Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Niezapominajka5 wrote:Dziewczyny, właśnie wyszłam z toalety i jestem totalnie przestraszona
Czy Wy dzisiaj też miałyście tyle wydzieliny?
Wybaczcie za szczegóły, ale aż 3-4 razy musiałam się wytrzeć,bo było jej mnóstwo (takie spore "gluty"). Ma kolor jakby żółtawy. Jakby się bardzo przyjrzeć,to można zauważyć nawet delikatny refleks zieleni.
Kurcze, nie wiem,czy coś z tym robić,czy przeczekać
Może to nawrót infekcji.
Abo jeszcze coś gorszego?
Dzisiaj kilka razy też czułam skurcze BH. Na oko z 8 razy.
Dzoradzcie coś.
ja bym sprawdzila na wizycie jeszcze przed Majowka
z opisu to takie galaretki czopa mialam na 39tc
ale wiadomo kazda babka jest innaNiezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, wrzucam Wam moje zakupy w aptece przed porodem. Nie wiem czy lista jest kompletna bo być może kupowałam coś tez stacjonarnie, ale przejrzałam i na szybko nic mi nie przychodzi do głowy.
-Nacomi Baby, uniwersalna emulsja do mycia i kąpieli dla dzieci i niemowląt, od urodzenia, 400ml
-PAMPERS Premium Care, pieluchy rozmiar 2, Mini, 3-6kg, 22 sztuki
-Podkłady higieniczne, poporodowe BELLA MAMMA, 10 sztuk
-CANPOL, podkłady poporodowe, ultrachłonne, oddychające, na noc, 10 sztuk
-OCTENISEPT, Płyn, 250ml z dozownikiem
-CANPOL, majtki poporodowe, jednorazowe, rozmiar M, 5 sztuk
-NoseFrida, aspirator do nosa, od urodzenia
-PHARMACERIS S, bezpieczny krem ochronny na słońce dla dzieci SPF50+, od urodzenia, 50 ml
-CANPOL, wkładki laktacyjne Easy Start, 48 sztuk
-Linomag, maść, od urodzenia, 30g
-Tommee Tippee, nożyczki niemowlęce, 1 szt
-AKUKU, podkłady higieniczne jednorazowe, 60x90cm, od urodzenia, 5 sztuk
-Podkłady higieniczne Protectiva Baby, 45cm x 60cm, 53 sztuk
-NoseFrida, spray do nosa, 20ml
-Natrium Chloratum, Polpharma 0,9%, 100 sztuk po 5ml
-Velvet Baby, chusteczki nawilżane Pure, 64 sztuk
-BOBINI Baby, chusteczki z witaminą E, 70 sztuk
-LANSINOH, lanolina, 10ml
-Prenatal Femaltiker, 12 saszetek
-NUK, muszle laktacyjne, zestaw 6 części
-Nacomi Pregnant Care, balsam do pielęgnacji biustu, 140mlbaileys, Bobby29, menka2, Matyldaaa, Agagusia lubią tę wiadomość
[/url]
-
ja w 1ej ciazy wchodzilam na 3p w bloku bez windy
w 2ej tylko parter wysoki i dosc a potem z wozkiem
teraz mam 1 poziomowy dom i klne na wspinaczke jesli musze wiecej niz 3x smigac po cos
wole dmuchac i chuchac. pilnowac dl szyjki, nigdy to nie wiadomo...w domu najlepiej jednak bycplinka89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKalija wrote:Myślałam, że góry niewskazane w ciąży z powodu ciśnienia. Gdzieś czytałam o tym 🤔
Tak faktycznie jest jesli przyjezdzasz w Tatry z nizin i pierwszego dnia wjezdzasz od razu kolejka na Kasprowy na blisko 2000 m.n.p.m., bez zadnej adaptacji. Jesli wchodzisz 2,5 h na wzniesienie 1200 m.n.p.m. jak ja dzisiaj zrobilam, to organizm spokojnie zdazy sie dostosowac, nawet jesli jest to organizm ciezarnej. Potem przeciez jeszcze schodzisz 1,5 h, to tez zdazysz sie przyzwyczaic. Imho duzo bardziej szkodliwe dla zdrowia kobiety w ciazy jest bezmyslne chodzenie w tlumach po Krupowkach 😉
Drzewko, dzieki za liste!❤ Ja jeszcze nie mam nic kupionego oprocz wanienki i kilkunastu ubranek, wezme sie twardo za temat od polowy maja.
W ogole wymierzylam sypialnie i chyba jednak nie kupimy dostawki Chicco, bo jest za duza i to bez sensu w malej sypialni stawiac i ją, i zwykle lozeczko. Raczej wybiore kosz mojzesza Shnuggle - macie z nim moze jakies doswiadczenia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 23:49
-
Limerikowo wrote:ja bym sprawdzila na wizycie jeszcze przed Majowka
z opisu to takie galaretki czopa mialam na 39tc
ale wiadomo kazda babka jest inna
Czy skurcze BH mogą trwać około 5s? Bo to takie krótkotrwałe spinanie brzucha mi się pojawia. Od 2h takich spięć miałam z 8. Na dodatek mała bryka i wydaje mi się,że pobudzają się nawzajem.
Wzięłam nospe z nadzieją,że jednak to przejściowe problemy.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
U mnie też te skurcze trwają kilka sekund, dzisiaj miałam znowu często. Oprócz tego masowania, jeszcze podobno chodzenie bez stanika może pobudzać sutki, a tym samym wzmagac skurcze. A mi się zdarza tak chodzić.
W ogóle stwierdziłam, że bez szkoły rodzenia ani rusz, chociaż już kilka znajomych par mnie zniechecalo, że bez sensu i oni nie chodzili, bo to wszystko wie się instynktownie. A ja wynoszę z każdej lekcji tyle praktycznej wiedzy, że sama bym w życiu tego nie wymyśliła, np. techniki masażu antykolkowego i Shantala, sposoby na bezproblemowe karmienie piersią, jak radzić sobie z problemami laktacyjnymi itp. To dopiero 2 lekcje, ale zapowiada się ciekawie i nawet mój M. był zainteresowanyzabawne, ale parę razy się wzruszyłam na tych zajęciach, kiedy położna coś pokazywała na lalce
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Niezapominajka5 wrote:Pójdę w poniedziałek na wszelki wypadek. Oczywiście jeśli wcześniej nie będzie większych problemów i nie skończy się na IP. Oby to jednak nie był czop.
Czy skurcze BH mogą trwać około 5s? Bo to takie krótkotrwałe spinanie brzucha mi się pojawia. Od 2h takich spięć miałam z 8. Na dodatek mała bryka i wydaje mi się,że pobudzają się nawzajem.
Wzięłam nospe z nadzieją,że jednak to przejściowe problemy.
Niezapominajka warto zawsze sprawdzić ale np ja mam taką glutowata żółtawa wydzielinę odkąd pamiętam, w ciąży więcej zwłaszcza jak więcej chodzę, i zawsze jest to fizjologiczna wydzielina. Co do skurczy to zdarzyły mi się się takie 3sekundowe delikatne spięcia kilka razy i myślę że to właśnie b-h, ale szczerze to nie mam pojęcia czy dobrze je identyfikujęNiezapominajka5 lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
nick nieaktualnyOlaWi wysłałam ci zaproszenie do przyjaciółek.
Ja lubię chodzić na szkole rodzenia. Jedna godzinka tygodniowo wiec dużo czasu nie zabiera a bardzo mi sie podobaja zajecia.
Pod koniec maja jesteśmy zapisani na konferencje dla rodziców. Zapisałam nas juz w styczniu, takie obłożenie było na wcześniejsza edycje ze dopiero na maj sie załapałam. Widziałam że dla każdego były przygotowane torby z próbkami itd. Co jest fajne przetestować cos właśnie z próbki
Po tym rozważę czy będziemy chustonosic małego to sie wtedy tez na jakieś warsztaty zapiszemy
Ja sobie zrobiłam wstępny plan porodu na rodzic po ludzku. Wyskakuje potem to co sobie zaznaczyłam, kopiuje teks do worda i dopisuje ewentualne drobne zmiany. 99%pisania wyręczyła mnie ta strona. Chociaż jeszcze nie jestem wszystkiego pewna co tam pozaznaczalam
Co do wyprawek kosmetycznych to jak raz byłam w takim wielkim sklepie dziecięcym to panie zbierały wyprawkę do szpitala, pchały pełne kosze na kolkach z rzeczami potrzebnym. Pamietam ze byłam przerażona ile tego jest albo ile to zajmuje miejsca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2019, 08:02
OlaWi lubi tę wiadomość
-
Ja nauczyłam się rozpoznawać skurcze B-H dzięki KTG. Generalnie na tym etapie, na którym jesteśmy teraz, przypominają one taką "falę napięciową" która najczęściej pojawia się w górnej części brzucha (kilka cm-kilkanaście cm nad pępkiem) i wędruje w dół aż do całkowitego oslabnięcia (trwa ok3-5 sec). Jeżeli na tym etapie odczuwamy takich skurczy ok 10-20 na dzień to wszystko ok (podobno ok 1/h jest ok) Jeżeli natomiast czujemy twardość w podbrzuszu (nie ma charakterystycznej fali- tylko napiecie bezpośrednio umiejscowione w tym miejscu) to jest tzw "stawianie się brzucha/ twaednienie macicy" i wtedy przy nasileniu jest to znak, że powinniśmy pomyśleć o położeniu sie/ odpoczynku. Przy jakimś większym wysilku/długim spacerze to fizjologiczna reakcja, gorzej jak się często powtarza i nie zanika nawet przy lezeniu- może skracać szyjkę. Są jeszcze takie "mini skurcze" indukowane w momencie ruchów Dzidziola- można je łatwo rozróżnić, bo zwyczaj szybko zanikają przy zmianie pozycji.
Nacha, Chimera, Niezapominajka5, Bobby29, Vampire, plinka89, Kalija lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
nick nieaktualnyKalija wrote:Testy pappa ? A co konkretnie jest wskazaniem do brania acard?
Czytałam i słuchałam o tym u mamyginekolog, ale teraz znalazłam też taki artykuł, to jedno fragment:
Brak testu podwójnego nie tylko obniża wykrywalność wad chromosomalnych, ale pozbawia lekarza i pacjentkę bardzo wartościowej informacji na temat funkcjonowania łożyska. Okazało się bowiem, że niskie wartości PAPP-A charakterystyczne dla zespołu Downa występują również w przypadku późniejszej niewydolności łożyska oraz zwiększają dwukrotnie częstość wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrastania płodu. Oznacza to w skrócie, że im mniejsze poziomy PAPP-A tym bardziej upośledzona jest funkcja łożyska.
http://www.premedicare.pl/94-badania-prenatalne/badaniaprenatalne/116-warto-wiedziec
Wtedy właśnie zaleca się accard na poprawę przepływów.Kalija lubi tę wiadomość
-
Anhydra wrote:Ja nauczyłam się rozpoznawać skurcze B-H dzięki KTG. Generalnie na tym etapie, na którym jesteśmy teraz, przypominają one taką "falę napięciową" która najczęściej pojawia się w górnej części brzucha (kilka cm-kilkanaście cm nad pępkiem) i wędruje w dół aż do całkowitego oslabnięcia (trwa ok3-5 sec). Jeżeli na tym etapie odczuwamy takich skurczy ok 10-20 na dzień to wszystko ok (podobno ok 1/h jest ok) Jeżeli natomiast czujemy twardość w podbrzuszu (nie ma charakterystycznej fali- tylko napiecie bezpośrednio umiejscowione w tym miejscu) to jest tzw "stawianie się brzucha/ twaednienie macicy" i wtedy przy nasileniu jest to znak, że powinniśmy pomyśleć o położeniu sie/ odpoczynku. Przy jakimś większym wysilku/długim spacerze to fizjologiczna reakcja, gorzej jak się często powtarza i nie zanika nawet przy lezeniu- może skracać szyjkę. Są jeszcze takie "mini skurcze" indukowane w momencie ruchów Dzidziola- można je łatwo rozróżnić, bo zwyczaj szybko zanikają przy zmianie pozycji.
Kurcze ja mam wszystko inaczej.Brzuch twardnieje na dole i falą idzie ku górze.Jak już jest cała macica twarda to powoli puszcza i trwa to około 10-15sek.Co to jest?Idę dziś do gina prywatnie to będę pytać.Cały czas chodzą mi po głowie skurcze B-H i Alveraza.Czym się różnią.Poza tym czasem mam tak,że młody się wypycha i czuję pod ręką jego głowę.Pytanie czy on się wypycha,czy macica się obkurcza i dlatego po dotyku wyczuwam różne jego części ciała.Eh,trochę mętlik w głowie mam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2019, 09:19
-
Niebieska Gwiazda wrote:Kurcze ja mam wszystko inaczej.Brzuch twardnieje na dole i falą idzie ku górze.Jak już jest cała macica twarda to powoli puszcza i trwa to około 10-15sek.Co to jest?Idę dziś do gina prywatnie to będę pytać.Cały czas chodzą mi po głowie skurcze B-H i Alveraza.Czym się różnią.Poza tym czasem mam tak,że młody się wypycha i czuję pod ręką jego głowę.Pytanie czy on się wypycha,czy macica się obkurcza i dlatego po dotyku wyczuwam różne jego części ciała.Eh,trochę mętlik w głowie mam.
Hmm... to faktycznie jest w teorii nieco zagmatwane, ale o ile nie ma problemow z szyjką i nie ma dużej ilości tych skurczów to bym się nie martwiła. Ktoś kiedyś wrzucałem taki filmi(nie wiem na której grupie) na którym kobieta na przykładzie balonika dobrze obrazuje te skurcze. Jak znajdę to wrzucę.
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
A ja się witam w rozpoczętym 27 tygodniu ❤
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9a6e7e272c1c.jpgApplejoy, Anhydra, Niezapominajka5, Chimera, Domi_tur, kayama, Bobby29, OlaWi, Frida91, Marcelina85, Pierniczkowa, zielonooka7, Vampire, E_linka2, Smerfelinka, Limerikowo, DrzewkoPomarańczowe, Agagusia, Misi@, Asiac93, Larissa90 lubią tę wiadomość
-
Niebieska Gwiazda wrote:Schody,hmm...mieszkam na 4 bez windy.Kilka razy dziennie wychodzę z domu.To jest kwestia przyzwyczajenia.Szyjka długa,zamknięta,,twarda.4tyg temu miała ponad 4cm,badana również dziś.Jutro mam usg więc dam znać ile.
Ja mieszkam na 3 piętrze bez windy i też kilka razy dziennie po nich zasuwamzwykle 3-4 razy dziennie góra dół
Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość