X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • KarolinaŚ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie badań nie zaleca aż tyle... Prenatalne i biochemia mam za darmo z programu opolskiego

f2w3kw7ixxy6uu22.png
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Ale lekarz prowadzący ciążę tylko prowadzi ciążę. Przy porodzie są inni. Owszem jak jest obciążony pacjent to najlepiej, żeby rodził w specjalistycznym szpitalu. Fakt często lekarz pracujący w szpitalu też umówi tak, żeby zrobić cc czy coś.jednak sprawdz czy on na pewno pracuje jakby na oddziale polozkiczym. U nas jest dużo pracujących na ginekologii, którzy z położnictwem nie mają nic wspólnego, a pacjentki myślą, że będą przy porodzie, gdzie to inny odcinek jest gdyby się dowiedział, że chodzisz na nfz, nie wiem zresztą jak to mu mówisz, że chodziło o badania, bo te pierwsze to serio kilka stówek lekka ręką. Jeżeli masz bardzo patologiczny przypadek to możesz prowadzić w przyszpitalnej poradni patologii ciąży (np cukrzyca przewlekła). Przy problemach kardiologicznych to poprostu będziesz pod okiem kqrdiologa, od kręgosłupa ortopedy i neurologa. Położnik zajmuje się tylko ciąża.
    Mówił mi tylko o kardiologu.
    Mówił że u mnie cesarka na 100% już ze względu na sam kręgosłup. Wydaje mi się że przyjmuje porody 🤔

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml
    19.08.22 💣 3300g szczęścia ❤️
    Rośnij nam zdrowo Elizko 🥰❤️❤️

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaŚ wrote:
    Ja chodzę prywatnie badań nie zaleca aż tyle... Prenatalne i biochemia mam za darmo z programu opolskiego
    U mnie chyba nie ma takiego ptogramu na Mazowszu, przynajmniej nie słyszałam o niczym takim

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    U mnie chyba nie ma takiego ptogramu na Mazowszu, przynajmniej nie słyszałam o niczym takim

Badania prenatalne przyslugują na fundusz, biochemia czyli wszystkie podstawowe badani krwi też 😊 Ja nie korzystałam z prenatalnych na fundusz bo robią je na kiepskim sprzęcie.

• Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jotes wrote:
    Dziękuję :*

Czyli co dziewczyny, polecanie chodzić tez na nfz jesli ciąże prowadzicie prywatnie?
    Ja mam wybrana swoją Panią dr, która przyjmuje tylko prywatnie. Wczoraj byłam w klinice, gdzie miałam invitro, za 2 tyg pojde juz do swojej doktor, to kiedy na nfz iść? :D też niedobrze chyba żeby usg było co chwilę robione? Juz tyle kasy wydałam na badania i leki, ze miło byłoby zrobić teraz badania jakieś na nfz :D

Powiem szczerze, że muszę być całą ciążę na l4 i jak chodziłam do gin prywatnie i na fundusz zawsze miałam problemy z l4. Poza tym jedna gin podważała decyzje drugiej a ja nie miałam pojęcia, która ma racje :( Miałam dosyć i zostałam przy gin z funudszu.
    W tej ciąży zdecydowałam korzystać z gin na nfz, dodatkowe badnia robię w innej przychodni odpłatnie, wszystkie usg preantalne bedę robiła prywatnie. Gdyby coś sie działo w każdej chwili mogę zapisac się do gin prywatnie gdyby coś.

Jotes lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommy2 wrote:
    Badania prenatalne przyslugują na fundusz, biochemia czyli wszystkie podstawowe badani krwi też 😊 Ja nie korzystałam z prenatalnych na fundusz bo robią je na kiepskim sprzęcie.
    Prenatalne przysługują na nfz tylko jeśli kobieta ma wiecdj jak 35 lat, coś nie tak w obrazie płodu np.brak.kosci nosowej, lub wywiad (wady w nliskiej rodzinie w poprzednich ciążach) tak.to zazwyczaj robią jakieś programy w danej miejscowości, ale stricte na nfz to te przypadki.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😊
    Badania antygen hbs, cmv igg i igm, tsh ft3 i ft4 zrobione uff. Musiałam jechac do 2 przychodni bo nie chciałam płacić za trójkę tarczycową
    🤑🤑🤑🤑

• Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Prenatalne przysługują na nfz tylko jeśli kobieta ma wiecdj jak 35 lat, coś nie tak w obrazie płodu np.brak.kosci nosowej, lub wywiad (wady w nliskiej rodzinie w poprzednich ciążach) tak.to zazwyczaj robią jakieś programy w danej miejscowości, ale stricte na nfz to te przypadki.

Ja nie mam 35 l ani obciążonego wywiadu a badania prenatalne 3 x mogłam mieć za darmo 🤷‍♀️

• KarolinaŚ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z programu mam a przy starszych dzieciach robiłam odpłatnie

f2w3kw7ixxy6uu22.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam pod gabinetem na wizytę 🙈 ale stressss

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem niepełnosprawna ale to nie genetyczne. Po prostu wada rozwojowa, prawdopodobnie mama przyjęła jakieś leki nie wiedząc o ciąży.
    Ja co będzie trzeba to zrobię odpłatnie, ale po prostu byłoby fajnie nie płacić za wszystko jak leci skoro większość badań nie ma znaczenia czy jest na nfz czy prywatnie 🤔

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Felinka94 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Czekam pod gabinetem na wizytę 🙈 ale stressss
    Kciuki ✊✊✊🍀
    Ja wizytuje dziś o 17 :)

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • DeLaCruz Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommy2 wrote:
    Ja nie mam 35 l ani obciążonego wywiadu a badania prenatalne 3 x mogłam mieć za darmo 🤷‍♀️

Ale masz na myśli badania prenatalne czy podstawowe usg w ciąży?

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommy2 wrote:
    To musiało być z jakiegoś programu np.unijnego czy cos. ;) nfz w innych przypadkach nie finansuje tego. Mówię o prenatalnych z pappa z lekarzemmoceniajacym ryzyko zgodnie z wytycznymi fmf. Czasem też lekarz robi kurs fmf, musi mieć ileś tych usg zrobionych. Może tex wtedy być opcja

DeLaCruz lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Kciuki ✊✊✊🍀
    Ja wizytuje dziś o 17 :)
    Kciuki ;)

Mommy2, Felinka94 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    To musiało być z jakiegoś programu np.unijnego czy cos. ;) nfz w innych przypadkach nie finansuje tego. Mówię o prenatalnych z pappa z lekarzemmoceniajacym ryzyko zgodnie z wytycznymi fmf. Czasem też lekarz robi kurs fmf, musi mieć ileś tych usg zrobionych. Może tex wtedy być opcja

Badanie pappa było dodatkowo odpłatne w każdym przypadku.

Tu trzeba zaznaczyć, że jeśli kobieta ma 35 lat to badania związane z oceną ryzyka wad genetycznych są bezplatne. To jest chyba to badanie Pappa. Trzeba pytać lekarza 👍
    Zwykłe prenatalne to te, w których mierzy się dziecko, bada główkę, serduszko, lekarz sprawdza czy dzieciątko ma wszystkie paluszki, sprawdza przezierność karku i kość nosową (o ile się nie mylę to spr lekarz podczas 1 badam prenatalnych 1 trymestru). Jeśli coś pokręciłam to poprawcie mnie 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2022, 13:47

• Mommy2 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Ale masz na myśli badania prenatalne czy podstawowe usg w ciąży?

Prenatalne w 1 2 i 3 trymestrze. USG miałam 1x w miesiącu.

• PaniHa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko ok, 2.4cm człowieka ❤️ pomiary idą idealnie, z USG 9+1

Czarna32, bridagues, salenne, Różowa_90, Ani0nka, Mommy2, megson91, antonna, Bunia89, Jotes, kasha86 lubią tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponadrabialam...mam nadzieje ze wszystkie dopisalam-jezeli kogoś przypadkiem pominęłam to z góry przepraszam i upomnijcie.
    Co do imion mam dwóch synów i zero pomysłów a córka to Ola lub Oliwia aczkolwiek całe życie marzyła mi sie Ola i pewnie jak rośnie córka to tak będzie miala na imię 🙂

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna32 wrote:
    Ponadrabialam...mam nadzieje ze wszystkie dopisalam-jezeli kogoś przypadkiem pominęłam to z góry przepraszam i upomnijcie.
    Co do imion mam dwóch synów i zero pomysłów a córka to Ola lub Oliwia aczkolwiek całe życie marzyła mi sie Ola i pewnie jak rośnie córka to tak będzie miala na imię 🙂
    Ale nas dużo ❤️😁

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ