Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
kayama, menka2, Chimera, Nacha, IGA.G, Frida91, Domi_tur, zielonooka7, E_linka2, Bobby29, Limerikowo, emi2016, DrzewkoPomarańczowe, Applejoy, plinka89, OlaWi, Pierniczkowa, Ania95, Smerfelinka, baileys, Marcelina85, Anhydra, Vampire lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
kayama wrote:Dziewczyny mam pytanie bo też uzupełniam wyprawkę, czy jak do kąpieli używamy jakiegoś żelu czy płynu to dziecka już niczym nie smarować ? Żadne oliwki i kremiki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 12:28
Frida91 lubi tę wiadomość
-
Kayama to zależy czy robisz zgodnie z zaleceniami WHO, czy według innych (własnych, cudzych) przesłanek :p no i czy Maleństwo nie będzie miało predyspozycji do Azs itd.
Miałam dzisiaj na zajęciach z położną temat szczepień, nie pamiętam komu miałam wrzucić materiały, ale postaram się to dziś zrobićStwierdzam, że jednak zajęcia z niezależną położną, która nie jest sponsorowana przez żadną firmę butelkową, mlekową, pampersową itd to był najlepszy wybór. Świetna babeczka, zawsze powie co myśli i o nowych wytycznych WHO i realnie powie czego się spodziewać w praktyce w szpitalu, a nie jedynie "co nam się należy"
Temat nacinania krocza, stosowania emolientów, jak za darmo zrobić wszystkie szczepienia wg planu 5w1, wszystko wykłada jak kawę na ławę😂Nacha lubi tę wiadomość
-
Ja też nie używałam. Teraz dopiero nóżki młodemu smaruje, bo mu jakas alergia wyszła.
Aga, super. Ja za tydzień do Jastarni, to pewnie w kurtce i czapce takie zdjęcia będę miała
Domi, to świetnie ci się trafiło. U nas była tragedia, kobicie sie nie chcialo zajęć prowadzić, to zapraszala jakieś babki od chust czy rehabilitacji, które głównie swoją działalność reklamowały. Stracony czas i pieniądzeWiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 12:41
-
kayama wrote:Dziewczyny mam pytanie bo też uzupełniam wyprawkę, czy jak do kąpieli używamy jakiegoś żelu czy płynu to dziecka już niczym nie smarować ? Żadne oliwki i kremiki?
Ja na początku będę kąpać w samej wodzie z oliwką bez żelu, chyba że włoski to szamponem. Tak robiłam z pierwszą córką. Później już dodatkowo nie smarowałam. Jedynie do masażu używałam oliwki.
-
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:Kayama to zależy czy robisz zgodnie z zaleceniami WHO, czy według innych (własnych, cudzych) przesłanek :p no i czy Maleństwo nie będzie miało predyspozycji do Azs itd.
Miałam dzisiaj na zajęciach z położną temat szczepień, nie pamiętam komu miałam wrzucić materiały, ale postaram się to dziś zrobićStwierdzam, że jednak zajęcia z niezależną położną, która nie jest sponsorowana przez żadną firmę butelkową, mlekową, pampersową itd to był najlepszy wybór. Świetna babeczka, zawsze powie co myśli i o nowych wytycznych WHO i realnie powie czego się spodziewać w praktyce w szpitalu, a nie jedynie "co nam się należy"
Temat nacinania krocza, stosowania emolientów, jak za darmo zrobić wszystkie szczepienia wg planu 5w1, wszystko wykłada jak kawę na ławę😂 -
Domi_tur wrote:Kayama to zależy czy robisz zgodnie z zaleceniami WHO, czy według innych (własnych, cudzych) przesłanek :p no i czy Maleństwo nie będzie miało predyspozycji do Azs itd.
Temat nacinania krocza, stosowania emolientów, jak za darmo zrobić wszystkie szczepienia wg planu 5w1, wszystko wykłada jak kawę na ławę😂
czy mówiła coś o szczepieniu w pierwszej dobie na wzw? ja bym chciała ominąć tę dawkę w pierwszej dobie i zaczepić prywatnie. ogolnie z Anielką nie idziemy polskim kalendarzem szczepień ale te w pierwszej dobie miała i żałuje -
na Polna w Poz wcale nie tak latwo sie dostac, same trudne przypadki
ja np czekalam na planowane wywolanie 6h na lozko
my z mezem bylismy b zadowoleni.z personelu, fachowej i szybkiej obslugi przed,w trakcie i po porodzie
2 porody byly trudne a swietnie sobie poradzili
my czulismy sie bezpiecznie
3 bobas tez tam ma byc urodzonyFrida91 lubi tę wiadomość
-
To zależy od twardości wody - u nas jest bardzo twarda, dlatego ja stosuję po kąpieli, na początku oliwkę a teraz balsam. Sama jak nei zastosuję to się łuszczę/sypię nei wiem jak to nazwać - po prostu widać że skóra jest baaaaardzo suchaTragiczną wodę mamy... Próbowałam nei stosować na poczatku u Małej, ale nie dało rady..
Agagusia wrote:Pozdrowienia wiecie skad:)
Dzidziuś grzeczny, widoki cudne, relaks totalny:)
Pięknie wyglądzaszWiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 12:56
Domi_tur, kayama lubią tę wiadomość
-
OlaWi wrote:Właśnie zajrzałam do preglife i okazuje się, że właśnie rozpoczęłam 3 trymestr. Szok, kiedy to? jak to? że niby już? 84 dni do porodu 😲
Zabrałam się za koszyk w aptece i spanikowałam. Normalnie czuję jak ogarnia mnie stres, aż mi jakoś słabo się zrobiło.. Płakać mi się chce, to jest za chwilę.. Ja jeszcze nie przygotowałam wszystkiego dla maluszka.. 😭
Ja tez dziś zaczynam 3 trymestr. Na fali Waszych wpisów zaczęłam wypełniać koszyk w gemini ale sobie pomyślałam, ze jeszcze tyyyle czasu 😁. Przy drugim dziecku jest już jednak inne podejście 🙂
[/url]
-
IGA.G wrote:czy mówiła coś o szczepieniu w pierwszej dobie na wzw? ja bym chciała ominąć tę dawkę w pierwszej dobie i zaczepić prywatnie. ogolnie z Anielką nie idziemy polskim kalendarzem szczepień ale te w pierwszej dobie miała i żałuje
Mówiła, że można opóźnić szczepienie, choć w praktyce lekarze robią problemy-matka musi mieć ciążowe badania na wzw b, każdy przypadek nie szczepienia na wzw w szpitalu jest zgłaszany do sanepidu i oni potem prowadzą procedury sprawdzające, czy do zaszczepienia w końcu doszłoAle jeśli dziecko dostało mniej niż 10 punktów przy porodzie (głównie pod uwagę brane jest obniżenie napiecia), były zielone wody płodowe lub inne nieidealne warunki porodu to kobieta przed jakimkolwiek szczepieniem może skonsultować się z neurologiem dziecięcym. Wtedy albo dostanie się papierek, który upoważnia do opóźnienia wielu szczepionek, albo dostanie się darmowe szczepienia w ramach trybu 5w1.
Szczególnie kazała zwrócić uwagę na krztusiec, który na nfz podobno zbyt mocno obciąża organizm (ale poza tym resztę na nfz polecała) i jeśli poród był trudniejszy, dziecko zmniejsze, słabsze itd to koniecznie najpierw konsultowac z neurologiem lub lekarzowi zasygnalizować, że z tym szczepieniem lepiej poczekać. -
DrzewkoPomarańczowe wrote:
Dzięki za szparagowe podpowiedzi z kwestii smaku! Będę testować. W ogóle to z czystym sumieniem mogę stwierdzić, ze Kwestia Smaku zrobiła ze mnie kucharkę! Jak nie gotowałam nic, tak teraz gotuje i to całkiem smacznie.
Ze mnie tez! Dodatkowa motywacja do gotowania bylo tez rozszerzanie diety maluszka. Powiem nieskromnie, ze czasem bardziej smakuje mi moja kuchnia niż u babci. Na pewno jest bardziej dietetyczna! Ja tez bardzo lubie przepisy z kuchni lidla, szczególnie Okrasy!
DrzewkoPomarańczowe, OlaWi lubią tę wiadomość
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:Aga, super wyglądasz. Widok za Tobą tez fajny 😁
My niedawno zaklepaliśmy tydzień w naszym ukochanym Siedlisku Konradowka na Mazurach na czerwiec. To już będzie pewnie nasz ostatni urlop przed rozładunkiem.
MazuryDrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość
[/url]
-
menka2 wrote:nie ma sensu
w gondoli słonko nie świeci bo jest budka a jak coś to zawsze można parasolkę założyć. Ja kupiłam swojej jak miała 8 miesięcy i to były pieniądze wyrzucone bo ciągle je ściągała. Zaczęła nosić dopiero jak skończyła 2 latka - a i tak lepiej kapelusz/czapkę z daszkiem używać aby oczka przyzwyczajały się do promieni słonecznych
Tez mi sie wydaje, ze poki dziecko w gobdoli nie trzeba. Naszej tez zaczelisny ubierac jak miala gdzies 6-7 m-cy. -
Byłam dziś w osiem gwiazdek. Nie było w ogóle ludzi wiec miałam panów na wyłączność 😁. Poza klippanem przy którym się trochę upieram proponowali mi łupinę avionauta na bazie. Potem na ten samej bazie kolejny fotelik tyłem do 18 kg z zaliczonym testem plus. Ten drugi fotelik na bazie zajmuje mniej miejsca niż klippan i pewnie tak trzeba będzie zrobić jak klippan się nie zmieści za mezem. Tak się nakręciłam ze chyba muszę zmolestowana męża i dziś tam podjechać i pomierzyc. Ja jak coś zacznę to lubię od razu zamknąć temat, a tak czuje ze mam to rozgrzebane w połowie 😁.
[/url]
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:Ja tez dziś zaczynam 3 trymestr
. Na fali Waszych wpisów zaczęłam wypełniać koszyk w gemini ale sobie pomyślałam, ze jeszcze tyyyle czasu 😁. Przy drugim dziecku jest już jednak inne podejście 🙂
Myślałam, że 3. trymestr to już od skończonego 27 tygodnia a tu jeszcze trzeba tydzień czekać!Krzyś jest z nami od 15.08.2019