X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    Ja miałam cc na zimno i w sumie to była moja decyzja. Jestem bardzo szczupła przed porodem po wymierzeniu wyszło, że szanse są na porod SN, ale jest duże prawdopodobieństwo, że się nie uda i w sumie to lekarz sam pytał czy chce próbować SN czy umawiamy się na cc. Od zawsze bałam się, że podczas porodu trzeba będzie używać vacuum czy chociażby lekarz będzie musiał naciskać czy nawet kłaść się na brzuch, żeby tylko dziecko wyjąć, więc nie podjęłam tego ryzyka i decyzja była na cc.
    Samo przygotowanie i cc to była magia, ale pierwszej nocy po zaczął się mój mały dramat. Brak pokarmu, dziecko cały czas płakało z głodu, ja szybko nie wracałam do formy...
    Czasu spędzonego w szpitalu nie wspominam dobrze, mam wrażenie że poprostu trafiła mi się gorsza zmiana i tak wyszło. Jak tylko weszlam do domu to mleko samo popłynęło, tak jakby stres puścił i nagle ruszyło 😀
    Teraz wiem, że jadąc na kolejne cc mam zabrać ze sobą mleko modyfikowane żeby dokarmiać dziecko. A przedewszystkim, zapisać się na szkole rodzenia do położnej, która jest główną położna w moim szpitalu. Fajna babka z niej i dużo pomaga "znajomym". Niestety w poprzedniej ciąży nie dałam rady chodzić do szkoły rodzenia bo dojazd był bardzo męczący przez wymioty, a pozatym musiałam głównie leżeć.
    W szpitalu jest gotowe mm, nie powinno podawać się swoich mieszanek ( bo mie wiadomo czy będą dobrze przygotowane), na prośbę mamy szpital nie ma prawa odmówić dostępu do mm, bo to też jest wskazanie do dokarmiania. Fakt pewnie nawał się nałożył z wyjściem do domu, ale często w domu faktycznie głową się odblokowuje.

Ja też malejmprv podcinałam wędzidełko.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Ja tez myśle teraz na cc na zimno mimo ze poprzedni poród poszedł gładko. Boje się ze może tak już magicznie nie być i ze jakieś niedotlenienie będzie itd. Albo tyle się naslyszalam ze wyjmowali dziecko i je przydusili pępowina. Jeszcze decyzji nie podjęłam ponieważ jeszcze bardzo dużo czasu przede mną no ale takie mam przemyślenia na ten moment
    Przecież nikt celowo nie robi krzywdy dzieciom. Owszem większość dzieci jest owinięta pepowina, ale zazwyczaj to nie przeszkadza. Zawsze może się coś zepsuć,wtedy wykonywane jest cc, po to jest ktg. Mój rekordzistą miał 5 razy w koło szyi i raz szelki ;) i urodził się naturalnie.

Twój wybór, jednak pamiętaj o konsekwencjach cc zwłaszcza na zimno dla dziecka (nieprzygotowanie, często zaburzenia adaptacji, dzieci często są płaczliwe itp) oraz dla siebie, ryzyko uszkodzenia pęcherzyk moczowego, większe krwotoku, potem może być problem z kolejna ciąża. Potem gdyby doszło w przyszłości domoperacji w obrębie jamy brzusznej to zrosty itp. Szkoda ogólnie jak już raz rodziłaś i masz dobre wspomnienia.
    Oczywiście cc są potrzebne i ja nieneguje ich potrzeb, ani nie uważam, żeby ktoś był lepszy czy gorszy.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek ja to wszystko wiem i rozumiem, ja jestem dzieckiem po cc na zimno i byłam bardzo bardzo spokojna, grzeczne dziecko do gimnazjum, później dałam popalić. A mój syn naturalnie i tal dał mi popalić ze masakra wiec nie ma niestety tutaj reguły

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo, że się mega tego boję, to chciałabym urodzić naturalnie. Puszek, takie pytanie- czy często po ZZO akcja na tyle zostaje zaburzona, że kończy się na CC? Bez znieczulenia raczej sobie tego nie wyobrażam, ale boję się, że ZZO sprawi, że ostatecznie mnie pokroją... 🤷🏼‍♀️

Co do połogu, to dużo mi dała relacja bliskiej koleżanki, która rodziła w październiku. Dzięki niej wiem, że poród, mimo że boli, to trwa stosunkowo krótko- a połóg całe 6 tygodni, na które niewiele z nas jest przygotowanych. Dlatego już teraz wolę się nastawić na te wszystkie negatywne możliwości (problemy z kp, pocenie się, opuchlizna, ból, baby blues) i w najlepszym razie po prostu ich nie będzie i tyle 😉
    Ale nie powiem, boję się porodu. Bólu, tego że coś pójdzie nie tak i dziecko urodzi się np. niedotlenione, tego co się może stać ze mną tam na dole... No ale wyjścia nie ma za specjalnie 😅

Co do objawów, to melduję ich praktyczny brak 😅 są baaaaardzo łagodne. Częściej chodzę siku (czyli w końcu tyle, co normalni ludzie, bo wcześniej chodziłam za rzadko), piersi są wrażliwe przy dotyku i szybciej dostaję zadyszki. A tak to spokojnie mogłabym wierzyć, że na prawdę można nie wiedzieć, że jest się w ciąży 😅 Miałam też objawy przejściowe- napady wilczego głodu i trądzik.
    Najlepsze jest to, że byłam pewna, że co jak co, ale mdłości i wymioty mnie nie ominą, bo byle impreza kończyła się zawsze przytulaniem z kibelkiem. Ciekawe, czy tak zostanie, czy mdłości pojawią się, tylko później. 2x dosłownie poczułam coś nie tak na żołądku, ale szybko przechodziło i nijak nie było dokuczliwe.

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1) i pięknie bijącym ❤️
    07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka :P Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Ku zaskoczeniu matki, najpewniej druga córka 🩷
    06.11.24: wizyta
    preg.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Mimo, że się mega tego boję, to chciałabym urodzić naturalnie. Puszek, takie pytanie- czy często po ZZO akcja na tyle zostaje zaburzona, że kończy się na CC? Bez znieczulenia raczej sobie tego nie wyobrażam, ale boję się, że ZZO sprawi, że ostatecznie mnie pokroją... 🤷🏼‍♀️

Co do połogu, to dużo mi dała relacja bliskiej koleżanki, która rodziła w październiku. Dzięki niej wiem, że poród, mimo że boli, to trwa stosunkowo krótko- a połóg całe 6 tygodni, na które niewiele z nas jest przygotowanych. Dlatego już teraz wolę się nastawić na te wszystkie negatywne możliwości (problemy z kp, pocenie się, opuchlizna, ból, baby blues) i w najlepszym razie po prostu ich nie będzie i tyle 😉
    Ale nie powiem, boję się porodu. Bólu, tego że coś pójdzie nie tak i dziecko urodzi się np. niedotlenione, tego co się może stać ze mną tam na dole... No ale wyjścia nie ma za specjalnie 😅

Co do objawów, to melduję ich praktyczny brak 😅 są baaaaardzo łagodne. Częściej chodzę siku (czyli w końcu tyle, co normalni ludzie, bo wcześniej chodziłam za rzadko), piersi są wrażliwe przy dotyku i szybciej dostaję zadyszki. A tak to spokojnie mogłabym wierzyć, że na prawdę można nie wiedzieć, że jest się w ciąży 😅 Miałam też objawy przejściowe- napady wilczego głodu i trądzik.
    Najlepsze jest to, że byłam pewna, że co jak co, ale mdłości i wymioty mnie nie ominą, bo byle impreza kończyła się zawsze przytulaniem z kibelkiem. Ciekawe, czy tak zostanie, czy mdłości pojawią się, tylko później. 2x dosłownie poczułam coś nie tak na żołądku, ale szybko przechodziło i nijak nie było dokuczliwe.
    Zdarza się, że po zzo spada tętno dziecka i trzeba zrobić cc (jak niewyrownuje) lub matki ciśnienie, dlatego dajemy kroplówki, ale tu najwyżej leki dalejmy- u mnie spadło ale czułam się świetnie. Rzadko siada tak akcja, że jest cc z braku postepu-czesto trzeba włączyć oxytocyne po zopie. Często to znieczulenie jest ostatnia deska ratunku, jak szyja się nie rozwiera i właśnie dzięki niemu ten porod idzie.

Lexia lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Puszek ja to wszystko wiem i rozumiem, ja jestem dzieckiem po cc na zimno i byłam bardzo bardzo spokojna, grzeczne dziecko do gimnazjum, później dałam popalić. A mój syn naturalnie i tal dał mi popalić ze masakra wiec nie ma niestety tutaj reguły
    Ale ja nie mówię o przypadkach anegdotycznych, są badania na ten temat. To jak ktoś mówi, że pił wino w ciąży I dziecko zdrowe, a ktoś nie spożywał alkoholu i dziecko chore na coś. To na tej zasadzie. Ja nie oceniam, zrobisz jak będziesz chciała, jednak potem, żebym nie miała do siebie wyrzutów, bo tego nie cofniesz. Jak dziecko trafi do inkubatora z zaburzeniami adaptacji, Ty po cc nie będziesz mogła być u niego, to jeszcze w jakąś depresję wpadniesz. Serio po cc na zimno te dzieci często mają zaburzenia adaptacji. U nas jak się da to robimy indukcje przed cc,żeby nie było.na zimno

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 08:10

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście :)

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Felinka94 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co znaczy cc na zimno? 🤔
    Ja jestem dzieckiem z cc ze względu na swoje choroby, ginekolog mi powiedział że ze względu na serce i kręgosłup też będę mieć cc.
    Możecie mi łopatologicznie wyjaśnić? 😅

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml
    19.08.22 💣 3300g szczęścia ❤️
    Rośnij nam zdrowo Elizko 🥰❤️❤️

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Lexia czyli nie jestem sama z brakiem objawów 🙈🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 08:25

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Dziewczyny co znaczy cc na zimno? 🤔
    Ja jestem dzieckiem z cc ze względu na swoje choroby, ginekolog mi powiedział że ze względu na serce i kręgosłup też będę mieć cc.
    Możecie mi łopatologicznie wyjaśnić? 😅

Bez wcześniejszej akcji skurczowej, po prostu data wybrana przez lekarza, stawiasz się i tną. Dla dziecka lepiej, gdy ta akcja skurczowa będzie 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
    07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka :P Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Ku zaskoczeniu matki, najpewniej druga córka 🩷
    preg.png
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Bez wcześniejszej akcji skurczowej, po prostu data wybrana przez lekarza, stawiasz się i tną. Dla dziecka lepiej, gdy ta akcja skurczowa będzie 😉
    Ah czyli generalnie mój przypadek 🙈

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Ah czyli generalnie mój przypadek 🙈

Czasami inaczej się nie da, tak jak u Ciebie. Nie ma co się dołować 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    preg.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, czasami inaczej się nie da, są takie sytuacje, że nie może być skurczy.
    Na pewno każdej mamie po cc, zresztą po porodzie fizjo polecam fizjoterapeute uroginekologicznego i koniecznie każdemu maluchowi po cc fizjo dziecięcego, żeby posprawdzać wszystko ;)

Lexia, Felinka94, kasha86 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2022, 00:49

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu praktycznie w ogóle nie dają znieczulenia 🤭 ale serio ja jestem największa panikara a wszystko poszło gładko mimo wywoływania i ze synek 4kg się urodził

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Czarna32 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam problemu ani z cc ani z tym ze nie karmiłam wcale...ale już z przytulaniem calowaniem i czułością do pierwszego syna owszem...ogromny baby blues spowodowany strachem i brakiem uczuć. Gdyby nie mama skończyła bym z głęboką depresją.
    Przy drugim synu całkiem na odwrót miłość od pierwszego wejrzenia.
    Obaj z cc na zimno i pierwszy mega grzeczny a drugi daje popalić caly czas.
    Kolki mieli oczywiście mieli ale to przez uczulenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 08:46

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • a.ky.ska Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wszystkim 😊
    Na samym początku trochę się nie śmiało witałam ale czekałam do pierwszej wizyty :)
    5.01 dowiedziałam się, że maluszki będą dwa😊
    8t4d 1,99 cm z bijącym serduszkiem ❤
    8t3d 1,92 cm z bijącym serduszkiem ❤
    Do tej pory jestem w szoku 😊
    Termin mam na 15.08 ale wiadomo, że bliźniaki zawsze są wcześniej.
    Postaram się dzisiaj nadrobić wiadomości aby być na bieżąco 😊

Lexia, Kasik, puszek369, Bunia89, DeLaCruz, Mirra, Maybelle, antonna, Felinka94, salenne, megson91, bridagues, Lili90, kasha86 lubią tę wiadomość

💑+😺
    11 cs - 2cs z CLO.
    3.12 - 12 dpo ⏸
    5.01 Dwa maluszki 🥰
    👶 1,99 cm 💕👶 1,92 cm 💕
    07.07.2022 (34+4)
    💖Oliwia 1920g 💖Lilianna 2620g
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogółem polecam wszystkim rodzicom umówić się do fizjo dziecięcego tak do miesiąca po porodzie. Najlepiej terapeuty met. Vojty lub NDT. Oceni, czy wszystko z dzieckiem jest w porządku, pokaże, jak prawidłowo nosić, przewijać, odbijać itp. Rozwieje wątpliwości, jeśli jakieś się pojawią. A w razie czego szybko rozpoczęta terapia z reguły trwa krócej 😉

puszek369 lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    preg.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg kolejne bliźniaki na pokładzie 🙈❤️❤️ Gratulacje ❤️

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Kasik Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Jeśli ciąża jest prawidłowa, to nie trzeba jej co chwilę podglądać na usg. Nasze mamy jakoś usg nie miały i dzieci się rodziły 😄
    Ja w poprzedniej ciąży miałam kilka razy usg, nie co miesiąc. I oczywiście te dokładniejsze usg prenatalne. Co miesiąc za to słuchaliśmy serduszka. I wszystko było w porządku. Ciąża była książkowa, to nie było potrzeby sprawdzać non stop. Mała mnie później kopała tak, że nie mialam wątpliwości, że ma się dobrze. Urodzila się zdrowa jak rybka.
    Jak ta ciąża też będzie taka, to zrobię tak samo
    Tylko, że u mnie nie byłoby pewnie badania tętna czy długości szyjki co miesiąc jeśli gin nie ma aparatu do usg w gabinecie. Trochę mnie to martwi bo jeśli coś będzie nie tak to nawet nie będę wiedzieć. Pogadam z nim na następnej wizycie jak on to widzi, jak to się zwykle odbywa. Może położna ma detektor tętna? Byłam u niego pierwszy raz, gdyby nie to, że wcześniej byłam prywatnie i widziałam zarodek z serduszkiem to teraz miałabym czekać aż do usg prenatalnego żeby potwierdzić ciążę skoro on nie ma tego usg? 🤷‍♀️ Mam mieszane uczucia. Prywatnie wizyta u mnie 300 zł więc wolałabym co miesiąc chodzić na nfz, a prywatnie robić tylko te najważniejsze usg.

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ