X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szkole rodzenia najmniejszy brzuch miała dziewczyna, której zostało najmniej do porodu ;) ona ma rodzić w połowie czerwca, a miała sporo mniejszy brzuch niż dziewczyny z terminem na sierpień. Nie ma się czym martwić...poza tym, że nie przestanie padać i jak ja zawiąże buty ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:28

Bobby29 lubi tę wiadomość

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda - ale ja właśnei o tym piszę i mam wrażenie że źle mnei rozumiesz :) Albo ja źle to ujmuje w słowa ;) Rozumiem pranie tetry w 90 stopniach, czy białego/jasnego w 60, po prostu jeśli upierzesz w 40, a pranie jest powiedzmy tylko do przeprania, bez plam to nic się nei stanie. Zresztą jak już pisałam każda robi jak chce i każda ma do tego prawo :)

Ach i ja się nie przejmuję tym wielkim brzuchem, całkiem mnie to bawi ;) Wiasomo, że każda ma inne predyspozycje, wielkośc brzucha zależy od siły mięśniowej, od wagi, od wzrostu, od liczby porodów, od ułożenia dziecka, od rozmiaru miednicy itd ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:34

Smerfelinka lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Jejku ! Jakie duże już te Wasze dzieci ! Mój miał ostatnio pół kilo :D

Emi moja mała jest drobna, wczoraj miała niecałe 700g. Wszyscy łącznie z lekarka mówią że to dobrze, bo ja sama jestem z niezbyt gabarytowych więc łatwiej mi będzie urodzić 3kilowe niz 4kilowe dziecię. Ale ja i tak się martwie- nie dogodzisz, pani, nie dogodzisz.
    A co najśmieszniejsze, tylko mój tato, który ma charakter że wszystko wie najlepiej nakazał mi więcej jeść (!!!) I jest głuchy na argumenty że duży przyrost masy ciała kobiety nie ma zbytniego przełożenia na masę dziecka (poza cukrzycowymi dolegliwościami) i że najważniejsze w tej kwestii ma do powiedzenia funkcja łożyska. Ale jemu nie przegadasz, wie najlepiej. A jak mu moja mama (pielęgniarka) opowiadała jak przychodziły dziewczyny na porodowke z +30kg na koncie i rodziły małe dzieci to się na nią obraził że nie staje po jego stronie 🤣🤣🤣

Z drugiej strony, to dzieciaki chyba dopiero 7-8miesiac najwięcej przybierają na wadze więc maluszki jeszcze mają okazję nadrobić :)
    A najważniejsze chyba i tak żeby rosły proporcjonalnie. Każde dziecko mamswoje tempo i swój potencjał wzrostowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:38

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Emi moja mała jest drobna, wczoraj miała niecałe 700g. Wszyscy łącznie z lekarka mówią że to dobrze, bo ja sama jestem z niezbyt gabarytowych więc łatwiej mi będzie urodzić 3kilowe niz 4kilowe dziecię. Ale ja i tak się martwi- nie dogodzisz, pani, nie dogodzisz.
    A co najśmieszniejsze, tylko mój tato, który ma charakter że wszystko wie najlepiej nakazał mi więcej jeść (!!!) I jest głuchy na argumenty że duży przyrost masy ciała kobiety nie ma zbytniego przełożenia na masę dziecka (poza cukrzycowymi dolegliwościami) i że najważniejsze w tej kwestii ma do powiedzenia funkcja łożyska. Ale jemu nie przegadasz, wie najlepiej. A jak mu moja mama (pielęgniarka) opowiadała jak przychodziły dziewczyny na porodowke z +30kg na koncie i rodziły małe dzieci to się na nią obraził że nie staje po jego stronie 🤣🤣🤣

Oj tak, czasem nei przegadasz :D

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Emi piore tetre w 90 bo po kupie dziecka to jakoś innej nie widze,pranie zwykle w 60 i nie uważam za sterylne tymbardziej,że nie prasuje.Każdy robi jak chce.

Od rana boli mnie brzuch na dole jak na okres.Falami co jakieś 5 minut ból się nasila i puszcza po 0.5min.Skurczy brak.Rano musiałam pojechać z dzieckiem na badania i śniadanie zjadłam w południe.Może to przez to.Jak idą jelita w ciąży,może to z nie jedzenia.Miała tak któraś z was?Wzięłam magnez a nad no spa lub spasmoliną się zastanawiam.
    Może Ip?Sama już nie wiem co robić.

Gwiazda ciężko tak stwierdzić ale uczucie jak na okres to też są skurcze i na twoim miejscu sprawdziłabym to. Spotkałam się z kilkoma opiniami że kłujące i często ostre bóle w podbrzuszu są zazwyczaj niegroźne, w odróżnieniu od taki właśnie okresowych w odczuciu które mogą się wydawać lagodne. Nie chcę cię niepokoić moim wpisem bo pewnie to już c poważnego każdą też inaczej odczuwa, ale radzolabym ci to sprawdzić i się nie martwić.

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie - wszystko dobrze, szyjka 4cm (leciutko sie skróciła, ale i tak sporo), tętno małego 132/min, pupa w dole dzis - ale to sie zmienia codziennie, wiec non-stres. Mozemy lecieć, tylko mamy wracac w tym samym stanie - taka rada:) Podpytalam o infekcje w razie co - mam Macmiror complex kupic.

Bobby29, Niebieska Gwiazda, Panna_Justyna, Ania95, Sylvka, DrzewkoPomarańczowe, emi2016, Smerfelinka, plinka89, OlaWi, Anhydra, Limerikowo, Vampire, Reniiata lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla pocieszenia powiem, że u mnie w ogóle ostatnie dni w brzuchu było spokojnie i dziś też bez szaleństw... Ostatnimi czasy "wstawał" równo ze mną i zaczynały się harce a od wczoraj rano i dzisiaj cisza...więc z duszą na ramieniu detektor znów poszedł w ruch.

Agagusia to tylko pozostało życzyć udanych wakacji !

U mnie młody w poniedziałek ważył 1031 to jak myślicie, też dużo? 🤔

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stoję przy naleśnikami i próbuje Was nadrobić, sporo naprodukowalyscie od rana!

NiebieskaGwiazda, potwierdzam to co napisała Bobby. Ja w pierwszym porodzie miałam wyłącznie bóle jak na okres i nie czułam typowych skurczy macicy wiec teraz z regularnymi bólami tego typu podjechałabym na IP. Nie chce straszyć, ale jak już nie raz tu padło - lepiej jechać o jeden raz za dużo niż za mało.

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Julkowi prałam w 60 st bo on był z tych ulewajacych. Teraz już chyba z przyzwyczajenia. Ostatnio mąż stwierdził, ze chyba niepotrzebnie i mu przyznałam racje bo przecież Julek już nie wymiotuje itp. Jak nie trudno się domyślić tego samego wieczoru zwymiotował z niewiadomych przyczyn kolacje na siebie 😂.
    W ogóle nie wychowujemy Julka w sterylnych warunkach, ale mycia rak tez pilnuje. Całowania w usta tez nie uskuteczniam. Poza tym moje dziecko zna już smak piasku i kół od wózka 😅.

Prasowałam tez tylko pierwsze pranie i teraz tez tak zrobię.
    Nie znoszę prasować i wyznaje zasadę, ze ubrania które trzeba prasować lub co gorsze prac ręcznie nie zasługują na moja szafę 😁

Anhydra, Agagusia lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam naleśnikiem to mam sile na 3 post 😉. (A w radio Lipnicka śpiewa „ona maaaaaa siłeeee” 😂)

Dawno już nie narzekałam co nie? 🙄
    Jestem chodząca kupa niewyspania. Julek śpi tak zle, ze aż mi się ryczeć chce 😔. Nie wiem już ile miałby trwać ten etap po odstawieniu smoka, ale w tym momencie marze o tym żeby spał tak zle jak wcześniej. Teraz śpimy z nim z mężem na zmianę, ale jestem przerażona co będzie jak się urodzi Kazik. Nie wiem jak dam rade. Żarty z początku ciąży, ze „każdy będzie miał swoje do spania” przestały mnie już śmieszyć 😔.

Dziękuje za uwagę 😉

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mój bęben (po dwóch naleśnikach 😁)

ae5b9ca9c7453b4bmed.jpg

Niebieska Gwiazda, Smerfelinka, Chimera, emi2016, Nacha, Pierniczkowa, Frida91, Sylvka, plinka89, Misi@, Applejoy, OlaWi, Ania95, Anhydra, E_linka2, Agagusia, Limerikowo, Larissa90, AnaKwiat, Reniiata lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra, ja również gratuluje dobrych wieści z usg ❤️. Słuszna waga koszykarza!

Ja 17 maja idę na pierwsze usg III trym i tez jestem ciekawa jak tam młody. Ostatnio miał 920g.

Przyszła dziś mata z lidla. Jest ok, na pewno będziemy używać. Od jutra jest chyba dostępna stacjonarnie wiec można zajrzeć i pomacać.

Anhydra lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do tego całowania to oczywiście łatwiej jest zareagować i powiedzieć innym żeby nie całowali mojego dziecka niż jak np taka sytuacja- Mam znajomych którzy mają 2 synów (teraz 5,5 i 3,5roku) i oni cały czas do nich mówią daj cioci/wujkowi buziaczka. I te dzieciaki z wielką radochą leciały i całowały w usta! Początkowo się "dawałam" ale po kilku razach jak po takich obślinionych buziaczkach na drugi dzień wyskakiwało mi zimno to już zmądrzałam i uchylałam się na policzek jak już. Ostatnio to tak mnie drażniło to gadanie daj cioci buziaczka i taki uwalony dzieciak leci że aż powiedziałam do Kolegi (ojca) "Co ty masz z tymi buziaczkami, a co oni są żeby każdego całować, no weź już daj spokój" oczywiście próbowałam to tak lekko w humor ubrać. Mam nadzieję że zadziała na dłużej i nie będę musiała tego powtarzać.

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda - ja w pierwszej ciąży mialam takie skurcze które odczuwalam jako bole miesiączkowe - na Twoim miejscu pojechalabym na IP.

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ostatnio postanowiłam sobie zrobić foto jakieś lepsze na pamiątkę :)
    be137e5ce840d6d4med.jpg

Pierniczkowa, emi2016, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, plinka89, Misi@, Frida91, Mary Magdalena, OlaWi, Ania95, Anhydra, Smerfelinka, E_linka2, Agagusia, Matyldaaa, Kalija, AnaKwiat, trzydziecha, Reniiata lubią tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Frida dokładnie. A u mnie jeszcze wszystkie znajome które odwiedzalam same zachęcają swoje dzieci do całowania w usta "bo to takie słodkie". I jak tylko słysze "no ale w usta ciocie pocałuj ładnie" to odwracam głowę. Ja to standardowo nadstawiam do buziaka policzek, jeżeli już całus musi być. Jak zachęcają mamy do całusów w usta to ja się usuwam. W ogóle mnie to nie jara, i dokładnie to co piszesz, próchnica jest zaraźliwa i najgorsze co może być do wymiędlic smoczek w ustach i podać dziecku.

A ja myślałam, ze w dzisiejszych czasach świadomość ludzi jest juz na takim poziomie, ze nikt smoczkow nie oblizuje, a niemowlat w usta nie caluje :D
    Ja zawsze sie obawiam o prochnice, ale dla takich malych dzieci jeszcze bardziej niebezpieczne jest zarazenie wirusem opryszczki.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Anhydra, ja również gratuluje dobrych wieści z usg ❤️. Słuszna waga koszykarza!

Ja 17 maja idę na pierwsze usg III trym i tez jestem ciekawa jak tam młody. Ostatnio miał 920g.

Przyszła dziś mata z lidla. Jest ok, na pewno będziemy używać. Od jutra jest chyba dostępna stacjonarnie wiec można zajrzeć i pomacać.

Drzewko ja również mam wtedy genetyczne ;)

DrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    U mnie młody w poniedziałek ważył 1031 to jak myślicie, też dużo? 🤔

Nie wiem jakie sa te normy, ale u mnie wczoraj 1300 i moj gin mowil, ze to srodek normy na ten czas, co jesteśmy ;)

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Zjadłam naleśnikiem to mam sile na 3 post 😉. (A w radio Lipnicka śpiewa „ona maaaaaa siłeeee” 😂)

Dawno już nie narzekałam co nie? 🙄
    Jestem chodząca kupa niewyspania. Julek śpi tak zle, ze aż mi się ryczeć chce 😔. Nie wiem już ile miałby trwać ten etap po odstawieniu smoka, ale w tym momencie marze o tym żeby spał tak zle jak wcześniej. Teraz śpimy z nim z mężem na zmianę, ale jestem przerażona co będzie jak się urodzi Kazik. Nie wiem jak dam rade. Żarty z początku ciąży, ze „każdy będzie miał swoje do spania” przestały mnie już śmieszyć 😔.

Dziękuje za uwagę 😉

Drzewko ja tez mam dziś smaka na naleśniki. Nie mogłam się zdecydować czy z serem czy dżemem, więc będą i takie i takie. Proste 😂
    Oprócz tego ugotowałam budyń z tapioki na mleku kokosowym. Istna rozpusta

Misi@ lubi tę wiadomość

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko wrzucisz linka do tej maty? Chcę wiedzieć czy to ta sama co się nad nią zastanawiam.

Novum ICSI
    2 mrożaki
‹‹ 654 655 656 657 658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ