X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Odebrałam morfologie i mocz.Morfologia prawie 24tys ale to u mnie standard.Doktorek może jutro mi da jakiś antybiotyk albo i nie.Zmartwiła mnie glukoza w moczu tzn ślad,tak zostało określone.Czy to jest dopuszczalne?Jakiś miesiąc temu miałam glukoze w moczu i powtarzałam badanie i było czysto.Wyczytałam w necie,że może to świadczyć o cukrzycy.Robiłam krzywą glukozy w 16 a potem w 24 tyg ciąży i było ok.Czy któraś z was orientuje się w tym temacie?

Ja pamiętam, ze mialam slad bialka w moczu i dla.swieteho spokoju powtarzalam badanie, to juz nie wyszlo. W każdym razie jak mowilam lekarzem to stwierdził, ze w ciazy slad bialka czy glukozy moze sie zdarzyc i nie świadczy to od razu o jakiejś nieprawidłowości jesli wszystko inne ok :)

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😁

Mi też się podobają te ciuszki w next. Upatrzyłem sobie m.in. śliczny komplet letni , ale mam termin na koniec sierpnia, nie wiem jaka będzie pogoda i jaki Maluszek duży się urodzi, muszę się wstrzymać :/ mają też śliczne rampersy 😍 jak bym miała termin na lipiec to bym napewno poszalała.
    Sukienki ze SmallDesign też piękne , chyba nawet nie trudne do uszycia, może przeprosze się z maszyną 🤔
    Wasze łupy z olx też super, u mnie na zadupiu nic fajnego dziewczyny nie wystawiają...albo ja nie mam szczęścia. Dostalam od szwagierki karton z ciuszkami 56-62 ale dosc zużyte i nic fajnego także czuje się rozgrzeszona jesli chodzi o zakupy😁 Dajcie znac jak promocje ruszą pełną parą to przejade sie do Wrocka. Poki co jedziemy dzis nad morze😎

Bobby29 lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się spod ktg ;). Młody szaleje jak zawsze, nie znosi ściskania tych pasów.

Aga co do ruchow- to mój Mały ok 26-29 tyg zmieniał pozycję kilka razy (co USG to raz głowa w dół a raz posladkowo) i generalnie przy połozeniu miednicowym o wiele mniej czułam ruchów.

Ostatnio na USG kontrolnym też wyprosiłam zdj USG 3d (wiecie trochę na litosc- że jestem tutaj 9 tyg, mało zdj i mało pamiątek itd.). No i na koniec pani dr przelacza na trójwymiarowe. ...ale oczywiście podobnie jak u Was- na pierwszym planie fiutek i moszna. ...twarz mocno wtulona w ścianę macicy i na dodatek zakryta ręką (tak jakby się podśmiechiwał- stwierdziła lekarka). Tak więc za zdj interesu 3D podziekowalam. Spróbuję zrobić jeszcze jedno podejście przy kolejnej kontroli, ale czy będzie warto to się okaże.

Co do pomiarów Bobasów- to zależy od tego kto robi badania- mój to sie waha od 60 do 20 percentyla jeżeli chodzi o masę...tak więc- raczej ważne czy jest przyrost a czy 20 czy 40 percentyl to czasem naprawdę różnica kilku mm przy pomiarze i obranego przekroju. Tutaj na oddział trafiają dziewczyny z "prawdziwą hipotrofia"- obecnie poniżej 2 (!) percentyla....maluszek w 33 tc waży niecałe 1200 gram...

Dziewczyny dzięki za linki do śpiworkow- to ostatnia rzecz, której mi brakuje ❤.

OlaWi, DrzewkoPomarańczowe, Frida91, Smerfelinka, Applejoy, Agagusia, Bobby29, Domi_tur, werni lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczyłam te ciuszki z next. Rzeczywiście super :) Szkoda, że tak drogo a ja nie mam lasy :P Może w Anglii to korzystniej wychodzi? Mój brat tam.mieszka to może zobaczy ;)

Byłam dziś z rana w laboratorium,było pusto więc załatwiłam wszystko szybko. Mocz, morfologia i zrobiłam jeszcze glukozę, żeby sprawdzić czy nadal jest ok.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.aptekagemini.pl/tummy-tub-wiaderko-tt-zielone.html

Na gemini wiaderko za 80 zł.. Myślicie, że warto kupić?

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Mam z pozytywką tiny love rośnij z muzyką i jest super, Gwiazda do dziś sobie włącza muzyczkę, oczywiście pałąk już dawno zdjęty ale muzyczka nadal ją interesuje, pewnie nie odda karuzeli braciszkowi :D

Dzięki :) sprawdziłam modele tej firmy i mi się podobają - na pewno coś wybiorę.
    Mimo wszystko mam rozkminę jak to zrobić przy dwójce dzieci. Póki co chyba kupię jedna i będę je układać w łóżku tak, żeby oboje widzieli. Potem najwyżej dokupić się druga - ale już bez pozytywką, bo dwie na raz to i tak nie puszczę. Albo z jakąś inną - żeby puszczać na zmianę :)

Ja dziś mam wizytę u fryzjera - więc muszę jechać do centrum tramwajem (samochodem nie dam rady, bo to samo centrum, remonty i brak miejsc do parkowania). Pewnie się trochę zmeczę w ten upał. Po planuje odwiedzić smyka i TK max - może uda się mi kupić coś fajnego w nagrodę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2019, 08:59

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    https://www.aptekagemini.pl/tummy-tub-wiaderko-tt-zielone.html

Na gemini wiaderko za 80 zł.. Myślicie, że warto kupić?
    ja już swoją opinię wyraziłam - warto :) ale wiadomo, co kto lubi. ja nie kupowałam i pewnie bym wahała się, ale dostałam i byłam mega zadowolona. teraz nie wyobrażam sobie kąpać w wanience

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 wrote:
    Może polecicie jakieś fajne karuzele do łóżeczka? Potrzebuję zarówno z pozytywką jak i bez :)
    Ja zakupiłam od babki z olx firmy mumu for kids, ciekawa jestem:
    https://mumuforkids.pl/kategoria/karuzele-dekoracyjne/karuzela-04
    Spodobał mi sie drewniany stelaz. zastanawiam sue czy dokupic jakis mechanizm napędzający czy tak zostawic - to do kołyski na kółkach w salonie. W sypialni planuje tylko mobile zwisający z sufitu - mam ambicje sana zrobic, nawet juz materiały czekają. Z mobili spodobał mi sue tez ten, nuecwuwm czy trafia w Twoj gust:
    https://www.olx.pl/oferta/drewniana-karuzela-nad-lozeczko-dla-dziecka-CID88-IDA9a5G.html
    Zastanawiałam sie tez bad przenośna karuzela Skip Hop, bardzo uniwersalna:
    https://www.al.to/p/416867-karuzelka-pozytywka-skip-hop-mini-karuzela-podrozna-explore-more.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click
    Jakby co to sa tez na olx, w idealnym stanie.

E_linka2 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie zaraz do fryzjera zbieram:) musze troche podciąć i wycieniować fryzurę. Straaasznie mi włosy w ciazy szybko urosły, mam juz sporo za łopatki, ale koncowki bardzo wysuszone, wiec trzeba cos z tym zrobic. Potem zakończenie roku w zerówce starszego. A na potem porwałam sie na zaproszenie kolegi młodszego, wiec bede dzis miala trójkę pod opieka. Mam nadzieje ze na dworze poszaleją, naleśniki im zrobie, do tego lemoniada, truskawki i powinni byc szczęśliwi, oby:)

Misi@ lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam noc do tyłu 😣 Nie dość, że meczy mnie zatkany nos to jeszcze miałam pracową sytuację. Zajmuje się między innymi organizacja wizyt dziennikarzy zagranicznych do Warszawy i o 1:30 w nocy dzwonili do mnie, że ich lot o 5 jest odwołany i co mają zrobić. Byłam na telefonie do 3 a potem znowu od 5 😕 Jeszcze nigdy tak ciepło nie myslalam o zwolnieniu 😪😪😪

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę bo zaczęłam znowu łazić na spacery, po spasmolinie zero skurczów. Nawet jak mała wariuje to już nie ma tych boli krzyżowych i ciągnięcia. Trochę ponad miesiąc do cesarki. Z jednej strony nie mogę się doczekać aż Mała będzie po drugiej stronie brzuszka, z drugiej boje się bólu po.

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra - cieszę się, że napisałaś ! :) Już praktywnie 33 tc ! Jest super ! :) Teraz jeszcze chociaż 3 i będzie ideolo :)

A ja dziś nie śpię od 3 :P Musiałam wstać na siku, potem nie mogłam zasnąć a Lusiana wstała o 4 :O Chyba zęby ją męczą znów :( Nie mam pewności, bo jak chcę sprawdzić to gryzie :P Mocno :D

Także witam się znad kawy i zaraz uciekam na drzemkę, trzeba korzystać póki nie mam dwójki takich nieśpiących dzieci :P Chociaż z drugiej strony póki jeszcze jest przyzwoita temperatura mogłabym robić kocyk.... Trudne decyzje :D

Ach i dodam jeszcze, że uprałam ręczniki z lidla i są super, fajnie chłoną wodę ! Są dużo lepszej jakości niż te z Akuku, które kupowałam Łucji !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2019, 10:04

Anhydra lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie wanienek, jaką wielką kupujecie, znalazłam 2 rozmiary 86 i 102?

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    W temacie wanienek, jaką wielką kupujecie, znalazłam 2 rozmiary 86 i 102?

Myślę, że to zależy czy masz prysznic czy wannę. My mamy wannę i tą niezbyt dużą wanienkę z ikei i jest idealna. Ale jeszcze trochę i spokojnie będziemy kąpać Łucję w wannie, gdybym miała pryszic - kupiłabym większą.

werni lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Anhydra - cieszę się, że napisałaś ! :) Już praktywnie 33 tc ! Jest super ! :) Teraz jeszcze chociaż 3 i będzie ideolo :)

A ja dziś nie śpię od 3 :P Musiałam wstać na siku, potem nie mogłam zasnąć a Lusiana wstała o 4 :O Chyba zęby ją męczą znów :( Nie mam pewności, bo jak chcę sprawdzić to gryzie :P Mocno :D

Także witam się znad kawy i zaraz uciekam na drzemkę, trzeba korzystać póki nie mam dwójki takich nieśpiących dzieci :P Chociaż z drugiej strony póki jeszcze jest przyzwoita temperatura mogłabym robić kocyk.... Trudne decyzje :D

Ach i dodam jeszcze, że uprałam ręczniki z lidla i są super, fajnie chłoną wodę ! Są dużo lepszej jakości niż te z Akuku, które kupowałam Łucji !

Z synem by sprawdzić zęby brałam komórkę i zapalałam latarkę lub latarkę jak była pod ręką.Syn chętnie otwierał buzię i był bardziej zainteresowany latarką niż tym co robię.A ja ja miałam piękny widok na to co się dzieje.A jak był mniejszy poprostu rozchylałam buzię i też podgląd latarką.Widać czy ząbek idzie i w jakim stanie dziąsło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ktorejs z Was dokuczaja bole palcow czy dłoni? Od kilku dni przy nacisku czuje bol w srodreczu, u podstawy lewego palca serdecznego. Wczoraj zaczelam czytac, ze to moga byc poczatki czegos powazniejszego jak zespol ciesni nadgarstka i sie przerazilam 🙁 Tylko troche to dziwne, bo nadgarstki nie bola mnie wcale... Zapisalam sie do chirurga na lux med, ale co on pomoze, jak w ciazy to ani zdjecia nie mozna zrobic, ani nic 😕

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Z synem by sprawdzić zęby brałam komórkę i zapalałam latarkę lub latarkę jak była pod ręką.Syn chętnie otwierał buzię i był bardziej zainteresowany latarką niż tym co robię.A ja ja miałam piękny widok na to co się dzieje.A jak był mniejszy poprostu rozchylałam buzię i też podgląd latarką.Widać czy ząbek idzie i w jakim stanie dziąsło.

U nas nei ma na to szans :P Dobrze, że otwiea buzię na tyle by umyć zęby ! ;)

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:

Tych z Akuku nie warto? Mam je w koszyku na allegro🤔 wcześniej miałam bambusowy ale uznałam że 70 zł to dużo jak na 1 ręcznik dla malucha a koleżanka zachwalała te z Akuku (może nie ma porównania?)

Ciekawe czy w sklepie internetowym Lidla jeszcze znajdę te ręczniki? Póki co jadę umyć i odkurzyc samochód... tak mi się nie chce 😖

dqprgu1royghdo7j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia dzięki za linki - pooglądam. Generalnie jakiś stelaż taki drewniany to by mi się przydał - bo też nadal mam wiele planów, aby zrobić dla dzieciaków zabawki na szydełku. Ale ile mi z tego wyjdzie to nie wiem, bo na myśleniu się kończy :) choć liczę na to, że w lipcu rezerwuje sobie czas tylko na wypoczynek - więc może się uda.

Ja też wstaje w nocy na siku - ale u mnie odwrotnie. W toalecie pilnuje się, żeby nie przysnąć, a jak wracam do łóżka, to od razu zasypiam.

Kalija, jakbym miała kupować ręczniki drugi raz to brałbym z Lidla (mam też te z akuku - jakoś nie przypadły mi do gustu, już bardziej takie z ceba baby). Ostatnio w sklepie on-Line były, potem zniknęły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2019, 10:32

werni lubi tę wiadomość

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Dziewczyny, czy ktorejs z Was dokuczaja bole palcow czy dłoni? Od kilku dni przy nacisku czuje bol w srodreczu, u podstawy lewego palca serdecznego. Wczoraj zaczelam czytac, ze to moga byc poczatki czegos powazniejszego jak zespol ciesni nadgarstka i sie przerazilam 🙁 Tylko troche to dziwne, bo nadgarstki nie bola mnie wcale... Zapisalam sie do chirurga na lux med, ale co on pomoze, jak w ciazy to ani zdjecia nie mozna zrobic, ani nic 😕

Ja w poprzedniej ciąży miałam zdiagnozowany zespół cieśni nadgarstka. Nagle znikąd pojawił się silny ból, pomogło noszenie opaski uciskowej. Trwało to chyba tydzień. Nieprzyjemna sprawa, ale w porównaniu z zapaleniem barku które dopadło mnie w tej ciąży to pikus 😁

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 779 780 781 782 783 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ