Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
emi2016 wrote:Harumi - 130 to bardzo dobry wynik. Przecież norma jest do 140. Mnie diabetolog opieprza jak po posiłku cukier wynosi ok 100. Pamiętaj, że poziom cukru we krwi "rysuje się" jako krzywa, a nie jako prosta. Gdy cukier jest za niski po posiłku to mózg dostaje za mało glukozy.
Sylvka - na jakiej podstawie podejrzewają cukrzycę typu 1 ? Ile masz lat ? Miałaś badane przeciwciała ? Oczywiście że to nie koniec świata, ale doskonale rozumiem twoje złe samopoczucie w związku z tym... ja krótko po rozpoznaniu też byłam przerażona i załamana ale świetnie sobie radzą i w sumie przyzwyczaiłam się już do tego. Jakbyś chciała pogadać to pisz na priv.
Emi... ale ty masz ct1, wtedy inaczej na to się patrzy. Moja koleżanka też ma 1 i jej diabetolog też chwali za 120-135, mówi, że poniżej 100 już ma niedocukrzenie i musi coś zjeść... u nas jest to trochę inaczej... Ja często mam 90-100 po posiłku i diabetolog mówi, że to dobry wynik.. a po spacerze zawsze tyle mamWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 12:38
-
kayama wrote:Dziewczyny a możecie w Warszawie polecić fajne niedrogie studio fotografii na sesje noworodkawa? My też chcemy z udziwnieniami
-
emi2016 wrote:Cukrzyca typu pierwszego rozpoznaje się do ukończonego 26 roku życia. Poza tym przekroczenie przeciwciał o dwie jednostki zwłaszcza w ciąży nie jest chyba zbyt niepokojące także spokojnie poczekaj do końca i dopiero wtedy będzie można coś konkretnego powiedzieć. Jeżeli już to musiała by to być cukrzyca typu LADA. Ale serio o dwie jednostki w żadne przekroczenie normy przy cukrzycy zwłaszcza w ciąży kiedy to przeciwciała szaleją. Także głowa do góry i zobaczysz że po porodzie będzie dobrze ! 😊
poza tym stan przedcukrzycowy ani cukrzyca typu drugiego w rodzinie nie predysponuje do wystąpienia cukrzycy typu pierwszego, to zupełnie inny mechanizm powstawania choroby.
A sama nieprawidłowa krzywa nie stanowi podstawy do rozpoznania cukrzycy typu pierwszego dlatego po porodzie powinnaś mieć znów oznaczonych przeciwciała anty gad oraz c-peptyd. cukrzyca typu pierwszego jest chorobą autoimmunologiczną natomiast typu drugiego wynika głównie z nieprawidłowego stylu życia oraz obciążeń genetycznych. Krzywa mówi jedynie o tym że cukrzyca jest nie różnicuje typu.
Emi ale Ty jesteś mądra 😍 "Powiedziałaś" mi więcej niż ten cały lekarz dzisiaj a przede wszystkim pocieszyłaśDomi_tur, Marcelina85, Misi@, Agagusia lubią tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
wiki2 wrote:Emi... ale ty masz ct1, wtedy inaczej na to się patrzy. Moja koleżanka też ma 1 i jej diabetolog też chwali za 120-135, mówi, że poniżej 100 już ma niedocukrzenie i musi coś zjeść... u nas jest to trochę inaczej... Ja często mam 90-100 po posiłku i diabetolog mówi, że to dobry wynik.. a po spacerze zawsze tyle mam
Owszem, ale choćby z racji wykształcenia znam też normy dla innych typów cukrzycyPo spacerze tj faktycznie piękny wynik. Natomiast poniżej 100 jako niedocukrzenie to przegięcie. Tutaj normy są takie same dla wszystkich typów ( po za osobami starszymi u których tolerowane są wyższe wyniki) czyli 70 mg%. Norma do 140mg% godzinę po posiłku to też norma dla wszystkich typów także podejdźcie do tego na luzie 😉
wiki2 lubi tę wiadomość
-
trochę was nadrobiłam
widziałam temat seksu przy końcówce ciąży. u nas nie podziałało ;p rodziłam w 41 tc Anielkę. ale liczę, na to, że teraz podziała hehe a jak nie to trudno. libido mam wysokie o dziwo, jeszcze z miesiac temu było zerowe.
zbieram się na wizytę, ciekawe co mi powie. z Anielką miesiąc przed porodem robiło mi się już rozwarcieBobby29, Misi@ lubią tę wiadomość
-
Sylvka wrote:Emi ale Ty jesteś mądra 😍 "Powiedziałaś" mi więcej niż ten cały lekarz dzisiaj a przede wszystkim pocieszyłaś
Z tą mądrością to nieprzesadzalabym zwłaszcza że od 2 lat mam odpoczynek od zawodu czy jak inaczej chcesz to nazwać 😉 ale z racji że sama choruje staram się trzymać rękę na pulsie i orientuję się w obecnych zaleceniach i nowinkach . Poza tym mam bardzo dobrego mądrego lekarza 😉
Tak czy inaczej bardzo się cieszę że Ciebie cieszyła jakbyś miała jakieś pytania to pisz 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 12:54
Sylvka lubi tę wiadomość
-
kayama wrote:Dziewczyny a możecie w Warszawie polecić fajne niedrogie studio fotografii na sesje noworodkawa? My też chcemy z udziwnieniami
Spróbuj poszukać jakieś promocji 😉 obserwuj kilku fotografów często dają różne zniżki. Czasem nawet da się upolować sesję za darmo, to znaczy za udostępnienie zdjęć. ja umawiam sesję w dzień matki dzięki czemu po zniżce z tej okazji zapłacimy 325 zł 😉kayama lubi tę wiadomość
-
emi2016 wrote:Owszem, ale choćby z racji wykształcenia znam też normy dla innych typów cukrzycy
Po spacerze tj faktycznie piękny wynik. Natomiast poniżej 100 jako niedocukrzenie to przegięcie. Tutaj normy są takie same dla wszystkich typów ( po za osobami starszymi u których tolerowane są wyższe wyniki) czyli 70 mg%. Norma do 140mg% godzinę po posiłku to też norma dla wszystkich typów także podejdźcie do tego na luzie 😉
Mój na odmianę trzyma się tego, że połowa świata ma na czczo normę do 100 i jak coś se podjem słodkiego dzień wczesniej to u mnie to własnie widać następnego dnia, bo cukier jest 91-94... ale jak nie grzeszę, to jest poniżej 90... No i nie panikuje z tego tytułu, chociaż mi raz powiedziała, że na Karowej to już bym dostała insulinę... ale bez przesady. Przekroczenie raz na 2-3tygodnie po batoniku tonic strasznego...
a z tym niedocukrzeniem to koleżanka mi mówiła o cukrze przed snem, że jak ma poniżej 100, to musi dojeść... Bo próbowałam rozkminić te moje cukry na czczo i gadałam jak ona ma...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 12:53
emi2016 lubi tę wiadomość
-
emi2016 wrote:Spróbuj poszukać jakieś promocji 😉 obserwuj kilku fotografów często dają różne zniżki. Czasem nawet da się upolować sesję za darmo, to znaczy za udostępnienie zdjęć. ja umawiam sesję w dzień matki dzięki czemu po zniżce z tej okazji zapłacimy 325 zł 😉
Polecam Agata Ponikowska fotografia na FB. Robiła mi sesje ciążową a znajomym noworodka. Jest mega fajna osoba dostosowuje wszystko pod klienta no i ceny mega dobre
kayama lubi tę wiadomość
-
wiki2 wrote:Wiesz, do niedawna norma była do 120 i czytając forum na fejsie widzę, że są diabetolodzy, którzy każą tej normy się trzymać...
Mój na odmianę trzyma się tego, że połowa świata ma na czczo normę do 100 i jak coś se podjem słodkiego dzień wczesniej to u mnie to własnie widać następnego dnia, bo cukier jest 91-94... ale jak nie grzeszę, to jest poniżej 90... No i nie panikuje z tego tytułu, chociaż mi raz powiedziała, że na Karowej to już bym dostała insulinę... ale bez przesady. Przekroczenie raz na 2-3tygodnie po batoniku tonic strasznego...
a z tym niedocukrzeniem to ona mi mówiła o cukrze przed snem, że jak ma poniżej 100, to musi dojeść... Bo próbowałam rozkminić te moje cukry na czczo i gadałam jak ona ma...
Tak to norma zmieniła się chyba 2 lata temu, diabetolodzy doszli do wniosku że poprzednie normy było zbyt restrykcyjne i że nawet u zdrowych ludzi taki wynik jest normalny. Co do cukru przed snem to kwestia indywidualna niestety, trzeba poznać swój organizm jak cukier może zachowywać się w nocy.wiki2 lubi tę wiadomość
-
My też chcemy sesję w studio, mi tam się podobają te wszystkie kosze, poduszki serca i te inne
poza tym chcemy wykorzystać komplet z dnia Taty z napisami
u nas sesja podstawowa 299zł i w sumie więcej jak te 9 ujęć mi nie jest potrzebne
kayama lubi tę wiadomość
-
A ja pojechalam na gimnastyke ale autobus sie spoznil I postal w korkach, spoznilabym sie 15min na zajecia trwajace 45min I w zwiazku z tym poszlam na wagary do knajpki portugalskiej na kawke
Bobby29, baileys, Anhydra, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Chimera wrote:Nie ważne czy za darmo czy za kasę, wolę z nią nie wchodzić w żadne układy.
Gdyby moja siostra robiła takie rzeczy to grosza by ode mnie nie wzięła i ja od niej też, ale tutaj to ja nie wiem czego ona by oczekiwała.
Szwagierka mogła by Wam zrobić ładny prezent z okazji narodzin dziecka, szkoda.
Ja się swego czasu jarałam fotografią i robiłam w rodzinie i znajomym tego typu mini sesje w ramach szkolenia warsztatu. Nawet kilka osób z polecenia do mnie dzwoniło i chciało zatrudnić 😎 może dlatego znudziły mnie te udziwnione sesje i teraz wolę te bardziej naturalne 🤔😊
Dziewczyny zadzwońcie do fotografów, co robili Wam reportaż/sesję ślubną. Powinniście dostać lepszą cenę za kolejne zdjęcia niż klient z ulicy.
Warto też popytać w śród znajomych czy nie znają fajnego fotografa-amatora. Zawsze taniej
-
Chimera wrote:Nie ważne czy za darmo czy za kasę, wolę z nią nie wchodzić w żadne układy.
Gdyby moja siostra robiła takie rzeczy to grosza by ode mnie nie wzięła i ja od niej też, ale tutaj to ja nie wiem czego ona by oczekiwała.Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Chimera, jakby mi zaproponowała taką sesję to bym serdecznie podziękowała i też ściemniła, że dostaliśmy gdzie indziej w prezencie
U mnie było tak z sesją ciążową i pewną znajomą. Zawsze dostawała super rabaty na zabiegi, potem jej pomogłam trochę wypromować jej markę torebek, w zamian zarzekała się, że zrobi mi wymarzoną sesję zdjęciową. Jak przyszło co do czego, to usłyszałam, że muszę TYLKO zapłacić za wynajem studia na 3-4 godziny (jakieś 300zl), makijaż zrobić tylko u jej makijażystki (200zl) i ponieść drobne koszta związane z tym, że poświęci swój czas i obrobi zdjęcia 😂
Tak więc udało mi się dostać na darmową sesję dzięki Fb. Co prawda moja buzia będzie straszyć przez dobrych parę lat w internetowym portfolio fotografki, ale mam pamiątkę bez proszenia sięznajoma widząc, że wrzuciłam na instagramie zdjęcie z sesji zarzekała się, że w takim razie zrobi sesję Maluszkowi po porodzie 😂 ale już się umówiłam z moją klientką na normalną płatną sesję, mamy dać znać jak się Szymek urodzi i w ciągu dwóch tygodni będziemy trzaskać zdjęcia do rodzinnego albumu 😍