💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Eh dziewczyny nie spałam prawie całą noc, będę dziś pisać do mojej lekarki może powie coś mądrego. Ciągle mam w głowie pytanie, a co jeśli dziecko będzie chore, czy damy sobie radę żeby zapewnić mu najlepsze warunki rozwoju, żołądek mam ściśnięty, jeść nie mogę, boli mnie głowa i ciągle mi nie dobrze (pewnie z nerwów choć staram się nie myśleć) 😭
Tonący brzytwy się chwyta ale rozmyślam czy stymulacja może mieć jakiś wpływ na te wyniki, czy któreś leki z tych co biorę no masakra... Na logikę wyniki z krwi 'łatwo' zaburzyć ale bardzo ciężko znaleźć jakieś informacje 🙄😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 08:44
-
Mamba91 wrote:Eh dziewczyny nie spałam prawie całą noc, będę dziś pisać do mojej lekarki może powie coś mądrego. Ciągle mam w głowie pytanie, a co jeśli dziecko będzie chore, czy damy sobie radę żeby zapewnić mu najlepsze warunki rozwoju, żołądek mam ściśnięty, jeść nie mogę, boli mnie głowa i ciągle mi nie dobrze (pewnie z nerwów choć staram się nie myśleć) 😭
Tonący brzytwy się chwyta ale rozmyślam czy stymulacja może mieć jakiś wpływ na te wyniki, czy któreś leki z tych co biorę no masakra... Na logikę wyniki z krwi 'łatwo' zaburzyć ale bardzo ciężko znaleźć jakieś informacje 🙄😔
Na Waszym miejscu ( jeżeli sytuacja finansowa na to pozwala ) zrobiłabym test nifty .. jest nieinwazyjny i miałabyś praktycznie pewność ze wszystko Ok .. chodzi tu o to żebyś się nie stresowała później do końca ciąży.. bo to nie jest od Ciebie zależne a równocześnie dobre dla maleństwa tez nieDZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
Mamba91 wrote:Eh dziewczyny nie spałam prawie całą noc, będę dziś pisać do mojej lekarki może powie coś mądrego. Ciągle mam w głowie pytanie, a co jeśli dziecko będzie chore, czy damy sobie radę żeby zapewnić mu najlepsze warunki rozwoju, żołądek mam ściśnięty, jeść nie mogę, boli mnie głowa i ciągle mi nie dobrze (pewnie z nerwów choć staram się nie myśleć) 😭
Tonący brzytwy się chwyta ale rozmyślam czy stymulacja może mieć jakiś wpływ na te wyniki, czy któreś leki z tych co biorę no masakra... Na logikę wyniki z krwi 'łatwo' zaburzyć ale bardzo ciężko znaleźć jakieś informacje 🙄😔
Ja tez bym zrobila test. Lepiej wiedziec niz zyc w niepewnosci. Nawet gdyby tfu tfu diagnoza sie potwierdzila, a i tak zdecydowaliscie sie urodzic takie dziecko no to wiesz na czym stoisz, mozesz sie z tym oswoic. Aczkolwiek 2% oczywiscie moze wydawac sie duzo, ale w rzeczywistosci nadal znacznie wieksze szanse macie, ze dziecko bedzie zdrowe!! Glupie pappa, dlatego tego nie robie, bo w pierwszej ciazy tez mi zawyzylo prawdopodobieństwo po USG, bylam po in vitro 😑 i bralam duzo lekow👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Powinnaś skonsultować to ze swoim lekarzem ponieważ twoje leki mogły zburzyć ten wynik
Nie martw sie na.zapas będzie wszystko dobrze ❤💝 czekamy na kolejne maleństwo.💖
11 tyg 1 dzień ciąży -
Mamba91 jeśli faktycznie ta niepewność skutkuje takimi nerwami to rozważyłbym badania nieinwazyjne typu Nifty.Starania o rodzeństwo od 08.2024
♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
♂️ Astenoteratozoospermia
💊 Metformina, NAC, Inozytol
🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
👶 12.2020 -
Rozmawiałam z lekarką, te z krwi kazała odpuścić i zrobić amniopunkcje. Wiem, że to inwazyjne ale jako jedyna jest miarodajna i wyniki są najbardziej pewne także zostaje mi czekać na 15 tydz.
-
Mamba91 u mnie jakby wyszło podwyższone ryzyko to też bym się zdecydowała na amniopunkcję. Dobrze że miałaś okazję rozmowy z lekarką.Starania o rodzeństwo od 08.2024
👶 12.2020 -
Czytałam równiez, że lekki immunosupresyjne np encorton mogą mieć wpływ. Chociaż ile w tym prawdy to nie wiem. Nie mam zupełnie doświadczenia w tym temacie. Zaczynam się sama zastanawiać czy chce robić to badanie, chociaż mam wszystko na nfz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 13:10
-
Agape ja nie znalazłam informacji jakie konkretnie leki /substancje w lekach mogą mieć wpływ na wyniki, dotarłam do takiej samej informacji w kwestii leków jak Agukina123.
Ja biorę leki na astmę od 20 lat, od początku kwietnia mam zmienione na takie co można w ciąży ale tez na astmę więc teoretycznie może zaburzać wynik, tak samo duphaston no co by nie było to hormon sztuczny ale jednak, poza tym biorę euthyrox, symformin, acard i neoparin więc trochę tego jest 🙄 -
Mamba91 wrote:Rozmawiałam z lekarką, te z krwi kazała odpuścić i zrobić amniopunkcje. Wiem, że to inwazyjne ale jako jedyna jest miarodajna i wyniki są najbardziej pewne także zostaje mi czekać na 15 tydz.👧 2017 ❤ 👶 2021
-
antonna wrote:No tak, tylko jest ryzyko poronienia po amniopunkcji. Jesli macie kase to zastanow sie czy nie zrobic nifty i odwolac amniopunkcje jak wyjdzie dobry wynik. Przeciez Wasze ryzyko to 2 :100 a nie 2:10 🙄 Na in vitro 2020 wlasnie jest jedna dziewczyna co lezy w szpitalu, bo sacza sie jej wody. Nie chce straszyc ale czy lekarka mowila Ci o potencjalnych powiklaniach? Bo te dziewczyne wszyscy namawiali na amniopunkcje a potem sie wypieli na nia 😑 No ale na szczescie to sa rzadkie przypadki 🙏
Tak, mam świadomość możliwości powikłań jednak jak mówisz zdarzają się one bardzo rzadko, chyba 1:400. Długo rozmawiałam z lekarką i wczoraj na omówieniu wyników mówił mi to tez inny lekarz, jak badanie typu Nifty wyjdzie źle to i tak trzeba robić amniopunkcje, żeby to wszystko potwierdzić. Mało tego są przypadki, że Nifty wyszło dobrze, a dziecko rodziło się chore więc po co mi kolejny test, który może wywołać więcej pytań i kolejnego stresu? W dodatku nie przysługuje mi amniopunkcja na nfz bo wg wieku i wywiadu nie jestem w grupie ryzykax, a na wyniki pappa w tym wypadku, nikt nie patrzy 🙄 no i niestety go też jest powód, nie możemy sobie z mężem pozwolić żeby wydać na test nifty czy sanco+(taki sugerował lekarz) 2400 i być może za chwilę kolejne 2000 na amniopunkcje.. No niestety.. -
Ej a zobacz Nifty Pro, bo czytalam cos wczoraj, ze zwracaja kase w razie pozytywnego wyniku. A czemu amniopunkcja na NFZ nie przysluguje? Myslalam, ze to jest zawsze za darmo 😱 Mamba to Wasza decyzja! Ja osobiscie mam przeczucie, ze skoro USG bylo super, to dziecko jest zdrowe. Ale współczuję stresu 😔👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Dziwne że nie dostałaś skierowania na amniopunkcję na NFZ. Jeśli z badania Pappa + USA wychodzi ryzyko większe niż 1:300 to badanie przysługuje za darmo wtedy już nie trzeba mieć dodatkowych czynników ryzyka typu wiek, czy chore dziecko. Ja bym spróbowała jeszcze u innego lekarza, bo bez sensu za to dodatkowo płacić.Starania o rodzeństwo od 08.2024
👶 12.2020