Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2022, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie 😊 Wszystko ok, 1,7 cm malutkiego człowieka ❤ Pobrała mi próbkę do cytologii, dała skierowanie na badania i widzimy się 14 lutego 👍
    Niestety już zaznaczyła, że będzie mi robiła problemy z l4 :( bo według niej nie powinnam być cała ciąże na l4... w poprzedniej ciąży jej to nie przeskadzało 🙁

sara9555, salenne, Aga007, Maybelle, puszek369, Ani0nka, antonna, bridagues, Różowa_90, kasha86, Lexia, Malina330, Lili90, asienka30, Felinka94 lubią tę wiadomość

• sara9555 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widziałyście u Gin taką książeczkę o ryzyku depresji, o wyglądzie karty ciąży? Ktoś coś wie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2022, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 wrote:
    A widziałyście u Gin taką książeczkę o ryzyku depresji, o wyglądzie karty ciąży? Ktoś coś wie?
    Ja nie widziałam, ale jak na koncie pacjenta weszłam sobie w zalecenia z wizyty to była tam chyba nawet konsultacja psychologiczna. Oczywiście lekarz póki co mi nic o tym nie wspomniał.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2022, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na badaniach i część wyników już mam. Powiem Wam, że tak pięknej, wręcz książkowej morfologii się nie spodziewałam. Czekam jeszcze tylko na wynik WZW i przeciwciał rhD (będziemy mieli z mężem konflikt serologiczny, czeka mnie podanie immunoglobuliny).

Ani0nka lubi tę wiadomość

• Karoola Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    Byłam dziś na badaniach i część wyników już mam. Powiem Wam, że tak pięknej, wręcz książkowej morfologii się nie spodziewałam. Czekam jeszcze tylko na wynik WZW i przeciwciał rhD (będziemy mieli z mężem konflikt serologiczny, czeka mnie podanie immunoglobuliny).
    A w ciąży zawsze się podaje? Mimo że po porodzie była podana?
    Dzisiaj robiłam jeszcze pta wlasnie w sprawie konfliktu

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    A w ciąży zawsze się podaje? Mimo że po porodzie była podana?
    Dzisiaj robiłam jeszcze pta wlasnie w sprawie konfliktu
    W pierwszej ciąży nie miałam podanej wcale. Na wypisie ze szpitala mam informację, że nie zakwalifikowano do podania. Nie wiem jak będzie teraz w sumie, ale wydawało mi się, że przy drugiej ciąży jakby z automatu się podaje.

Karoola lubi tę wiadomość

• PaniHa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam ciążowe brzuchy, mało tego- marzyłam o tej brązowej lini i wystającym pępku ale się nie doczekałam 😁 macie już ta brązowa kreskę? Może tym razem mi wyjdzie 🤣

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    W pierwszej ciąży nie miałam podanej wcale. Na wypisie ze szpitala mam informację, że nie zakwalifikowano do podania. Nie wiem jak będzie teraz w sumie, ale wydawało mi się, że przy drugiej ciąży jakby z automatu się podaje.
    Ja w szpitalu dostałam po ciąży i przy poronieniu też dostałam

salenne lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Ja w szpitalu dostałam po ciąży i przy poronieniu też dostałam
    Jestem ciekawa od czego to zależy 🤔

• Karoola Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    Jestem ciekawa od czego to zależy 🤔
    Może dlatego że miałam cc.. Hm.. Sama nie wiem. Ale np po poronieniu lekarz kazał przypilnować tej immunoglobuliny, pielęgniarki też bardzo tego pilnowały dopytywały czy już dostałam.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To, że u mamy jest grupa jmujemna, a u ojca dodatnia nazywamy niezgodnością serologiczna. Konflikt jest jak u my Rh ujemnej są już przeciwciała anty Rh minus. Wtedy już się nie podaje immunoglobuliny,bo już do niego doszlo. Aktualnie nfz refunduje immunoglobulina w ciąży dla kobiet Rh minus.
    Nawet jak chodzicie do lekarza prv, komedie się zapisać do przychodni, gdzie.robia. to.vhyba 26-30 tc jakoś tak.

Immunoglobulina po porodzie podaje się mamie ujemnej, jeżeli nie ma przeciwciała, a dziecko ma gr dodatnia, po to.pobiera się krew z pępowiny na oznaczenie gr krwi po porodzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2022, 18:33

salenne lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    To, że u mamy jest grupa jmujemna, a u ojca dodatnia nazywamy niezgodnością serologiczna. Konflikt jest jak u my Rh ujemnej są już przeciwciała anty Rh minus. Wtedy już się nie podaje immunoglobuliny,bo już do niego doszlo. Aktualnie nfz refunduje immunoglobulina w ciąży dla kobiet Rh minus.
    Nawet jak chodzicie do lekarza prv, komedie się zapisać do przychodni, gdzie.robia. to.vhyba 26-30 tc jakoś tak.
    Czyli w zasadzie powinnam w pierwszej ciąży dostać 🤔 O, moja córka ma ujemną tak jak ja. Przed samym porodem jeszcze mi robili badanie na przeciwciała i było ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2022, 18:34

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    Czyli w zasadzie powinnam w pierwszej ciąży dostać 🤔
    Nie, bo wtedy nie było programu na nfz. Mogłaś sobie prv wykupić rhophylac 300 i wtedy przychodnia podaje. Koszt ok 500 zł jeżeli ojciec dziecka jest ujemny to oczywiście nie ma sensu, bo dziecko nie ma szans być dodatnie. My zawsze i tak badamy krew, bo nigdy nie wiemy czy ojciec dziecka podawany przez matkę jest tym faktycznym.

Karoola lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży zawsze robi się dwa razy przeciwciała. Wiecie może być tex konflikt w grupach głównych. Raz miałam taka pacjentkę. Ogólnie dzieci z konfliktu trzeba od razy naświetlać ( bo żółtaczka murowana), jest duże ryzyko, że trzeba będzie zrobić transfuzje wymienna. Ja mówię o.konflikcie już z przeciwciałami. Dlatego tak ważna jest ta immunoglobulina

Karoola, Karo_lalala lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma dodatnie rh. W ciąży z córką miałam badane przeciwciała dwa razy i trzeci tuż przed porodem. W sumie nawet mi lekarka nie wspominala o możliwości podania jej odpłatnie.

• Karoola Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    W ciąży zawsze robi się dwa razy przeciwciała. Wiecie może być tex konflikt w grupach głównych. Raz miałam taka pacjentkę. Ogólnie dzieci z konfliktu trzeba od razy naświetlać ( bo żółtaczka murowana), jest duże ryzyko, że trzeba będzie zrobić transfuzje wymienna. Ja mówię o.konflikcie już z przeciwciałami. Dlatego tak ważna jest ta immunoglobulina
    To teraz powinnam w ciąży dostać? Jak chodzę prywatnie to nie dostanę refundowanej?

Dostałam ją już dwa razy, raz po cc. Raz po poronieniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2022, 18:44

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie bardzo kumam, puszek mogłabym prosić o poradę?
    Ja mam abrh- mój mąż brh+
    Po pierwszym porodzie 2.5 roku temu nie dostałam immunoglobiny.

Teraz robiłam grupę krwi i mam napisane że przeciwciała nie wykryte.
    Nie wiem jaka grupę ma moja córka, na wypisie ze szpitala nie ma info. Czy w takim razie teraz powinnam mieć podana? Będę wdzięczna za nformacje ❤️

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Ja nie bardzo kumam, puszek mogłabym prosić o poradę?
    Ja mam abrh- mój mąż brh+
    Po pierwszym porodzie 2.5 roku temu nie dostałam immunoglobiny.

Teraz robiłam grupę krwi i mam napisane że przeciwciała nie wykryte.
    Nie wiem jaka grupę ma moja córka, na wypisie ze szpitala nie ma info. Czy w takim razie teraz powinnam mieć podana? Będę wdzięczna za nformacje ❤️
    Mi tłumaczyli ze po porodzie zawsze się dostaje niezależnie jaki rh ma maz (bo może jednak nie mąż jest tatusiem)

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    Mój mąż ma dodatnie rh. W ciąży z córką miałam badane przeciwciała dwa razy i trzeci tuż przed porodem. W sumie nawet mi lekarka nie wspominala o możliwości podania jej odpłatnie.
    Zdecydowanie powinna powiedzieć. To bardzo ważne. Zaleca tak ptg.tak jak powinni informować o zalecanych szczepieniach w ciąży.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2022, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Mi tłumaczyli ze po porodzie zawsze się dostaje niezależnie jaki rh ma maz (bo może jednak nie mąż jest tatusiem)
    Nawet jak mąż jest dodatni to dziecko może hyc ujemne( dzieciczenie grup Rh, a grupa dodatnia jest dominującą). Jeżeli dziecko jest ujemne to nie podaje się immuno

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 131 132 133 134 135 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ