niebieska Gwiazda, OlaWi, Smerfelinka, Agagusia, Klara Wysocka, plinka89, Marcelina85 lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, takie Maleństwa :( niech dzielnie walczą! :(

OlaWi lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Cholera, a człowiek myśli ze jak jest w szpitalu to jest pod możliwie najlepsza opieka. O wszystko trzeba zawalczyć. Ale Twój Koszykarz ma konkret mamę! Dużo siły Ci życzę na ten niełatwy czas ❤️!

Dokładnie. Z jednej strony chciałoby się zaufać tym wszystkim "don't compare your google search to my medical degree". Kurde i naprawde serii serio jakżeby byłoby wspaniale moc zaufać - w końcu ktoś się uczył, studiował mądre księgi, praktykował etc. A później słyszy się i to wcale nierzadko o zaniedbaniach czy wręcz jakichś absurdalnych czynnościach które wręcz się kłócą z zasadami podstawowej logiki a co dopiero z medycznymi wytyczonymi :/ Jestem bardzo ciekawa czy w innych krajach (rozwiniętych) jest lepiej, ale gorzko śmiem podejrzewać że niekoniecznie?

Anhydra trzymaj się mocno. Podziwiam twoją hardość i umiejętności walczenia o swoje bo szczerze to nie wiem jak ja bym zareagowała..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 10:50

Klara Wysocka, plinka89 lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Wiecie...najgorsze jst to, że ze mną leżała jedna dziewczyna też w 24 tc z blizniakami I całkowicie skrocona szyjką i dzisiaj w nocy zaczęła krwawić I miała cesarkę- maluszki walczą (chlopczyk ma niecałe 500g dziewczynka ok 600g- chociaż usg z pn wskazywało że oboje mają ponad 700g). Tak więc to to mnie dodatkowo stresuje 🙁.

Straszne 😔 oby maluszki były silne i dały radę...

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Postaram sie wrzucić fotke koszuli na mnie.
    My tez jestesmy napływowi, pochodzimy oboje ze Skierniewic i okolic ( czyli rowno miedzy Łodzią a Wawa), w Łodzi studiowaliśmy i zaczęliśmy prace oboje. I potem pierwsza ciaza to byl bodziec do zmiany, bo pomyslalam ze potem kiedy oboje bedziemy musieli zmieniać prace, moze kupimy mieszkanie i bedzie jeszcze dziecko to bedzie ciezko sie zdecydować i to zorganizować. Przenieśliśmy sie w połowie ciazy - to jedna z lepszych decyzji w życiu! Poltora roku mieszaliśmy w Warszawie, a potem zaczęliśmy sie rozglądać za swoim mieszkaniem i zdecydowaliśmy sie na Jozefow - bo piekny, do Wawy pol godziny skm lub autem, No i obojgu nam udalo sie tu w okolice przenieść z praca. Kocham moje miasteczko:))) niby praktycznie w lesie, ale wszystko mam pod ręka, na miejscu, co szczegolnie wazne przy malych dzieciach jak duzo mozna zalatwic z wozkiem, w ramach spaceru.

Zazdroszczę :) moim wyborem też byłby Józefow, Konstancin i okolice. Niestety mój jest uparty jak osioł w tej kwestii i chyba przecenia "wygody" duzego miasta względem właśnie tego co opisujesz, co na przykład dla mnie jest niesamowita wartością.. Próbuje go urabiać od dłuższego czasu ale niewiele uzyskuję, czasami mam wrazenie że on najchętniej w Śródmieściu by zamieszkał bo "wszędzie blisko". Jasne, tylko jak mu próbuje uświadomić jak często (czytaj: rzadko lub wcale) korzystalby z tych udogodnień (teatr, eventy itp) to jakoś to nie dociera za bardzo. Już i tak jest sukces bo mieszkamy teraz w fajnym miejscu przy lesie kabackim, więc nie jest tak wielkomiejsko, ale uważam że to nadal nie to co bym chciała :)

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra domyślam się że to bardzo trudne :( A ktoś bliski Cie odwiedza? Mąż, mama,przyjaciółka? Staraj się zająć czymś myśli, może jakaś książka... Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i żebyście bezpiecznie dotrwali przynajmniej do jakiegoś bezpieczniejszego terminu!

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam wreszcie na połówkowym, jakoś mam wrażenie że i tak późno w porównaniu do was wszystkich :) mała Matylda ma wszystko na miejscu. Niestety nie chciała za bardzo współpracować i musialam wyjsc na spacer i wejść drugi raz między pacjentkami bo nie było dostępu żeby wszystkie narządy sprawdzić dobrze w jej ulozeniu. Jak wróciłam to tylko minimalnie zmieniła pozycję ale już się udało dokończyć badanie. Parametry pokazują na wiek ciąży 21w0 a z daty krio transferu był to 21w1 więc właściwie idealnie. No póki co to na długonoga nie wygląda (szkoda bo myślałam że będzie długa po tatusiu i los jej da nogi do samej szyi ;) ) bo kończyny ma w tych niższych percentylach ale nadal w normie.

Co do mojego małego brzucha (nadal jest mały) to to wynika z mojej budowy anatomicznej, moja miednica jest po prostu przestronna i macica tam się jeszcze elegancko mieści. I jest nisko, dlatego mała czuję tak nisko, ale to nie jest anomalia. Jedynie babeczka mi powiedziała że jeszcze ok 4 tyg zajmie jej podniesienie się, więc wychodzi na to że mój brzuch a'la wzdęcie zacznie wyglądać na ciążowy dopiero koło 26 tygodnia. No coz.

Robiłam usg u dr Kajdy i z bez żadnych zastrzeżeń mogę polecić. Jezeli któraś byłaby zainteresowana mogę wrzucić screen opisu badania który dostałam.

Na moje pytanie czy mam się czymś martwić lub zwrócić na coś uwagę dostałam informację że mam zwrócić uwagę że wszystko jest z dzieckiem w porządku. Myślicie że to bardzo pomogło? Na wczoraj dało radę, a dziś już czytam na internetach info że krótsze kończyny są jednym z marketów wad chromosomalnych. Weźcie mnie prywroccie do pionu!

No i mój kłębuszek 😍

fbf31cf91fc2907amed.jpg

Ania95, Frida91, IGA.G, Chimera, Anhydra, Niebieska Gwiazda, Nacha, OlaWi, Sylvka, E_linka2, Limerikowo, Smerfelinka, Agagusia, Klara Wysocka, plinka89, Reniiata, DrzewkoPomarańczowe, Marcelina85 lubią tę wiadomość

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby, ale cudo 😍 i nie czytaj internetów!! Lekarz powiedział, że wszystko ok, to wszystko ok 😊

Bobby29, plinka89 lubią tę wiadomość

• PaniHa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie piekne zdjęcie, ja już 25 tydzień i nie mam żadnego zdjęcia na którym ktoś z rodziny coś zauważy 😢

Bobby29 lubi tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby nie czytaj internetów - oczywiście poza forum!! :)

Odliczam czas do L4, jeszcze półtorej dnia roboczego :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 00:57

Bobby29, Domi_tur, Smerfelinka lubią tę wiadomość

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Wczoraj byłam wreszcie na połówkowym, jakoś mam wrażenie że i tak późno w porównaniu do was wszystkich :) mała Matylda ma wszystko na miejscu. Niestety nie chciała za bardzo współpracować i musialam wyjsc na spacer i wejść drugi raz między pacjentkami bo nie było dostępu żeby wszystkie narządy sprawdzić dobrze w jej ulozeniu. Jak wróciłam to tylko minimalnie zmieniła pozycję ale już się udało dokończyć badanie. Parametry pokazują na wiek ciąży 21w0 a z daty krio transferu był to 21w1 więc właściwie idealnie. No póki co to na długonoga nie wygląda (szkoda bo myślałam że będzie długa po tatusiu i los jej da nogi do samej szyi ;) ) bo kończyny ma w tych niższych percentylach ale nadal w normie.

Co do mojego małego brzucha (nadal jest mały) to to wynika z mojej budowy anatomicznej, moja miednica jest po prostu przestronna i macica tam się jeszcze elegancko mieści. I jest nisko, dlatego mała czuję tak nisko, ale to nie jest anomalia. Jedynie babeczka mi powiedziała że jeszcze ok 4 tyg zajmie jej podniesienie się, więc wychodzi na to że mój brzuch a'la wzdęcie zacznie wyglądać na ciążowy dopiero koło 26 tygodnia. No coz.

Robiłam usg u dr Kajdy i z bez żadnych zastrzeżeń mogę polecić. Jezeli któraś byłaby zainteresowana mogę wrzucić screen opisu badania który dostałam.

Na moje pytanie czy mam się czymś martwić lub zwrócić na coś uwagę dostałam informację że mam zwrócić uwagę że wszystko jest z dzieckiem w porządku. Myślicie że to bardzo pomogło? Na wczoraj dało radę, a dziś już czytam na internetach info że krótsze kończyny są jednym z marketów wad chromosomalnych. Weźcie mnie prywroccie do pionu!

No i mój kłębuszek 😍

fbf31cf91fc2907amed.jpg

Bobby te parametry wzrostowe to się jeszcze bardzo mocno mogą zmienić! U mnie też na początku miał krótsze nóżki a teraz są chyba delikatnie poza wiekiem ciążowym 😉. Także to nie jest tak, że Bobo będzie miało krótkie nóżki :). To standard, że dzieciom najpierw bardzo rośnie głowa (nieproporcjonalnie) a potem reszta dogania.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Anhydra domyślam się że to bardzo trudne :( A ktoś bliski Cie odwiedza? Mąż, mama,przyjaciółka? Staraj się zająć czymś myśli, może jakaś książka... Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i żebyście bezpiecznie dotrwali przynajmniej do jakiegoś bezpieczniejszego terminu!

Tak mam sporo odwiedzin :). Tylko wiecie- ja leżałam z tą dziewczyna od 5 dni prawie i się nawzajem pocieszalysmy i trochę zżylyśmy. I trudno po prostu w takiej sytuacji złapać dystans i nie myśleć. Ale nie pozostaje mi nic innego jak trzymać mocno za Nich kciuki.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Postaram sie wrzucić fotke koszuli na mnie.
    My tez jestesmy napływowi, pochodzimy oboje ze Skierniewic i okolic ( czyli rowno miedzy Łodzią a Wawa), w Łodzi studiowaliśmy i zaczęliśmy prace oboje. I potem pierwsza ciaza to byl bodziec do zmiany, bo pomyslalam ze potem kiedy oboje bedziemy musieli zmieniać prace, moze kupimy mieszkanie i bedzie jeszcze dziecko to bedzie ciezko sie zdecydować i to zorganizować. Przenieśliśmy sie w połowie ciazy - to jedna z lepszych decyzji w życiu! Poltora roku mieszaliśmy w Warszawie, a potem zaczęliśmy sie rozglądać za swoim mieszkaniem i zdecydowaliśmy sie na Jozefow - bo piekny, do Wawy pol godziny skm lub autem, No i obojgu nam udalo sie tu w okolice przenieść z praca. Kocham moje miasteczko:))) niby praktycznie w lesie, ale wszystko mam pod ręka, na miejscu, co szczegolnie wazne przy malych dzieciach jak duzo mozna zalatwic z wozkiem, w ramach spaceru.

My mieszkamy w Łodzi,dla mnie słabo,miasto bez przyszłości.Pochodzę z innej części kraju,przyjechałam na studia i tak zostało.Mąż ma tu prace,mieszkanie dostaliśmy od teściów.Dobry start,ale...Ostatnio mąż rozsyła cv po innych miastach bo tam lepiej płacą.Do Warszawy mnie nie ciągnie bardziej Poznań,Wrocław,Gdańsk,zobaczymy.Ja po macierzyńskim planuje własną działalność więc to jest dobry moment na zmiany.Mieszkanie zawsze można sprzedać lub wynająć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 11:18

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby ale cudo😍😍😍 i nie martw się niczym bo mój też miał różne parametry, na połówkowych nogi krótkie a miesiąc później nogi "najstarsze" wg pomiarów :)
    ja też wczoraj dostałam fotkę mojego Kartofelka tulącego się do pępowiny:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ebf3f2d952b.jpg

IGA.G, Bobby29, Chimera, Ania95, Limerikowo, Anhydra, Smerfelinka, Agagusia, Klara Wysocka, plinka89, Marcelina85, Vampire lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak lekarz powiedział że wszystko ok to tego sie trzymaj. U naszego małego na połówkowym babeczka znalazła punkt hyperechogenny w lewej komorze serca. Powiedziała o tym na sam koniec i żeby totalnie sie tym nie przejmować bo to nie jest żadna wada. Ginekolog też powiedział żeby się tym absolutnie nie przejmować. Chociaż z tyłu głowy coś siedzi więc wiem co czujesz. Generalnie staram się o tym nie myśleć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 11:22

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 13:55

IGA.G, Chimera, Ania95, Limerikowo, Anhydra, Domi_tur, Bobby29, Smerfelinka, Agagusia, Klara Wysocka, plinka89 lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Witam się u początku 25 tygodnia.
    Anhydra mocno trzymam za Was kciuki i za bliźniaki które walczą. Serce pęka i człowiek odlicza ten tydzień za tygodniem żeby małe było bezpieczne.
    Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy w Waszych historiach.

Ania95, Anhydra, plinka89 lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    te parametry zmieniają się z usg na usg :) moje dwie córki niezmiennie mają duże głowy na usg, i rzeczywiście Anielka miała spory obwód i do tej pory kupuje jej czapki rozmiarowo większe, młodsza widzę, będzie miała podobnie :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
‹‹ 552 553 554 555 556 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ