X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szkole rodzenia najmniejszy brzuch miała dziewczyna, której zostało najmniej do porodu ;) ona ma rodzić w połowie czerwca, a miała sporo mniejszy brzuch niż dziewczyny z terminem na sierpień. Nie ma się czym martwić...poza tym, że nie przestanie padać i jak ja zawiąże buty ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:28

Bobby29 lubi tę wiadomość

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda - ale ja właśnei o tym piszę i mam wrażenie że źle mnei rozumiesz :) Albo ja źle to ujmuje w słowa ;) Rozumiem pranie tetry w 90 stopniach, czy białego/jasnego w 60, po prostu jeśli upierzesz w 40, a pranie jest powiedzmy tylko do przeprania, bez plam to nic się nei stanie. Zresztą jak już pisałam każda robi jak chce i każda ma do tego prawo :)

Ach i ja się nie przejmuję tym wielkim brzuchem, całkiem mnie to bawi ;) Wiasomo, że każda ma inne predyspozycje, wielkośc brzucha zależy od siły mięśniowej, od wagi, od wzrostu, od liczby porodów, od ułożenia dziecka, od rozmiaru miednicy itd ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:34

Smerfelinka lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Jejku ! Jakie duże już te Wasze dzieci ! Mój miał ostatnio pół kilo :D

Emi moja mała jest drobna, wczoraj miała niecałe 700g. Wszyscy łącznie z lekarka mówią że to dobrze, bo ja sama jestem z niezbyt gabarytowych więc łatwiej mi będzie urodzić 3kilowe niz 4kilowe dziecię. Ale ja i tak się martwie- nie dogodzisz, pani, nie dogodzisz.
    A co najśmieszniejsze, tylko mój tato, który ma charakter że wszystko wie najlepiej nakazał mi więcej jeść (!!!) I jest głuchy na argumenty że duży przyrost masy ciała kobiety nie ma zbytniego przełożenia na masę dziecka (poza cukrzycowymi dolegliwościami) i że najważniejsze w tej kwestii ma do powiedzenia funkcja łożyska. Ale jemu nie przegadasz, wie najlepiej. A jak mu moja mama (pielęgniarka) opowiadała jak przychodziły dziewczyny na porodowke z +30kg na koncie i rodziły małe dzieci to się na nią obraził że nie staje po jego stronie 🤣🤣🤣

Z drugiej strony, to dzieciaki chyba dopiero 7-8miesiac najwięcej przybierają na wadze więc maluszki jeszcze mają okazję nadrobić :)
    A najważniejsze chyba i tak żeby rosły proporcjonalnie. Każde dziecko mamswoje tempo i swój potencjał wzrostowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:38

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Emi moja mała jest drobna, wczoraj miała niecałe 700g. Wszyscy łącznie z lekarka mówią że to dobrze, bo ja sama jestem z niezbyt gabarytowych więc łatwiej mi będzie urodzić 3kilowe niz 4kilowe dziecię. Ale ja i tak się martwi- nie dogodzisz, pani, nie dogodzisz.
    A co najśmieszniejsze, tylko mój tato, który ma charakter że wszystko wie najlepiej nakazał mi więcej jeść (!!!) I jest głuchy na argumenty że duży przyrost masy ciała kobiety nie ma zbytniego przełożenia na masę dziecka (poza cukrzycowymi dolegliwościami) i że najważniejsze w tej kwestii ma do powiedzenia funkcja łożyska. Ale jemu nie przegadasz, wie najlepiej. A jak mu moja mama (pielęgniarka) opowiadała jak przychodziły dziewczyny na porodowke z +30kg na koncie i rodziły małe dzieci to się na nią obraził że nie staje po jego stronie 🤣🤣🤣

Oj tak, czasem nei przegadasz :D

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Emi piore tetre w 90 bo po kupie dziecka to jakoś innej nie widze,pranie zwykle w 60 i nie uważam za sterylne tymbardziej,że nie prasuje.Każdy robi jak chce.

Od rana boli mnie brzuch na dole jak na okres.Falami co jakieś 5 minut ból się nasila i puszcza po 0.5min.Skurczy brak.Rano musiałam pojechać z dzieckiem na badania i śniadanie zjadłam w południe.Może to przez to.Jak idą jelita w ciąży,może to z nie jedzenia.Miała tak któraś z was?Wzięłam magnez a nad no spa lub spasmoliną się zastanawiam.
    Może Ip?Sama już nie wiem co robić.

Gwiazda ciężko tak stwierdzić ale uczucie jak na okres to też są skurcze i na twoim miejscu sprawdziłabym to. Spotkałam się z kilkoma opiniami że kłujące i często ostre bóle w podbrzuszu są zazwyczaj niegroźne, w odróżnieniu od taki właśnie okresowych w odczuciu które mogą się wydawać lagodne. Nie chcę cię niepokoić moim wpisem bo pewnie to już c poważnego każdą też inaczej odczuwa, ale radzolabym ci to sprawdzić i się nie martwić.

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie - wszystko dobrze, szyjka 4cm (leciutko sie skróciła, ale i tak sporo), tętno małego 132/min, pupa w dole dzis - ale to sie zmienia codziennie, wiec non-stres. Mozemy lecieć, tylko mamy wracac w tym samym stanie - taka rada:) Podpytalam o infekcje w razie co - mam Macmiror complex kupic.

Bobby29, Niebieska Gwiazda, Panna_Justyna, Ania95, Sylvka, DrzewkoPomarańczowe, emi2016, Smerfelinka, plinka89, OlaWi, Anhydra, Limerikowo, Vampire, Reniiata lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla pocieszenia powiem, że u mnie w ogóle ostatnie dni w brzuchu było spokojnie i dziś też bez szaleństw... Ostatnimi czasy "wstawał" równo ze mną i zaczynały się harce a od wczoraj rano i dzisiaj cisza...więc z duszą na ramieniu detektor znów poszedł w ruch.

Agagusia to tylko pozostało życzyć udanych wakacji !

U mnie młody w poniedziałek ważył 1031 to jak myślicie, też dużo? 🤔

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stoję przy naleśnikami i próbuje Was nadrobić, sporo naprodukowalyscie od rana!

NiebieskaGwiazda, potwierdzam to co napisała Bobby. Ja w pierwszym porodzie miałam wyłącznie bóle jak na okres i nie czułam typowych skurczy macicy wiec teraz z regularnymi bólami tego typu podjechałabym na IP. Nie chce straszyć, ale jak już nie raz tu padło - lepiej jechać o jeden raz za dużo niż za mało.

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Julkowi prałam w 60 st bo on był z tych ulewajacych. Teraz już chyba z przyzwyczajenia. Ostatnio mąż stwierdził, ze chyba niepotrzebnie i mu przyznałam racje bo przecież Julek już nie wymiotuje itp. Jak nie trudno się domyślić tego samego wieczoru zwymiotował z niewiadomych przyczyn kolacje na siebie 😂.
    W ogóle nie wychowujemy Julka w sterylnych warunkach, ale mycia rak tez pilnuje. Całowania w usta tez nie uskuteczniam. Poza tym moje dziecko zna już smak piasku i kół od wózka 😅.

Prasowałam tez tylko pierwsze pranie i teraz tez tak zrobię.
    Nie znoszę prasować i wyznaje zasadę, ze ubrania które trzeba prasować lub co gorsze prac ręcznie nie zasługują na moja szafę 😁

Anhydra, Agagusia lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam naleśnikiem to mam sile na 3 post 😉. (A w radio Lipnicka śpiewa „ona maaaaaa siłeeee” 😂)

Dawno już nie narzekałam co nie? 🙄
    Jestem chodząca kupa niewyspania. Julek śpi tak zle, ze aż mi się ryczeć chce 😔. Nie wiem już ile miałby trwać ten etap po odstawieniu smoka, ale w tym momencie marze o tym żeby spał tak zle jak wcześniej. Teraz śpimy z nim z mężem na zmianę, ale jestem przerażona co będzie jak się urodzi Kazik. Nie wiem jak dam rade. Żarty z początku ciąży, ze „każdy będzie miał swoje do spania” przestały mnie już śmieszyć 😔.

Dziękuje za uwagę 😉

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mój bęben (po dwóch naleśnikach 😁)

ae5b9ca9c7453b4bmed.jpg

Niebieska Gwiazda, Smerfelinka, Chimera, emi2016, Nacha, Pierniczkowa, Frida91, Sylvka, plinka89, Misi@, Applejoy, OlaWi, Ania95, Anhydra, E_linka2, Agagusia, Limerikowo, Larissa90, AnaKwiat, Reniiata lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 9 maja 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra, ja również gratuluje dobrych wieści z usg ❤️. Słuszna waga koszykarza!

Ja 17 maja idę na pierwsze usg III trym i tez jestem ciekawa jak tam młody. Ostatnio miał 920g.

Przyszła dziś mata z lidla. Jest ok, na pewno będziemy używać. Od jutra jest chyba dostępna stacjonarnie wiec można zajrzeć i pomacać.

Anhydra lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do tego całowania to oczywiście łatwiej jest zareagować i powiedzieć innym żeby nie całowali mojego dziecka niż jak np taka sytuacja- Mam znajomych którzy mają 2 synów (teraz 5,5 i 3,5roku) i oni cały czas do nich mówią daj cioci/wujkowi buziaczka. I te dzieciaki z wielką radochą leciały i całowały w usta! Początkowo się "dawałam" ale po kilku razach jak po takich obślinionych buziaczkach na drugi dzień wyskakiwało mi zimno to już zmądrzałam i uchylałam się na policzek jak już. Ostatnio to tak mnie drażniło to gadanie daj cioci buziaczka i taki uwalony dzieciak leci że aż powiedziałam do Kolegi (ojca) "Co ty masz z tymi buziaczkami, a co oni są żeby każdego całować, no weź już daj spokój" oczywiście próbowałam to tak lekko w humor ubrać. Mam nadzieję że zadziała na dłużej i nie będę musiała tego powtarzać.

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda - ja w pierwszej ciąży mialam takie skurcze które odczuwalam jako bole miesiączkowe - na Twoim miejscu pojechalabym na IP.

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ostatnio postanowiłam sobie zrobić foto jakieś lepsze na pamiątkę :)
    be137e5ce840d6d4med.jpg

Pierniczkowa, emi2016, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, plinka89, Misi@, Frida91, Mary Magdalena, OlaWi, Ania95, Anhydra, Smerfelinka, E_linka2, Agagusia, Matyldaaa, Kalija, AnaKwiat, trzydziecha, Reniiata lubią tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Frida dokładnie. A u mnie jeszcze wszystkie znajome które odwiedzalam same zachęcają swoje dzieci do całowania w usta "bo to takie słodkie". I jak tylko słysze "no ale w usta ciocie pocałuj ładnie" to odwracam głowę. Ja to standardowo nadstawiam do buziaka policzek, jeżeli już całus musi być. Jak zachęcają mamy do całusów w usta to ja się usuwam. W ogóle mnie to nie jara, i dokładnie to co piszesz, próchnica jest zaraźliwa i najgorsze co może być do wymiędlic smoczek w ustach i podać dziecku.

A ja myślałam, ze w dzisiejszych czasach świadomość ludzi jest juz na takim poziomie, ze nikt smoczkow nie oblizuje, a niemowlat w usta nie caluje :D
    Ja zawsze sie obawiam o prochnice, ale dla takich malych dzieci jeszcze bardziej niebezpieczne jest zarazenie wirusem opryszczki.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Anhydra, ja również gratuluje dobrych wieści z usg ❤️. Słuszna waga koszykarza!

Ja 17 maja idę na pierwsze usg III trym i tez jestem ciekawa jak tam młody. Ostatnio miał 920g.

Przyszła dziś mata z lidla. Jest ok, na pewno będziemy używać. Od jutra jest chyba dostępna stacjonarnie wiec można zajrzeć i pomacać.

Drzewko ja również mam wtedy genetyczne ;)

DrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    U mnie młody w poniedziałek ważył 1031 to jak myślicie, też dużo? 🤔

Nie wiem jakie sa te normy, ale u mnie wczoraj 1300 i moj gin mowil, ze to srodek normy na ten czas, co jesteśmy ;)

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Zjadłam naleśnikiem to mam sile na 3 post 😉. (A w radio Lipnicka śpiewa „ona maaaaaa siłeeee” 😂)

Dawno już nie narzekałam co nie? 🙄
    Jestem chodząca kupa niewyspania. Julek śpi tak zle, ze aż mi się ryczeć chce 😔. Nie wiem już ile miałby trwać ten etap po odstawieniu smoka, ale w tym momencie marze o tym żeby spał tak zle jak wcześniej. Teraz śpimy z nim z mężem na zmianę, ale jestem przerażona co będzie jak się urodzi Kazik. Nie wiem jak dam rade. Żarty z początku ciąży, ze „każdy będzie miał swoje do spania” przestały mnie już śmieszyć 😔.

Dziękuje za uwagę 😉

Drzewko ja tez mam dziś smaka na naleśniki. Nie mogłam się zdecydować czy z serem czy dżemem, więc będą i takie i takie. Proste 😂
    Oprócz tego ugotowałam budyń z tapioki na mleku kokosowym. Istna rozpusta

Misi@ lubi tę wiadomość

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko wrzucisz linka do tej maty? Chcę wiedzieć czy to ta sama co się nad nią zastanawiam.

Novum ICSI
    2 mrożaki
‹‹ 654 655 656 657 658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ