X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    A Ty częściej znieczulacz Zopem do.porodu ? Ja mam.Cse. U nas jakoś się w tym lubują, tylko nieliczni robią Zop. Ew pop jak już zaawansowany porod.
    U nas tex była reanimacja przy planowym cc zator płynem owodniowym-niestety nie skończył się jak u Ciebie.
    Takie rzeczy się zdarzają, tak samo to co.lovefwrever opisała. Tylko czy dziewczyna była w szpitalu jak to się stało? Pomyślcie, że my świadomi tych wszystkich rzeczy tex decydujemy się na ciążę.
    Ja reanimowalam noworodka, który zatrzymał się z niewiadomych przyczyn na brzuchu matki z ojcem. Rodzice niezauwazuli. Na szczęście reanimacja się udała.
    Proszę nie cytujcie

Nieee, zzo w ogóle nie robimy do planowych cc. Tylko podpajęczynówkowe.

Edit: doczytałam, że pytasz o poród, nie o cc :P generalnie zależy na jakim etapie poród, jak końcówka to pp małą dawką i nisko. A przy małym rozwarciu rzadko kiedy nas wołają, zwłaszcza, że często jesteśmy zajęci. Cse to jest zzo i pp w jednym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 11:12

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja staram się nie myśleć o porodzie. Urodzę tak jak będzie trzeba. Nie wspominam zbyt dobrze pierwszego porodu. Nie dość, że bóle miałam naprawdę silne to jeszcze położne cały poród kazały mi leżeć (nie było komplikacji), a ja nie wiedziałam, że nie powinno tak być. Do dziś pamiętam jak błagałam żebym mogła chociaż na chwilę usiąść bo czułam że taka pozycja będzie mi na Rey chwilę lepsza. Teraz na pewno wybiorę inny szpital, chociaż wiem, że wszystko zależy od tego na jaki personel się trafi.

• Kasik Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak chodzicie do dwóch ginow i macie dwie karty ciąży to przy porodzie pokazujecie dwie? Zwolnienie wystawia jeden lekarz, a drugiemu mówicie, że nie chcecie? Sorki za tyle pytań

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaŚ wrote:
    Ja tym razem CC na życzenie chce ... Będę ustalać termin ... Przy bliźniakach się boję rodzic naturalnie w dodatku moja mama ze mną i z bratem jak była w ciąży to mój brat 2tyg przed porodem umarł musiała rodzic martwego syna...nie chce jak ona i czuć tego bólu po stracie.... A druga sprawa mąż weźmie tak urlop w pracy w Niemczech żeby zjechał i zajął się małą bo 14 sierpnia ma roczek i wolałabym być już po CC na jej urodziny.

A wysyp bliźniakow mamy ogromny hihi
    Przy porodzie bliźniaczym przerażający jest fakt porodu na pierwszym i cc na drugim, zdarza sie tak też. Ja mam na koncie trochę par bliźniąt naturalnie urodzonych;)
    Na obsolecie nie robi się cc, jeżeli nie ma zagrożenia dla życia matki np infekcji. Jest to bezpoeczniejsze dla kobiety, daje szansę na szybsze zajście w ciążę. Niestety jakby nie brzmiało to okrutnie to takie są wytyczne

DeLaCruz lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    A ja staram się nie myśleć o porodzie. Urodzę tak jak będzie trzeba. Nie wspominam zbyt dobrze pierwszego porodu. Nie dość, że bóle miałam naprawdę silne to jeszcze położne cały poród kazały mi leżeć (nie było komplikacji), a ja nie wiedziałam, że nie powinno tak być. Do dziś pamiętam jak błagałam żebym mogła chociaż na chwilę usiąść bo czułam że taka pozycja będzie mi na Rey chwilę lepsza. Teraz na pewno wybiorę inny szpital, chociaż wiem, że wszystko zależy od tego na jaki personel się trafi.
    Kciuki aby ten porod był wymarzony. Czasem jest takie tętno, że musi leżeć kobieta, ale zawsze informuję, wtedy staramy się, żeby miala znieczulenie. Jak poprostu musi mieć zapis to ma przenośny

salenne lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik wrote:
    A jak chodzicie do dwóch ginow i macie dwie karty ciąży to przy porodzie pokazujecie dwie? Zwolnienie wystawia jeden lekarz, a drugiemu mówicie, że nie chcecie? Sorki za tyle pytań
    Tak robią kobiety. Przy porodzie dają kartę od prywatnego

Kasik lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Kciuki aby ten porod był wymarzony. Czasem jest takie tętno, że musi leżeć kobieta, ale zawsze informuję, wtedy staramy się, żeby miala znieczulenie. Jak poprostu musi mieć zapis to ma przenośny
    No a u mnie wszystko było książkowo jeśli chodzi o dziecko. A cały poród leżałam (poza tym, że na 3 minuty pozwoliły mi wejść do wanny) i cały poród miałam podłączone ktg. W dodatku na prośbę o znieczulenie dostałam tylko gaz, po którym mi się zbierało na wymioty. Gorąco wierzę, że tym razem będzie inaczej.

A co do bliźniaków to moja sąsiadka 1 stycznia urodziła bliźniaczki! Naturalnie, bez nacięcia, a dziewczyna naprawdę drobna. Dała radę 💪

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie apropo naszych bliźniaków. Wszystkie naturalnie? Ktoś miał stymulacje, że tak obrodziło;)??

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Przy porodzie bliźniaczym przerażający jest fakt porodu na pierwszym i cc na drugim, zdarza sie tak też. Ja mam na koncie trochę par bliźniąt naturalnie urodzonych;)
    Na obsolecie nie robi się cc, jeżeli nie ma zagrożenia dla życia matki np infekcji. Jest to bezpoeczniejsze dla kobiety, daje szansę na szybsze zajście w ciążę. Niestety jakby nie brzmiało to okrutnie to takie są wytyczne

U nas w ogóle się nie podejmują porodów bliźniaczych, tak samo jak porodów po cc. Z drugiej strony, jak ktoś nie ma w tym doświadczenia to lepiej, żeby się za to nie zabierał :P Czasem są takie kwiatki, że idzie się o 3 w nocy do cięcia, bo stan po cc ma centymetr rozwarcia i skurcze. Przychodzisz, a to takie skurcze, które nawet nie bolą :P nie przyznaję się wtedy, że rodziłam dołem po cc ;) Natomiast w szpitalu, w którym rodziłam koleżanka urodziła bliźniaki dołem po cc. Ale zespół był bardzo doświadczony, z nadzorem usg w trakcie partych itd.

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:

Ja miałam ciągły zapis ktg, ale mogłam zmieniać pozycje. Nawet w wannie byłam z ktg. Także mega :D

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    U nas w ogóle się nie podejmują porodów bliźniaczych, tak samo jak porodów po cc. Z drugiej strony, jak ktoś nie ma w tym doświadczenia to lepiej, żeby się za to nie zabierał :P Czasem są takie kwiatki, że idzie się o 3 w nocy do cięcia, bo stan po cc ma centymetr rozwarcia i skurcze. Przychodzisz, a to takie skurcze, które nawet nie bolą :P nie przyznaję się wtedy, że rodziłam dołem po cc ;) Natomiast w szpitalu, w którym rodziłam koleżanka urodziła bliźniaki dołem po cc. Ale zespół był bardzo doświadczony, z nadzorem usg w trakcie partych itd.
    Tak do bliźniaków usg na II okres musi być. Kulacoag , kroplówka z oxy , wozek e razie gdyby cc. No wiadoko zależy od szpitala, musi być doświadczony Zespół jak mówisz, żeby było bezpiecznie.

DeLaCruz lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2022, 00:50

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Mirra Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do Was pytanko, czy kartę ciąży dostaje się od ginekologa, czy trzeba zakupić sobie swoją- NFZ? W poprzedniej ciąży wszystko dostałam, a teraz nic... Byłam na razie na 1 wizycie.

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirra wrote:
    Mam do Was pytanko, czy kartę ciąży dostaje się od ginekologa, czy trzeba zakupić sobie swoją- NFZ? W poprzedniej ciąży wszystko dostałam, a teraz nic... Byłam na razie na 1 wizycie.
    Pewnie da na kolejnej, to dostajesz normalnie od gina

Mirra lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Mirra Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odp 🙂

• DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Ja musialam leżeć przez wysokie tętno dziecka 😔
    Najgorszy ból.. Dlatego się zdecydowalam na ZZO

Dla mnie też najgorszy ból był na plecach.

💙 2014
    ❤️ 2016
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Pomijajac kwestie noszenia i pielegnacji, bo wiadomo, ze to wazne i dobrze wiedziec, to mi fizjo mowil, ze najlepiej po 12 tygodniu zycia przyjsc? Tak kojarze, bo na poczatku wszystkie dzieci maja fizjologicznie wzmozone napiecie i pewne rzeczy wychodza pozniej 👍 Ja z kazdym dzieckiem chodzilam do fizjo i tez polecam :-) Moze na lagodniejsze przypadki jednak NDT anizeli Vojty, ale to taka moja opinia.

Nie zgodzę się, 12 tygodni to według mnie późno, jeśli o przegląd chodzi. Najpóźniej osobiście poszłabym do 6 tygodnia życia. W 3 miesięcu może już być utrwalona asymetria tak na prawdę...
    I nie zgodzę się, że Vojta dla poważniejszych problemów. Tak na prawdę to Vojta stworzył najlepszy system do badania dzieci już od narodzin- obserwacja aktywności spontanicznej, reakcji odruchowych oraz zawieszeń posturalnych. W Bobathach tego nie ma, jest jedynie obserwacja aktywności spontanicznej i ewentualnie, jak fizjo dobry, to sprawdzi odruchy. Ja jestem zdecydowanie team Vojta, efekty są o wiele szybciej 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1) i pięknie bijącym ❤️
    07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka :P Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Ku zaskoczeniu matki, najpewniej druga córka 🩷
    06.11.24: wizyta
    preg.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2022, 00:50

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek wiem, że jest w szpitalach mleko modyfikowane i że mogę z niego skorzystać.
    Raz udało mi się z niego skorzystać to było wieczorem około 19, dziecko się najadło i pospało trochę. Jednak później całą noc przystawiony był do piersi i mimo to płakał ciągle, jak o 5 zadzwoniłam po położne żeby podały mu mleko modyfikowane, to przyszła taka młoda pinda, i jeszcze pretensje miła, że dzwonie, wszystkich budzę, przecież dziecko niedawno jadło to napewno nie jest głodne i mam coś zrobić żeby ciągle tak nie płakało.
    Teraz to karmienie to jedyna moja obawa, nie liczę że urodzę SN i laktacja rozkręci się od razu, pewnie kolejny raz wyjdzie mi niewspółmierność wymiarowa i będzie przesadzone z góry.
    A jeszcze bedac w szpitalu widziałam jak kobieta sama dokarmiała swojego malucha tym gotowym mlekiem w małych buteleczkach i o takim pomyślałam żeby zabrać i mieć na kryzysowe chwile.

• Bunia89 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Jejku z córką w ciąży mnie tak nie mdliło nonstop 🙈
    Tzn mdliło trochę, ale na późniejszym etapie, jakoś w 8tc zaczęło dopiero i trwało to krótko. A tu od początku i to całymi dniami 🤢 Nic nie mogę przełknąć
    Mnie teraz maluch też nie oszczędza 🤢 w ciąży z Hania kilka razy mnie mdliło, a teraz jak zaczęło pod koniec 5tygodnia, tak nie puszcza🙈 dzień w dzień. Po cichu myślę że może teraz chłopak będzie 😂😂

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
‹‹ 78 79 80 81 82 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ