WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Dziewczyny czy Was też tak boli głowa? To już kolejny dzień w ostatnim czasie kiedy to doskwiera. Wzięłam paracetamol, chwile było ok i teraz od nowa. Już nad ranem podczas snu to czułam 🙄
    Jak malo pije od razu boli mnie głowa...

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Do nifty ? Myślę, że nie ma sensu odstawiać. Prędzej do amniopunkcji, ale to dokładnie lekarza prowadzącego bym dopytała, bo bierzesz przez krwiak ? Czy mutacje ?

Oni przy NIFTY prosza o nie branie przez 24 h Clexanu, czy Neoparinu, żeby nie rozrzedzac krwi. Ja akurat mam małą dawke i wzielam ja 12 h pozniej niz zwykle, zeby byly te 24 h bez.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 20:03

polkosia lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Kira Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inbound6106174996983222545.jpg

Dziewczyny czy dobrze rozumiem z tego, że ryzyko chorób niskie, ale za to dosyć wysokie ryzyko porodu przedwczesnego? Coś mi tu się rzuciło w oczy, że dostajecie na to acard. Mi nic lekarz nie skomentował poza tym co napisane 🤔

puszek369 lubi tę wiadomość

💙2022
    28.12.23 ⏸️🍀
    30.03.24 chłopiec 💙
    preg.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka28 wrote:
    Puszek, mam pytanie biorę neoparin wyczytałam na innym wątku, że trzeba odstawić. Mam pominąć jedną dawkę, czy normalnie brać?

Szczerze mówiąc to ja bym nie odstawiała. Przyjmujesz dawke profilaktyczna 0,4? Moim zdaniem ryzyko odstawienia jest większe niż ukłucia przy pobraniu krwi. Przecież się nie wykrwawisz 😉 najwyżej siniak zostanie. Chyba, że to ma wpływ na samo badanie, ale nie sądzę.

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Testy swoją drogą, ale prenatalnych nie wyobrażam sobie nie zrobić 🙈
    Ja już zdecydowałam, że jak na usg prenatalnym będzie coś nie tak, to zrobię panoramę (albo zobaczę co mi zaproponują).
    Z tego co czytalam, to tutaj robią tylko panoramę. Nie wiem czy to to samo co nifty, czy coś innego, ale skuteczność podobno też na 99%
    Na pewno jak będzie coś nie tak to będę chciała dziecko albo siebie leczyć, jak szybko i na ile się da.

Panorama wykrywa mniej zespołów niż Nifty Pro, ale jako jedyna wykrywa triploidie.

Maybelle lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Testy swoją drogą, ale prenatalnych nie wyobrażam sobie nie zrobić 🙈
    Ja już zdecydowałam, że jak na usg prenatalnym będzie coś nie tak, to zrobię panoramę (albo zobaczę co mi zaproponują).
    Z tego co czytalam, to tutaj robią tylko panoramę. Nie wiem czy to to samo co nifty, czy coś innego, ale skuteczność podobno też na 99%
    Na pewno jak będzie coś nie tak to będę chciała dziecko albo siebie leczyć, jak szybko i na ile się da.
    Ja robilam Panoramę w drugiej ciąży. Każdy NIPT jest ok i daje odpowiedź na najważniejsze zespoły.

Karola, wielkie współczucia.

Maybelle lubi tę wiadomość

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szkole syna spotkałam dzisiaj mojego byłego. Ale było dziiiwnie. Sam mnie zaczepił, bo ja go nie poznałam, ostatni raz widzieliśmy się jakieś 10 lat temu. Spytał mnie co słychać, a ja w sumie nie wiedziałam, co mu powiedzieć. No totalnie krępująca sytuacja 😅

megson91, Malina330, loveforever1 lubią tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • megson91 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola, będziecie robić teraz jakieś badania? 🥺
    Co zalecił Twój lekarz prowadzący? 😞
    Przytulam mocno mocno! 😞💜

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • Malina330 Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Mi parę pajączków wyszło w tej ciąży, a wcześniej nie miałam. A pod koniec ciąży bardzo mi nogi puchną, więc pewnie będzie kiepsko :/ ogólnie stwierdziłam, że ta 3 ciąża to już duże obciążenie dla mojego organizmu, więc raczej to moja ostatnia.

A w ogóle to mojemu mężowi wyszedl covid + 🥴 pracuje z covidami i miał trochę katar i był zmęczony, a jutro mieliśmy się widzieć ze znajomymi, którzy też spodziewają się dziecka, więc zrobił test, żeby w razie czego nikogo nie zarazić. Póki co ja i dzieci ujemni i oby tak pozostało.

DeLaCruz zdrówka dla całej rodzinki ;) Ja ostatnio spotkałam przyjaciela mojego męża którego prawie rok nie widzieliśmy. Od kiedy ma nową dziewczynę to jakoś urwał z nami kontakt...to też była dziwna sytuacja😅 oczywiście mi mózg odebrało i powiedziałam coś w stylu cześć co u Ciebie, bo nam się rodzina powiększa 🤪

A jeszcze apropo tych ruchów dziecka o które pytałam we wtorek, to jak byście opisały właśnie te pierwsze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 21:22

0d1ys65ga8jc6hgm.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Szczerze mówiąc to ja bym nie odstawiała. Przyjmujesz dawke profilaktyczna 0,4? Moim zdaniem ryzyko odstawienia jest większe niż ukłucia przy pobraniu krwi. Przecież się nie wykrwawisz 😉 najwyżej siniak zostanie. Chyba, że to ma wpływ na samo badanie, ale nie sądzę.
    Z tego co ja zrozumialam to chodzi o wpływ na badanie. Na pewno nie o samo pobranie krwi. Ale szczegolow nie pamietam 😅

DeLaCruz lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina ja nie wiem jak to opisać Le czuję już od jakiegoś tygodni. Na początku nie byłam pewna ale od wczoraj jestem już przekonana że to TO! Ciężko to opisać ale myślę, że podświadomość też dużo daje w rozpoznaniu tego 🥰
    Z Mela poczułam 13 lutego więc u mnie wszystko idzie prawie tak samo :)

Malina330, bridagues lubią tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • ADRIANNA Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Ja już się z Wami pożegnam, niestety dzidziuś nie żyje.
    Jej, tak mi przykro 😢 brak mi słów...

Po prawie 5 latach starań jesteś 🥰
    Czekamy na Ciebie Synku💙
    termin wg OM 4.08.2022
    termin wg USG 30.07.2022
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina330 wrote:
    DeLaCruz zdrówka dla całej rodzinki ;) Ja ostatnio spotkałam przyjaciela mojego męża którego prawie rok nie widzieliśmy. Od kiedy ma nową dziewczynę to jakoś urwał z nami kontakt...to też była dziwna sytuacja😅 oczywiście mi mózg odebrało i powiedziałam coś w stylu cześć co u Ciebie, bo nam się rodzina powiększa 🤪

A jeszcze apropo tych ruchów dziecka o które pytałam we wtorek, to jak byście opisały właśnie te pierwsze?

Dzięki ❤️
    Te ruchy to takie pukanie, jakby bąbelki 😉

Malina330 lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Anuszka28 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę 0,4 profilaktycznie. Chodzi mi bardziej czy może to wpłynąć jakoś na wyniki?

😇02.02.2015💔
    😇 08.07.2015💔
    🧑 31.10.2016 ❤
    👱‍♀️ 30.05.2018 ❤
    👱‍♀️ 09.08.2022 -27.06.2023😇💔💔
    🩵 czekamy na Ciebie 🩵2024r.

preg.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja nie wiem w takim razie. Nie rozumiem w jakim mechanizmie miałoby to wpływać.

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Kasik Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira opis moich wyników wygląda dokładnie tak samo (tylko wartości inne 😉), też nie mam nic o ryzyku zahamowania wzrostu płodu czy preeklampsji.
    Robiłaś badania w Warszawie?, może robiłyśmy w tym samym miejscu 🙈

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    U mnie sądzę, że nie uniknę zastrzyków, ale o to jeszcze będę dokładnie wypytywać lekarza. Sposób zakładania jest bardzo prosty. Wywijam je prawie do końca na lewą stronę. W środku zostawiam tylko część na stopę. Wciskam stopę i potem powoli to co zwisa naciągam na nogę kawałek po kawałku. Broń Boże nie pchaj nogi w taką niewywiniętą pończochę, bo to się nie uda 😁

Dzięki za radę !! Ja nie wiem jak to ogarnę potem z dużym brzuchem, a później po cc 😟

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka28 wrote:
    Puszek, mam pytanie biorę neoparin wyczytałam na innym wątku, że trzeba odstawić. Mam pominąć jedną dawkę, czy normalnie brać?

Mnie położna przed pobraniem krwi do NIFTY pytała o to czy biorę zastrzyki z heparyną - chyba to miało znaczenie. Potem - w dniu wizyty już o tym nie wspomniała. Zapytaj lepiej swojego lekarza.

Maybelle - mój ginekolog mówił, ze Panorama najlepsza z tych wszystkich, które są dostępne (ale już się nie zagłębiałam, bo byłam zdecydowana na NIFTY)

Dziewczyny co do pajączków / żylaków - to nic mnie nigdy nie bolało. Wyszło mi to pod koniec 1 ciąży (nie pamietam, żebym odczuwała ból) - kardiolog mnie skierowała na doppler. I jak wyszło, że jakaś żyła jest powiększona to pamietam słowa które usłyszałam po badaniu - że po ciąży będzie trzeba wyrwać żyłę - TAK , tak powiedzieli do kobiety w 8 mcu ciąży 🤯 potem inni mnie uspokajali, ze to nie wyrywanie itd.. ale to zapamiętałam. Dostałam zastrzyki i tyle. Po połogu o tym zapomniałam. Po 2 latach wybrałam się do flebologa, żeby to skontrolować (nie miałam objawów żadnych) i on zakwalifikował mnie na zabieg, powiedział, żebym zrobiła to jeszcze przed kolejna ciąża - zapisał mi podkolanówki uciskowe i jakieś tabletki. Ale temat olałam bo mówił, że to nie jest „pilne”. Po 2 latach trafiłam do angiologa, który podtrzymał temat podkolanówek ale powiedział, żebym najpierw urodziła wszystkie dzieci i potem zrobiła zabieg za ok 6 tys. Bo w ciąży i tak wyjdą mi nowe żylaki…
    I teraz pierwszy raz chyba zaczelam odczuwać ból związany z pijaczkami na nogach. Tylko ból jest już sygnałem, że coś się dzieje. W moim przypadku żyła jedna jest w gorszym stanie niż była 2 miesiące temu, także szybko postępuje.

Moim zdaniem i z mojego doświadczenia każda kobieta w ciąży powinna choć raz Skontrolować stan swoich nóg / żył robiąc doppler. To nie boli a daje dużo informacji. Jeśli jest ok to super, jeśli nie - przepiszą podkolanówki i każą sje zgłosić za kilka miesięcy na kontrolę.

DeLaCruz, Maybelle, Darinka lubią tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • ADRIANNA Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2022, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie jeśli w rodzinie są tendencję do żylaków to warto nosić pończochy o najlżejszej kompresji profilaktycznie. Tylko trzeba pamiętać że zakłada się je przed wydaniem z łóżka.

Po prawie 5 latach starań jesteś 🥰
    Czekamy na Ciebie Synku💙
    termin wg OM 4.08.2022
    termin wg USG 30.07.2022
  • Bunia89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2022, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina330 wrote:

Ja bym je określiła jako takie bąbelki, łaskotanie,smyranie😅 te początkowe oczywiście, bo później to już maluch nie ma litości 😂😂

Malina330 lubi tę wiadomość

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ