X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama ja myślę, że teraz brzuch już jakoś tak mega nie rośnie tylko chyba zmienia swój kształt :) Dziecko już po prostu traci miejsce w brzuszku na rzecz przybierania na masie :)
    A ruchy juz nie są przyjemne, jak się przeciąga i wypycha rączkę to mam wrażenie, że zaraz przebije mi skórę :p

A poza tym to nie znamy dnia ani godziny! Jeszcze może się okazać, że te Skurczowe Mamy przenoszą dzieci a Ciche Wody będą się jak torpedy rozpakowywać :)

kayama, emi2016, Agagusia, werni lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też cisza - nie mam skurczy, brzuch twardnieje - ale potrafię to wyczuć jedynie dotykając go ręką. Dzieci bardziej się wiercą niż kopią. Czuję, że mają zdecydowanie mniej miejsca - ale póki co nie narzekam, bo nie jest to bolesne.
    Ja o porodzie jeszcze nie myślę. U mnie to dopiero 31 tydzień, więc zdecydowanie za wcześnie. Chcę wytrzymać do 10 sierpnia przynajmniej. Potem pewnie będę miała zaplanowana cesarkę.
    I zapomniała bym - ja nie przytyłam chyba od miesiąca lub więcej. Ale dzieci rosną - kolejne usg za tydzień. Lekarka mówi, że nie mam jak przytyć, skoro staram się trzymać dietę o niskim IG i nie jjem słodyczy. Waga pokazuje ok. 7kg więcej niż przed ciąża. Dzieci chyba wyssą ze mnie wszystko. Mimo wszystko mam nadzieję, że trochę ruszy i jeszcze przytyję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 13:53

• natty85 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    To ja tak sobie wymyslilam 20 lipca , ze mi ładnie pasuje ta data na poród :D
    Mój mąż sie wtedy urodził;) mam nadzieję że maly wybierze inny termin

Panna_Justyna lubi tę wiadomość

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    jest i są fajne ciuszki :) ostatnio na wyprzedaży kupiłam Anieli getry za 7.50 - jednolite co jest mało spotykane :) i dobre gatunkowo

Co do wyprzedaży to ja sie wczoraj oblowilan w Lidlu. Bikini, spodenki, legginsy, pizamka - dla starczej coreczki i nic nie bylo droższe niz 10 zl sztuka 😉 nie moglam sie powstrzymać!

IGA.G lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • joan85 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio nie czuje żadnego twardnienia, tylko mi właśnie niedobrze się robi. No i wcześniej zgaga mi dokucza niż poprzednio.Dzis obudziłam się o 9 z gastrofazą, która musiała poczekać przez leki. Mąż obiecał dziś, że weźmie Tomka na spacer, może i ja się z nimi przejdę, trochę się dotlenić.

06837800ba.png
  • joan85 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW, wyjaśniła się sprawa z kursem angielskiego. Jak już się pogodziłam, że go nie skończę, w poniedziałek zadzwonił do mnie gość z pytaniem czy chce nadal chodzić, bo zajęcia jednak odbywają się według planu. Jelitówka Tomka trochę pokrzyżowała mi plany + umówiona wizyta w szpitalu, więc zaczęłam w piątek i zajęcia będą do połowy lipca jakoś. Okazało się, że wśrod wszystkich dzieciatych kursantów, moje najpóźniej kończy rok szkolny bo 24 lipca. A i chodzi ze mną dziewczyna z Iranu, prawie sobowtór Angeliny Jolie ;).

Bobby29 lubi tę wiadomość

06837800ba.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja doświadczyłam kilka dni temu dwa razy baaaardzo delikatnych skurczy. Dwa skurcze. Ledwo odczuwalne, trwały kilka sekund i się nie powtarzały, jeden był jednego dnia a drugi następnego, i od tamtej pory cisza. Może coś tam się zaczyna jednak szykować :) choć akurat ja w przeciwieństwie do większości z was wolałabym donosić do terminu, a nawet nie obraziłabym się przenosić kilka dni, żeby dać małej czas na rośnięcie. A mnie brzuch jeszcze rośnie trochę, ale mój brzuch był - i nadal w sumie jest - naprawdę mały. Dzisiaj się wazylam, jest 8,5kg na plusie, więc przybieram. Mnie to cieszy bo zawsze to większą szansa że trochę z tej wagi się Mozzarelli dostanie :) ja to standardowo apetytu za bardzo nie mam, i moje posiłki są bardzo zaplanowane, godzina ta i ta, jem to i to. Z zegarkiem w ręku, bo gdyby nie to to jadlabym może połowę z tego..
    Właśnie siedzę po przekąsce, wciągnęłam chyba pół litra chłodnika z dwoma jajkami i myślę że zaraz pekne. Ale kalorie i białko wleciało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 14:09

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • kayama Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Mam dokładnie to samo i z twardnieniami brzucha i z ruchami dziecka. Cały prawy bok brzucha mnie boli przy choć lekkim dotyku, bo to tam panicz prostuje nóżki ;) Od 3 tygodni nic nie przytyłam, mam wrażenie, że brzuch stoi w miejscu. Nie wiem czy to przez te upały czy przez to, że wszystkie narządy takie ściśnięte, ale mam słaby apetyt, praktycznie wmuszam w siebie jedzenie.
    Mnie boli lewy bo niunia z lewej leży główka w dół. Najczęściej leżę na prawym boku wbrew zaleceniem aby ten lewy odciążyć. I lepiej się w ogóle czuje na prawym. Z jedzeniem mam to samo, apetyt kiepski, żołądek ścisnięty, miałam 2 dni mdłości, dziś na szczęście nie mam. Mam tylko nadzieję że dzidzia sobie bierze co jej potrzeba, ja tam mogę chudnąć :) Jakbym po ciąży była lzejsza niż przed to się nie obrazę.
    A licząc od schudnięcia w ciąży to przytyłam 7 kg.
    Niunia a znów czkawke biedna :/ , codziennie ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 14:29

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też ostatnio ma czkawkę często, codziennie a czasami zdarzy się o dwa razy dziennie. Ale mnie wszyscy wokół mówią że to dobry objaw, bo maluch w ten sposób trenuje układ oddechowy :)

kayama, emi2016, Marcelina85, werni lubią tę wiadomość

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joan85 wrote:
    Ja ostatnio nie czuje żadnego twardnienia, tylko mi właśnie niedobrze się robi. No i wcześniej zgaga mi dokucza niż poprzednio.Dzis obudziłam się o 9 z gastrofazą, która musiała poczekać przez leki. Mąż obiecał dziś, że weźmie Tomka na spacer, może i ja się z nimi przejdę, trochę się dotlenić.

Łączę się w bólu! Nie miałam nudności na początku ciąży za to teraz ciągle. ..

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Moja też ostatnio ma czkawkę często, codziennie a czasami zdarzy się o dwa razy dziennie. Ale mnie wszyscy wokół mówią że to dobry objaw, bo maluch w ten sposób trenuje układ oddechowy :)

Bo to prawda :) dla dzieci w życiu plodowym czkawka nie jest męcząca jak dla doroslych, to wlasnie cwiczenie ukladu oddechowego. Tak samo u noworodkow - to pozostalosc zycia plodowego która z czasem zanika :)

Bobby29 lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na ostatniej wizycie byłam już 11kg na plusie.
    Apetyt ostatnio mam zabójczy i wiem,za jak teraz stanę na wagę,to pewnie aż mi się w głowie zakręci. Nieważne.. :)
    Muszę jeść dla małej i to,że tyje nie ma dla mnie s tej chwili żadnego znaczenia.

Gorzej,że pojawiają mi się wieczorne obrzeki. Macie? Jak sobie z tym radzicie?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Kayama ja myślę, że teraz brzuch już jakoś tak mega nie rośnie tylko chyba zmienia swój kształt :) Dziecko już po prostu traci miejsce w brzuszku na rzecz przybierania na masie :)
    A ruchy juz nie są przyjemne, jak się przeciąga i wypycha rączkę to mam wrażenie, że zaraz przebije mi skórę :p

A poza tym to nie znamy dnia ani godziny! Jeszcze może się okazać, że te Skurczowe Mamy przenoszą dzieci a Ciche Wody będą się jak torpedy rozpakowywać :)

Ja przy synu bylam wlasnie ta skurczowa mama, w efekcie byl wywolywany w 41tygod 38 albo 39tc maialam juz rozwarcie na 2 cm a na koniec wyszlo i tak cc

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    A ja na ostatniej wizycie byłam już 11kg na plusie.
    Apetyt ostatnio mam zabójczy i wiem,za jak teraz stanę na wagę,to pewnie aż mi się w głowie zakręci. Nieważne.. :)
    Muszę jeść dla małej i to,że tyje nie ma dla mnie s tej chwili żadnego znaczenia.

Gorzej,że pojawiają mi się wieczorne obrzeki. Macie? Jak sobie z tym radzicie?

Niezapominajka ja mam skłonności do obrzęków ogólnie, zwłaszcza jak dużo chodzę i jest pogoda taka jaka jest, a wiadomo w ciąży koktajl hormonalny nie sprzyja a mimo to omijaja mnie obrzęki (oprócz kilku epizodów kiedy byłam absolutnie cały dzień na nogach) i myślę że to głównie dlatego, że dużo w ciągu dnia odpoczywam w pozycji takiej półsiedzącej z nogami lekko uniesionymi plus dużo pije wody. Jeżeli masz możliwość to polecam trzymanie nóg w górze przy każdej możliwej okazji, i nawadniać się (wtedy organizm aż tak mocno nie ma parcia na magazynowanie wody). Pomaga też moczenie stop w chłodnej wodzie z sola. Na pocieszenie ci powiem, że choć to uciążliwe to na koniec dnia mogą się pojawiać obrzeki i zdecydowanie gorszym objawem jest kiedy obrzęki po nocy nie znikają, albo w ogóle pojawiają się rano, co niestety może wskazywać na poważniejsze dolegliwości (np problemy z nerkami)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 16:03

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8a946d3399d7.jpg

Frida91, Bobby29, Niebieska Gwiazda, Applejoy, Chimera, Agagusia, Limerikowo, kayama, zielonooka7, Malinka7, Panna_Justyna, Marcelina85, emi2016, werni, Misi@, AnaKwiat, DrzewkoPomarańczowe, Sylvka, Smerfelinka, natty85, OlaWi, Vampire lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Applejoy Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy też podczytujecie inne wątki? Ja jak czytam czasami głupotki typu „dowiedziałam się ze mam cukrzyce ciążową, ale jeszcze nie dostałam glukometru wiec mogę szaleć” to mnie zalewa ...

Limerikowo lubi tę wiadomość

1bab7e35e8.png[/url]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:

dokładnie tak, z Anielka miałam silne skurcze od 35 tc, lekarz kazał nastawiać się na poród w każdym momencie a urodziłam w 41 tc ;p

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobnie zero skurczy tylko czasami twardnienie brzucha. Znów brak apetytu i się wmuszam dla małego. Ja to już mam jakąś obsesję wchodząc na wagę. Jutro wizyta mam nadzieje uspokoi. Tylko z rana boli mnie brzuch przez pełny pecherz. Co raz bardziej plecy dokuczają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 20:11

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do spania to akurat w tej ciazy rownie dobrze spi mi sie na lewym jak i prawym boku, a ze starsza corka na tym etapie to juz faktycznie moglam wylezec tylko na lewej stronie...

A w temacie bolu brzucha, to ja z kolei obudzilam sie rano z takimi klujacymi bolami nisko w podbrzuszu... Moze to śmieszne, ale nie wiem czy to jajniki czy pęcherz. Poza tym często wstawalam w nocy do toalety, ale tez wypilam w trakcie nocy prawie 1l wody, tak mnje suszylo...
    Na szczęście jutro wizyta to sie podpytam!

werni lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apple dobry tekst 😂

Applejoy lubi tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
‹‹ 858 859 860 861 862 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ