Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Lilka ja mam wrażenie, że ona co chwilę się przekręca, wczoraj byłam pewna, że główkę w dole czułam jak stukała i tak co drugi dzien, albo kopanie po pęcherzu albo główka wali. Gin mowila ze jak pęcherz czuje to nogami na pewno, bo rączkami nie są w stanie tak mocno w pęcherz pchać. Al3 w szyjkę już jak najbardziej gmerac mogą 🤪
Mag_len no właśnie ja słyszałam, że tu po 4-6h już uznają, że jest brak postępu 🤪 poprzednio u mnie wszystko trwało 3h więc jak teraz tak pójdzie to sie wyrobie w czasie 🤣🤣 no ale może to są tylko takie historie, może rzeczywiście tego postępu nie było, jest wiele czynnikow, szyjka niezgladzona, brak rozwarcia mimo skurczy. Ja mam koleżanki, które i po 20h rodziły, bo zbyt szybko na szpital przyjechały albo im oksytocyne podali i poród się wydłużył przez to. Ja od razu w planie zaznaczę, ze oksy nie chce, poprzednio nie miałam i cale szczęście. -
Ja nam wszystkim życzę żeby każda z nas urodziła tak jak chce, bez komplikacji i co najważniejsze zdrowe dzieciątko. Ja rodziłam sn i cc i powiem Wam ani jedno ani drugie nie jest łatwe ale ja ze względu na strach o dziecko wole cc, ze względu na siebie wolałabym sn, szkoda że nie mamy zamka z boku brzucha 40tyg i można dziecko wyjmować 😂
Moja babcia rodziła pośladkowo dwoje dzieci i miała później depresje, porody trwały 3 dni , dzieci duże a babcia porozrywana do odbytu gdzie w wieku 45 lat chodziła w pieluchach ale to były inne czasy. Teraz jak kobieta chce to można dziecko ręcznie obrócić , podobno pływanie w basenie też pomaga w obrocie dziecko ale nie wiem czy to prawda. Mój siedzi głowkowo od 20 tyg .
Boże wczoraj wieczorem myślałam że pojadę do szpitala, miałam straszne wzdęcia które chyba spowodowały stawianie się brzuch co 3minuty 😳 ale głebokie oddechy i no-spa pomogły -
Ja pewnie od następnej wizyty u fizjo będę ją męczyć żeby ćwiczenia na zachęcenie maluszka do obrotu w dół już zacząć wykonywać 😅 bo obroty wewnątrzmacicy robi tylko lekarz i to tuż przed porodem, musi być stała kontrola usg i w razie czego sala do cc przygotowana. Też nie każdy się tego podejmie.
Co do wzdęć to w tym tygodniu mnie męczyły takie straszne, mialam wrażenie, ze mi brzuch rozsadzi, a jelita są już wyżej to az pod żebrami czułam 🙄 diety muszę pilnować, nie przesadzać z błonnikiem, dużo pić. Mięta mi trochę pomaga. Za dużo cukru w diecie w tym tygodniu miałam, a za mało warzyw, nie miałam apetytu w tym tygodniu na warzywa prawie wcale 🙄 z córką pamiętam po wigilii wzięłam espumisan i nigdy więcej to co mi się w brzuchu działo, rewolucję i wcale nie chciały gazy wyjść 😬Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2021, 15:00
-
A ja byłam dziś na pierwszej konsultacji u fizjoterapeuty. I faktycznie polecam. Po szybkim wywiadzie babeczka mnie pooglądala, ponaciskala kręgosłup i trochę napięcie puściło. Czuje się lepiej. Pokazała kilka łatwych ćwiczeń na macie i trzeba brać się do roboty 🤣Letrox 125/100
Pregna Start -
Tak czas szybko leci i ten nieszczęsny porod się zbliża 😉
A z porodem to nigdy nie będzie idealnego rozwiązania, każdy porod jest inny, dla jednej SN jest ok dla drugiej cc, ważne żeby bez większych komplikacji dla mamy i dziecka.
Też tak myślę że dla kobiety w większości rpzyapdkow lepsze jest SN ale dla dziecka ciężki porod przez SN nie jest dobry.
Ja miałam cc bez żadnej akcji porodowej i bardzo źle to wspominam ale czy SN bym lepiej wspominała, nie sądzę 😉
Ja na pewno nie jestem z tych osób dla których rodzenie dziecka to wspaniałe, duchowe przeżycieAaggaa02 -
O tak Karolcia zamek z boku brzucha by się przydał 😆
A podziwiam was dziewczyny ze czasami wiecie gdzie jaka cześć ciała dziecka, to moja druga ciąża ale i w pierwszej i w drugiej nie miałam pojęcia gdzie co i czym dzidziuś mnie gmera 😂22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
krolik wrote:Lilka ja mam wrażenie, że ona co chwilę się przekręca, wczoraj byłam pewna, że główkę w dole czułam jak stukała i tak co drugi dzien, albo kopanie po pęcherzu albo główka wali. Gin mowila ze jak pęcherz czuje to nogami na pewno, bo rączkami nie są w stanie tak mocno w pęcherz pchać. Al3 w szyjkę już jak najbardziej gmerac mogą 🤪
Mag_len no właśnie ja słyszałam, że tu po 4-6h już uznają, że jest brak postępu 🤪 poprzednio u mnie wszystko trwało 3h więc jak teraz tak pójdzie to sie wyrobie w czasie 🤣🤣 no ale może to są tylko takie historie, może rzeczywiście tego postępu nie było, jest wiele czynnikow, szyjka niezgladzona, brak rozwarcia mimo skurczy. Ja mam koleżanki, które i po 20h rodziły, bo zbyt szybko na szpital przyjechały albo im oksytocyne podali i poród się wydłużył przez to. Ja od razu w planie zaznaczę, ze oksy nie chce, poprzednio nie miałam i cale szczęście.
U nas niestety wiem jak to wyglada"od kuchni" nie raz przychodzimy zrobić jedno cc a kończymy na 34.oczywiście nie każdy lekarz ma takie podejście ale są tacy co nazywani są królami cesarek. Teraz zmienił się ordynator i ponoc jest bardziej za SN ale na l4 nie interesuje się zbytnio praca więc nie wiem czy to faktycznie prawda..
Tak jak mówicie, czas leci jak szalony...przeleci październik i listopad i już będziemy przebierać nogami czekając na pierwsze porody 🙂a ja czekam aż mi się włączy syndrom wicia gniazda żeby powoli wszystko szykować bo jak na razie mam lenia i nic nie robie... -
Lilka gdyby mi gin nie powiedziała, że to nogami mi kopie po pęcherzu to byn myslala, że to jednak łapki 😅 wydaje mi się, że jedynie główkę wyłapuje dobrze, bo to jest charakterystyczne stukanie. I czkawkę rozpoznam. W poprzedniej ciąży miałam czas skupiać się na każdym ruchu i jak wypinała pupkę, ale to już na późniejszym etapie, to łatwo było się domyślić 😁
-
Lilka ja też nie ogarniam kompletnie czy to ręka, noga czy glowa 😅 nie wiem szczerze mówiąc jak to można odróżnić ale może ja jakieś grube warstwy mięśni i tłuszczu mam. Też mi się wydaje, że nie ma co się jeszcze przyzwyczajać do położenia dziecka, ok 30 tygodnia może można się martwic ulozeniem pośladkowym.
-
Ja wiem że mały głową w dół przez czkawką i na usg potwierdzenie. Oj nie zgodzę się z tym że rączkami dziecko nie da rady mocno boksować po pęcherzu, mój jak czasem przywali to aż mam wrażenie że popuszcze. Jak na usg przywalił lekarce w głowice usg to sama była w szoku że on ma tyle siły. Wydaję mi się ,że z coreczkami na tym etapie kopniaki i boksowanie nie były aż tak mocne.
To prawde jeszcze trochę o się zaczną pierwsze porody. Ja tak powoli szykuje wszystko dla siebie do porodu żeby mieć w razie czego. Małemu prać i pasować będę w listopadzie. Ostatnio kupiłam w promocji pieluchy dada 1, dwa opakowania do szpitala i chusteczki. -
Jaki polecacie materac do łóżeczka? Piankowy, kokos/gryka/pianka, z lateksu, itp.Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
Kamyczek ja dla córki kupiłam taki co się na pieluszkę zakłada i leży nowy, nawet go nie otworzyłam. Nie wiem czy przy synku będę używac.. jak nie będzie wskazań to wątpię ze będzie mi się chciało go zakładać.. Zobaczymy22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Nie kupuje monitora o ile poród będzie o czasie, nie widzę powodu. One często lubią się przemieszczać i człowiek panikuje.
Co do materaca to ja też mam hevea pianka lateks i jest spoko, nie polecam gryki czy kokosa bo tam lubią się zalęgnąć robaczki -
Ja miałam chyba kokos-pianka . Monitor oddechu odkupie od znajomej bo u nas ostatnio był przypadek śmierci łóżeczkowej u zdrowego dziecka w dodatku babcia dziecka jest położną i strasznie się obwiniała..wiadomo tego się nie przewidzi i są różne inne dramatyczne sytuacje ale mój mąż wtedy będzie spokojniejszy. Przy starszej córce co chwile sprawdzał czy oddycha. Większość nadaje się do dostawki.
-
Ja im bliżej terminu to z jednej str się cieszę a z 2 boje jak to bedzie, bo korona i trzeba będzie być samemu w szpitalu
Ale też ogólnie mam już stres jak pomyślę o CC że to też jest poważna operacja a z poprzedniej też nie mam dobrych wspomnień 😣Anielka ❤️
-
Też nie planuje zakupu monitora. Przy młodej też się w nocy wybudzałam i sprawdzałam czy oddycha, podświadomość tak działała, nie nastawiałam budzika specjalnie i szczerze? Wole taką czujność niż zaufać urządzeniu. Znam wiele przypadków kiedy monitor wybudzal rodziców, a nic się nie działo. Uważam, że przy monitorze traci się czujność, a on niestety może zawieść. Ogolnie nawet chyba do monitorów są tylko wskazania przy wczesniakach, ale przy zdrowo donoszonych dzieciach trąbią lekarze i położone aby nie kupować. Każda oczywiście zrobi jak uważa, jeśli ktoś ma być dzięki temu spokojniejszy to spoko, rozumiem, ale zachować czujność i tak trzeba. Sam materacyk w łóżeczku, dzidziuś w śpiworku położony na pleckach i to jest najlepsze co można zrobić. Żadnych kolderek, poduszek, ochraniaczy itp.