Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Tu w Poznaniu niestety nie ma takich szpitali, żeby dało się po porodzie mieć salę rodzinną I na 2 wybór też rozważam szpital, w którym są odwiedziny przez szybkę, choć też uważam, że to chore jak za komuny. Mam nadzieję, że mnie nie odeślą z pierwszego i nie będę miała dylematu.Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
plinka89 wrote:No właśnie mi tak teraz wyszlo...z tym, ze w ogole wynik wg mnie nie do konca miarodajny, bo kilka dni wcześniej bralam antybiotyk na gardlo. Ale jak kiedys mialas, a teraz nie to po co Cie maja dodatkowo faszerowac?
Z tym, ze u mnie najprawdopodobniej cc, wiec i tak tego antybiotyku nie dostane. Wlasciwie nie wiem po co to badanie robilam 🤔
Bo GBS nie do końca da się wyleczyć i nosicielstwo często wraca wiec nie do końca ufalabym mojemu ujemnemu wynikowi. Wole dostać ten antybiotyk i już. Jak sobie pomyśle o konsekwencjach zakażenia noworodka to mi słabo.wiki2 lubi tę wiadomość
[/url] -
Też bym chętnie coś wydziergała, ale już chyba nie zdążę się nauczyć moje umiejętności ograniczają się do prostego szycia na maszynie. Na razie obrębiłam 3 prześcieradełka, uszylam rożek, 2 poszewki na kolderki i taki flanelkowy ręcznik z kapturkiem:
Frida91, emi2016, DrzewkoPomarańczowe, zielonooka7, kayama, MDW, Smerfelinka, werni, Myszk@ lubią tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Chimera wrote:
O ja Cieee Chimera dzięki!!! Atakujemy w poniedziałek netto!
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Sylvka wrote:O ja Cieee Chimera dzięki!!! Atakujemy w poniedziałek netto!
-
plinka89 wrote:No właśnie mi tak teraz wyszlo...z tym, ze w ogole wynik wg mnie nie do konca miarodajny, bo kilka dni wcześniej bralam antybiotyk na gardlo. Ale jak kiedys mialas, a teraz nie to po co Cie maja dodatkowo faszerowac?
Z tym, ze u mnie najprawdopodobniej cc, wiec i tak tego antybiotyku nie dostane. Wlasciwie nie wiem po co to badanie robilam 🤔
Mi przy cesarce podawali antybiotyk na gbs.Cesarka była nagła,nie miałam wyniku,badanie było na etapie oczekiwania na wynik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 12:17
-
Mogłyście nie poczuć, moja zrobila to tak delikatnie że gdyby mi nie powiedziała też bym się zastnawiała:) U mnie Gbs na szczęście "-"
Najlepsze, że ja jeszcze nie miałam ktg ani razu najwcześniej w przyszłym tygodniu, w środę mam się zgłosił jeśli nie zrobią na patologii.3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Chimera wrote:Wiedziałam, że są tu dziewczyny, które też chmurkę sobie uwidziały za motyw. W gazetce jest jeszcze poduszka biała gwiazdka, chociaż nie ma przy niej ceny oraz srebrny księżyc lub złota gwiazdka za 25.
My mamy jedną ścianę z tapetą w srebne gwiazki a na drugiej będą półki chmurki także na pewno jedna poduszka chmurka obowiązkowo i gwiazdka też się znajdzie w koszykuChimera lubi tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Ja też miałam cc i poprzednio, i teraz będę miała... i mimo ujemnego w drugiej ciąży tak czy siak dostałam antybiotyk. Z tego wiem, to nosicielem GBS jest się cały życie
nie wiem jak to jest dokłądnie, ale mój starszy np jest nosicielem paciorkowca B w nosie i przez to miał non stop zapalenie zatok... A wtedy mi podali antybiotyk ok. 1h po przebiciu pęcherza...
a młodszemu po planowym cc robili morfologię po porodzie tak jakbym miała dodatniego gbsa...
ps. nie wiem na ile mozna wierzyć tej stronie. znalazłam akie info... piszą o zakażeniach nie tylko w czasie porodu...
"Jeżeli badanie da wynik dodatni, czyli kobieta okaże się być zarażona paciorkowcami grupy B, należy podjąć kroki w celu uniknięcia zakażenia śródporodowego dziecka. Gdyby do niego doszło, u noworodka może rozwinąć się sepsa, zapalenie płuc lub zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Te schorzenia należą do najczęściej występujących u dzieci, u których doszło do wczesnego zakażenia (poniżej 7. doby życia).
W przypadku późnej postaci zakażenia (dzieci między 7. a 89. dobą życia), infekcja także może mieć postać sepsy lub zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, ale też zapalenia dróg moczowych, układu oddechowego, stawów lub tkanki łącznej."Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 12:18
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:Bo GBS nie do końca da się wyleczyć i nosicielstwo często wraca wiec nie do końca ufalabym mojemu ujemnemu wynikowi. Wole dostać ten antybiotyk i już. Jak sobie pomyśle o konsekwencjach zakażenia noworodka to mi słabo.
Ja nie znam konsekwencji, choć pewnie nie wytrzymam i przeczytam. Natomiast powiedzcie co w przypadku kiedy rodzi się zanim w ogóle ma się pobrany wymaz?werni lubi tę wiadomość
-
Po chwilowym spadku energii, zmowu nabrałam powera do przygotowań. Stwierdziłam, że skoro już tyle czasu czekałam na macierzyństwo, to muszę się nacieszyć. Mamy gotowy kącik w naszej sypialni, z kołyską pożyczoną od koleżanki. Mój M. zmontował łóżeczko od brata w pokoiku Małej. Dzięki za polecenie tych literek, są śliczne! M. wymyślił żeby je przypiąć do ściany takerem, polecam ten patent. Haha nie będę oryginalna, u mnie też królują chmurki!😂
Odkrywam plusy późnego macierzyństwa. Wszyscy mi rozdają różne rzeczy po swoich dzieciachWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2019, 20:25
Misi@, Frida91, emi2016, DrzewkoPomarańczowe, zielonooka7, baileys, Bobby29, MDW, Agagusia, Smerfelinka lubią tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
nick nieaktualnyJa mialam badany GBS w listopadzie tuz przed zajsciem w ciążę i potem w I trymestrze w lutym. Nic nie wyszlo w obydwu posiewach. Ten wlasciwy porodowy bede miec pobierany u gina za tydzien - mam nadzieje, z od lutego nic nie złapałam i że też wyjdzie ok. W ubieglym tygodniu (34 tc) lekarz powiedzial mi, ze to jeszcze za wcześnie.
Ja sie najbardziej stresuje posiewem z tego wzgledu, ze gin bedzie oglądał mojego pseudohemoroida 😂
A GBS to jest posiew na wszystkie bakterie streptococcus czy tylko na streptococcus aglacticae? Te ktore juz mialy, orientujecie sie?
-
Domi_tur wrote:Ja mam dzisiaj od rana dość mocne bóle okresowe, a na ktg skurcze płaskie jak mój dekolt przed ciążą 🙄 nie kumam tego badania. Mały dostał czkawki, zapis jego tętna coś świrował, zaraz zobaczymy co powie lekarz.
Na ktg chyba nie zapisują się wszystkie skurcze?!
Mi się w tej ciąży na każdym ktg zapisują po 1 zresztą czuję, że to to - zatyka mnie, nie mogę oddychać... ale takie do 40-60max... A szyjka zamknięta na amen.
i bóle okresowe mam co jakiś czas, ale tylko w nocy... dziś nad ranem też mnie męczyły... -
Marcelina85 wrote:
Mi pobierali gbs z dwóch lokalizacji. Przy cc podają antybiotyk tylko w razie odejścia wód płodowych.
Chyba jednak od szpitala zależy. Miałam cc planowe i miałam antybiotyk. Teraz też planowe i też dostanę... a rodzę tym razem u innego lekarza i w innym szpitalu -
nick nieaktualnyMarcelina, super pokoik! Ja dzis moze wreszcie męża zmobilizuje, zeby przykleic naklejke jelonka i tez bedziemy miec finisz kącika Majki. Ajajaj nie moge sie doczekac!🙂
MDW, a Ty masz juz skonczony kącik / pokoj? Pokaz, bo jestem pewna, ze w Twoim sie zakocham 😀 Kalija, jeszcze Twojego jestem ciekawa przez te meble Bellamy 🙂 Wlasnie, jak tam przebieg reklamacji? Nasze łóżeczko tez miało jakies drobne pęknięcia i odpryski, ale odpuscilismy reklamacje, bo chcialam miec je juz złożone i zamknąć temat.Marcelina85, MDW lubią tę wiadomość
-
MartaMartaMarta wrote:Ja nie znam konsekwencji, choć pewnie nie wytrzymam i przeczytam. Natomiast powiedzcie co w przypadku kiedy rodzi się zanim w ogóle ma się pobrany wymaz?
Wtedy postępowanie tak, jakbyś miała GBS+ -
Ja też idę w chmurki 😃 Mam już dwie niebieskie półki chmurki i chce jeszcze lampkę. Oprócz tego zupelnie bez polotu ide w błękity 😄 Oczywiście w mieszkaniu środek remontu więc nasz kącik będzie gotowy najszybciej na początku sierpnia i mam nadzieję, że młody poczeka z wyjściem.
Frida, sweterek piękny! Zazdroszczę umiejętności. Ja umiem tylko na szydełku i może zrobię jeszcze jakiegoś misia czy innego przytulaka. W zeszlym roku zrobiłam wiewióra dla siostrzeńca. Kiedyś chciałam robić ośmiorniczki dla wcześniakow dla jednej fundacji ale jakoś mnie zapał opuściłFrida91 lubi tę wiadomość
Krzyś jest z nami od 15.08.2019 -
wiki2 wrote:Chyba jednak od szpitala zależy. Miałam cc planowe i miałam antybiotyk. Teraz też planowe i też dostanę... a rodzę tym razem u innego lekarza i w innym szpitalu
Podczas każdej operacji podaje się profilaktycznie antybiotyk. Niezależnie od tego czy to jest CC czy operacja serca, czy wymiana stawu biodrowego, czy wycięcie migdałków -
baileys wrote:Ja mialam badany GBS w listopadzie tuz przed zajsciem w ciążę i potem w I trymestrze w lutym. Nic nie wyszlo w obydwu posiewach. Ten wlasciwy porodowy bede miec pobierany u gina za tydzien - mam nadzieje, z od lutego nic nie złapałam i że też wyjdzie ok. W ubieglym tygodniu (34 tc) lekarz powiedzial mi, ze to jeszcze za wcześnie.
Ja sie najbardziej stresuje posiewem z tego wzgledu, ze gin bedzie oglądał mojego pseudohemoroida 😂
A GBS to jest posiew na wszystkie bakterie streptococcus czy tylko na streptococcus aglacticae? Te ktore juz mialy, orientujecie sie?
Nie martw się, już go widział 😁. Mój ostatnio nie omieszkał mi powiedzieć ze wyszedł mi hemoroid. Tak jakbym kuźwa nie wiedziała 😅[/url]