WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Domi, a moglabys przyblizyc o co chodzi z darmowymi wg schematu 5w1? Bo z tego co wien, to albo wczesniaki albo dzieci ze skierowaniem od neurologa.

Skierowanie od neurologana darmowe 5w1 podobno można dostać między innymi u Maluszka z obniżonym napięciem mięśniowym(to stwierdza lekarz lub fizjo), jeśli były komplikacje porodowe - zielone wody, obniżenie tętna dziecka, jeśli dostało mniej niż 10pkt Apgara, podobno nawet jeśli dziecko po porodzie mieści się w dolnych centylach, kwestia lekarza (tu polecała korzystać jak ktoś ma pakiet typu luxmed bo chętniej wystawiają taki papier).

Ogólnie odradzała wiele z tych kombinacji 6w1, tyle że nie da się ich łączyć z innymi, więc jak się zacznie szczepienia schematem 6w1 to trzeba nim iść do końca. Stwierdziła, że 6w1 są dla dzieci idealnych, wiecznie zdrowych z książkowymi parametrami rozwojowymi :)

5w1 polecała jeśli ktoś finansowo nie ma z tym problemu, że wszystko wyjdzie około 3 tysięcy.

Za to powiedziała, że najbezpieczniejsza droga szczepień to ten schemat nfz plus zalecane płatne, bo dzięki temu że są podzielone na kilka wkłuć, każdy rozsądny pediatra w razie potrzeby opóźni daną dawkę tak żeby dodatkowo dziecka nie osłabić :) przy czym wręcz naciskała żeby każda matka wybrała się z dzieckiem na wizytę do neurologa przed szczepieniem na krztusiec( z jakiegokolwiek schematu), a najlepiej zaszczepić siebie w ciąży :)

Applejoy lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Myślałam, że 3. trymestr to już od skończonego 27 tygodnia a tu jeszcze trzeba tydzień czekać!

Od 28+O czyli praktycznie od skończonego 27 tyg 😁

OlaWi lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja aplikacja też mówiła że 3 trymestr jest od 27+0 :P

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Od 28+O czyli praktycznie od skończonego 27 tyg 😁

Ah, no dobrze, choć już myślałam,że od jutra jestem w trzecim trymestrze. Jakoś mi się ciągnie ten drugi :)

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Moja aplikacja też mówiła że 3 trymestr jest od 27+0 :P

No właśnie miałyśmy podobne rozkminy jak wchodziłyśmy w drugi trymestr. Chyba po prostu są dwie szkoły. Moja apka mówi, ze od 28+0 i jest to oparte na szwedzkiej literaturze źródłowej.

OlaWi lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie rzeczywiście są różne szkoły ;) Ale w sumie kwestia tygodnia to już niewielka różnica :)

DrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat właśnie wróciłam z zakupów. W moich biedronkach nie było tych dziecięcych i ciążowych rzeczy. W jednej wydaje mi się że w ogóle nie mieli, a w drugiej pewnie były bo widziałam jedną sukienkę różowa XL...

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    AnaKwiat właśnie wróciłam z zakupów. W moich biedronkach nie było tych dziecięcych i ciążowych rzeczy. W jednej wydaje mi się że w ogóle nie mieli, a w drugiej pewnie były bo widziałam jedną sukienkę różowa XL...

Dzięki Bobby za info! No szkoda, nie będę jeździć po wszystkich Biedronkach w mieście ;)

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Skierowanie od neurologana darmowe 5w1 podobno można dostać między innymi u Maluszka z obniżonym napięciem mięśniowym(to stwierdza lekarz lub fizjo), jeśli były komplikacje porodowe - zielone wody, obniżenie tętna dziecka, jeśli dostało mniej niż 10pkt Apgara, podobno nawet jeśli dziecko po porodzie mieści się w dolnych centylach, kwestia lekarza (tu polecała korzystać jak ktoś ma pakiet typu luxmed bo chętniej wystawiają taki papier).

Ogólnie odradzała wiele z tych kombinacji 6w1, tyle że nie da się ich łączyć z innymi, więc jak się zacznie szczepienia schematem 6w1 to trzeba nim iść do końca. Stwierdziła, że 6w1 są dla dzieci idealnych, wiecznie zdrowych z książkowymi parametrami rozwojowymi :)

5w1 polecała jeśli ktoś finansowo nie ma z tym problemu, że wszystko wyjdzie około 3 tysięcy.

Za to powiedziała, że najbezpieczniejsza droga szczepień to ten schemat nfz plus zalecane płatne, bo dzięki temu że są podzielone na kilka wkłuć, każdy rozsądny pediatra w razie potrzeby opóźni daną dawkę tak żeby dodatkowo dziecka nie osłabić :) przy czym wręcz naciskała żeby każda matka wybrała się z dzieckiem na wizytę do neurologa przed szczepieniem na krztusiec( z jakiegokolwiek schematu), a najlepiej zaszczepić siebie w ciąży :)

Badz co bądź jedbak lepiej nje miec wskazan do darmowych :D

Mysmy sie zdecydowali na 5w1, ale z tego co pamiętam to byly 3 dawki, kazda chyba ok 150 zl, wiec to troche mniej niz 3000.. . Chyha, ze chodzi o wszystkie platne? Meningo chyba najdrozsze, dawka po 300 zl.

O 6w1 slyszalam, ze niepolecane ze wzgledu, ze dziecko dostaje wtedy o 1 dawke wiecej wzwb. Ale nue zglebialam tematu, bo z roznych wzgledow u nas wzwb i tak osobno.

Ktos pytal o szczepienia w 1 dobie. U nas mozna bylo odroczyc ostateczna decyzje az do wyjscia do szpitala. Z tym, ze my na wzwb szczepilismy w szpitalu, a akurat gruzlice przebieslismy na pozbiej, chyba 8 tydzień. Nie mieliśmy nigdzie wiekszych problemow tego powodu.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1fd830a4b11c.jpg
    W tym schemacie 5w1 jest opcja prawie wszystkich płatnych.

Wiadomo, że lepiej nie mieć żadnych wskazań :)

Bobby29, Smerfelinka lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bylam dzisiaj w lumpku pierwszy raz i jestem zachwycona - kupilam koszule do porodu, sukienke i kurteczke dla Malej za zawrotna sume 28 zl😀 Sukienka i koszula jeszcze z metkami 😀 Nigdy nie chodzilam po takich miejscach, bo nie mialam czasu, a teraz bedac na zwolnieniu odkrywam cuda na osiedlu!

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/81d08261e041.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 16:14

Bobby29, kayama, Nacha, OlaWi lubią tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu mam zdjęcia z majówki to się pochwalę :) Widać coś tą ciążę?;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f15d07d79426.jpg
    Zamek w Przecławiu.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ae16964636ce.jpg
    Lochy ale nie zeszłam za dużo schodów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 16:46

baileys, Domi_tur, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, Smerfelinka, Chimera, Ania95, emi2016, plinka89, Limerikowo, Nacha, OlaWi, wiki2 lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie ;) Malutka ułożyła się już główką w dół ale i twarzą do kręgosłupa i za nic nie chciała się pokazać :P Więc dziś bez żadnych fotek.
    Waży 989g czyli nadal raczej drobna. Ale w normie.
    Ogólnie wszystko ok, przepływy itp.itd.
    Niestety mam infekcje i dostałam globulki Pimafucin.

baileys, Pierniczkowa, Domi_tur, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, kayama, Chimera, Smerfelinka, Ania95, emi2016, E_linka2, Limerikowo, OlaWi, Anhydra, wiki2, Vampire lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, ja najmocniej przepraszam, ale Ty twierdzisz ze ile masz lat?? Bo wygladasz na 18! Piekne fotki! Co do brzusia w ogole sie nie wypowiem, bo mnie zazdrosc zjadla, ze mam 3 razy wiekszy i wygladam jak smok, a nie tak swiezo jak Ty 😛

kayama, Bobby29, plinka89, emi2016 lubią tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, jakbyś się najadla 😁
    Frida, czyli Malutka posluszna, mój chyba niestety ciągle poprzecznie bo jak się rozpycha to rękami i nogami po obu biodrach :/

Frida91 lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Kayama, ja najmocniej przepraszam, ale Ty twierdzisz ze ile masz lat?? Bo wygladasz na 18! Piekne fotki! Co do brzusia w ogole sie nie wypowiem, bo mnie zazdrosc zjadla, ze mam 3 razy wiekszy i wygladam jak smok, a nie tak swiezo jak Ty 😛

Eee dzięki, ja sporo po 40 ;) Brzuch wszyscy mówią że mały jak na wiek ciąży. W biedra mi chyba wszedł bo mam ok 100 cm teraz.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze mną na zajęcia przyszła dzisiaj dziewczyna w 28 tygodniu i była płaska jak fitnesiara jakaś :) czułam się przy niej jak loszka😂

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Eee dzięki, ja sporo po 40 ;) Brzuch wszyscy mówią że mały jak na wiek ciąży. W biedra mi chyba wszedł bo mam ok 100 cm teraz.

😲😲😲

Chciałabym tak wyglądać po 40. Wg mnie Wyglądasz z 15 lat młodziej, serio. Brzuch u mnie podobnej wielkości więc nie jestem już taka jedyna z malym brzuchem :)

U mnie mała ostatnio ciągle poprzecznie leży, ale chyba już niedługo zacznie jej może brakować miejsca.

kayama lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś kobieta zaczepiła w przychodni i o ile z płcią się nie pomyliła, to mówiła, że to 5 miesiąc :) zdziwiła się jak powiedziałam, że 7. Chociaż patrząc na wasze brzuszki to wydaje mi się, że mój jest dosyć spory, choć nigdy nie zwracałam szczególnej uwagi kto jaki ma brzuch w którym miesiącu, więc nie mam aż takiego rozenania w rzeczywistości. Moja ginka dziś stwierdziła, że maluch będzie raczej duży, bo dno macicy mam już wysoko, a dziecko jest nisko.

Dzięki dziewczyny za listy z apteki. Sama już się powoli zabierałam za te zakupy, coś tam nawet mam porzucane do koszyka, ale to jeszcze mała część.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co sądzicie o monitorze oddechu? Potrzebne/ zbędne? Łóżeczko będzie dosłownie 30cm od mojego łóżka :)

Ewentualnie jaki wybrać- pod materac czy do pieluchy podpinany?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 18:47

‹‹ 679 680 681 682 683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ