X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Anna Maria Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2021, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Dziewczyny brałyście w ciąży duphaston? Niby to moja 3 ciąża ale nigdy nic nie brałam, a teraz mi przepisała. Rozmawiała wieczorem z siostrą i mówiła mi że jej ginekolog uważa że duphaston jest najgorsza, z możliwych form progesteronu. Wiem że jest dosyć popularny ale teraz mam rozkmine czy nie mogła mi czegoś "lepszego" przepisać. I jak zawsze szukam dziury w całym.

Mag_len, ja mam od początku ciąży praktycznie 3x1 Duphaston przepisany (plamienia). Ostatnio doktor zmieniła mi na Progesteron Besins (7 tydzien), bo stwierdziła, że teraz już woli żebym przeszła na naturalny. Ewentualnie proponowała jeszcze Luteinę dopochwowo. Ma to z tego co zrozumiałam związek z etapem rozwoju zarodka, ale nie dopytywałam już o szczegóły. Duphaston jest syntetyczny, ale bardzo często przepisywany w ciąży. Inna lekarka powiedziała mi że to nie ma znaczenia jaki progesteron się przyjmuje, każdy jest bezpieczny.

PCOS, ANA2, PAI-1 4G homozygotyczny, MTHFR_1298A-C heterozygotyczny, FV R2_4070A-G heterozygotyczny
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za informację 🙂 zadzwonię dziś do lekarza do którego chodzę prywatnie co jakiś czas, bo to przepisała mi lekarz u której prowadzę ciąże na nfz. A wczoraj bardzo źle się czułam po tym duphastonoie. Jak uspilam dziewczyny i wstałam z łóżka koło 21 to miałam straszne zawroty głowy i było mi bardzo niedobrze, musiałam otworzyć okno i pooddychac trochę świeżym powietrzem.
    Uspokoiłyście mnie, mam go na10 dni więc nie jakoś długo, jeśli będę się dziś dalej źle po nim czuła to poproszę o zmianę a jeśli okto wybiorę te 10 dni. Mam nadzieję, że ta wolna przestrzeń zniknie po nim i potem będę już bez.
    Dzięki dziewczyny.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle fajnie, że jest nas tu już tak duzo🙂 na razie ciężko ogarnąć kto jest kto😉
    Może zrobimy sobie stronę początkowa z terminami porodu, co Wy na to?

Ma_ma2, Dip88, Ika83 lubią tę wiadomość

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    W ogóle fajnie, że jest nas tu już tak duzo🙂 na razie ciężko ogarnąć kto jest kto😉
    Może zrobimy sobie stronę początkowa z terminami porodu, co Wy na to?
    Jestem za 👍 Zawsze będzie można sobie zerknąć 😊

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Porządek by się przydał i faktycznie jakaś emotkę proszę przy tytule- łatwiej będzie znaleźć 😁
    Ponawiam pytanie czy u którejś następna wizyta to prenatalne? W jakim terminie robicie, u mnie po skończonym 13tyg tzn 13+0 🙈
    Na szczęście bede jeszcze miała wizytę trochę wcześniej.. ogólnie jak widzę to spokojniejsza jestem w dniu wizyty a od kolejnego dnia znowu stres💁

Dip88, KaaiaN, Kasia1991 lubią tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer..86 wrote:
    Porządek by się przydał i faktycznie jakaś emotkę proszę przy tytule- łatwiej będzie znaleźć 😁
    Ponawiam pytanie czy u którejś następna wizyta to prenatalne? W jakim terminie robicie, u mnie po skończonym 13tyg tzn 13+0 🙈
    Na szczęście bede jeszcze miała wizytę trochę wcześniej.. ogólnie jak widzę to spokojniejsza jestem w dniu wizyty a od kolejnego dnia znowu stres💁
    U mnie kolejna wizyta to10t1d, więc pewnie dopiero potem ustali mi koło 12-13 tyg. Ale ja i tak na prenatalne pójdę do lekarza do którego chodzę prywatnie bo moja na nfz jako prenatalne robi po prostu usg ze wszystkimi pomiarami, sprawdza wszystko czy jest ok. Ale wiem, że ma sprzęt średniej jakości. Prywatnie pewnie umowie się koło 13 tyg.

summer..86 lubi tę wiadomość

• ŻonaMarynarza Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja😀 z terminem na 19.01. Dziś pierwsza wizyta, jest 0,23cm i bijące serduszko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2021, 12:09

Anna Maria, Mag_len, Dip88, KaaiaN lubią tę wiadomość

🩵🤴
    22.01.2022🤴Ksawery 3330g 54cm 16:20
    31.08.2019👸Zuzanna 3305g 55cm 18:25
    10.09.2016💒
    17.03.2008💞

preg.png
  • Anna Maria Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2021, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam prenatalne ustalone na koniec czerwca, w 13 tyg. Po drodze jeszcze na pewno będę miała kilka razy usg, bo przecież nie wytrzymam🙈

PCOS, ANA2, PAI-1 4G homozygotyczny, MTHFR_1298A-C heterozygotyczny, FV R2_4070A-G heterozygotyczny
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://docs.google.com/document/d/1-uw28CUsp_BIktdQd_N9NFrkRthi6toJC22YPw30NF8/edit?usp=sharing

dziewczyny wpisujcie tu swoje nicki i terminy porodu a ja to potem na 1 strone dam ;)
    dajcie tylko znac czy Wam sie otwiera z linku.

KaaiaN lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    U mnie kolejna wizyta to10t1d, więc pewnie dopiero potem ustali mi koło 12-13 tyg. Ale ja i tak na prenatalne pójdę do lekarza do którego chodzę prywatnie bo moja na nfz jako prenatalne robi po prostu usg ze wszystkimi pomiarami, sprawdza wszystko czy jest ok. Ale wiem, że ma sprzęt średniej jakości. Prywatnie pewnie umowie się koło 13 tyg.

Fajnie mieć tak dużo wizyt :) Ja chodzę tylko prywatnie więc jeśli nic się nie dzieje to wizyty zwykle co 4 tygodnie.

Nie wiem czy prenatalnych nie zrobię "podwójnie" bo z racji wieku- rocznikowo łapię się już na darmowe 🙈

Tylko ja jestem tutaj taka wiekowa?:D

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer..86 wrote:
    Fajnie mieć tak dużo wizyt :) Ja chodzę tylko prywatnie więc jeśli nic się nie dzieje to wizyty zwykle co 4 tygodnie.

Nie wiem czy prenatalnych nie zrobię "podwójnie" bo z racji wieku- rocznikowo łapię się już na darmowe 🙈

Tylko ja jestem tutaj taka wiekowa?:D
    Ja na nfz mam tak co 2,5-3 tyg bo mam l4, w poprzedniej ciąży nie brałam to miałam mniej. A prywatnie to jak się zapisze.
    Ale chce cjodzic do kogoś z dobrym sprzętem z racji tego, że gdyby coś było na rzeczy to można wcześniej podjąć jakieś leczenie czy coś.
    Moja przyjaciółka miała tak, że chodziła na nfz, gość miał słaby sprzęt i nie zauważył bardzo poważnej wady, dopiero jak poszła na usg 3 trymestru prywatnie właśnie do tego lekarza co i ja teraz chodzę to wykrył ze dziecko ma przepuklinę przeponowa i skierował ją na cito do Warszawy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    https://docs.google.com/document/d/1-uw28CUsp_BIktdQd_N9NFrkRthi6toJC22YPw30NF8/edit?usp=sharing

dziewczyny wpisujcie tu swoje nicki i terminy porodu a ja to potem na 1 strone dam ;)
    dajcie tylko znac czy Wam sie otwiera z linku.

A termin z OM ? bo to jednak też sporo rozbieżności może być.

Co do sprzętu w poradniach mających kontrakt z nfz niestety tak może być,że sprzęt nie jest najlepszy bo nikt w to nie inwestuje.
    I płacone mają za 3 usg w trakcie ciąży także chyba reszta zależy od lekarza.
    Mój przyjmuje tylko prywatnie i innego nie szukam :) Szkoda trochę płatnych badań w labie , ale to też nie jest problem.
    Jak ktoś ma fajnego lekarza na nfz to oczywiście korzystać ;)

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer..86 wrote:
    A termin z OM ? bo to jednak też sporo rozbieżności może być.

Co do sprzętu w poradniach mających kontrakt z nfz niestety tak może być,że sprzęt nie jest najlepszy bo nikt w to nie inwestuje.
    I płacone mają za 3 usg w trakcie ciąży także chyba reszta zależy od lekarza.
    Mój przyjmuje tylko prywatnie i innego nie szukam :) Szkoda trochę płatnych badań w labie , ale to też nie jest problem.
    Jak ktoś ma fajnego lekarza na nfz to oczywiście korzystać ;)
    Chyba z OM, w sumie można dopisywać czy z usg czy z Om. Mi nie podawał terminu z usg.choc na każdym usg dzidziuś do tej pory był o kilka dni większy niż z Om więc pewnie z usg termin ciut wcześniej.
    Trzeba tylko pamiętać że termin z usg jest wiarygodny tylko z tych pierwszych usg. Chyba właśnie do 12 tyg.
    Ja właśnie chodzę na nfz żeby za darmo badania robić bo to kupe kasy. A że lekarz nie jest taka zła, prowadziła moja druga ciąże i nie mam zastrzeżeń to wolę parę razy podejść jeszcze prywatnie a tak to chodzić na nfz.

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy tu o prenatalnych już, a ja dopiero na pierwszą wizytę czekam 🙈😂😂 U nas robią koło 12tc i standardowo test genetyczny Nifty 🙂

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Chyba z OM, w sumie można dopisywać czy z usg czy z Om. Mi nie podawał terminu z usg.choc na każdym usg dzidziuś do tej pory był o kilka dni większy niż z Om więc pewnie z usg termin ciut wcześniej.
    Trzeba tylko pamiętać że termin z usg jest wiarygodny tylko z tych pierwszych usg. Chyba właśnie do 12 tyg.
    Ja właśnie chodzę na nfz żeby za darmo badania robić bo to kupe kasy. A że lekarz nie jest taka zła, prowadziła moja druga ciąże i nie mam zastrzeżeń to wolę parę razy podejść jeszcze prywatnie a tak to chodzić na nfz.
    Ja narazie podam z OM, a później jakby co to podam nowy TP gdyby coś się zmieniło 🙈 U mnie znów na prenatalnych podają dopiero TP z usg, bo wcześniej niby nie wiarygodne jest też 🤷🏻‍♀️

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Wy tu o prenatalnych już, a ja dopiero na pierwszą wizytę czekam 🙈😂😂 U nas robią koło 12tc i standardowo test genetyczny Nifty 🙂

No i super, taki standard to ja rozumiem ;) Chociaż to 1 usg to przegięcie,że tak późno.

Ja z racji darmowych prenatalnych będę miała pappę-a normalnie nie robiłabym tego badania bo to sam stres :/
    Nifty pewnie dodatkowo zrobię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2021, 11:52

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Ja narazie podam z OM, a później jakby co to podam nowy TP gdyby coś się zmieniło 🙈 U mnie znów na prenatalnych podają dopiero TP z usg, bo wcześniej niby nie wiarygodne jest też 🤷🏻‍♀️
    No właśnie może to jest tak że z tego usg z 12 tyg jest najbardziej wiarygodny...🤔 Nigdy nie przywiązywałam do tego wagi bo w poprzednich ciążach to mi się chyba te terminy mniej więcej pokrywały.
    Tak naprawdę to ma znaczenie chyba gdy ktoś przenosi ciąże, kiedy wywoływać poród.

Dip88 lubi tę wiadomość

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer..86 wrote:
    No i super, taki standard to ja rozumiem ;) Chociaż to 1 usg to przegięcie,że tak późno.

Ja z racji darmowych prenatalnych będę miała pappę-a normalnie nie robiłabym tego badania bo to sam stres :/
    Nifty pewnie dodatkowo zrobię.

Pierwsze usg wypada mi prawdopodobnie w 6t1d wiec myśle, że ok, tylko to czekanie 🤦🏼‍♀️ A u nas Nifty kosztuje jak dobrze pamietam 120e, a przynajmniej tyle płaciłam jak byłam z małym w ciąży. Czemu tak drogo w Pl jest to nie wiem 🤷🏻‍♀️ Pozatym ile masz lat, że piszesz że wiekowa jesteś ? 😅 Ja w tym roku 33 😝

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2021, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    No właśnie może to jest tak że z tego usg z 12 tyg jest najbardziej wiarygodny...🤔 Nigdy nie przywiązywałam do tego wagi bo w poprzednich ciążach to mi się chyba te terminy mniej więcej pokrywały.
    Tak naprawdę to ma znaczenie chyba gdy ktoś przenosi ciąże, kiedy wywoływać poród.
    U mnie ostatnio w ogóle się nie pokrywały 🤷🏻‍♀️ Z Usg miałam na 12 grudnia, z om na 18 grudnia, a urodziłam 20 grudnia 🙈

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Pierwsze usg wypada mi prawdopodobnie w 6t1d wiec myśle, że ok, tylko to czekanie 🤦🏼‍♀️ A u nas Nifty kosztuje jak dobrze pamietam 120e, a przynajmniej tyle płaciłam jak byłam z małym w ciąży. Czemu tak drogo w Pl jest to nie wiem 🤷🏻‍♀️ Pozatym ile masz lat, że piszesz że wiekowa jesteś ? 😅 Ja w tym roku 33 😝

U nas bezpłatne prenatalne są między innymi dla kobiet które w danym roku kończą 35 lat.
    Także to ja 🙈
    U mnie bylo tak,że żaden termin się nie sprawdził 🤷🏻‍♀️ i musiałam mieć indukcję+cc.

‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ