X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu w Poznaniu niestety nie ma takich szpitali, żeby dało się po porodzie mieć salę rodzinną :/ I na 2 wybór też rozważam szpital, w którym są odwiedziny przez szybkę, choć też uważam, że to chore jak za komuny. Mam nadzieję, że mnie nie odeślą z pierwszego i nie będę miała dylematu.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    No właśnie mi tak teraz wyszlo...z tym, ze w ogole wynik wg mnie nie do konca miarodajny, bo kilka dni wcześniej bralam antybiotyk na gardlo. Ale jak kiedys mialas, a teraz nie to po co Cie maja dodatkowo faszerowac?
    Z tym, ze u mnie najprawdopodobniej cc, wiec i tak tego antybiotyku nie dostane. Wlasciwie nie wiem po co to badanie robilam 🤔

Bo GBS nie do końca da się wyleczyć i nosicielstwo często wraca wiec nie do końca ufalabym mojemu ujemnemu wynikowi. Wole dostać ten antybiotyk i już. Jak sobie pomyśle o konsekwencjach zakażenia noworodka to mi słabo.

wiki2 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym chętnie coś wydziergała, ale już chyba nie zdążę się nauczyć ;) moje umiejętności ograniczają się do prostego szycia na maszynie. Na razie obrębiłam 3 prześcieradełka, uszylam rożek, 2 poszewki na kolderki i taki flanelkowy ręcznik z kapturkiem:
    33op7qw.jpg

Frida91, emi2016, DrzewkoPomarańczowe, zielonooka7, kayama, MDW, Smerfelinka, werni, Myszk@ lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Harumi Koleżanka

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja też dziś mam wieczorem wizytę. A od rana boli mnie brzuch okresowo ciągną mnie pachwiny i bolą uda. Widzę że dziś taki dzień. Może pogoda czy co.

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Coś czuję, że jeszcze w poniedziałek się wybiorę do netto, bo świetnie mi będzie na fotelu wyglądała taka poduszka:

8dee2bcd19faff88med.jpg
    😁😁😁

O ja Cieee Chimera dzięki!!! Atakujemy w poniedziałek netto!

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Chimera Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    O ja Cieee Chimera dzięki!!! Atakujemy w poniedziałek netto!
    Wiedziałam, że są tu dziewczyny, które też chmurkę sobie uwidziały za motyw. W gazetce jest jeszcze poduszka biała gwiazdka, chociaż nie ma przy niej ceny oraz srebrny księżyc lub złota gwiazdka za 25.

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    No właśnie mi tak teraz wyszlo...z tym, ze w ogole wynik wg mnie nie do konca miarodajny, bo kilka dni wcześniej bralam antybiotyk na gardlo. Ale jak kiedys mialas, a teraz nie to po co Cie maja dodatkowo faszerowac?
    Z tym, ze u mnie najprawdopodobniej cc, wiec i tak tego antybiotyku nie dostane. Wlasciwie nie wiem po co to badanie robilam 🤔

Mi przy cesarce podawali antybiotyk na gbs.Cesarka była nagła,nie miałam wyniku,badanie było na etapie oczekiwania na wynik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 12:17

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogłyście nie poczuć, moja zrobila to tak delikatnie że gdyby mi nie powiedziała też bym się zastnawiała:) U mnie Gbs na szczęście "-" :)
    Najlepsze, że ja jeszcze nie miałam ktg ani razu :P najwcześniej w przyszłym tygodniu, w środę mam się zgłosił jeśli nie zrobią na patologii.

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Wiedziałam, że są tu dziewczyny, które też chmurkę sobie uwidziały za motyw. W gazetce jest jeszcze poduszka biała gwiazdka, chociaż nie ma przy niej ceny oraz srebrny księżyc lub złota gwiazdka za 25.

My mamy jedną ścianę z tapetą w srebne gwiazki a na drugiej będą półki chmurki także na pewno jedna poduszka chmurka obowiązkowo i gwiazdka też się znajdzie w koszyku ;)

Chimera lubi tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:

Ja też miałam cc i poprzednio, i teraz będę miała... i mimo ujemnego w drugiej ciąży tak czy siak dostałam antybiotyk. Z tego wiem, to nosicielem GBS jest się cały życie :-(
    nie wiem jak to jest dokłądnie, ale mój starszy np jest nosicielem paciorkowca B w nosie i przez to miał non stop zapalenie zatok... A wtedy mi podali antybiotyk ok. 1h po przebiciu pęcherza...
    a młodszemu po planowym cc robili morfologię po porodzie tak jakbym miała dodatniego gbsa...

ps. nie wiem na ile mozna wierzyć tej stronie. znalazłam akie info... piszą o zakażeniach nie tylko w czasie porodu...
    "Jeżeli badanie da wynik dodatni, czyli kobieta okaże się być zarażona paciorkowcami grupy B, należy podjąć kroki w celu uniknięcia zakażenia śródporodowego dziecka. Gdyby do niego doszło, u noworodka może rozwinąć się sepsa, zapalenie płuc lub zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Te schorzenia należą do najczęściej występujących u dzieci, u których doszło do wczesnego zakażenia (poniżej 7. doby życia).

W przypadku późnej postaci zakażenia (dzieci między 7. a 89. dobą życia), infekcja także może mieć postać sepsy lub zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, ale też zapalenia dróg moczowych, układu oddechowego, stawów lub tkanki łącznej."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 12:18

Limerikowo lubi tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • MartaMartaMarta Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Bo GBS nie do końca da się wyleczyć i nosicielstwo często wraca wiec nie do końca ufalabym mojemu ujemnemu wynikowi. Wole dostać ten antybiotyk i już. Jak sobie pomyśle o konsekwencjach zakażenia noworodka to mi słabo.

Ja nie znam konsekwencji, choć pewnie nie wytrzymam i przeczytam. Natomiast powiedzcie co w przypadku kiedy rodzi się zanim w ogóle ma się pobrany wymaz?

werni lubi tę wiadomość

Starania ponad 2 lata
    30 lat, AMH 0,88, V Leiden +, NK 15%
    ivf sierpień :( crio wrzesień :( grudzień :)
    w4sqs65gto9pmrq3.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po chwilowym spadku energii, zmowu nabrałam powera do przygotowań. Stwierdziłam, że skoro już tyle czasu czekałam na macierzyństwo, to muszę się nacieszyć. Mamy gotowy kącik w naszej sypialni, z kołyską pożyczoną od koleżanki. Mój M. zmontował łóżeczko od brata w pokoiku Małej. Dzięki za polecenie tych literek, są śliczne! M. wymyślił żeby je przypiąć do ściany takerem, polecam ten patent. Haha nie będę oryginalna, u mnie też królują chmurki!😂

Odkrywam plusy późnego macierzyństwa. Wszyscy mi rozdają różne rzeczy po swoich dzieciach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2019, 20:25

Misi@, Frida91, emi2016, DrzewkoPomarańczowe, zielonooka7, baileys, Bobby29, MDW, Agagusia, Smerfelinka lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam badany GBS w listopadzie tuz przed zajsciem w ciążę i potem w I trymestrze w lutym. Nic nie wyszlo w obydwu posiewach. Ten wlasciwy porodowy bede miec pobierany u gina za tydzien - mam nadzieje, z od lutego nic nie złapałam i że też wyjdzie ok. W ubieglym tygodniu (34 tc) lekarz powiedzial mi, ze to jeszcze za wcześnie.

Ja sie najbardziej stresuje posiewem z tego wzgledu, ze gin bedzie oglądał mojego pseudohemoroida 😂

A GBS to jest posiew na wszystkie bakterie streptococcus czy tylko na streptococcus aglacticae? Te ktore juz mialy, orientujecie sie?

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja mam dzisiaj od rana dość mocne bóle okresowe, a na ktg skurcze płaskie jak mój dekolt przed ciążą 🙄 nie kumam tego badania. Mały dostał czkawki, zapis jego tętna coś świrował, zaraz zobaczymy co powie lekarz.
    Na ktg chyba nie zapisują się wszystkie skurcze?!

Mi się w tej ciąży na każdym ktg zapisują po 1 :-D zresztą czuję, że to to - zatyka mnie, nie mogę oddychać... ale takie do 40-60max... A szyjka zamknięta na amen.
    i bóle okresowe mam co jakiś czas, ale tylko w nocy... dziś nad ranem też mnie męczyły...

1usa3e5e2lf96jem.png

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:

Mi pobierali gbs z dwóch lokalizacji. Przy cc podają antybiotyk tylko w razie odejścia wód płodowych.

Chyba jednak od szpitala zależy. Miałam cc planowe i miałam antybiotyk. Teraz też planowe i też dostanę... a rodzę tym razem u innego lekarza i w innym szpitalu

1usa3e5e2lf96jem.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina, super pokoik! Ja dzis moze wreszcie męża zmobilizuje, zeby przykleic naklejke jelonka i tez bedziemy miec finisz kącika Majki. Ajajaj nie moge sie doczekac!🙂

MDW, a Ty masz juz skonczony kącik / pokoj? Pokaz, bo jestem pewna, ze w Twoim sie zakocham 😀 Kalija, jeszcze Twojego jestem ciekawa przez te meble Bellamy 🙂 Wlasnie, jak tam przebieg reklamacji? Nasze łóżeczko tez miało jakies drobne pęknięcia i odpryski, ale odpuscilismy reklamacje, bo chcialam miec je juz złożone i zamknąć temat.

Marcelina85, MDW lubią tę wiadomość

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaMartaMarta wrote:
    Ja nie znam konsekwencji, choć pewnie nie wytrzymam i przeczytam. Natomiast powiedzcie co w przypadku kiedy rodzi się zanim w ogóle ma się pobrany wymaz?

Wtedy postępowanie tak, jakbyś miała GBS+

1usa3e5e2lf96jem.png

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też idę w chmurki 😃 Mam już dwie niebieskie półki chmurki i chce jeszcze lampkę. Oprócz tego zupelnie bez polotu ide w błękity 😄 Oczywiście w mieszkaniu środek remontu więc nasz kącik będzie gotowy najszybciej na początku sierpnia i mam nadzieję, że młody poczeka z wyjściem.
    Frida, sweterek piękny! Zazdroszczę umiejętności. Ja umiem tylko na szydełku i może zrobię jeszcze jakiegoś misia czy innego przytulaka. W zeszlym roku zrobiłam wiewióra dla siostrzeńca. Kiedyś chciałam robić ośmiorniczki dla wcześniakow dla jednej fundacji ale jakoś mnie zapał opuścił

Frida91 lubi tę wiadomość

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Chyba jednak od szpitala zależy. Miałam cc planowe i miałam antybiotyk. Teraz też planowe i też dostanę... a rodzę tym razem u innego lekarza i w innym szpitalu

Podczas każdej operacji podaje się profilaktycznie antybiotyk. Niezależnie od tego czy to jest CC czy operacja serca, czy wymiana stawu biodrowego, czy wycięcie migdałków ;)

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ja mialam badany GBS w listopadzie tuz przed zajsciem w ciążę i potem w I trymestrze w lutym. Nic nie wyszlo w obydwu posiewach. Ten wlasciwy porodowy bede miec pobierany u gina za tydzien - mam nadzieje, z od lutego nic nie złapałam i że też wyjdzie ok. W ubieglym tygodniu (34 tc) lekarz powiedzial mi, ze to jeszcze za wcześnie.

Ja sie najbardziej stresuje posiewem z tego wzgledu, ze gin bedzie oglądał mojego pseudohemoroida 😂

A GBS to jest posiew na wszystkie bakterie streptococcus czy tylko na streptococcus aglacticae? Te ktore juz mialy, orientujecie sie?

Nie martw się, już go widział 😁. Mój ostatnio nie omieszkał mi powiedzieć ze wyszedł mi hemoroid. Tak jakbym kuźwa nie wiedziała 😅

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 987 988 989 990 991 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ