X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju nie wiem co wszyscy mają z tym 500+,mi dużo osób mówiło "ooo dostaniecie 500 co miesiąc, co zrobicie z tą kasą?", więc moja odpowiedź jest krótka "wydamy na dziwki i koks" 😂🙈 no kurde dostanę to dostanę, jak się decydowałam na dziecko to nie myślałam o tym czy coś mi skapnie :)

Pierniczkowa, Vampire, Frida91, plinka89 lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Aga lekarz ci sam mówił o heparynie? Bo mi została po procedurze i nawet tak myślałam że wezmę przed lotem (będę lecieć 10h) ale zapomniałam zapytac na ostatnim wizycie. Niby mama ginekolog mówiła że teraz już towarzystwa ginekologiczne nie zleca rutynowo heparyny dla ciężarnych na loty ale wydaje mi się że skoro mam to wezmę. Nie zaszkodzi na pewno.

Moja ginka mówiła, że ona i jej mąż zawsze biorą heparynę przed każdym dłuższym lotem i mi tak radziła jeszcze zanim byłam w ciąży, więc na pewno nie zaszkodzi.

Bobby29 lubi tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Jeju nie wiem co wszyscy mają z tym 500+,mi dużo osób mówiło "ooo dostaniecie 500 co miesiąc, co zrobicie z tą kasą?", więc moja odpowiedź jest krótka "wydamy na dziwki i koks" 😂🙈 no kurde dostanę to dostanę, jak się decydowałam na dziecko to nie myślałam o tym czy coś mi skapnie :)
    No kurde to takie kokosy w końcu ze ja nie wiem co tu robić z taką kasą :D Chyba aż w dupach nam się poprzewraca od tego dobrobytu ;)

emi2016, Niebieska Gwiazda, Domi_tur, plinka89, Ania95, Smerfelinka, Marcelina85 lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Vampire Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jestem za 500+, dlatego na takie głupie gadanie odpowiadam, że zamiast rozdawnictwa powinni wyłożyć kasę na nowe żłobki i przedszkola. U nas tragedia z miejscami. Nie wiem jak w innych miastach.
    Poza tym szybkiej zachęciliby "normalnych" rodziców do ciąży ulgami podatkowymi i dofinansowaniem leczenia niepłodności.
    Jak widzę w przychodni (NFZ) mamuśki "500+" śmierdzące fajami to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Frida91, Nacha, Chimera, DrzewkoPomarańczowe, Misi@, Bobby29, Smerfelinka, IGA.G, Marcelina85 lubią tę wiadomość

l22nroeqpi96shdn.png

Ur. 9.08.2019 r. 💕
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vampire wrote:
    Ja nie jestem za 500+, dlatego na takie głupie gadanie odpowiadam, że zamiast rozdawnictwa powinni wyłożyć kasę na nowe żłobki i przedszkola. U nas tragedia z miejscami. Nie wiem jak w innych miastach.
    Poza tym szybkiej zachęciliby "normalnych" rodziców do ciąży ulgami podatkowymi i dofinansowaniem leczenia niepłodności.
    Jak widzę w przychodni (NFZ) mamuśki "500+" śmierdzące fajami to mi się nóż w kieszeni otwiera.
    Tez mam podobne zdanie i nie jestem za takim rozdawnictwem no ale wiadomo, nie przelewa mi się więc jak juz dadza wszystkim to też będę brała.

Vampire lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ja do 500+ tez mam mieszane uczucia. Uważam że właśnie jakos na dofinansowanie przedszkola czy takie inwestycje powinno to pójść. Nie podoba mi sie rozdawnictwo. Albo jesli płacisz podatki czyli pracujesz to dostajesz te pieniądze. A jak nie to niestety nie ma nic za darmo. Ja wychodzę z założenia ze jesli dorzucasz sie do wspolnego wora to z niego korzystasz. Możecie mnie zjeść ale nie toleruje takiego gadania ze nam sie należy bo mamy ileś tam dzieci ale nie pracujemy bo coś tam... zazwyczaj są to marne wymówki. Ja rozumiem jak ktos ma problemy zdrowotne (fizyczne i psychiczne) to jedyny wyjątek który dla mnie jest do zaakceptowania że ktos nie pracuje a te pieniądze na dzieci dostaje
    Aaa i ja obecnie nie pracuje nie dostaje żadnych zasiłków i jakby nie było 500+ to dam sobie rade, chociaż z drugiej strony mój K pracuje wiec dlaczego jego dziecko miałoby nie dostawać.
    Generalnie temat tego programu jest kontrowersyjny i nie wiem czy jest jakis złoty środek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2019, 16:38

plinka89, Smerfelinka, Vampire lubią tę wiadomość

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. To powino być tylko dla pracujących.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Agagusia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama zapytałam o ta heparynę, bo w sumie to lot tylko 3 godz. Powiedział ze tak, ale nic wiecej. Sama tez dopytałam czy dawka 60 i tez kiwnął glowa, wiec nie wiem na ile to Jego wiedza, a na ile zgadzanie sie na moje sugestie. Tez uwazam ze nie zaszkodzą 2 ampułki. Mowil zeby Ok 4 godz przed litem wziac.
    Dziewczyny, ile teraz tyjecie na miesiac? Mi przybyło w 5 tygodni 3 kg i mysle ze to sporo. Choc ogolnie mam 6 na plusie, wiec chyba w normie.

Bobby29 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Domi_tur Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No kurde to takie kokosy w końcu ze ja nie wiem co tu robić z taką kasą :D Chyba aż w dupach nam się poprzewraca od tego dobrobytu ;)

Za pierwsze "pińcet" kupię sobie dres Gucciego, ale będzie mnie stać tylko na taki z aliexpress 😂 żeby być modną Mamuśką na spacerach 😂 a za drugie pojadę na jeden dzień do spa, sama i tylko na jeden bo na dwa musiałabym odkładać dea miesiące 😂

Fajnie, że dadzą, jak dają to biorę, jakby nie dawali to bym z głodu nie umarła. Znajoma mi ostatnio objasniala co powinnam zrobić po macierzyńskim, żeby dostać dużo różnych zasiłków, bo wtedy nie opłaca się wracać do pracy 🙄🙄 ręce mi opadły... Smuci mnie takie podejście młodych kobiet, lepiej kombinować i nie pracować niż mieć w życiu poza rodziną jakąś satysfakcję z sukcesów zawodowych...

Nacha, Frida91, Bobby29, Smerfelinka, Agagusia, Marcelina85, Vampire lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi tur ja znałam taką co specjalnie pozwala fikcyjnie swojego faceta o alimenty żeby wykazac ze jest niby samotna matką a naprawdę bylo razem a on bardzo dobrze zarabial za granicą... Byłam zniesmaczona tym wszystkim. I to tylko po to żeby nie musieć iść do pracy na cały etat bo jej zabiorą pincet!

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Domi tur ja znałam taką co specjalnie pozwala fikcyjnie swojego faceta o alimenty żeby wykazac ze jest niby samotna matką a naprawdę bylo razem a on bardzo dobrze zarabial za granicą... Byłam zniesmaczona tym wszystkim. I to tylko po to żeby nie musieć iść do pracy na cały etat bo jej zabiorą pincet!

Szok 😳!!

Ja tez uważam, ze możnaby lepiej spożytkować te pieniądze niż ot tak rozdawać. Nie trzeba daleko szukać jakie to patologie rodzi.

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy naprawde wierzycie w wypłate tego swiadczenia? Biorac pod uwage jak prawo jest tworzone i zmieniane z dnia na dzien w tym kraju? Ja jestem przekonana, ze nie dojdzie do tej wyplaty, przeciez ona jest z gruntu absurdalna i panstwa na nią nie stac :-) A nawet jesli, to na pewno bedzie sie łaczyc z szybka i bolesna podwyzka pit i vat. I wszystkie Karyny sie zdziwia, bo owo pincet przestanie starczac na prąd czy zatankowanie choc na pol miesiaca tych 20-letnich beemek, ktorymi tak ochoczo jezdza :-P

Bobby29, Agagusia lubią tę wiadomość

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Wy naprawde wierzycie w wypłate tego swiadczenia? Biorac pod uwage jak prawo jest tworzone i zmieniane z dnia na dzien w tym kraju? Ja jestem przekonana, ze nie dojdzie do tej wyplaty, przeciez ona jest z gruntu absurdalna i panstwa na nią nie stac :-) A nawet jesli, to na pewno bedzie sie łaczyc z szybka i bolesna podwyzka pit i vat. I wszystkie Karyny sie zdziwia, bo owo pincet przestanie starczac na prąd czy zatankowanie choc na pol miesiaca tych 20-letnich beemek, ktorymi tak ochoczo jezdza :-P

Ja właśnie w ogóle nie uwzględniam tej kwoty w planowaniu budżetu domowego bo to jest niewyobrazalne tak z pustego rozdawać. Tak jak mówisz jeśli już się wydarzy to odbija sobie kontrolami skarbowymi i podwyżka podatków.
    Ja się spodziewam, ze owszem będzie również na pierwsze dziecko ale wprowadza progi dochodowe na każde.

aadd84dc14.png[/url]
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Matylda też mi się podoba ! Oglądałaś film "Matylda" ? :)

Lidia ładnie, ale ludzie będę mówili Lidka - a to mi już nei leży. Ale to Wam ma się podobać ! :)

Nam odradzali Łucję, bo jak to zdrabniać :) Ale jednak problemu nie ma :)

Moja szwagierka ma Lidie (Lidzie) i Łucje (Lusie) imiona są ok, ale te zdrobnienia...
    Wszystkim się teraz myli Lusia z Lidzią😁

Misi@, emi2016 lubią tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio wymyslilam, zeby nasza nazwac Melisa :-) We Francji to imie jest popularne. Niestety eMek zareagowal stanowczo, ze jego corka nie bedzie sie nazywac jak herbata i ma pozostac Mają. Inni tez nie podzielili mojego entuzjazmu :-P

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Wszystko w poprzadku, Gabrysia ma 800g, a ja 6 kg do przodu.
    Mialam tylko dosc wysokie ciśnienie, bo 140/80. Zwalam to na garb nerwow i biegania wcześniej po schodach... Nie mogłam wyrobic sie na wizyte, a nie lubie sie spozniac. Tym bardziej, ze ten doktorek dosc punktualny. Poki co dr kazal mierzyc w domu w warunkach spokoju.

Co do 500+ wzbudza kontrowersje, ale kto nie weźmie jak daja ;)
    Mnie w tym programie to najbardziej boli właśnie, ze niektóre rodziny patologiczne moga faktycznie zle wykorzystać te pieniądze, nie na to co powinni.
    Niby jakos mieli to kontrolowac, ale roznie to bywa.

DrzewkoPomarańczowe, Niebieska Gwiazda, Domi_tur, Kalija, Misi@, Ania95, Smerfelinka, E_linka2, emi2016, OlaWi, Marcelina85, Vampire lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Sama zapytałam o ta heparynę, bo w sumie to lot tylko 3 godz. Powiedział ze tak, ale nic wiecej. Sama tez dopytałam czy dawka 60 i tez kiwnął glowa, wiec nie wiem na ile to Jego wiedza, a na ile zgadzanie sie na moje sugestie. Tez uwazam ze nie zaszkodzą 2 ampułki. Mowil zeby Ok 4 godz przed litem wziac.
    Dziewczyny, ile teraz tyjecie na miesiac? Mi przybyło w 5 tygodni 3 kg i mysle ze to sporo. Choc ogolnie mam 6 na plusie, wiec chyba w normie.

Dzięki, wezmę jakieś 4 h przed lotem. Ja brałam cały czas heparynę 0,4 do 12 tc więc niby wiem że to nie szkodzi ale jakoś mimo wszystko mam zawsze opory przed braniem czegoś na własną rękę, choć jestem niemal pewna że lekarka by mi zaleciła gdybym się upomniała i powiedziała że zostało mi kilka dawek.

Ja też zaczęłam szybciej tych teraz. W pierwszym trymestrze nic nie przytylam, od 12 tc do teraz jakoś 4kg co niby jest w normie i spoko a i tak czasami czuję się jak parówka 😂 Tym bardziej że wy dziewczyny macie ładne spore brzuszki więc wam idzie w brzuchy a ja to brzucha nadal specjalnie nie mam. Ot kebab i wzdęcie. Serio.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Moja szwagierka ma Lidie (Lidzie) i Łucje (Lusie) imiona są ok, ale te zdrobnienia...
    Wszystkim się teraz myli Lusia z Lidzią😁
    a ja uwielbiam zdrobnienie Lusia :)

co do 500+ to także jestem niezbyt dobrze nastawiona... na Aniele nam się nie należy, za bogaci jesteśmy, bo i becikowego nie dostaliśmy. ale jak będą dawać to będę brała, bo sami na to dopłacamy więc dlaczego mamn=y nie korzystać, dla zasady? i tak ceny pójdą w górę, więc te 500 pójdzie na droższe życie

Nacha lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 8 kilo na plusie :O Ale wszystko w brzuchu i cyckach :D

Na temat 500+ wolę się nie wypowiadać. Nie nastawiam się, bo już się przyzwyczaiłam, że na nic się nie łapiemy - jesteśmy jakąś cholerną burżuazją co za dużo zarabia ;)

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jutro sie ważę, ale się obawiam ;/ coś czuję, że przybyło z 2 kg na bank w miesiąc ;/

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ