X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    Co do wyprawek kosmetycznych to jak raz byłam w takim wielkim sklepie dziecięcym to panie zbierały wyprawkę do szpitala, pchały pełne kosze na kolkach z rzeczami potrzebnym. Pamietam ze byłam przerażona ile tego jest albo ile to zajmuje miejsca.

pamiętam, że do porodu miałam osobną torbę na podkłady / pieluchy dla dzidzi/ itp bo tyle tego było - może nie niewiadomo ile ale to wszystko dużo miejsca zajmuje ;)

Nacha lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Wszystko powinno wrócić do normy do roku po porodzie :)
    ja mam większe niż kiedyś nadal, nie karmie od pażdziernika. karmiłam 1,5 roku. ale to może przez to, że zaraz zaszłam w drugą ciąże

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:

W ogole rano na basenie przyjrzalam sie swojemu biustowi i jestem w szoku jakie mam wielkie sutki... one po porodzie czy karmieniu wroca do poprzedniej wielkosci, czy juz takie "rozlane" zostaja, orientujecie sie?

spokojnie wracają ;) ja już w sumie karmiąć miałam normalnie tylko nie pamiętam kiedy :)

4c3tvfxm6n339zea.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo ja otoczki tez duuuuze i takie ciemne sie zrobiły :p

• Chimera Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny któraś z was pisała (nie pamiętam którą) że ma spasmoline przepisana przez lekarza? Jeżeli tak, to niech poczyta w internecie, bo jakas partia tego leku została wycofana z obrotu!!

Edit:

Doczytałam w oficjalnej decyzji-nie została wycofana, tylko data ważności jest źle nadrukowana i jest krótsza o miesiąc niż to co na opakowaniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2019, 14:11

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam spasmoline w szpitalu ale jej nie brałam,a dzisiaj gin stwierdził,że nie muszę.Dzięki sprawdze bo mam w domu.

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    ja mam większe niż kiedyś nadal, nie karmie od pażdziernika. karmiłam 1,5 roku. ale to może przez to, że zaraz zaszłam w drugą ciąże

No może być przez to :) ja pytałam o to moją mamę i szwagierkę, to obie twierdzą, że piersi i brodawki wróciły do stanu sprzed ciąży 😊

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje brodawki wróciły do normy. Teraz znowu są większe i ciemniejsze. Ja w pierwszej ciąży miałam masakryczne zmiany barwnikowe. Piersi to miałam prawie całe lekko brązowe, nie tylko brodawki. Bardzo ściemniały mi tez pachy i pachwiny. Były bardzo ciemne. Pachwiny pol biedy ale pachami się strasznie martwiłam bo wstyd było bluzkę bez rękawów lub z bardzo krótkimi rękawami założyć. Bałam się, ze tak zostanie ale na szczęście zeszło w około tydzień po porodzie. Teraz lato z czarnymi pachami tez mnie przeraża 😁.

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jedziemy na nasz urlop. Postanowiliśmy na tym urlopie odsmoczkowac Julka. Dwa lata to już czas najwyższy! Smoka używa tylko do spania. Bardzo się obawiam nadchodzących nocy ale uważam, ze urlop to dobry moment. Nie trzeba rano wstawać, można full uwagi dziecku poświecić itp. Teraz zasnął w samochodzie bez smoka i nawet o niego nie poprosil. Trzymajcie kciuki za powodzenie akcji!

Nacha, wiki2, Vampire, Smerfelinka lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Dziewczyny, wrzucam Wam moje zakupy w aptece przed porodem. Nie wiem czy lista jest kompletna bo być może kupowałam coś tez stacjonarnie, ale przejrzałam i na szybko nic mi nie przychodzi do głowy.

-Nacomi Baby, uniwersalna emulsja do mycia i kąpieli dla dzieci i niemowląt, od urodzenia, 400ml
    -PAMPERS Premium Care, pieluchy rozmiar 2, Mini, 3-6kg, 22 sztuki
    -Podkłady higieniczne, poporodowe BELLA MAMMA, 10 sztuk
    -CANPOL, podkłady poporodowe, ultrachłonne, oddychające, na noc, 10 sztuk
    -OCTENISEPT, Płyn, 250ml z dozownikiem
    -CANPOL, majtki poporodowe, jednorazowe, rozmiar M, 5 sztuk
    -NoseFrida, aspirator do nosa, od urodzenia
    -PHARMACERIS S, bezpieczny krem ochronny na słońce dla dzieci SPF50+, od urodzenia, 50 ml
    -CANPOL, wkładki laktacyjne Easy Start, 48 sztuk
    -Linomag, maść, od urodzenia, 30g
    -Tommee Tippee, nożyczki niemowlęce, 1 szt
    -AKUKU, podkłady higieniczne jednorazowe, 60x90cm, od urodzenia, 5 sztuk
    -Podkłady higieniczne Protectiva Baby, 45cm x 60cm, 53 sztuk
    -NoseFrida, spray do nosa, 20ml
    -Natrium Chloratum, Polpharma 0,9%, 100 sztuk po 5ml
    -Velvet Baby, chusteczki nawilżane Pure, 64 sztuk
    -BOBINI Baby, chusteczki z witaminą E, 70 sztuk
    -LANSINOH, lanolina, 10ml
    -Prenatal Femaltiker, 12 saszetek
    -NUK, muszle laktacyjne, zestaw 6 części
    -Nacomi Pregnant Care, balsam do pielęgnacji biustu, 140ml
    Fajna, mam tylko 2 uwagi - majtki jednorazowe warto zamienic ba wielorazowe, bo tamte sa z przylepiajacej sie do ciała flizeliny:( i krem na slonce - trzeba sprawdzic czy nadaje sie od urodzenia czy ma nieprzenikajace filtry mineralne. Ja kupilam malutki z linomagu krem na slonce.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Fajna, mam tylko 2 uwagi - majtki jednorazowe warto zamienic ba wielorazowe, bo tamte sa z przylepiajacej sie do ciała flizeliny:( i krem na slonce - trzeba sprawdzic czy nadaje sie od urodzenia czy ma nieprzenikajace filtry mineralne. Ja kupilam malutki z linomagu krem na slonce.

Przy wyborze filtra kierowałam się rekomendacjami srokao wiec zakładam, ze jest ok. Jest to filtr mineralny.
    A majtki to faktycznie przypomniałam sobie, ze mąż mi dokupił takie siatkowe wielorazowe. Mam je chyba gdzieś do teraz 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2019, 14:51

xgirl lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze w temacie filtrów to w tym roku kupilismy tez pharmaceris, ale z serii emotipic. Jest bardzo fajny bo wchłania się praktycznie do zera. Ja tez go używam. Nie próbowałam pod makijaż, ale wydaje mi się, ze powinien byc ok. Cena w necie to ok 40 dyszki za 75 ml - uważam za rozsądna.

aadd84dc14.png[/url]
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Właśnie jedziemy na nasz urlop. Postanowiliśmy na tym urlopie odsmoczkowac Julka. Dwa lata to już czas najwyższy! Smoka używa tylko do spania. Bardzo się obawiam nadchodzących nocy ale uważam, ze urlop to dobry moment. Nie trzeba rano wstawać, można full uwagi dziecku poświecić itp. Teraz zasnął w samochodzie bez smoka i nawet o niego nie poprosil. Trzymajcie kciuki za powodzenie akcji!

My mieliśmy problem z odsmoczkowaniem.Syn też miał jakoś dwa lata.Zaczęłam go po kawałku ucinać i co rano sprawdzaliśmy ile w nocy zjadł.A jak już prawie nie było sam stwierdził,że niema.

Anhydra lubi tę wiadomość

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Mi stopy nie puchna, za to od kilku dni mam syndrom niespokojnych nóg. Okropne uczucie. Budzę się w nocy i zasnąć przez to nie mogę. Nie mam co zrobić z nogami. Mam nadzieję, że wkrótce przejdzie.
    Mi zdarzało się już przed ciążą. Biorę magnez i póki co jest w miarę ok.
    Jak czuję,że zaczyna się coś dziać,to biorę. Nogi przypominaja mi,że nie wzięłam wieczornego magnezu. Nie wiem na ile to placebo, a na ile naprawdę działa, ale mi pomaga.

Dodatkowo, po ciężkiej jednej nocy kupiłam tą maść na obrzeki dla kobiet w ciąży (bielenda bodajże). Dała ulgę jak wieczorem nogi lekko zaczęły mi przeszkadzać. Przed ciążą stosowałam kiedyś też maść kasztanowa i po niej było lepiej. Zużyłam chyba jedna tubkę. Póki co staram się tego żelu nie stosować codziennie,bo domyślam się,że może być gorzej w pozniejszej ciąży i muszę mieć jakiś ratunek :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    My mieliśmy problem z odsmoczkowaniem.Syn też miał jakoś dwa lata.Zaczęłam go po kawałku ucinać i co rano sprawdzaliśmy ile w nocy zjadł.A jak już prawie nie było sam stwierdził,że niema.

Ale super patent!😂 Na to bym nie wpadła!

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vampire wrote:
    To może lepiej USG dopplerowskie żył? Robiłam przed ciążą razem z krwią, bo po tabsach strasznie bolały mnie łydki (musiałam brać Diane na androstendion). Panicznie bałam się zakrzepicy, ale nawet przy anty krzepliwość miałam bliżej drugiej strony. Za to doppler wykazał początki żylaków.

Mi to jeden z lekarzy tłumaczył tak, że trzeba wiedzieć po co się zleca d-dimery. Jak się np. podejrzewa zakrzepicę nóg - wyjdą wyższe, to potem zrobić doppler właśnie. Problem w ciąży polega tylko na tym, że jak podejrzewa się ta zatorowość płucną to dalszej diagnostyki się nie da zrobic - bo polega ona na rtg z kontrastem. Dlatego lepiej, żeby za coś takiego wziął się dobry lekarz, który będzie wiedział jak pokierować.

Limerikowo, Vampire lubią tę wiadomość

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:

U nas to nie przejdzie. Julas by stwierdził, ze trzeba kupić w sklepie nowy 😅. Poza tym za kilka m-cy pewnie pojawi się w domu smoczek. Chce to podać tak, ze nie używamy smoczka w ogóle a nie ze jakiegoś konkretnego, który się zużył itp. Od jakiegoś czasu już z nim rozmawiam, ze niedługo musimy wyrzucić smoczek, ze szkodzi jego ząbkom itp.
    Tyle pobożne życzenia 😁. Zobaczymy jak będzie.

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Antek nie używał smoka..i tak właśnie się zastanawiam czy jest sens kupować dla Leonarda.

• MartaMartaMarta Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy słabsze ruczy dwa dni z rzędu to powód do niepokoju? Leci 23tc i od wczoraj rzadziej czuje ruchy, są też dużo delikatniejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2019, 18:17

zielonooka7 lubi tę wiadomość

Starania ponad 2 lata
    30 lat, AMH 0,88, V Leiden +, NK 15%
    ivf sierpień :( crio wrzesień :( grudzień :)
    w4sqs65gto9pmrq3.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majtki najlepsze takie siateczkowe wielorazowe bo ma pewno bedzie gorąco. Kremy z filtrem polecam emotopic i dermablend oczywiście 50

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
‹‹ 615 616 617 618 619 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ