Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Mag_len wrote:Dziewczyny brałyście w ciąży duphaston? Niby to moja 3 ciąża ale nigdy nic nie brałam, a teraz mi przepisała. Rozmawiała wieczorem z siostrą i mówiła mi że jej ginekolog uważa że duphaston jest najgorsza, z możliwych form progesteronu. Wiem że jest dosyć popularny ale teraz mam rozkmine czy nie mogła mi czegoś "lepszego" przepisać. I jak zawsze szukam dziury w całym.
Mag_len, ja mam od początku ciąży praktycznie 3x1 Duphaston przepisany (plamienia). Ostatnio doktor zmieniła mi na Progesteron Besins (7 tydzien), bo stwierdziła, że teraz już woli żebym przeszła na naturalny. Ewentualnie proponowała jeszcze Luteinę dopochwowo. Ma to z tego co zrozumiałam związek z etapem rozwoju zarodka, ale nie dopytywałam już o szczegóły. Duphaston jest syntetyczny, ale bardzo często przepisywany w ciąży. Inna lekarka powiedziała mi że to nie ma znaczenia jaki progesteron się przyjmuje, każdy jest bezpieczny.PCOS, ANA2, PAI-1 4G homozygotyczny, MTHFR_1298A-C heterozygotyczny, FV R2_4070A-G heterozygotyczny -
Dzięki dziewczyny za informację 🙂 zadzwonię dziś do lekarza do którego chodzę prywatnie co jakiś czas, bo to przepisała mi lekarz u której prowadzę ciąże na nfz. A wczoraj bardzo źle się czułam po tym duphastonoie. Jak uspilam dziewczyny i wstałam z łóżka koło 21 to miałam straszne zawroty głowy i było mi bardzo niedobrze, musiałam otworzyć okno i pooddychac trochę świeżym powietrzem.
Uspokoiłyście mnie, mam go na10 dni więc nie jakoś długo, jeśli będę się dziś dalej źle po nim czuła to poproszę o zmianę a jeśli okto wybiorę te 10 dni. Mam nadzieję, że ta wolna przestrzeń zniknie po nim i potem będę już bez.
Dzięki dziewczyny. -
Mag_len wrote:W ogóle fajnie, że jest nas tu już tak duzo🙂 na razie ciężko ogarnąć kto jest kto😉
Może zrobimy sobie stronę początkowa z terminami porodu, co Wy na to? -
nick nieaktualnyPorządek by się przydał i faktycznie jakaś emotkę proszę przy tytule- łatwiej będzie znaleźć 😁
Ponawiam pytanie czy u którejś następna wizyta to prenatalne? W jakim terminie robicie, u mnie po skończonym 13tyg tzn 13+0 🙈
Na szczęście bede jeszcze miała wizytę trochę wcześniej.. ogólnie jak widzę to spokojniejsza jestem w dniu wizyty a od kolejnego dnia znowu stres💁Dip88, KaaiaN, Kasia1991 lubią tę wiadomość
-
summer..86 wrote:Porządek by się przydał i faktycznie jakaś emotkę proszę przy tytule- łatwiej będzie znaleźć 😁
Ponawiam pytanie czy u którejś następna wizyta to prenatalne? W jakim terminie robicie, u mnie po skończonym 13tyg tzn 13+0 🙈
Na szczęście bede jeszcze miała wizytę trochę wcześniej.. ogólnie jak widzę to spokojniejsza jestem w dniu wizyty a od kolejnego dnia znowu stres💁summer..86 lubi tę wiadomość
-
Witam się i ja😀 z terminem na 19.01. Dziś pierwsza wizyta, jest 0,23cm i bijące serduszko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2021, 12:09
Anna Maria, Mag_len, Dip88, KaaiaN lubią tę wiadomość
-
Ja mam prenatalne ustalone na koniec czerwca, w 13 tyg. Po drodze jeszcze na pewno będę miała kilka razy usg, bo przecież nie wytrzymam🙈
summer..86 lubi tę wiadomość
PCOS, ANA2, PAI-1 4G homozygotyczny, MTHFR_1298A-C heterozygotyczny, FV R2_4070A-G heterozygotyczny -
https://docs.google.com/document/d/1-uw28CUsp_BIktdQd_N9NFrkRthi6toJC22YPw30NF8/edit?usp=sharing
dziewczyny wpisujcie tu swoje nicki i terminy porodu a ja to potem na 1 strone dam
dajcie tylko znac czy Wam sie otwiera z linku.KaaiaN lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMag_len wrote:U mnie kolejna wizyta to10t1d, więc pewnie dopiero potem ustali mi koło 12-13 tyg. Ale ja i tak na prenatalne pójdę do lekarza do którego chodzę prywatnie bo moja na nfz jako prenatalne robi po prostu usg ze wszystkimi pomiarami, sprawdza wszystko czy jest ok. Ale wiem, że ma sprzęt średniej jakości. Prywatnie pewnie umowie się koło 13 tyg.
Fajnie mieć tak dużo wizyt Ja chodzę tylko prywatnie więc jeśli nic się nie dzieje to wizyty zwykle co 4 tygodnie.
Nie wiem czy prenatalnych nie zrobię "podwójnie" bo z racji wieku- rocznikowo łapię się już na darmowe 🙈
Tylko ja jestem tutaj taka wiekowa? -
summer..86 wrote:Fajnie mieć tak dużo wizyt Ja chodzę tylko prywatnie więc jeśli nic się nie dzieje to wizyty zwykle co 4 tygodnie.
Nie wiem czy prenatalnych nie zrobię "podwójnie" bo z racji wieku- rocznikowo łapię się już na darmowe 🙈
Tylko ja jestem tutaj taka wiekowa?
Ale chce cjodzic do kogoś z dobrym sprzętem z racji tego, że gdyby coś było na rzeczy to można wcześniej podjąć jakieś leczenie czy coś.
Moja przyjaciółka miała tak, że chodziła na nfz, gość miał słaby sprzęt i nie zauważył bardzo poważnej wady, dopiero jak poszła na usg 3 trymestru prywatnie właśnie do tego lekarza co i ja teraz chodzę to wykrył ze dziecko ma przepuklinę przeponowa i skierował ją na cito do Warszawy. -
nick nieaktualnyMag_len wrote:https://docs.google.com/document/d/1-uw28CUsp_BIktdQd_N9NFrkRthi6toJC22YPw30NF8/edit?usp=sharing
dziewczyny wpisujcie tu swoje nicki i terminy porodu a ja to potem na 1 strone dam
dajcie tylko znac czy Wam sie otwiera z linku.
A termin z OM ? bo to jednak też sporo rozbieżności może być.
Co do sprzętu w poradniach mających kontrakt z nfz niestety tak może być,że sprzęt nie jest najlepszy bo nikt w to nie inwestuje.
I płacone mają za 3 usg w trakcie ciąży także chyba reszta zależy od lekarza.
Mój przyjmuje tylko prywatnie i innego nie szukam Szkoda trochę płatnych badań w labie , ale to też nie jest problem.
Jak ktoś ma fajnego lekarza na nfz to oczywiście korzystać
-
summer..86 wrote:A termin z OM ? bo to jednak też sporo rozbieżności może być.
Co do sprzętu w poradniach mających kontrakt z nfz niestety tak może być,że sprzęt nie jest najlepszy bo nikt w to nie inwestuje.
I płacone mają za 3 usg w trakcie ciąży także chyba reszta zależy od lekarza.
Mój przyjmuje tylko prywatnie i innego nie szukam Szkoda trochę płatnych badań w labie , ale to też nie jest problem.
Jak ktoś ma fajnego lekarza na nfz to oczywiście korzystać
Trzeba tylko pamiętać że termin z usg jest wiarygodny tylko z tych pierwszych usg. Chyba właśnie do 12 tyg.
Ja właśnie chodzę na nfz żeby za darmo badania robić bo to kupe kasy. A że lekarz nie jest taka zła, prowadziła moja druga ciąże i nie mam zastrzeżeń to wolę parę razy podejść jeszcze prywatnie a tak to chodzić na nfz. -
Wy tu o prenatalnych już, a ja dopiero na pierwszą wizytę czekam 🙈😂😂 U nas robią koło 12tc i standardowo test genetyczny Nifty 🙂
summer..86 lubi tę wiadomość
-
Mag_len wrote:Chyba z OM, w sumie można dopisywać czy z usg czy z Om. Mi nie podawał terminu z usg.choc na każdym usg dzidziuś do tej pory był o kilka dni większy niż z Om więc pewnie z usg termin ciut wcześniej.
Trzeba tylko pamiętać że termin z usg jest wiarygodny tylko z tych pierwszych usg. Chyba właśnie do 12 tyg.
Ja właśnie chodzę na nfz żeby za darmo badania robić bo to kupe kasy. A że lekarz nie jest taka zła, prowadziła moja druga ciąże i nie mam zastrzeżeń to wolę parę razy podejść jeszcze prywatnie a tak to chodzić na nfz. -
nick nieaktualnyDip88 wrote:Wy tu o prenatalnych już, a ja dopiero na pierwszą wizytę czekam 🙈😂😂 U nas robią koło 12tc i standardowo test genetyczny Nifty 🙂
No i super, taki standard to ja rozumiem Chociaż to 1 usg to przegięcie,że tak późno.
Ja z racji darmowych prenatalnych będę miała pappę-a normalnie nie robiłabym tego badania bo to sam stres
Nifty pewnie dodatkowo zrobię.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2021, 11:52
-
Dip88 wrote:Ja narazie podam z OM, a później jakby co to podam nowy TP gdyby coś się zmieniło 🙈 U mnie znów na prenatalnych podają dopiero TP z usg, bo wcześniej niby nie wiarygodne jest też 🤷🏻♀️
Tak naprawdę to ma znaczenie chyba gdy ktoś przenosi ciąże, kiedy wywoływać poród.Dip88 lubi tę wiadomość
-
summer..86 wrote:No i super, taki standard to ja rozumiem Chociaż to 1 usg to przegięcie,że tak późno.
Ja z racji darmowych prenatalnych będę miała pappę-a normalnie nie robiłabym tego badania bo to sam stres
Nifty pewnie dodatkowo zrobię.
Pierwsze usg wypada mi prawdopodobnie w 6t1d wiec myśle, że ok, tylko to czekanie 🤦🏼♀️ A u nas Nifty kosztuje jak dobrze pamietam 120e, a przynajmniej tyle płaciłam jak byłam z małym w ciąży. Czemu tak drogo w Pl jest to nie wiem 🤷🏻♀️ Pozatym ile masz lat, że piszesz że wiekowa jesteś ? 😅 Ja w tym roku 33 😝 -
Mag_len wrote:No właśnie może to jest tak że z tego usg z 12 tyg jest najbardziej wiarygodny...🤔 Nigdy nie przywiązywałam do tego wagi bo w poprzednich ciążach to mi się chyba te terminy mniej więcej pokrywały.
Tak naprawdę to ma znaczenie chyba gdy ktoś przenosi ciąże, kiedy wywoływać poród. -
nick nieaktualnyDip88 wrote:Pierwsze usg wypada mi prawdopodobnie w 6t1d wiec myśle, że ok, tylko to czekanie 🤦🏼♀️ A u nas Nifty kosztuje jak dobrze pamietam 120e, a przynajmniej tyle płaciłam jak byłam z małym w ciąży. Czemu tak drogo w Pl jest to nie wiem 🤷🏻♀️ Pozatym ile masz lat, że piszesz że wiekowa jesteś ? 😅 Ja w tym roku 33 😝
U nas bezpłatne prenatalne są między innymi dla kobiet które w danym roku kończą 35 lat.
Także to ja 🙈
U mnie bylo tak,że żaden termin się nie sprawdził 🤷🏻♀️ i musiałam mieć indukcję+cc.