X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Domi, a moglabys przyblizyc o co chodzi z darmowymi wg schematu 5w1? Bo z tego co wien, to albo wczesniaki albo dzieci ze skierowaniem od neurologa.

Skierowanie od neurologana darmowe 5w1 podobno można dostać między innymi u Maluszka z obniżonym napięciem mięśniowym(to stwierdza lekarz lub fizjo), jeśli były komplikacje porodowe - zielone wody, obniżenie tętna dziecka, jeśli dostało mniej niż 10pkt Apgara, podobno nawet jeśli dziecko po porodzie mieści się w dolnych centylach, kwestia lekarza (tu polecała korzystać jak ktoś ma pakiet typu luxmed bo chętniej wystawiają taki papier).

Ogólnie odradzała wiele z tych kombinacji 6w1, tyle że nie da się ich łączyć z innymi, więc jak się zacznie szczepienia schematem 6w1 to trzeba nim iść do końca. Stwierdziła, że 6w1 są dla dzieci idealnych, wiecznie zdrowych z książkowymi parametrami rozwojowymi :)

5w1 polecała jeśli ktoś finansowo nie ma z tym problemu, że wszystko wyjdzie około 3 tysięcy.

Za to powiedziała, że najbezpieczniejsza droga szczepień to ten schemat nfz plus zalecane płatne, bo dzięki temu że są podzielone na kilka wkłuć, każdy rozsądny pediatra w razie potrzeby opóźni daną dawkę tak żeby dodatkowo dziecka nie osłabić :) przy czym wręcz naciskała żeby każda matka wybrała się z dzieckiem na wizytę do neurologa przed szczepieniem na krztusiec( z jakiegokolwiek schematu), a najlepiej zaszczepić siebie w ciąży :)

Applejoy lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Myślałam, że 3. trymestr to już od skończonego 27 tygodnia a tu jeszcze trzeba tydzień czekać!

Od 28+O czyli praktycznie od skończonego 27 tyg 😁

OlaWi lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja aplikacja też mówiła że 3 trymestr jest od 27+0 :P

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Od 28+O czyli praktycznie od skończonego 27 tyg 😁

Ah, no dobrze, choć już myślałam,że od jutra jestem w trzecim trymestrze. Jakoś mi się ciągnie ten drugi :)

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Moja aplikacja też mówiła że 3 trymestr jest od 27+0 :P

No właśnie miałyśmy podobne rozkminy jak wchodziłyśmy w drugi trymestr. Chyba po prostu są dwie szkoły. Moja apka mówi, ze od 28+0 i jest to oparte na szwedzkiej literaturze źródłowej.

OlaWi lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie rzeczywiście są różne szkoły ;) Ale w sumie kwestia tygodnia to już niewielka różnica :)

DrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat właśnie wróciłam z zakupów. W moich biedronkach nie było tych dziecięcych i ciążowych rzeczy. W jednej wydaje mi się że w ogóle nie mieli, a w drugiej pewnie były bo widziałam jedną sukienkę różowa XL...

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    AnaKwiat właśnie wróciłam z zakupów. W moich biedronkach nie było tych dziecięcych i ciążowych rzeczy. W jednej wydaje mi się że w ogóle nie mieli, a w drugiej pewnie były bo widziałam jedną sukienkę różowa XL...

Dzięki Bobby za info! No szkoda, nie będę jeździć po wszystkich Biedronkach w mieście ;)

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Skierowanie od neurologana darmowe 5w1 podobno można dostać między innymi u Maluszka z obniżonym napięciem mięśniowym(to stwierdza lekarz lub fizjo), jeśli były komplikacje porodowe - zielone wody, obniżenie tętna dziecka, jeśli dostało mniej niż 10pkt Apgara, podobno nawet jeśli dziecko po porodzie mieści się w dolnych centylach, kwestia lekarza (tu polecała korzystać jak ktoś ma pakiet typu luxmed bo chętniej wystawiają taki papier).

Ogólnie odradzała wiele z tych kombinacji 6w1, tyle że nie da się ich łączyć z innymi, więc jak się zacznie szczepienia schematem 6w1 to trzeba nim iść do końca. Stwierdziła, że 6w1 są dla dzieci idealnych, wiecznie zdrowych z książkowymi parametrami rozwojowymi :)

5w1 polecała jeśli ktoś finansowo nie ma z tym problemu, że wszystko wyjdzie około 3 tysięcy.

Za to powiedziała, że najbezpieczniejsza droga szczepień to ten schemat nfz plus zalecane płatne, bo dzięki temu że są podzielone na kilka wkłuć, każdy rozsądny pediatra w razie potrzeby opóźni daną dawkę tak żeby dodatkowo dziecka nie osłabić :) przy czym wręcz naciskała żeby każda matka wybrała się z dzieckiem na wizytę do neurologa przed szczepieniem na krztusiec( z jakiegokolwiek schematu), a najlepiej zaszczepić siebie w ciąży :)

Badz co bądź jedbak lepiej nje miec wskazan do darmowych :D

Mysmy sie zdecydowali na 5w1, ale z tego co pamiętam to byly 3 dawki, kazda chyba ok 150 zl, wiec to troche mniej niz 3000.. . Chyha, ze chodzi o wszystkie platne? Meningo chyba najdrozsze, dawka po 300 zl.

O 6w1 slyszalam, ze niepolecane ze wzgledu, ze dziecko dostaje wtedy o 1 dawke wiecej wzwb. Ale nue zglebialam tematu, bo z roznych wzgledow u nas wzwb i tak osobno.

Ktos pytal o szczepienia w 1 dobie. U nas mozna bylo odroczyc ostateczna decyzje az do wyjscia do szpitala. Z tym, ze my na wzwb szczepilismy w szpitalu, a akurat gruzlice przebieslismy na pozbiej, chyba 8 tydzień. Nie mieliśmy nigdzie wiekszych problemow tego powodu.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1fd830a4b11c.jpg
    W tym schemacie 5w1 jest opcja prawie wszystkich płatnych.

Wiadomo, że lepiej nie mieć żadnych wskazań :)

Bobby29, Smerfelinka lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bylam dzisiaj w lumpku pierwszy raz i jestem zachwycona - kupilam koszule do porodu, sukienke i kurteczke dla Malej za zawrotna sume 28 zl😀 Sukienka i koszula jeszcze z metkami 😀 Nigdy nie chodzilam po takich miejscach, bo nie mialam czasu, a teraz bedac na zwolnieniu odkrywam cuda na osiedlu!

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/81d08261e041.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 16:14

Bobby29, kayama, Nacha, OlaWi lubią tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu mam zdjęcia z majówki to się pochwalę :) Widać coś tą ciążę?;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f15d07d79426.jpg
    Zamek w Przecławiu.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ae16964636ce.jpg
    Lochy ale nie zeszłam za dużo schodów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 16:46

baileys, Domi_tur, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, Smerfelinka, Chimera, Ania95, emi2016, plinka89, Limerikowo, Nacha, OlaWi, wiki2 lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie ;) Malutka ułożyła się już główką w dół ale i twarzą do kręgosłupa i za nic nie chciała się pokazać :P Więc dziś bez żadnych fotek.
    Waży 989g czyli nadal raczej drobna. Ale w normie.
    Ogólnie wszystko ok, przepływy itp.itd.
    Niestety mam infekcje i dostałam globulki Pimafucin.

baileys, Pierniczkowa, Domi_tur, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, kayama, Chimera, Smerfelinka, Ania95, emi2016, E_linka2, Limerikowo, OlaWi, Anhydra, wiki2, Vampire lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, ja najmocniej przepraszam, ale Ty twierdzisz ze ile masz lat?? Bo wygladasz na 18! Piekne fotki! Co do brzusia w ogole sie nie wypowiem, bo mnie zazdrosc zjadla, ze mam 3 razy wiekszy i wygladam jak smok, a nie tak swiezo jak Ty 😛

kayama, Bobby29, plinka89, emi2016 lubią tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, jakbyś się najadla 😁
    Frida, czyli Malutka posluszna, mój chyba niestety ciągle poprzecznie bo jak się rozpycha to rękami i nogami po obu biodrach :/

Frida91 lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Kayama, ja najmocniej przepraszam, ale Ty twierdzisz ze ile masz lat?? Bo wygladasz na 18! Piekne fotki! Co do brzusia w ogole sie nie wypowiem, bo mnie zazdrosc zjadla, ze mam 3 razy wiekszy i wygladam jak smok, a nie tak swiezo jak Ty 😛

Eee dzięki, ja sporo po 40 ;) Brzuch wszyscy mówią że mały jak na wiek ciąży. W biedra mi chyba wszedł bo mam ok 100 cm teraz.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze mną na zajęcia przyszła dzisiaj dziewczyna w 28 tygodniu i była płaska jak fitnesiara jakaś :) czułam się przy niej jak loszka😂

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Eee dzięki, ja sporo po 40 ;) Brzuch wszyscy mówią że mały jak na wiek ciąży. W biedra mi chyba wszedł bo mam ok 100 cm teraz.

😲😲😲

Chciałabym tak wyglądać po 40. Wg mnie Wyglądasz z 15 lat młodziej, serio. Brzuch u mnie podobnej wielkości więc nie jestem już taka jedyna z malym brzuchem :)

U mnie mała ostatnio ciągle poprzecznie leży, ale chyba już niedługo zacznie jej może brakować miejsca.

kayama lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś kobieta zaczepiła w przychodni i o ile z płcią się nie pomyliła, to mówiła, że to 5 miesiąc :) zdziwiła się jak powiedziałam, że 7. Chociaż patrząc na wasze brzuszki to wydaje mi się, że mój jest dosyć spory, choć nigdy nie zwracałam szczególnej uwagi kto jaki ma brzuch w którym miesiącu, więc nie mam aż takiego rozenania w rzeczywistości. Moja ginka dziś stwierdziła, że maluch będzie raczej duży, bo dno macicy mam już wysoko, a dziecko jest nisko.

Dzięki dziewczyny za listy z apteki. Sama już się powoli zabierałam za te zakupy, coś tam nawet mam porzucane do koszyka, ale to jeszcze mała część.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co sądzicie o monitorze oddechu? Potrzebne/ zbędne? Łóżeczko będzie dosłownie 30cm od mojego łóżka :)

Ewentualnie jaki wybrać- pod materac czy do pieluchy podpinany?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 18:47

‹‹ 679 680 681 682 683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ