Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Melduję się z majówki, odpoczywamy niedaleko Rzeszowa, zwiedziliśmy wczoraj po drodze zamek i muzeum historyczne na powietrzu z 2 wojny, na razie daje radę
Długą jazdę autem znoszę dobrze. Wieczorem trochę brzuch boli. Na jutro mamy zaplanowane 3 zamki i zobaczymy jak pójdzie. Pogodę mamy póki co ładna wbrew zapowiedziom, jutro ma być 18 stopni.
baileys, Ania95, Vampire, Chimera, OlaWi, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Kayama a jakie to zamki? Sama jestem fanką takich atrakcji, a jeszcze się nie zdecydowaliśmy gdzie pojechać na urlop.
U nas zapowiadali deszcz na wczoraj i dziś, więc pozmienialismy plany, a tu piękne słońce, tylko w nocy padało. Idę do rodziców na ogródek trochę poleniuchować -
Anhydra wrote:Ola nie chce siać paniki, ale tego typu siatkowate naczynka pojawiają się przy zakrzepicy. ... jak u Ciebie z parametrami krzepnięcia krwi? Badałam INR, APTT? Bierzesz heparynę?
Właśnie wróciłam niedawno do neparyny 60, podobno po tych zastrzykach tak się robi, powiedziała mi koleżanka. Mi lekarz zleca dimery i mam trochę przekroczony wynik. Z uwagi na rewolucje z żołądkiem pozwolił mi odstawić tabletki i mam same zastrzyki. Myślisz, że powinnam dołożyć tabletki do tego? -
OlaWi wrote:Właśnie wróciłam niedawno do neparyny 60, podobno po tych zastrzykach tak się robi, powiedziała mi koleżanka. Mi lekarz zleca dimery i mam trochę przekroczony wynik. Z uwagi na rewolucje z żołądkiem pozwolił mi odstawić tabletki i mam same zastrzyki. Myślisz, że powinnam dołożyć tabletki do tego?
D-dimery są mało miarodajne w ciąży bo naturalnie (nawet przy braku problemów z zakrzepicą) idą do góry. Najlepiej jakbyś zrobiła oznaczanie anty Xa (około 4 h po podaniu heparyny)- najbardziej miarodajne badanie plus APTT i INR. Sama lepiej nie zwiększaj. Powinnaś skonsultować to z lekarzem i zwracać uwagę czy poza tymi siatkami z naczyń noga nie jest obrzeknieta. .. jeżeli to faktycznie wina krzepliwosci to warto byłoby pomyśleć o tych ponczochach uciskowych ...no i dużo ruchu
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Anhydra wrote:D-dimery są mało miarodajne w ciąży bo naturalnie (nawet przy braku problemów z zakrzepicą) idą do góry. Najlepiej jakbyś zrobiła oznaczanie anty Xa (około 4 h po podaniu heparyny)- najbardziej miarodajne badanie plus APTT i INR. Sama lepiej nie zwiększaj. Powinnaś skonsultować to z lekarzem i zwracać uwagę czy poza tymi siatkami z naczyń noga nie jest obrzeknieta. .. jeżeli to faktycznie wina krzepliwosci to warto byłoby pomyśleć o tych ponczochach uciskowych ...no i dużo ruchu
Poleciałam do labo u mnie w przychodni, zrobiłam na szybko te aptt i inr. Powinnam wziąć neparyne przed nimi? Wyniki w poniedziałek. Dzisiaj w zasadzie nic nie widać nogach. Najciekawsze jest to, że ten marmurek zrobił mi się tylko z jednej strony, tak jak padało słońce. Wieczorem miałam znowu mocno zaczerwienione po kąpieli a rano już nie widać. Wizytę mam dopiero w czwartek.
-
nick nieaktualnyJa melduje sie ze na nospie jest całkiem ok z ta kolką nerkową (ale to pewnie tez zasługa kroplówki i zastrzyku w szpitalu). Poszłam dzis nawet na basen. Wczoraj lekko czasem zabolało i mam wrażenie ze mi sie juz przesuwa ten kamol :p U nas majówka zimna i deszczowa w 3city.
Chyba sobie odpuścimy wyjazd czerwcowy. Mielismy jechac Na 3 dni do Krakowa na koncert Kiss. Ale chyba za bardzo sie juz boje. Teraz mamy problem odsprzedać bilety. Mam nadzieje ze ktos chętny sie znajdzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 09:48
Niezapominajka5, OlaWi lubią tę wiadomość
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:A jak Twoja szyjka? Jak na nią wpływają te skurcze?
Nie miałam badania ginekologicznego odkąd ordynator przyjął mnie na oddział. Brzuch jeszcze troszkę twardy, dlatego nadal wszystko wyciszaja. Rozmawiałam z dziewczynami na sali i tutaj badanie jest po kilku dniach od przyjęcia lub dopiero przy wypisie.
Na szczęście w poniedziałek mam wizytę u mojego prywatnego gina, jeśli oczywiście mnie wypuszczą.
Nie chce Was dołować dziewczyny- może wszystko będzie ok.
Dostałam już starydy na rozwój płuc, więc w razie czego dzieciątko będzie mieć większe szanse.
Mało ostatnio piszecie- chyba większość z Was odpoczywa podczas długiego weekendu:)
Życzę Wam udanego wypoczynku i dużo zdrowia.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Cześć dziewczyny, nieśmiało się witam, termin na 30.08.
Podczytuje Was już od dosyć dawna, kibicuje Wam w pobytach w szpitalu (Anhydra Tobie w szczególności!)Ania95, OlaWi, Pierniczkowa, Chimera, Anhydra, E_linka2, Sylvka, DrzewkoPomarańczowe, Niebieska Gwiazda, Misi@, Niezapominajka5, Marcelina85, Vampire, Smerfelinka, Agagusia lubią tę wiadomość
[/url]
-
Niezapominajka5 wrote:Niestety nie mam pojęcia. W szpitalu wychodzą chyba z założenia,że lepiej teraz tam nie zaglądać.
Nie miałam badania ginekologicznego odkąd ordynator przyjął mnie na oddział. Brzuch jeszcze troszkę twardy, dlatego nadal wszystko wyciszaja. Rozmawiałam z dziewczynami na sali i tutaj badanie jest po kilku dniach od przyjęcia lub dopiero przy wypisie.
Na szczęście w poniedziałek mam wizytę u mojego prywatnego gina, jeśli oczywiście mnie wypuszczą.
Nie chce Was dołować dziewczyny- może wszystko będzie ok.
Dostałam już starydy na rozwój płuc, więc w razie czego dzieciątko będzie mieć większe szanse.
Mało ostatnio piszecie- chyba większość z Was odpoczywa podczas długiego weekendu:)
Życzę Wam udanego wypoczynku i dużo zdrowia.
Powiem szczerze ze nie rozumiem.czemu wyciszaja a nie badaja. W ciazy z synem chodzilam prywatnie i tam jest taka zasada ze od 32t robia ktg na kazdej wizycie. Skurcze sie pisaly a ja ich nie czulam. Oprocz nospy nie bylo pptrzeby innych dzialan. Szyjka sie nie skrocila i trzymala do konca a z twojego opisu trafilabym na oddzial i w ciemno bez obejrzenia szyjki dostala sterydy. Obecnie od 17tc mam skurcze przepowiadajace, czasami jeat ich sporo, sa dokuczliwe. Do tego taka moja uroda ze jest to twardnienie brzucha i bolesny skursz w dole kregoslupa. Szyjka ladnie trzyma wiec nawet nospy nie mam zaleconej
-
Nacha, No co Ty? Na Kiss od razu znajdziesz chętnych. Sama bym chętnie pojechała, ale od razy stwierdziłam, że z takim wielkim brzuchem, który już pewnie będzie w czerwcu, to nie ma się co cisnąć. Nawet mojemu lamentowalam, że jak wreszcie przyjeżdżają, to ja akurat w 8 miesiącu ciąży będę. Jak chcesz, to mogę popytac wsrod znajomych, chociaz juz wiekszosc bilety ma
Nacha lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMary Magdalena wrote:Nacha, No co Ty? Na Kiss od razu znajdziesz chętnych. Sama bym chętnie pojechała, ale od razy stwierdziłam, że z takim wielkim brzuchem, który już pewnie będzie w czerwcu, to nie ma się co cisnąć. Nawet mojemu lamentowalam, że jak wreszcie przyjeżdżają, to ja akurat w 8 miesiącu ciąży będę. Jak chcesz, to mogę popytac wsrod znajomych, chociaz juz wiekszosc bilety ma
Bilety mamy na trybuny dolne sektor A8, rząd 21
bilety kosztowały 650zł (za oba) ale możeby coś się dogadać z kimś co do ceny
-
Nacha wrote:jeśli możesz popytać to bedę wdzięczna
Bilety mamy na trybuny dolne sektor A8, rząd 21
bilety kosztowały 650zł (za oba) ale możeby coś się dogadać z kimś co do ceny
Już rozpuszczamy wiciPrzypomnij mi tylko skąd jesteś
Niezapominajka, współczuję i trzymam kciuki, jak zresztą za wszystkie dziewczyny, które są w szpitalu. Sama lezalam w pierwszej ciąży 2 tygodnie z zagrożeniem życia i wiem, jak to jest.
Ja też pozdrawiam z majówki. Jesteśmy w Małopolsce. Wczoraj było pięknie. Dziś niby 19 stopni zapowiadali, ale jakoś tego nie widzę. Mocno wieje i do tego jest to dość zimny wiatr. W ogóle chyba jutro będziemy wracać, bo pogoda ma się znacznie pogorszyc. Jakas nieudana pod względem pogodowym ta majówka.Nacha, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny! Witamy się w 3 trymestrze, 7 miechu, 28 tygodniu.
Tak mi przykro, że ta wspaniala przygoda gdzieś tam powoli dobiega końca. Za to kolejna nowa przed nami
I tacy my trochę nie wyraźni😊
A jak Wasze brzuszki? Dawno nie było przeglądu
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/996e9d206fda.jpg
U nas taki wygwizdów na zewnątrz, że szkoda gadać. Gdyby nie to wietrzysko sądzę że byłoby całkiem przyjemnieWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 11:29
Chimera, Ania95, DrzewkoPomarańczowe, Frida91, Misi@, Bobby29, wiki2, Vampire, Smerfelinka lubią tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
nick nieaktualny
-
Odnośnie nie badania w szpitalu szyjki przy skurczach, to profesor który mi zakładał taśmę ma takie samo podejście. Ogólnie mam nie wyrażać zgody na badanie u kogoś innego niż prowadząca. Jak to powiedział "ciąża to nie czas by tam grzebać co chwila". A jego zdanie jest dla mnie święte. Doprowadził do szczęśliwego rozwiązania takie ciążę, gdzie reszta chciała albo rozwiązywać albo nie dawali szans.
-
Pierniczkowa wrote:Odnośnie nie badania w szpitalu szyjki przy skurczach, to profesor który mi zakładał taśmę ma takie samo podejście. Ogólnie mam nie wyrażać zgody na badanie u kogoś innego niż prowadząca. Jak to powiedział "ciąża to nie czas by tam grzebać co chwila". A jego zdanie jest dla mnie święte. Doprowadził do szczęśliwego rozwiązania takie ciążę, gdzie reszta chciała albo rozwiązywać albo nie dawali szans.
U nas tez jest takie podejście, że zbyt częste badanie podrażnia szyjkę i paradoksalnie nasila czynność skurczową. Ostatnio zresztą jak mialam bardzo dużo wydzieliny i ogarnął mnie strach, czy to nie aby wody płodowe, to poprosilam lekarza dyżurnego tylko o zbadanie papierkiem lakmusowym pH i zaznaczylam, że nie chce "pełnego badania".Pierniczkowa, Sylvka, Niezapominajka5, Agagusia lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
OlaWi wrote:Poleciałam do labo u mnie w przychodni, zrobiłam na szybko te aptt i inr. Powinnam wziąć neparyne przed nimi? Wyniki w poniedziałek. Dzisiaj w zasadzie nic nie widać nogach. Najciekawsze jest to, że ten marmurek zrobił mi się tylko z jednej strony, tak jak padało słońce. Wieczorem miałam znowu mocno zaczerwienione po kąpieli a rano już nie widać. Wizytę mam dopiero w czwartek.
Olka, ja zawsze robiłam badania przed podaniem Clexane (bo zastrzyki zazwyczaj biore o 9, a krew do poboru oddawalam o ok. Mam nadzieje jednak, że okaże się u Ciebie że to coś zupełnie niegroznego, tak więc póki co się nie stresuj. Nie chcialam zasiac paniki. Ale ja po prostu sama borykając się z trombofilią, po drugie mając w pokoju dziewczynę z typowymi objawami zakrzepicy (identyczny jak u Ciebie- ale dużo mocniej nasilony- obraz siateczki naczyń po wstaniu rano i obrzęk całej nogi- bardzo gruba się zrobiła) uważam, że lepiej naprawdę to skontrolować i w razie czego zadziałać zawczasu. Do czwartku juz niedaleko. Gdyby jednak te objawy się znowu pojawily/ nasiliły i/lub pojawił się do tego ból nogi to od razu na IP.
OlaWi lubi tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK