💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dlatego my nie będziemy robić Pappa. W pierwszej ciąży nawet o tym nie słyszałam (a to było tylko 5 lat temu) w drugiej robiłam, kupa kasy a na USG zawsze było wszystko ok. Znajoma robiła choć USG było ok. Wyniki wyszły kiepskie, baaardzo duże prawdopodobieństwo ZD, robili następne i też że duże prawdopodobieństwo, do końca ciąży płacz, stres, mieli już roczna córkę, teraz wymarzony synek i chory? przygotowywali się 5 miesięcy na chore dziecko. Urodził się o czasie, 10 na 10 brak oznak choroby. Dziś zdrowy dwulatek. Więcej się nie pisze na ciąże. I gdyby nie zrobiła tych testów tylko trzymała się tego że na USG prenatalnych zawsze wszystko ok to by miała spokojna ciąże, cieszyłaby się wszystkim, starszą córką i nie miałaby traumy.
Zrobię najwyżej po prenatalnych gdyby wymiary noska i przezieru były złe...2012 👩❤️👨
2016🧑
2018🧑🧒
01.2021🧑🧒👶Kropka -
Majorka wrote:Tortie ja bym nie ryzykowała amniopunkcją.
-
Dziewczyny, przede wszystkim wydaje mi się że nie powinnyśmy się tutaj wzajemnie straszyć. Mamba już jest i tak w wielkim stresie i trudnej sytuacji, widać że próbuje wybrać najlepsze rozwiązanie, a pisanie w stylu "amniopunkcja to ryzyko", "możesz poronić", "w życiu bym nie zrobiła amniopunkcji" tylko pogarszają już i jak niełatwe położenie... Napisała wyraźnie, że konsultowała się z dwoma lekarzami i decyzję podjęła w oparciu o rozmowę z nimi, o rzetelną medyczną wiedzę. A tak naprawdę żadna z nas nie wie co by w takiej sytuacji zrobiła, możemy się zarzekać na wszystko poki nas to nie spotka, bo wtedy często punkt widzenia się zmienia. I niestety to chore ale w przypadku jak pappa i usg wyjdą źle to amniopunkcja nie jest refundowana. Także też nie każdego stać na to żeby płacić za badanie podwójnie, za nifty i amniopunkcję... Ryzyko straty po tym badaniu wynosi 0.11%.
Mamba, ja uważam że skoro dwóch lekarzy doradza amniopunkcję to oni wiedzą co robią. I na pewno nie narażaliby nikogo niepotrzebnie na ryzyko. Skoro USG wyszło dobrze to wierzę głęboko że nosisz zdrowe dziecko, ale powinnaś resztę ciąży przeżyć w spokoju a zamartwiać się bo to też nie jest dla dziecka dobre. I bardzo Twoją decyzję popieram, zrobiłabym tak samo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 22:05
Mamba91, Rucola lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Mamba .. ja uważam ze Twoja decyzjaczy zrobisz nifty czy amniopunkcję bo myśle ze wyjdzie dobrze .. ryzyko nie jest jakieś duże .. ale uważam , ze warto byś takie dodatkowe badanie zrobiła skoro siedzi Ci to w głowie po to , żebyś do końca ciąży się nie stresowała , bo to dziecku tym bardziej zaszkodziDZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️
-
Znam osobiscie i dosc dobrze osobę która taką amniopunkcję miała. I ja tez bym zdecydowala się na amniopunkcję w przypadku podwyzszonego ryzyka. Stres czy dziecko będzie zdrowe czy chore by mnie po prostu zabił. Nie wiem jaka byłaby dalsza decyzja, ale chociaż byłaby swiadoma i mogłabym się przygotować.
Odnosnie skierowania na amniopunkcję na nfz to da się to zalatwic. Chyba mozna probowac przez genetyka np. na podstawie wyniku badan prenatalnych. Mamba moze napisz na watku o amniopunkcji na pewno taki jest. Tam dziewczyny Ci pomogą myślę.
Mamba tulę Cię mocno. I życzę dużo siły kochana i decyzji zgodnych z sercem a najbardziej trzymam kciuki za szczęśliwy finał ❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 22:50
05.2017 - 🎀 córeczka
Czekamy na drugą córeczkę - rośnij zdrowo 🙏
30.12.2020 ❤ 3500g
💔 11.2019 👼 -
Mamba a moze porozmawiaj z lekarzem? Moj lekarz powiedzial ze jesli usg prenatalne wyjdziezle to zalatwia amniopunkcje na nfz. Dokladnie powiedzial ze „zalatwia” wiec moze i Twoj prowadzacy by pomogl?
🔸28 lat
Proszę o 3manie kciuków i modlitwę za moje maleństwo. My wierzymy, że wszystko dobrze się skończy 🙏Tortie, Kalina555, Edyciak lubią tę wiadomość
-
Mamba91 wrote:Dzięki dziewczyny za wsparcie. Mam nadzieję, ze Was to nie spotka i nie będziecie musiały decydować czy robić jakieś dodatkowe badania.
Podjęliśmy decyzję zgodną z sugestią lekarki prowadzącej ciąże, robimy amniopunkcje. Ostatnie czego potrzebuje to kolejne badanie, które przedstawi mi statystykę..
Proszę o 3manie kciuków i modlitwę za moje maleństwo. My wierzymy, że wszystko dobrze się skończy 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 08:14
Mamba91 lubi tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualnyDo Mamby i Suszarki jest mi przykro za wasze komentarze. Ja tylko napisałam, że ja bym nie zrobiła amniopunkcji bo jest to badanie inwazyjne a jak dziecko ma być chore to i tak się takie urodzi więc MOJA decyzja byłaby taka, że nigdy w życiu nie narażałabym dziecka. Mam prawo do swojego zdania. Pisałam jak i również nie raz i tu i na grupie na Facebooku, że moja najstarsza córka miała mieć rzekomo ZD. Więc Suszarka nie mów mi, że nie wiem jak bym postąpiła w jej sytuacji bo wiem jak. Ja nastawiałam się na dziecko chore po prostu. Czytałam książki, myślałam dużo o tym i planowałam. A Mamba ma ryzyko tylko 2% więc tym bardziej zrezygnowałam z amniopunkcji. Życzę Mambie wszystkiego dobrego i zaznaczam, że ja nie napisałam co ma robić tylko co ja bym zrobiła a czego nie. Miłego dnia.
-
Mamba kciuki i modlitwy masz załatwione. Daj nam znać kiedy będziecie robić amniopunkcje i oczywiscie jak przyjdą wyniki. Będziecie robić też to dodatkowe badanie ktorego wyniki są juz po kilku dniach?
Mamba91, migotkaa lubią tę wiadomość
05.2017 - 🎀 córeczka
Czekamy na drugą córeczkę - rośnij zdrowo 🙏
30.12.2020 ❤ 3500g
💔 11.2019 👼 -
Majorka a co ja napisałam? Napisałam co zamierzam zrobić nie było tam nic kierowanego personalnie do Ciebie. Nie bardzo rozumiem ale jeśli poczułaś się urażona to przepraszam, absolutnie nie chciałam tego zrobić.
Lucky, tak jeśli będzie taka możliwość to planujemy dopłacić do FiSha czy czegoś żeby wstępne wyniki były w ciagu 5 dn.
Dziś będę się kontaktować z lekarzami żeby ustalić termin, przy okazji muszę się dowiedzieć czy mam odstawiać leki rozrzedzające krew i kiedy przyjąć immunoglobulinę 🤦♀️Majorka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNapisałam się jak głupia i ki znikło bo źle wcisnęłam.
Mamba będzie dobrze. trzymam kciuki. usg jest najważniejsze a z krwi testy wychodzą różnie. Mojej siostrze wyszło ryzyko nie zdecydowała się i ma zdrowe dziecko. Ci najlepsze wyszło jej w dwóch ciążach. W jednej większe. Drugiej to samo ale małe ryzyk. Usg wychodziło dobrze. Jeśli chodzi o to kto by się zdecydował kto nie myślę ze dopiero znalezienie się w takiej sytuacji by to pokazało. Ja na pewno bym zrobiła przy dużym ryzyku.orzy małym wątpię ale wiadomo że dopiero by się okazało jakbym się w takiej sytuacji znalazła. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny