Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMy mielismy dzis robic sesje ciazowa, ale pogoda taka lipna, ze poprosilam fotografa o znalezienie innego terminu. W weekend ma byc chyba lepiej. Bo ja chce boho sesje w plenerze 🙂
Z Majeczka tez planujemy, ale raczej nie w ciagu pierwszych 2 tygodni, jakos mi sie nie podobaja te dzieci przelewajace sie przez rece i formowane przez fotografa jak plastelina w dziwne pozy. Moj brat zrobil sesje rodzinna jak synek mial ok. 6 miesiecy i dla mnie to byl idealny czas na fotki, wiec pewnie tez podobnie zrobimy.
U mnie od rana dzien taki sobie, mam mase spraw do pozalatwiania na miescie, a z rana drukarka nie chciala wspolpracowac, nie podrukowalam wszystkiego na spotkania, wyjechalam z domu za pozno, firma leasingowa mnie wkurzyla, a do tego nie zdazylam na warsztaty w SzR z cesarskiego ciecia... Teraz przyjechalam zjesc cokolwiek do KFC (brawo matka polka wspaniale sie odzywiajaca😕) i czuje, ze mnie ciagnie brzuch na dole i twardnieje. A caly tydzien mnie czeka taki w biegu. Ech, ostatnio coraz czesciej sie boje, czy dziecko sie nie urodzi nerwus i raptus przez ten moj tryb zycia 😕 -
Niezapominajka gratulacje:)
Jestem po wizycie. Waga 2400, teraz siedzę i widzę że obwód brzuszka jest o 0,5cm większy niż główki. Pewnie przez moja cukrzyce. Co w takiej sytuacji, wiecie? Dodatkowo, powiedzcie, czy Wam lekarze zostawiają heparyne profilaktycznie do końca ciazy czy odstawiaja trochę przed pprodem? I od kiedy macie nie brać acardu?
Misi@, Limerikowo, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMarta, u mnie i glowa, i brzuszek sa wielkie ok. 90 centyla, a nie mam cukrzycy... Lekarz kaze sie nie przejmowac, ale ja i tak czytam milion publikacji w internetach o makrosomii i jej potencjalnych skutkach 🙄
Acardu nie biore od 32+0, Clexane 0,6 biore nadal, ale ja mam zalosna krzepliwosc - na ostatnich badaniach aptt tylko 27, antyXa 0,26. Nie wiem kiedy (i czy w ogole przed porodem) gin mi odstawi -
Ja mam anty-Xa 0,2 i wg lekarza jest to dobry wynik (jak na dawke profilaktyczną 0,4 bo ja biorę heparyne że względu na ivf i nieprawidłowy czynnik V Leiden, zlecone jeszcze przed transferem, a zakrzepicy nigdy nie miałam) i że teraz ważne aby nie było za wysoko bo mogłyby być krwawienia. Jest dobrym hematologiem więc muszę mu wierzyć
a aptt mam dobre, 38s. a norma chyba do 43s. To może dzieki acardowi.
O makrosomii nie czytałam za wiele póki co, jedynie na mamaginekolog, nie chce wyczytać za dużo, bo potem bardzo sie stresuje i sobie wkrecam.
Wg kalkulatora który był tu wrzucony waga to 97 percentyl.
Brzuszek wg usg powyżej 90 centyla a główka poniżej 40 centyla. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi A i dwóch lekarzy nic na ten temat nie wspominalo więc nie wiem czy się martwić. Z tego co czytałam przy obwodzie brzuszka większym od główki o 4cm powinna być cc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 14:41
-
nick nieaktualnyDo nas przyjeżdża znajoma i robi zdjęcia w domu. Z Antkiem też zrobiła zdjęcia i wyszły pięknie. Potem jak mały miał 8 tyg. To zrobiliśmy sesję w studiu z tymi przrbierankami i też piekie wyszło;)
Teraz też chcemy tak zrobić. Znajoma przyjedzie po porodzie, a potem umówimy się na zdjęcia rodzinne u tamtej fotografii. -
magnolia29 wrote:Polecam Agata Ponikowska fotografia na FB. Robiła mi sesje ciążową a znajomym noworodka. Jest mega fajna osoba dostosowuje wszystko pod klienta no i ceny mega dobre
Dzięki, napisałamNapisałam do kilku fotografów, w tym znalazłam darmowa sesje za zdjęcia do portfolio początkujących. No zobaczymy, gdzieś zaklepiemy:) 300 zł dla mnie w porządku ale 500 i więcej to już przesada. Mi się podobają zdjęcia upozowane, takie bajkowe ale nie za dużo.scenografii, raczej jakieś kocyki, koszyczki.
-
nick nieaktualnyMartaMartaMarta wrote:Ja mam anty-Xa 0,2 i wg lekarza jest to dobry wynik (jak na dawke profilaktyczną 0,4 bo ja biorę heparyne że względu na ivf i nieprawidłowy czynnik V Leiden, zlecone jeszcze przed transferem, a zakrzepicy nigdy nie miałam) i że teraz ważne aby nie było za wysoko bo mogłyby być krwawienia. Jest dobrym hematologiem więc muszę mu wierzyć
a aptt mam dobre, 38s. a norma chyba do 43s. To może dzieki acardowi.
O makrosomii nie czytałam za wiele póki co, jedynie na mamaginekolog, nie chce wyczytać za dużo, bo potem bardzo sie stresuje i sobie wkrecam.
Wg kalkulatora który był tu wrzucony waga to 97 percentyl.
Brzuszek wg usg powyżej 90 centyla a główka poniżej 40 centyla. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi A i dwóch lekarzy nic na ten temat nie wspominalo więc nie wiem czy się martwić. Z tego co czytałam przy obwodzie brzuszka większym od główki o 4cm powinna być cc.
O widzisz, czyli co lekarz to opinia - moj przy antyXa na poziomie 0,22 zwiekszyl mi Clexane z 0,4 na 0,6.
Z tymi obwodami niestety wiecej nie doradze, bo u mnie obydwa sa wysokie (ok. 32 cm), ale w miare rowne, nie ma dysproporcji miedzy glowka i brzuszkiem. Jedno chyba 88, a drugie 95 percentyl. -
nick nieaktualnyMarta polubiłam za wizytę i wagę. Nie martw się tak jak dziewczyny piszą może by c różnie.
Ja nie mialam w czwartek mierzenia malucha bo lekarz skupił się na afi i przepływach. I trochę się stresuje jak mały rośnie.
Antek finalnie miał 32 obwodu główki jak będzie z Leonardem tego nie wiem.
Tak jak męczył mnie zaparcia tak od piątku mam biegunkę i powróciły wieczorne mdłości. Pojawiła się też siada...OMG zbliża się chyba oczekiwana chwila 😮 -
baileys wrote:O widzisz, czyli co lekarz to opinia - moj przy antyXa na poziomie 0,22 zwiekszyl mi Clexane z 0,4 na 0,6.
Z tymi obwodami niestety wiecej nie doradze, bo u mnie obydwa sa wysokie (ok. 32 cm), ale w miare rowne, nie ma dysproporcji miedzy glowka i brzuszkiem. Jedno chyba 88, a drugie 95 percentyl.
Ja nadal mam clexane 0.4 i acard 75...niby do końca będę brała. Zapewne przez te moje leżenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2019, 15:07
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Nadrabiam Was Kochane, ale na razie powolutku, dlatego wybaczcie jeśli nie odniose się do postów
Karmimy się piersią, ale dokarmiam też mm. W szpitalu każdy kto przychodzi mówi inaczej- cdl (karmić głównie piersią i prawie nic nie dokarmiać), polozne od maluszków (dokarmiać ile da radę zjeść). Zglupiec możnaale fakt- nie zamierzam jej głodzić, dlatego korzystam z mm.
Polecam Wam bardzo tantum rosa jeśli jeszcze nie macie. Jakoś lepiej się czuje jak używam (kupiłam gotowy roztwór)
Zostaniemy troszkę dłużej w szpitalu,bo małej chyba zaczyna się zlotaczka. Na razie ja obserwują, ale bez naświetlania raczej się nie obejdzie.
Ze mną też kwiatki- straciłam sporo krwi po porodzie (zalałam panią Doktor) i muszą mnie postawić na nogi
miałam też lyzeczkowanie, ale to na śpiocha i nic strasznego.
Krocze boli najbardziej w 1 dobie (urodziłam w nocy i cały pierwszy dzień liczył się jako 0), ale naprawdę dalo się znieść (jeśli ktoś potrzebuje to dają leki przeciwbólowe bez najmniejszych problemów). Myślałam,że będzie bolało bardziej.
PS: to prawda,że hormony działają tak,że zapomina się wiele z porodu. Ja nawet prawie nie pamiętałam położonej i pani Dr z którymi radziłam
Z mężem spieralam się o kolor włosów- oczywiście on miał rację. Zweryfikowalam jak przyszły mnie odwiedzić
Natura wie co robi
Mąż dał radę i nawet pepowine przeciął choć tak się na początku wzbranial
Choć nie powiem- przyznał się,że w pewnym momencie zrobiło mu się słabo. Pamiętam moment jak zapytał,czy może przejść na fotel z drugiej strony 😂 a ja do niego- siedź tutaj!
Bałam się,że jeszcze w krocze zajrzy jak będzie przechodził😱 to zadziwiające jakimi pierdołami czasami człowiek się przejmuje nawet w takiej chwilikayama, Niebieska Gwiazda, Frida91, Limerikowo, Anhydra, Ania95, DrzewkoPomarańczowe, Misi@, Bobby29, Applejoy, baileys, Pierniczkowa, Chimera, Nacha, emi2016, wiki2, Marcelina85, Malinka7, werni, menka2, Matyldaaa, Smerfelinka, klamka, Agagusia, Vampire lubią tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Panna_Justyna wrote:Limerikowo, no właśnie jak widać , porodu nigdy przewidzieć nie można a do mnie przemawia sprzęt i specjaliści. Po dwóch stratach chce się maksymalnie zabezpieczyć i po prostu to przeżyc. Nastawiam się , ze szpital to nie hotel i może być różnie ale najważniejsze by dziecko było zdrowe.
Istotne tez , by każda z nas czuła się bezpiecznie tam, gdzie będzie rodzic, bez względu na to, który szpital wybierze.
dzieci zdrowe dzieki lekarzom i poloznym, pielegniarkom
wiadomo kazdy chce sie zabezpieczyc by nie przezywac potem klopotow i prawidlowo 🙂 -
nick nieaktualny
-
Ja mam neoparin 0,4 / 2 dziennie i ostatnio obcy lekarz pwoeidzial ze może warto zwiększyć do 0,6 bo przytyłam 9kg od początku ale zrobiłam anty xa i spytam mojego lekarza prowadzącego. Mam tez acard 75 i tez podobno do końca. Mój dr mówi ze to tak mała dawka , prawie jak placebo i ze on swoim pacjentkom daje do końca i wszystko ok jest z dziecmi. Bo ogólnie z tym acardem coś z tam z serduszkiem ze za wcześnie się zamknie coś i może je obciążyć ale właśnie powtarza ze 75 to malutka dawka
23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)
Dodatnie ANA
MTHFR 1298A (homozygota)
PAI-1 4G/5G
Fatalne cytokiny -
Limerikowo, bardzo współczuje tylu strat
całe szczęście , ze masz już dwójkę dzieciaczków i trzecie prawie już tez na świecie 😘
Dodatnie ANA
MTHFR 1298A (homozygota)
PAI-1 4G/5G
Fatalne cytokiny -
Panna_Justyna wrote:Ja mam neoparin 0,4 / 2 dziennie i ostatnio obcy lekarz pwoeidzial ze może warto zwiększyć do 0,6 bo przytyłam 9kg od początku ale zrobiłam anty xa i spytam mojego lekarza prowadzącego. Mam tez acard 75 i tez podobno do końca. Mój dr mówi ze to tak mała dawka , prawie jak placebo i ze on swoim pacjentkom daje do końca i wszystko ok jest z dziecmi. Bo ogólnie z tym acardem coś z tam z serduszkiem ze za wcześnie się zamknie coś i może je obciążyć ale właśnie powtarza ze 75 to malutka dawka
Czyli jednak co lekarz to opinia. Acard mam 150 a neoparin 0,4 ale raz dziennie. Jakie masz anty-Xa?
-
Ja mialam neoparin 0.8 ale juz.odstawilam 2 tyg temuStarania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Cześć Dziewczyny,
Mega intensywny dzień dziś mam. Prawie padam. A jeszcze na 18 wizyta u gina...
Byłam dziś u tej fizjoterapeutki uroginekologocznej i jestem baaardzo zadowolona. Dowiedziałam się, ze mam słabe mięśnie dna miednicy, ale jestem bardzo świadoma ich umiejscowienia. Teraz już mam nie ćwiczyć ich, ale po porodzie koniecznie. Mam tez zupełnie niezmobilizowana bliznę po nacięciu przy poprzednim porodzie. Strasznie bolało jak ja próbowała ruszać - temat do ogarnięcia po porodzie. Poinstruowała w zakresie masażu krocza ale seks daje ponoć lepsze efekty. Pogadalysmy tez o pozycjach porodowych i o ćwiczeniach do wykonywania przed porodem. Uzgodniliśmy tez szczegóły wizyt poporodowych już u mnie w domu. Jak macie czas i zasoby fin to zdecydowanie warto taka wizytę sobie umowic.
Bardzo znacząco tez sie uśmiechnęła jak zaczęła mnie badać. Wszystko bardzo rozpulchnione ponoć. Małż miał podobne wrażenia po wczorajszym „badaniu” 😁. Ciekawa jestem co mi dziś gin powie. Ale będą jaja jak ja rzeczywiście wcześniej urodzę 😅.
Na koniec mam jeszcze rekomendacje gadżetu z AliExpress. Zamówiłam uchwyt na kubek i jest extra. Łapcie link:
26,58 zł 28% zniżki | Wózek dla dziecka akcesoria uchwyt na kubek trójkołowy rower dla dzieci rower wózek stojak na butelki mleka wody wózek spacerowy wózek buggy
https://s.click.aliexpress.com/e/c8ziAK4Y
Zamówiłam na początku czerwca, dostałam dziś pocztexem.Bobby29, Anhydra, Frida91, Ania95 lubią tę wiadomość
[/url]
-
Jeszcze nie wiem, wynik pewnie będzie w środę / czwartek . Za to APTT mam 30 a fibrynogen 6,2 i on widzę jest sporo poza norma ale ja kompletnie nie znam się na tych wynikach i nie umiem, tak jak Wy ocenić , czy są niskie czy wysokie ;/// zawsze pokazuje lekarzowi i tyle
Dodatnie ANA
MTHFR 1298A (homozygota)
PAI-1 4G/5G
Fatalne cytokiny