X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • KarolinaŚ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie badań nie zaleca aż tyle... Prenatalne i biochemia mam za darmo z programu opolskiego

f2w3kw7ixxy6uu22.png
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Ale lekarz prowadzący ciążę tylko prowadzi ciążę. Przy porodzie są inni. Owszem jak jest obciążony pacjent to najlepiej, żeby rodził w specjalistycznym szpitalu. Fakt często lekarz pracujący w szpitalu też umówi tak, żeby zrobić cc czy coś.jednak sprawdz czy on na pewno pracuje jakby na oddziale polozkiczym. U nas jest dużo pracujących na ginekologii, którzy z położnictwem nie mają nic wspólnego, a pacjentki myślą, że będą przy porodzie, gdzie to inny odcinek jest gdyby się dowiedział, że chodzisz na nfz, nie wiem zresztą jak to mu mówisz, że chodziło o badania, bo te pierwsze to serio kilka stówek lekka ręką. Jeżeli masz bardzo patologiczny przypadek to możesz prowadzić w przyszpitalnej poradni patologii ciąży (np cukrzyca przewlekła). Przy problemach kardiologicznych to poprostu będziesz pod okiem kqrdiologa, od kręgosłupa ortopedy i neurologa. Położnik zajmuje się tylko ciąża.
    Mówił mi tylko o kardiologu.
    Mówił że u mnie cesarka na 100% już ze względu na sam kręgosłup. Wydaje mi się że przyjmuje porody 🤔

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml
    19.08.22 💣 3300g szczęścia ❤️
    Rośnij nam zdrowo Elizko 🥰❤️❤️

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaŚ wrote:
    Ja chodzę prywatnie badań nie zaleca aż tyle... Prenatalne i biochemia mam za darmo z programu opolskiego
    U mnie chyba nie ma takiego ptogramu na Mazowszu, przynajmniej nie słyszałam o niczym takim

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    U mnie chyba nie ma takiego ptogramu na Mazowszu, przynajmniej nie słyszałam o niczym takim

Badania prenatalne przyslugują na fundusz, biochemia czyli wszystkie podstawowe badani krwi też 😊 Ja nie korzystałam z prenatalnych na fundusz bo robią je na kiepskim sprzęcie.

• Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jotes wrote:
    Dziękuję :*

Czyli co dziewczyny, polecanie chodzić tez na nfz jesli ciąże prowadzicie prywatnie?
    Ja mam wybrana swoją Panią dr, która przyjmuje tylko prywatnie. Wczoraj byłam w klinice, gdzie miałam invitro, za 2 tyg pojde juz do swojej doktor, to kiedy na nfz iść? :D też niedobrze chyba żeby usg było co chwilę robione? Juz tyle kasy wydałam na badania i leki, ze miło byłoby zrobić teraz badania jakieś na nfz :D

Powiem szczerze, że muszę być całą ciążę na l4 i jak chodziłam do gin prywatnie i na fundusz zawsze miałam problemy z l4. Poza tym jedna gin podważała decyzje drugiej a ja nie miałam pojęcia, która ma racje :( Miałam dosyć i zostałam przy gin z funudszu.
    W tej ciąży zdecydowałam korzystać z gin na nfz, dodatkowe badnia robię w innej przychodni odpłatnie, wszystkie usg preantalne bedę robiła prywatnie. Gdyby coś sie działo w każdej chwili mogę zapisac się do gin prywatnie gdyby coś.

Jotes lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommy2 wrote:
    Badania prenatalne przyslugują na fundusz, biochemia czyli wszystkie podstawowe badani krwi też 😊 Ja nie korzystałam z prenatalnych na fundusz bo robią je na kiepskim sprzęcie.
    Prenatalne przysługują na nfz tylko jeśli kobieta ma wiecdj jak 35 lat, coś nie tak w obrazie płodu np.brak.kosci nosowej, lub wywiad (wady w nliskiej rodzinie w poprzednich ciążach) tak.to zazwyczaj robią jakieś programy w danej miejscowości, ale stricte na nfz to te przypadki.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😊
    Badania antygen hbs, cmv igg i igm, tsh ft3 i ft4 zrobione uff. Musiałam jechac do 2 przychodni bo nie chciałam płacić za trójkę tarczycową
    🤑🤑🤑🤑

• Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Prenatalne przysługują na nfz tylko jeśli kobieta ma wiecdj jak 35 lat, coś nie tak w obrazie płodu np.brak.kosci nosowej, lub wywiad (wady w nliskiej rodzinie w poprzednich ciążach) tak.to zazwyczaj robią jakieś programy w danej miejscowości, ale stricte na nfz to te przypadki.

Ja nie mam 35 l ani obciążonego wywiadu a badania prenatalne 3 x mogłam mieć za darmo 🤷‍♀️

• KarolinaŚ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z programu mam a przy starszych dzieciach robiłam odpłatnie

f2w3kw7ixxy6uu22.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam pod gabinetem na wizytę 🙈 ale stressss

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem niepełnosprawna ale to nie genetyczne. Po prostu wada rozwojowa, prawdopodobnie mama przyjęła jakieś leki nie wiedząc o ciąży.
    Ja co będzie trzeba to zrobię odpłatnie, ale po prostu byłoby fajnie nie płacić za wszystko jak leci skoro większość badań nie ma znaczenia czy jest na nfz czy prywatnie 🤔

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Felinka94 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Czekam pod gabinetem na wizytę 🙈 ale stressss
    Kciuki ✊✊✊🍀
    Ja wizytuje dziś o 17 :)

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • DeLaCruz Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommy2 wrote:
    Ja nie mam 35 l ani obciążonego wywiadu a badania prenatalne 3 x mogłam mieć za darmo 🤷‍♀️

Ale masz na myśli badania prenatalne czy podstawowe usg w ciąży?

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommy2 wrote:
    To musiało być z jakiegoś programu np.unijnego czy cos. ;) nfz w innych przypadkach nie finansuje tego. Mówię o prenatalnych z pappa z lekarzemmoceniajacym ryzyko zgodnie z wytycznymi fmf. Czasem też lekarz robi kurs fmf, musi mieć ileś tych usg zrobionych. Może tex wtedy być opcja

DeLaCruz lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Kciuki ✊✊✊🍀
    Ja wizytuje dziś o 17 :)
    Kciuki ;)

Mommy2, Felinka94 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    To musiało być z jakiegoś programu np.unijnego czy cos. ;) nfz w innych przypadkach nie finansuje tego. Mówię o prenatalnych z pappa z lekarzemmoceniajacym ryzyko zgodnie z wytycznymi fmf. Czasem też lekarz robi kurs fmf, musi mieć ileś tych usg zrobionych. Może tex wtedy być opcja

Badanie pappa było dodatkowo odpłatne w każdym przypadku.

Tu trzeba zaznaczyć, że jeśli kobieta ma 35 lat to badania związane z oceną ryzyka wad genetycznych są bezplatne. To jest chyba to badanie Pappa. Trzeba pytać lekarza 👍
    Zwykłe prenatalne to te, w których mierzy się dziecko, bada główkę, serduszko, lekarz sprawdza czy dzieciątko ma wszystkie paluszki, sprawdza przezierność karku i kość nosową (o ile się nie mylę to spr lekarz podczas 1 badam prenatalnych 1 trymestru). Jeśli coś pokręciłam to poprawcie mnie 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2022, 13:47

• Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Ale masz na myśli badania prenatalne czy podstawowe usg w ciąży?

Prenatalne w 1 2 i 3 trymestrze. USG miałam 1x w miesiącu.

• PaniHa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko ok, 2.4cm człowieka ❤️ pomiary idą idealnie, z USG 9+1

Czarna32, bridagues, salenne, Różowa_90, Ani0nka, Mommy2, megson91, antonna, Bunia89, Jotes, kasha86 lubią tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponadrabialam...mam nadzieje ze wszystkie dopisalam-jezeli kogoś przypadkiem pominęłam to z góry przepraszam i upomnijcie.
    Co do imion mam dwóch synów i zero pomysłów a córka to Ola lub Oliwia aczkolwiek całe życie marzyła mi sie Ola i pewnie jak rośnie córka to tak będzie miala na imię 🙂

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna32 wrote:
    Ponadrabialam...mam nadzieje ze wszystkie dopisalam-jezeli kogoś przypadkiem pominęłam to z góry przepraszam i upomnijcie.
    Co do imion mam dwóch synów i zero pomysłów a córka to Ola lub Oliwia aczkolwiek całe życie marzyła mi sie Ola i pewnie jak rośnie córka to tak będzie miala na imię 🙂
    Ale nas dużo ❤️😁

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ