💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Marcelina715 wrote:Cześć!
Nie odzywałam się przez jakiś czas. Dużo tu nowych postów, muszę Was nadrobić.
Po pozytywnym teście USG podczas badań prenatalnych byłam bardzo pozytywnie nastawiona. Wszystkie parametry w normie, kość nosowa widoczna, wiek ciążowy się zgadza. No cud, miód, orzeszki. Nie przeczuwałam, że wyniki biochemii zburzą mój spokój.
Po tygodniu zadzwonił lekarz z kliniki ze złymi wieściami. Bhcg lekko podwyższone, białko pappa dużo za niskie. Ryzyko wad genetycznych wzrosło w stosunku do podstawowego. A nawet jeśli dziecko zdrowe, to i tak może być problem z łożyskiem. Płacz, nerwy, niedowierzanie.
Szybko zadecydowaliśmy z mężem o wykonaniu testu Nifty w zakresie rozszerzonym - sześciu trisomii, wad chromosomów płci i mikrodelecji. Po tygodniu dostaliśmy wyniki - zdrowa dziewczynka!
Oczywiście ulga była niesamowita, ale wiem, że to nie koniec strachu. Niskie białko pappa sprawia, że ląduję w grupie ryzyka jeżeli chodzi o późne poronienie, poród przedwczesny, hipotrofię płodu czy stan przedrzucawkowy...
Dostałam profilaktycznie leki przeciwzakrzepowe, a także skierowanie na drugie badanie prenatalne wraz z echem serca do specjalisty perinatologa w Katowicach.
W drugiej połowie ciąży mam być pod szczególną obserwacją pod kątem przepływów i przyrostu wagi dziecka. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i w styczniu urodzę zdrową córeczkę. Modlę się o to każdego dnia.
Gratulacje :)Ciesze sie ze zdrowa dziewczynka.ile miałaś tego białka Pappa? Ja też mam bardzo niskie Pappa ale leków narazie nie dostałam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2020, 09:19
-
hej ja dzisiaj po wizycie ale trochę jestem zawiedziona tą wizytą. Tydzień temu miałam prenatalne i myślałam ,że dziś mi doktor potwierdzi podejrzenia co do płci a ona nawet nie zmierzyła maluszka więc nie wiem ile urósł przez ostatni tydzień ,powiedziała, że przez tydzień to dużo nie urósł więc go nie mierzyła, sprawdziła tylko serducho, bije idealnie tak jak powinno a to najważniejsze ale myślałam ,że zrobi usg trochę bardziej dokładne a trwało ono dosłownie minutę no nic, najważniejsze, że jest okej wszystko, następna wizyta 13.08 termin według OM 25.01 a według USG szybszy o tydzień
Kamka, KateHawke, Ewelka85 lubią tę wiadomość
moja pierwsza ciąża - mój cud
dziewczynka - Eliza
połówkowe - 390 g
-
Cześć. Meldujemy się po prenatalnych. To było moje drugie usg (pierwsze potwierdzenie ciąży) dzidziuś nadgonił 2 tygodnie i jego wiek z usg pokrył się z OM. Prawdopodobnie dziewczyna, bo wyrostka nie było widać. Ma całe 7,5 cm. Testu Pappa nie robiłam. Z usg wyszło wszystko dobrze. Termin porodu 18 stycznia, w imieniny męża
KateHawke, Marcelina715, Mamba91, Edyciak, Ewelka85 lubią tę wiadomość
-
Morsik,
Moje wyniki białka pappa to 1,150 IU/l, co odpowiada 0,368 MoM. Póki co dostałam niewielka dawkę acardu - jedna tabletka na wieczór.
Anita,
Podobno nie ma sensu mierzyć częściej niż raz na dwa tygodnie, bo to jednak są wartości szacunkowe. W jednym tygodniu lekarz trochę zawyży, w drugim lekko się ręka omsknie i zaniży, i wyszłoby, że dzidziuś nie przybrał wcale lub przybrał za mało. No i Twoje zamartwianie się gotowe. A niepotrzebnie.
Mamba91,
Wciąż trzymam kciuki. Dużo siły Ci życzę.Listopad 2018 - syn
Styczeń 2021 - córka. -
Mama bąbelka wrote:Cześć. Meldujemy się po prenatalnych. To było moje drugie usg (pierwsze potwierdzenie ciąży) dzidziuś nadgonił 2 tygodnie i jego wiek z usg pokrył się z OM. Prawdopodobnie dziewczyna, bo wyrostka nie było widać. Ma całe 7,5 cm. Testu Pappa nie robiłam. Z usg wyszło wszystko dobrze. Termin porodu 18 stycznia, w imieniny męża
Znaczy wyrostek zawsze widać .. tylko jak jest wzdłuż kręgosłupa to dziewczynka a jak jest nachylony do góry to chłopiecDZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
suzi1994 wrote:Znaczy wyrostek zawsze widać .. tylko jak jest wzdłuż kręgosłupa to dziewczynka a jak jest nachylony do góry to chłopiec
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
migotkaa wrote:Dostałam wyniki prenatalnych z Pappa. U mnie ryzyko trisomii 21 1:82 ;(
Przykro mi 😥 ale to tylko ryzyko statystyczne. Jedno dziecko na 82 z takim wynikiem będzie chore - reszta zdrowa. Zdecydowaliście się na dodatkowe badania?
05.2017 - 🎀 córeczka
Czekamy na drugą córeczkę - rośnij zdrowo 🙏
30.12.2020 ❤ 3500g
💔 11.2019 👼 -
Cześć dziewczyny, mam nadzieję, ze u was wszystko dobrze. Najważniejsze to pozytywne nastawienie
Nie śledzę was ale to był ciężki czas dla mnie.
Ja w zeszłym tygodniu wreszcie pochowałam moją córeczkę. Tak jak czułam od samego początku, że to była dziewczynka. Badania genetyczne wykazały trisomie każdego badanego chromosomu.. co wskazuje na triplodię..a to oznacza, że już w czasie zapłodnienia natura spaprała sprawę, żadne badanie bety, leki nic by nie dały a nawet jakby serduszko nie przestało bić to na prenatalnych lekarze kazali by mi przerywać ciążę na co bym się nie zgodziła i czekała na nieuniknione
Dostałam też już pierwszą @, niestety musiałam mieć zabieg bo nie chciała mi się macica sama oczyścić w miejscu blizny.. więc powinniśmy odczekać jeszcze trochę ze staraniami ale możliwe że zaczniemy wcześniej i jest jeszcze nadzieja, że będę miała dziecko rocznikowi równe z waszymi6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Marta strasznie mi przykro, że musiałaś przez to wszystko przejść 😢
Na pocieszenie powiem, że ja miałam łyżeczkowanie 22 stycznia, a 28 kwietnia test ciążowy pozytywny 🙂 a również kazali odczekać nawet do pół roku ze staraniami, a udało się w drugim cyklu po łyżeczkowaniu 😉
Czasami życie boleśnie samo wie, co jest dla nas lepsze. Będę trzymać za Ciebie kciuki, aby szybko się udało 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2020, 12:30
Nasz tęczowy synek 😍🌈
05.2016 synek 👦🏻
01.2020 poronienie zatrzymane 7tc 👼 -
nick nieaktualny