X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dostałyśmy na szkołę rodzenia wydrukowaną ankietę, prawie 20 pytań z odpowiedzią tak/nie. położyłam go na szafce i póki co obchodzę go szerokim łukiem 🤣🤣 Mam obawy czy po przeczytaniu tych pytań nie zaczną mi się w głowie pojawiać jakieś chore scenariusze ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Ja chyba zamówię ten przewijak:

https://allegro.pl/oferta/ceba-usztywniony-przewijak-70x50-na-lozeczko-caro-7025665289

+ dodatkowe prześcieradełko:

https://allegro.pl/oferta/babyboom-przescieradlo-pokrowiec-na-przewijak-8106797560?bundle_id=8cebb053-6096-47bb-90fa-3668db0e2187

W ogóle ten motyw łączki mi się podoba, wrzuciłam do koszyka też rożek w tej tkaninie i ochraniacz na szczebelki (ale to za jakiś czas).

Baileys:
    też zdecyduję się na kokos-lateks, dzięki za polecenie firmy, zaraz przejrzę ich ofertę. A ten materac już do Ciebie przyszedł?
    Co do śpiworków, to też dziś przeglądałam ofertę Motherhood. W Smyku chyba nawet jest promka na ich śpiworek. Wzięłaś nieocieplany 0-6 mcy?

Tak, materac mi przyszedł, wydaje się porządny i dość twardy. Ale nie jest jeszcze w pełni rozpakowany, bo my wciąż nie złożyliśmy łóżeczka.

Spiworek Motherhood wzięłam ten, on jest rozwijany i starczy na pewno dłużej niż 6 m-cy - https://patiimaks.pl/produkt/spiworek-3w1-z-poduszka-motherhood.html?variant_product=24384&gclid=CjwKCAjw0N3nBRBvEiwAHMwvNlcHH2hDJ3nNBuZjw-yEN9mJgswMvw6gjws9bFkE38ap80lO_KKVYRoC3CMQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Ale w okresie letnim i tak mam zamiar używać raczej Maylily z bambusa

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, maly mi sie nie rusza. Dokladnie nie wiem od kiedy, rano i przed poludniem lezalam to sie strasznie mocno ruszał, nie tyle kopał co sie kręcił mocno. Potem o 13 wzielam prysznic i o 14 wyszłam na zakupy na poltorej godziny. Wrocilam z bólem brzucha, cos mi chyba zaszkodziło, bo biegunke mam, mimo ze nic dziwnego nie zjadłam. I zdałam sobie sprawe ze od tego poludnia go nie czuje:( detektorem serce wysłuchałam, ale ruchów zadnych nie. Czekam na meza az wroci z piłki ze starszym po 18 i jak nic sie nie zmieni to jedziemy to sprawdzic.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Dziewczyny, wróciłam z rehabilitacji. Byłam w Boramedzie. No fizjoterapeutka była zdumiona a ja mam dobra intuicję. Mam potwornie przykurcze mięśni klatki piersiowej i całych pleców :/ i to tak wszystko napina. Powiedziała że mogła by mnie kilka godzin masowac aby to porozluzniac. Dobra sprcjalistka. Porozciagala mnie i wymasowala, bolało :) Ale od razu ulga, jestem w stanie wreszcie się wyprostować a nawet wypiac brzuch do.przodu co.dotąd było niemożliwe. Ale mam zlecone ćwiczenia domowe i muszę chodzić min raz w tygodniu. Brzuch nadal twardy ale mam nadzieję że z czasem ustąpi. Dobrze że poszlam, bo jeszcze trochę a chyba w ogóle nie była bym w stanie się poruszać! Lekarze to jednak konowały ze żaden mnie nie wysłał do.fizjoterapeuty.
    Bylas u Pani Ani? W Boramedzie zeby sie troche mniej zrujnować finansowo mozesz wykupić pakiet tych zabiegów, troche taniej wychodzi. Ciesze sie ze juz Ci lepiej, bo faktycznie slabo jeszcze te 2 miesiace tak sie męczyć. Oby na dluzej niz chwile pomogło.

kayama lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny, maly mi sie nie rusza. Dokladnie nie wiem od kiedy, rano i przed poludniem lezalam to sie strasznie mocno ruszał, nie tyle kopał co sie kręcił mocno. Potem o 13 wzielam prysznic i o 14 wyszłam na zakupy na poltorej godziny. Wrocilam z bólem brzucha, cos mi chyba zaszkodziło, bo biegunke mam, mimo ze nic dziwnego nie zjadłam. I zdałam sobie sprawe ze od tego poludnia go nie czuje:( detektorem serce wysłuchałam, ale ruchów zadnych nie. Czekam na meza az wroci z piłki ze starszym po 18 i jak nic sie nie zmieni to jedziemy to sprawdzic.

Na pewno wszystko będzie ok :) w razie co jedz sprawdzić.
    Ja mam sporo takich przerw w ruszaniu się młodych - ale u mnie od początku tak było. Czuję ruchy rano, potem tak mniej więcej co 2-3 godziny. Ale w międzyczasie jest zupełny spokój. Z tym ze moje to mają tam na pewno mniej miejsca i po drugie pewnie potrafią zająć się sobą nie angażując mnie do tego :)

• magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 wrote:
    Na pewno wszystko będzie ok :) w razie co jedz sprawdzić.
    Ja mam sporo takich przerw w ruszaniu się młodych - ale u mnie od początku tak było. Czuję ruchy rano, potem tak mniej więcej co 2-3 godziny. Ale w międzyczasie jest zupełny spokój. Z tym ze moje to mają tam na pewno mniej miejsca i po drugie pewnie potrafią zająć się sobą nie angażując mnie do tego :)

Dziś u mnie też podobnie taka pogoda
    Serducho bije jak się położyłam około 14 to dawał znaku a teraz cisza. Jestem na Żelaznej na szkole rodzenia jak się nic nie zmieni do 21 to podejdę na izbe, ale lekarz prowadzącą w poniedziałek mówiła żeby dużo pić i że takim upal.usypia dziecisle wiadomo lepiej dmuchać na zimne

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bez zmian, a zwykle na prawde ciagle go czuje. Jade po pobliskiego szpitala sprawdzic co i jak, gdyby cios bylo nie tak to wtedy Żelazna.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Ja mialam od.czasu do czasu lekkie kłucia, a ostatnio takie dziwne uczucie jakby ciała obcego w pochwie, jakby tampona źle włożonego, dziwne uczucie. Jak opowiadałam lekarce to mówiła że może się skraca szyjka ale na badaniu była nadal długa i taka sama jak wcześniej, więc nie wiem skąd te odczucia ale u mnie na noc to nie wskazywało. Dobrze że masz tą wizytę w czwartek, nfz czy nie-nfz, zawsze to lekarz.

Ja tak miałam... przez około 2-3tygodnie. Synek mocno naciskał tam, ewidentnie to było związane z jego ruchami, bo teraz leży inaczej i rusza (pewnie rękami) w okolicy wzgórka łonowego...

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    U mnie bez zmian, a zwykle na prawde ciagle go czuje. Jade po pobliskiego szpitala sprawdzic co i jak, gdyby cios bylo nie tak to wtedy Żelazna.

Trzymam kciuki i wierzę,że wszystko będzie ok.Daj znać po wizycie.

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:

Jak byłam w poniedziałek u tego lekarza to położna przy pomiarach pytała o ruchy, mówię że ogólnie czuję słabiej, a ona na to że upał też tak działa usypiająco na maluchy. Może też jest tak ułożone. Ja czuję zdecydowanie słabiej ruchy teraz podczas upałów, i z przerwami co 2-3 h tak jak pisała elinka, nawet i więcej niż 3 h się zdarzy. Jak wysłuchałam tętna to najważniejsze a sprawdzić w razie czego w szpitalu też nie zaszkodzi.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:

Kciuki i daj znać po wizycie!!

OlaWi lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • kayama Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:

Agagusia, moim zdaniem niepotrzebnie panikujesz. U mnie tez były takie dni, cały dzień się nie ruszala, też się martwilam i myślałam że następnego dnia pojadę na usg. A ok północy mała dała czadu. I kilka było takich dni z mniejsza ilością ruchów, teraz rusza się aż za dużo. Dzieci tak podobno mają, dni aktywne i bardziej spokojne. Jak biegunka to.duuuuzo pij, ale dziecku to nie powinno zaszkodzić. Nie denerwuj się :)

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia, trzymam kciuki. Wierzę, że wszystko jest w porządku, ale zawsze lepiej jest sprawdzić niż się zamartwiać.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    witam się i ja :) wczoraj usg 3 trymestru, wszystko dobrze, mała nie jest mała a duża, prawie 2 kg. usg kontrolne w 37 tyg obowiązkowe ze względu na wagę, lekarz mierzył małą kilka razy. wszystkie wymiary ma na 33-34 tydzien, a u nas dopiero 30 tydzień leci. mówił, ze decyzje będziemy poedjmować w 37 tyg, i albo indukcja 38/39 tydzien, albo czekamy do terminu i w razie czego cc jak się okaze duza. ja się obawiam cc i czekania, i łaski lekarzy na porodówce ;/ boje się że będzie za późno na cc, mój pierwszy poród był szybki, obawiam się, że na porodówce nie zrobią usg... no nic zobaczymy jaka waga będzie w 37tc. najlepiej jakby samo się zaczęło przed terminem
    Proś o indukcję, jeśli pierwszy poród szybki i łatwy... Nie ma co... CC bez sensu byłaby w twoim wypadku. Ja miałam z drugim też tak ustalone, że jak waga będzie w granicy rozsądku to próbujmy indukować... ale u mnie już dobijał do 4000g i ze względu na 1 cc (brak rozwarcia po 4dniach indukcji) zrobili cc w 39tc... ale gdybym starszego urodziła sn, to z drugim myślę, że poszłabym kierunku indukcji nawet przy dużej wadze...

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, napiszcie proszę jeszcze raz jakie książki polecacie dla przyszłych mam.
    Ja wiem, że już tutaj się przewijał ten temat i wymienialyscie tytuły, ale ja sobie nigdzie tego nie zapisałam...

kayama lubi tę wiadomość

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Bylas u Pani Ani? W Boramedzie zeby sie troche mniej zrujnować finansowo mozesz wykupić pakiet tych zabiegów, troche taniej wychodzi. Ciesze sie ze juz Ci lepiej, bo faktycznie slabo jeszcze te 2 miesiace tak sie męczyć. Oby na dluzej niz chwile pomogło.

Taak, świetna jest, nie ma zmiłuj ale z wyczuciem :) Trochę mnie pomeczyla. Tak wiem, w przyszłym tygodniu podjęcie kupię sobie od razu pakiet, bo.przy takich problemach to 1-2 razy na pewno nie wystarczy. No i okazało.się ze to.Nie żarty, lata pracy siedzącej przy komputerze procentuja :/ Trzeba coś ćwiczyć, ruszać się. U mnie to.się nasililo nagle w ciąży bo pracowałam na takie zmiany podobno latami.. Mam ograniczona nawet ruchomości w stawach ramion i to.dużo. Duży brzuch w końcu to.wszystko ponaciagal.
    Teraz odpoczywam i.czuje że jest lepiej. Przestałam się bać ze pekne ;)

joan85 lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się, moje ostatnie nabytki , rampersy 3 z OLX i jeden z Pepco.:) W sumie kosztowały ok.30
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4ec858c7a4a5.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2019, 18:57

Malinka7, Kalija, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, werni lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po. Bylam na IP, wszystko, ktg dobre, nawet maly kilka razy sie ruszył lekko. Szybkie usg tez Ok, wod duzo, nadal pośladkami w dole. Pewnie wieczorem da czadu.

Malinka7, Panna_Justyna, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, emi2016, Frida91, Kalija, OlaWi, werni, Smerfelinka, plinka89 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Proś o indukcję, jeśli pierwszy poród szybki i łatwy... Nie ma co... CC bez sensu byłaby w twoim wypadku. Ja miałam z drugim też tak ustalone, że jak waga będzie w granicy rozsądku to próbujmy indukować... ale u mnie już dobijał do 4000g i ze względu na 1 cc (brak rozwarcia po 4dniach indukcji) zrobili cc w 39tc... ale gdybym starszego urodziła sn, to z drugim myślę, że poszłabym kierunku indukcji nawet przy dużej wadze...
    też myślę, że to rozsądniejsze, żeby indukować w 38/39 niż czekać jak na szpilkach i być niepowną co zrobią w szpitalu. ja się boję cc... to druga kwiestia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2019, 19:46

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do planu porodu, u nas w szpitalu obowiązkowe, lekarz i na wizycie bierze sobie kopie. jak ktoś nie ma uzupełnia na izbie :) więc lepiej mieć przygotowany

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
‹‹ 777 778 779 780 781 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ