Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNiebieska Gwiazda wrote:Zmartwiły mnie badania.Morfologia hemoglobina 10.2,hematokryt też niski.Leukocyty o dziwo wyszły 19.3tyś.Co z hemoglobiną w takiej sytuacji.
Mocz dość liczne bakterie ale już biorę antybiotyk.
Mam za niskie APTT co to oznacza? i co z tym zrobić.Jutro mam mieć powtórzone badanie.
Niskie aptt oznacza, ze krew jest za gesta. Ja mam ponizej normy (25) od poczatku ciazy, dlatego biore aspirin i zastrzyki clexane. Odpowiednia gestosc krwi jest wazna, zeby przeplywy byly dobre, trzeba tego pilnowac. A INR jak Ci wyszedl?Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość
-
baileys wrote:Niskie aptt oznacza, ze krew jest za gesta. Ja mam ponizej normy (25) od poczatku ciazy, dlatego biore aspirin i zastrzyki clexane. Odpowiednia gestosc krwi jest wazna, zeby przeplywy byly dobre, trzeba tego pilnowac. A INR jak Ci wyszedl?
INR niewiem,widziałam wyniki przez chwilę i niewiedziałam,że to istotne.Jutro powtarzają badanie.APTT wyszło 21.Jakieś 1.5 miesiąca temu jako,że miałam za niskie ft4 endokrynolog przepisała mi euthyrox 50,czytałam w necie że niskie APTT może wiązać się z niedoczynnoscią tarczycy. -
Dziewczyny przyszedł mi dziś biustonosz do karmienia z tego linku z Ali:
10,76 zł 43%OFF | Cotton Maternity Nursing Bras Set Pregnant Breastfeeding Pregnancy Women Underwear Breast Feeding Bra soutien gorge allaitement
https://s.click.aliexpress.com/e/W2Oxc0o
Uważam że jest super. Wzięłam rozmiar 34C, przed ciążą miałam 65/70C (raczej z tych mniejszych C, niektore modele miały za duże miski dla mnie, ale B byly za małe). Teraz mam takie normalne C. Stanik z Ali pasuje ale jest jeszcze trochę luzu więc takie spore C Też się spokojnie i komfortowo zmieści, materiał przyjemny, wykonanie bardzo dobre, z tyłu zapięcie aż na 4 haftki. Bardzo wygodny, jeśli rozważacie to polecam. Jeżeli któraś jest zainteresowana dokładnymi pomiarami to dajcie znać
Acha, przyszedl bardzo szybko bo zamawiałam 27.05 i dziś był w skrzynce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2019, 22:03
Domi_tur lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
baileys wrote:Anhydra, a Tobie sie nie teskni czasem za drem Sz?😁 Dzis na wizycie byl nad wyraz mily i nawet spytal, czy mam jakies pytania, ale jak je zadalam to dal do zrozumienia,ze byly banalne i glupie i kto to slyszal o takie rzeczy pytac. Ma facet swoj klimat, nie ma co 😁
Bynajmniej. Nasze ostatnie spotkanie na połówkowych skończyło się moim mega wkur**m, on był jak zawsze irytujący i nie odpowiadał na moje pytania, wiec mu kilka razy pocisnęłam ironicznie co do mojej oceny jego podejścia do pacjentek... i poleciał zaraz do AB po moim wyjściu...chyba na skargę 😂.
Tutaj na Ponej o wielce poważanym Sz. nikt nawet nie słyszał (a sprzet, ktory mu kupili i ktorym sie zachwyca od 2 miesiecy stoi na Polnej już od dwoch lat)....
Oczywiscie szpitalowi na Polnej można wiele zarzucić, ale są tutaj specjalisci od USG znani na całą Polskę, którzy nie traktują pacjentek jak inkubatory ,które nie powinny smarować brzucha i lekarze którzy nie mają przysłowiowego kija w doopie 😉.
Ekspertem jest Pani prof. Mariola Ropacka-Lesiak, ktora jest członkiem zarządu Sekcji Ultrasonografii oraz Terapii Płodu Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Jest autorem ponad 300 publikacji naukowych w czasopismach polskich oraz zagranicznych oraz ponad 60 rozdziałów w publikacjach książkowych.
Jest także Konsultantem Wojewódzkim w dziedzinie Położnictwa i Ginekologii w Wielkopolsce, członekiem International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, Working Group on Multiple Pregnancy, European Working Group of Abnormally Invasive Placenta oraz Polskiego Rejestru Wad Wrodzonych.
I wyobraźcie sobie, że do tego jest miła, zaangażowana i zawsze odpowiada na pytania 😉. Można? Można!Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2019, 22:05
Bobby29, Agagusia, Smerfelinka lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
kayama wrote:Ciekawa jestem, jakie macie ciśnienie w ciąży ? Ja na początku miałam duże wahania, raz w normie a raz bardzo niskie. To podobno normalne w 1 trymestrze. W 2 trymestrze miałam idealne, zwykle 120-125/70. A teraz 3 trymestr i od jakiegoś czasu mam ciągle strasznie niskie. Raz miałam 80/60 zmierzyli na ip aż nie wierzę. Inne razy jak wierzyłam ciągle ok 100/65 a dziś 96/63
Słabo się czuje, zawroty głowy. Dziwne to bo.w 3 trymestrze ciśnienie powinno być raczej.wyższe.
Też mam niskie tak jak Ty teraz, czasami czułam się bardzo źle i sięgałam po kawę choć obiecywałam sobie, że jej w ciąży pić nie będę. Lekarka nie widzi w moim ciśnieniu problemu. -
Co do ciśnienia ja do tej pory mam mniej więcej takie samo, bardzo dobre oscylujące wokół 110-120/80-90, za to tętno miewam podwyższone ostatnio choć myślę to z tego stresu. (Np ostatnio mialam 115).
Byłam dziś u tego psychoterapeuty. Był klik, babeczka sensowna, pomogła mi z tym czym przyszłam, poopowiadala o mechanizmie przeżywania i dała techniki i rady które mogę wdrożyć doraźnie, ale radzila oczywiście poszukać przyczyny dlaczego aż tak bardzo emocjonalnie reaguje, zwróciła oczywiście uwagę że duży udział mogą mieć hormony ciążowe ale żebym się zastanowila. Będę do niej chodzic, myślę że to moze zapobiec u mnie ewentualnym poważniejszym problemom no i mam wrażenie że będę się czuła bezpieczniej.Anhydra, Domi_tur, Niebieska Gwiazda, Agagusia, emi2016, plinka89, Pierniczkowa, DrzewkoPomarańczowe, Smerfelinka lubią tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Anhydra wrote:Bynajmniej. Nasze ostatnie spotkanie na połówkowych skończyło się moim mega wkur**m, on był jak zawsze irytujący i nie odpowiadał na moje pytania, wiec mu kilka razy pocisnęłam ironicznie co do mojej oceny jego podejścia do pacjentek... i poleciał zaraz do AB po moim wyjściu...chyba na skargę 😂.
Tutaj na Ponej o wielce poważanym Sz. nikt nawet nie słyszał (a sprzet, ktory mu kupili i ktorym sie zachwyca od 2 miesiecy stoi na Polnej już od dwoch lat)....
Oczywiscie szpitalowi na Polnej można wiele zarzucić, ale są tutaj specjalisci od USG znani na całą Polskę, którzy nie traktują pacjentek jak inkubatory ,które nie powinny smarować brzucha i lekarze którzy nie mają przysłowiowego kija w doopie 😉.
Ekspertem jest Pani prof. Mariola Ropacka-Lesiak, ktora jest członkiem zarządu Sekcji Ultrasonografii oraz Terapii Płodu Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Jest autorem ponad 300 publikacji naukowych w czasopismach polskich oraz zagranicznych oraz ponad 60 rozdziałów w publikacjach książkowych.
Jest także Konsultantem Wojewódzkim w dziedzinie Położnictwa i Ginekologii w Wielkopolsce, członekiem International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, Working Group on Multiple Pregnancy, European Working Group of Abnormally Invasive Placenta oraz Polskiego Rejestru Wad Wrodzonych.
I wyobraźcie sobie, że do tego jest miła, zaangażowana i zawsze odpowiada na pytania 😉. Można? Można!
Aha- dodam tylko, że po tych moich komentarzach w kierunku Sz., on nagle zlagodniał i podsunął mi wizytówkę z nr do pani psycholog i miałam ogromną ochotę przesunąć ją ostentacyjnie na powrót w jego kierunku z komentarzem "może pan skorzysta-zespół Aspergera można leczyć" i uwierzcie mi- gdybym była pewna, że trafię do szpitala i ominą mnie badania u niego III trym to bym to zrobiła!Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2019, 22:11
Domi_tur, kayama, werni, OlaWi lubią tę wiadomość
Kalija wrote:Też mam niskie tak jak Ty teraz, czasami czułam się bardzo źle i sięgałam po kawę choć obiecywałam sobie, że jej w ciąży pić nie będę. Lekarka nie widzi w moim ciśnieniu problemu.
Mi mierzą ciśnienie 3x dziennie i zazwyczaj mam 80/40 w porywach 100/60. Nikt alarmu nie podnosi😉
Dzisiaj byłam u mojego gina, następna wizyta dopiero 3lipca, bo idzie na urlop. Strasznie długo. Ledwo weszłam do gabinetu, a on mi mówi "ale z ciebie jest szczypior! Zaraz mi tu pokaż jakie masz przyrosty". Zajrzał w kartę ciąży i się zdziwił, bo 11kilo na plusie, więc w porządeczkuWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 13:20
Bobby29, plinka89, werni, DrzewkoPomarańczowe, Misi@, Smerfelinka lubią tę wiadomość
-
Niebieska Gwiazda wrote:Zmartwiły mnie badania.Morfologia hemoglobina 10.2,hematokryt też niski.Leukocyty o dziwo wyszły 19.3tyś.Co z hemoglobiną w takiej sytuacji.
Mocz dość liczne bakterie ale już biorę antybiotyk.
Mam za niskie APTT co to oznacza? i co z tym zrobić.Jutro mam mieć powtórzone badanie.Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
U mnie tarczyca ok a aptt zawsze niskie...nawet ledwo co heparyna sobie radzi...a i przeplywy zawsze mam ok. Ja dziwny przypadek jestem
Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
A ten pomiar aptt to norma w ciąży? Mi nikt nigdy nie zlecal ani w ciąży ani w stanie ,,normalnym"
Ja z kolei martwie sie co z tym moim gardłem. Od połowy maja ciagle jakies infekcje, jedna odchodzi to zaraz kolejna sie przyplatujepogoda tez nie sprzyja, wcześniej zimno a teraz te upaly i skoki temp. to w aucie to w sklepach
nie chce by zaszkodzilo to maluszkowi, tym bardziej po tym co napisala Niebieska Gwiazda!
-
Ja to w ogóle nie mierze ciśnienia. Ale w takie upały to słabo się czasami czuje. Jak dziś np.
Kayama lepiej pić więcej wody. -
Ku przestrodze:
https://mobile.mamadu.pl/142485,nie-zakrywaj-wozka-pieluszka-nie-kupuj-klipsow-apel-lekarki?FBNT&fbclid=IwAR2SMDMSdMIhFog8BepP6Dkp1QofDV88KMHbMevGa7jhFRkHQk-mdA5tkQowerni, kayama, plinka89, Smerfelinka lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
Heloł dziewczyny. Od poniedziałku ciągle coś mnie męczy fizycznie, najpierw mnie przeczyściło z deka a potem jakieś twardnienia brzucha przy spacerku do sklepu. Moja kumpela z PL - niezła panikara - opierdzieliła mnie, czemu do szpitala nie jadę z tymi twardnieniami. No to jej tłumaczę, że w UK to się czymś takim nie przejmują, bo to raczej skurcze BH i norma w ciąży. Na darmo bym tylko jechała. No a z biegunkami też nie pozwalają przyjeżdżać, żeby nie zarazić wirusem całego oddziału ciężarnych. Siedzieć w domu, nawadniać się i tyle. Skwitowała, że mam g...aną opiekę w ciąży i nic tylko położyć się i czekać na śmierć LOL.
Od środy jestem przeziębiona, obudziłam się z bólem gardła a jeszcze młody napędził mi stracha, bo do nocy nic się nie ruszał, dopiero jak się położyłam do spania w nocy, zaczął wymachiwać kończynami. Pogoda w kratkę, więc raczej upały go nie mogły usypiać. Próbowałam go wywołać słodkim, zimną wodą, nic. W czwartek rano to samo a że miałam wizytę u położnej, to jej zgłosiłam i mimo wykrywalnego tętna na detektorze kazała jechać, bo jej zdaniem "baby is not happy". Pojechałam, sprawdzili, młody mimo pozycji leżącej ruszył się może 2-3 razy, zrobili mi usg, też wygląda ok ale jednak będę mieć obserwacje na KTG 2x w tygodniu do 34 tc i potem znowu USG. Także tak źle nie jest, nawiązując do wspomnianej wyżej opinii. Maluch waży około 1850 g - porównując z pierworodnym na podobnym etapie, to chyba będzie maleństwo. AFI 19,1 cm - czyli w normie, bo wcześniej to miałam na granicy małowodzia.
Jak będę na ktg, to jeszcze raz wspomnę o bólach w okolicy spojenia łonowego, bo naprawdę mam problem ze wstawaniem z łóżka czy przekręcaniem się na boki. Seksu też by się chciało a się bojęDrzewkoPomarańczowe, plinka89, Niebieska Gwiazda, Smerfelinka, Bobby29 lubią tę wiadomość