X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • krolik Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka ja mam wrażenie, że ona co chwilę się przekręca, wczoraj byłam pewna, że główkę w dole czułam jak stukała i tak co drugi dzien, albo kopanie po pęcherzu albo główka wali. Gin mowila ze jak pęcherz czuje to nogami na pewno, bo rączkami nie są w stanie tak mocno w pęcherz pchać. Al3 w szyjkę już jak najbardziej gmerac mogą 🤪

Mag_len no właśnie ja słyszałam, że tu po 4-6h już uznają, że jest brak postępu 🤪 poprzednio u mnie wszystko trwało 3h więc jak teraz tak pójdzie to sie wyrobie w czasie 🤣🤣 no ale może to są tylko takie historie, może rzeczywiście tego postępu nie było, jest wiele czynnikow, szyjka niezgladzona, brak rozwarcia mimo skurczy. Ja mam koleżanki, które i po 20h rodziły, bo zbyt szybko na szpital przyjechały albo im oksytocyne podali i poród się wydłużył przez to. Ja od razu w planie zaznaczę, ze oksy nie chce, poprzednio nie miałam i cale szczęście.

• krolik Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, dzisiaj po tej wizycie sobie uświadomiłam, że to lada moment poród 😅 tak ten czas do przodu gna 🙈

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nam wszystkim życzę żeby każda z nas urodziła tak jak chce, bez komplikacji i co najważniejsze zdrowe dzieciątko. Ja rodziłam sn i cc i powiem Wam ani jedno ani drugie nie jest łatwe ale ja ze względu na strach o dziecko wole cc, ze względu na siebie wolałabym sn, szkoda że nie mamy zamka z boku brzucha 40tyg i można dziecko wyjmować 😂
    Moja babcia rodziła pośladkowo dwoje dzieci i miała później depresje, porody trwały 3 dni , dzieci duże a babcia porozrywana do odbytu gdzie w wieku 45 lat chodziła w pieluchach ale to były inne czasy. Teraz jak kobieta chce to można dziecko ręcznie obrócić , podobno pływanie w basenie też pomaga w obrocie dziecko ale nie wiem czy to prawda. Mój siedzi głowkowo od 20 tyg .

Boże wczoraj wieczorem myślałam że pojadę do szpitala, miałam straszne wzdęcia które chyba spowodowały stawianie się brzuch co 3minuty 😳 ale głebokie oddechy i no-spa pomogły

• krolik Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie od następnej wizyty u fizjo będę ją męczyć żeby ćwiczenia na zachęcenie maluszka do obrotu w dół już zacząć wykonywać 😅 bo obroty wewnątrzmacicy robi tylko lekarz i to tuż przed porodem, musi być stała kontrola usg i w razie czego sala do cc przygotowana. Też nie każdy się tego podejmie.

Co do wzdęć to w tym tygodniu mnie męczyły takie straszne, mialam wrażenie, ze mi brzuch rozsadzi, a jelita są już wyżej to az pod żebrami czułam 🙄 diety muszę pilnować, nie przesadzać z błonnikiem, dużo pić. Mięta mi trochę pomaga. Za dużo cukru w diecie w tym tygodniu miałam, a za mało warzyw, nie miałam apetytu w tym tygodniu na warzywa prawie wcale 🙄 z córką pamiętam po wigilii wzięłam espumisan i nigdy więcej to co mi się w brzuchu działo, rewolucję i wcale nie chciały gazy wyjść 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2021, 15:00

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2021, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam dziś na pierwszej konsultacji u fizjoterapeuty. I faktycznie polecam. Po szybkim wywiadzie babeczka mnie pooglądala, ponaciskala kręgosłup i trochę napięcie puściło. Czuje się lepiej. Pokazała kilka łatwych ćwiczeń na macie i trzeba brać się do roboty 🤣

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czas szybko leci i ten nieszczęsny porod się zbliża 😉
    A z porodem to nigdy nie będzie idealnego rozwiązania, każdy porod jest inny, dla jednej SN jest ok dla drugiej cc, ważne żeby bez większych komplikacji dla mamy i dziecka.
    Też tak myślę że dla kobiety w większości rpzyapdkow lepsze jest SN ale dla dziecka ciężki porod przez SN nie jest dobry.
    Ja miałam cc bez żadnej akcji porodowej i bardzo źle to wspominam ale czy SN bym lepiej wspominała, nie sądzę 😉
    Ja na pewno nie jestem z tych osób dla których rodzenie dziecka to wspaniałe, duchowe przeżycie

Aaggaa02
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak Karolcia zamek z boku brzucha by się przydał 😆
    A podziwiam was dziewczyny ze czasami wiecie gdzie jaka cześć ciała dziecka, to moja druga ciąża ale i w pierwszej i w drugiej nie miałam pojęcia gdzie co i czym dzidziuś mnie gmera 😂

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Lilka ja mam wrażenie, że ona co chwilę się przekręca, wczoraj byłam pewna, że główkę w dole czułam jak stukała i tak co drugi dzien, albo kopanie po pęcherzu albo główka wali. Gin mowila ze jak pęcherz czuje to nogami na pewno, bo rączkami nie są w stanie tak mocno w pęcherz pchać. Al3 w szyjkę już jak najbardziej gmerac mogą 🤪

Mag_len no właśnie ja słyszałam, że tu po 4-6h już uznają, że jest brak postępu 🤪 poprzednio u mnie wszystko trwało 3h więc jak teraz tak pójdzie to sie wyrobie w czasie 🤣🤣 no ale może to są tylko takie historie, może rzeczywiście tego postępu nie było, jest wiele czynnikow, szyjka niezgladzona, brak rozwarcia mimo skurczy. Ja mam koleżanki, które i po 20h rodziły, bo zbyt szybko na szpital przyjechały albo im oksytocyne podali i poród się wydłużył przez to. Ja od razu w planie zaznaczę, ze oksy nie chce, poprzednio nie miałam i cale szczęście.

U nas niestety wiem jak to wyglada"od kuchni" nie raz przychodzimy zrobić jedno cc a kończymy na 34.oczywiście nie każdy lekarz ma takie podejście ale są tacy co nazywani są królami cesarek. Teraz zmienił się ordynator i ponoc jest bardziej za SN ale na l4 nie interesuje się zbytnio praca więc nie wiem czy to faktycznie prawda..

Tak jak mówicie, czas leci jak szalony...przeleci październik i listopad i już będziemy przebierać nogami czekając na pierwsze porody 🙂a ja czekam aż mi się włączy syndrom wicia gniazda żeby powoli wszystko szykować bo jak na razie mam lenia i nic nie robie...

• krolik Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka gdyby mi gin nie powiedziała, że to nogami mi kopie po pęcherzu to byn myslala, że to jednak łapki 😅 wydaje mi się, że jedynie główkę wyłapuje dobrze, bo to jest charakterystyczne stukanie. I czkawkę rozpoznam. W poprzedniej ciąży miałam czas skupiać się na każdym ruchu i jak wypinała pupkę, ale to już na późniejszym etapie, to łatwo było się domyślić 😁

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 2 października 2021, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka ja też nie ogarniam kompletnie czy to ręka, noga czy glowa 😅 nie wiem szczerze mówiąc jak to można odróżnić ale może ja jakieś grube warstwy mięśni i tłuszczu mam. Też mi się wydaje, że nie ma co się jeszcze przyzwyczajać do położenia dziecka, ok 30 tygodnia może można się martwic ulozeniem pośladkowym.

FNh9p2.png

Wysłany: 2 października 2021, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem że mały głową w dół przez czkawką i na usg potwierdzenie. Oj nie zgodzę się z tym że rączkami dziecko nie da rady mocno boksować po pęcherzu, mój jak czasem przywali to aż mam wrażenie że popuszcze. Jak na usg przywalił lekarce w głowice usg to sama była w szoku że on ma tyle siły. Wydaję mi się ,że z coreczkami na tym etapie kopniaki i boksowanie nie były aż tak mocne.
    To prawde jeszcze trochę o się zaczną pierwsze porody. Ja tak powoli szykuje wszystko dla siebie do porodu żeby mieć w razie czego. Małemu prać i pasować będę w listopadzie. Ostatnio kupiłam w promocji pieluchy dada 1, dwa opakowania do szpitala i chusteczki.

• Azjak Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki polecacie materac do łóżeczka? Piankowy, kokos/gryka/pianka, z lateksu, itp.

Starania o pierwszego bobasa od I.2018
    II - III.2020 - Clo 😥
    X - XI.2020 - Aromek 😥
    XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
    7.I (30dc) beta 68
    11.I (34dc) beta 228
    16.I (39dc) beta 22
    III.2021 - Aromek III cykl 😥
    IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
    11.V (26dc) beta 42
    13.V (28dc) beta 114
    17.V (32dc) beta 756
    22.V (37dc) beta 7831
    CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️

Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
    VI - VIII.2024 - Aromek 😥
    13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
    X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
    XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️
    24.II.2025 I FET 4aa ❄️ -> 😓👎
    III.2025 -> scratching endometrium cd56 ❌️ cd138 ❌️
    V.2025 -> cd56 ❌️ cd138❌️
    14.VII.2025 II FET 3aa ❄️ -> 😓👎

Gdzie jesteś kropeczko?🐧🍀💕
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azjak ja mam pianka-lateks z hevea, taki sam kupiłam też do większego łóżeczka. Super się sprawdza, bardzo wygodny i jakość też świetna :)

Azjak lubi tę wiadomość

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z tymi monitorami oddechu? Kupujecie? Czy one nadają się do dostawki?

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek ja dla córki kupiłam taki co się na pieluszkę zakłada i leży nowy, nawet go nie otworzyłam. Nie wiem czy przy synku będę używac.. jak nie będzie wskazań to wątpię ze będzie mi się chciało go zakładać.. Zobaczymy

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kupuje monitora o ile poród będzie o czasie, nie widzę powodu. One często lubią się przemieszczać i człowiek panikuje.

Co do materaca to ja też mam hevea pianka lateks i jest spoko, nie polecam gryki czy kokosa bo tam lubią się zalęgnąć robaczki :/

FNh9p2.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam z kokosem przy córkach. Nie miałam robaczkow🙂

Wysłany: 3 października 2021, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam chyba kokos-pianka . Monitor oddechu odkupie od znajomej bo u nas ostatnio był przypadek śmierci łóżeczkowej u zdrowego dziecka w dodatku babcia dziecka jest położną i strasznie się obwiniała..wiadomo tego się nie przewidzi i są różne inne dramatyczne sytuacje ale mój mąż wtedy będzie spokojniejszy. Przy starszej córce co chwile sprawdzał czy oddycha. Większość nadaje się do dostawki.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja im bliżej terminu to z jednej str się cieszę a z 2 boje jak to bedzie, bo korona i trzeba będzie być samemu w szpitalu :(
    Ale też ogólnie mam już stres jak pomyślę o CC że to też jest poważna operacja a z poprzedniej też nie mam dobrych wspomnień 😣

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 października 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie planuje zakupu monitora. Przy młodej też się w nocy wybudzałam i sprawdzałam czy oddycha, podświadomość tak działała, nie nastawiałam budzika specjalnie i szczerze? Wole taką czujność niż zaufać urządzeniu. Znam wiele przypadków kiedy monitor wybudzal rodziców, a nic się nie działo. Uważam, że przy monitorze traci się czujność, a on niestety może zawieść. Ogolnie nawet chyba do monitorów są tylko wskazania przy wczesniakach, ale przy zdrowo donoszonych dzieciach trąbią lekarze i położone aby nie kupować. Każda oczywiście zrobi jak uważa, jeśli ktoś ma być dzięki temu spokojniejszy to spoko, rozumiem, ale zachować czujność i tak trzeba. Sam materacyk w łóżeczku, dzidziuś w śpiworku położony na pleckach i to jest najlepsze co można zrobić. Żadnych kolderek, poduszek, ochraniaczy itp.

‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ