X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka mi sie też tak brodawki łuszczyły ostatnio ale nie jakoś bardzo.
    O olejku z wiesiołka czytałam dużo pozytywnych rzeczy odniosnie porodu sn i że ma super działanie jak sie go daję do pochywy,ponoć przygotowuje szyjkę i szybciej przy porodzie rozwarcie się robi.

Ale dziś miałam sen..łapie się za krocze i czuję główkę i taki mega lajt budzę męża żeby dotknoł 😂😂😂

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam bardzo wrażliwe sutki, jak tylko podrażanie to zaraz mi macica twardnieje. pamiętam, ze przy pierwszym porodzie już na partych położna chciała mi podrażnić sutki, żeby skurcze były częściej ale ją pogoniłam , bo chciałam odpoczywać między skurczami :P
    licze, że brodawki mam zahartowane po dwójce dzieci kp.

ja mam jutro wizytę z ktg, pewnie jakiś podgląd usg zrobi ale raczej tylko zerknie. umówiłam sie na czwartek prywatnie do znajomego lekarza na dyżur podejdę, to mi zrobi dokładne usg :)

• MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ogrooomny problem z zaśnięciem. Najlepiej mi jednak spac niestety na plecach 🙈 ja też bardzo dużo myślę akurat jak poloze się spać i to też ma pewnie duży wpływ. Ogólnie masakra ale jak już zasnę to mam problem zeby się obudzić 😅

Wizytę mam w piątek 😊

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰

Wysłany: 22 listopada 2021, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czemu Wy macie już robione ktg? Kto Wam to zaleca?

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Dziewczyny a czemu Wy macie już robione ktg? Kto Wam to zaleca?
    Ja mam w gabinecie u swojej lekarz, robi mi od ok 29 tygodnia, w sumie nie wiem dlaczego tak wcześnie. Może dlatego, że mam często twardnienia.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam u swojego lekarza w gabinecie, pewnie dlatego robią że to już jest "stara" ciąża łożysko się pewnie już starzeje i trzeba sprawdzać czy wszystko jest ok ;)

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png

Wysłany: 22 listopada 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to muszę mojego lekarza zapytać, bo w 31tyg miałam łożysko w 2stopniu dojrzałości. W żadnej z ciąż nie miałam robionego ktg w gabinecie , tylko raz przed samą cc.

• krolik Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny śledźcie sobie codziennie h@m, dla klubowiczów - 25% każdego dnia na wybrane produkty.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Kurcze to muszę mojego lekarza zapytać, bo w 31tyg miałam łożysko w 2stopniu dojrzałości. W żadnej z ciąż nie miałam robionego ktg w gabinecie , tylko raz przed samą cc.
    Ja w 1 ciazy też nie miałam u lekarza, tylko podczas pobytu w szpitalu. Aw drugiej chyba od ok 36 tygodnia.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!Jestem już po wizycie, maluch waży 2,5 kg! Szyjka trzyma, ale dosyć mocno napiera na nią główka. Lekarz powiedziała, że jeśli będę grzecznie leżeć to może doczekam do 1 stycznia ☺️

Nynka, krolik, ŻonaMarynarza, MojAniolek:((, Audreyyy, eszanka lubią tę wiadomość

• krolik Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglen wow duży! Ja mam nadzieję, żeby moja z 2kg ważyła :D przypomnij ile Twoje dzieciaczki ważyły i w którym tyg urodziłaś? Ty masz od początku z szyjką problemy?

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Maglen wow duży! Ja mam nadzieję, żeby moja z 2kg ważyła :D przypomnij ile Twoje dzieciaczki ważyły i w którym tyg urodziłaś? Ty masz od początku z szyjką problemy?
    Moje dziewczyny były właśnie takie akurat, 3300 i 3200. Urodziłam jedna 10 dni przed terminem a druga 3 dni przed. Też byłam zdziwiona ta waga.🙈
    Z szyjka mam problemy, jest dosyć miękka już długo i trochę się skraca ale już ostatnio mnie lekarz pocieszała, że hak na wielorodke nie jest źle. W poprzednich ciążach miałam problemy raz że z szyjka a dwa ze skurczami, w obu leżałam w szpitalu na kroplówkach z magnezu. Więc teraz jest na prawdę dobrze, bo wystarcza mi magnez doustny.

• krolik Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglen, teraz z dnia na dzień coraz bezpieczniej, ale jak teraz jest lepiej niż poprzednio to tylko się cieszyć :) Byle do bezpiecznego 37 ! :)

Mag_len lubi tę wiadomość

• Babcia Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2021, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Hej!Jestem już po wizycie, maluch waży 2,5 kg! Szyjka trzyma, ale dosyć mocno napiera na nią główka. Lekarz powiedziała, że jeśli będę grzecznie leżeć to może doczekam do 1 stycznia ☺️

Czy to ustalanie wagi odbywa się za pomocą USG?
    Sorry za może dziwne pytanie, ale córka ma jedynie wizyty z macaniem brzucha.
    Czy macanie może dać jakąkolwiek rzetelną informację w tym temacie?
    Skany przysługują 2 podczas ciąży i żadnego badania ginekologicznego o ile nie ma wskazań, tylko lekarz rodzinny 3x i położna 6x.
    Jedyne co jest fajne, to urlop macierzyński od 9 miesiąca ciąży.

• krolik Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki ja mam dzisiaj apetyt wielki ! Strach na wagę stawać będzie :D Co chwile biegam do lodówki.

Babcia, a gdzie córka mieszka? Wagę można oszacować tylko na podstawie usg, a to i tak jest +/- w zależności od sprzętu jaki posiada lekarz. W Pl na nfz przysługują 3 badania usg, ale też są lekarze co i na nfz zrobią więcej.Na prywatnych wizytach lekarz robi co wizytę. Podczas przyjęcia do porodu w szpitali też sprawdzają wagę. Przez całą ciąże w Pl można być na zwolnieniu płatnym 100%, a później od dnia urodzenia dziecka przechodzi się na urlop macierzyński roczny płatny 80% albo 100% przez 6 miesięcy i 60% przez drugie 6 miesięcy, do wyboru :) Można też już w ciąży rozpocząć macierzyński, ale to się nie opłaca :D Pod tym względem w naszym kraju jest super porównując do innych miejsc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2021, 13:44

Babcia lubi tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babcia wrote:
    Czy to ustalanie wagi odbywa się za pomocą USG?
    Sorry za może dziwne pytanie, ale córka ma jedynie wizyty z macaniem brzucha.
    Czy macanie może dać jakąkolwiek rzetelną informację w tym temacie?
    Skany przysługują 2 podczas ciąży i żadnego badania ginekologicznego o ile nie ma wskazań, tylko lekarz rodzinny 3x i położna 6x.
    Jedyne co jest fajne, to urlop macierzyński od 9 miesiąca ciąży.
    Tak, na podstawie usg. Choć wiadomo, że to waga +/-. Niby na nfz są 3 usg ale moja lekarz robi średnio co 2 wizytę. W czwartek ide prywatnie to będę miała porównanie.
    A i badanie ginekologiczne u nas co wizytę to chyba standard.
    Ja jestem na zwolnieniu od samego początku ciazy-że względu na miejsce pracy-szpital. A później jeszcze rok macierzyńskiego.

Babcia lubi tę wiadomość

• Babcia Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2021, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Jaki ja mam dzisiaj apetyt wielki ! Strach na wagę stawać będzie :D Co chwile biegam do lodówki.

Babcia, a gdzie córka mieszka? Wagę można oszacować tylko na podstawie usg, a to i tak jest +/- w zależności od sprzętu jaki posiada lekarz. W Pl na nfz przysługują 3 badania usg, ale też są lekarze co i na nfz zrobią więcej.Na prywatnych wizytach lekarz robi co wizytę. Podczas przyjęcia do porodu w szpitali też sprawdzają wagę. Przez całą ciąże w Pl można być na zwolnieniu płatnym 100%, a później od dnia urodzenia dziecka przechodzi się na urlop macierzyński roczny płatny 80% albo 100% przez 6 miesięcy i 60% przez drugie 6 miesięcy, do wyboru :) Można też już w ciąży rozpocząć macierzyński, ale to się nie opłaca :D Pod tym względem w naszym kraju jest super porównując do innych miejsc.

Mieszkamy w Kopenhadze.
    Tu też można zrobić USG prywatnie i córka robiła takie skany na początku ciąży, bo jest po poronieniu i było jej to potrzebne, żeby się uspokoić.

Na zwolnienia z racji ciąży się tu raczej nie chodzi. Ciąża jest traktowana jako normalny stan zdrowia. Ciężarne jeżdżą do pracy rowerami, a bywa, że rowerem jadą nawet do porodu. Co moim zdaniem jest jednak nieodpowiedzialne. Ale przejawów "zimnego chowu" jest tutaj znacznie więcej.
    Ten urlop przedporodowy załatwia kwestię zwolnień i pomaga młodym kobietom na rynku pracy.
    Płatnego urlopu jest rok, z tym, że część płaci firma, część gmina. 100% przez 14 tygodni plus zasiłek rodzinny zależny od wieku dziecka, stawki gminnej części zasiłku macierzyńskiego są uzależnione od poborów, więc widełkowe. Generalnie nie jest się pozostawionym samym.

Polska ma bardzo niski wskaźnik komplikacji okołoporodowych, niższy, niż Dania, to fakt.
    Z drugiej strony rodzi się tu znacznie mniej, niż w Polsce dzieci z wadami, ponieważ oprócz gruntownej diagnostyki i powszechnego dostępu do aborcji nie za bardzo ratuje się ciąże zagrożone, np. przed 12 tygodniem praktycznie wcale.
    W efekcie np. z Zespołem Downa w 2019 roku w całej Danii urodziło się zaledwie 18 dzieci.

Jest inaczej, niż w Polsce.

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2021, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babcia co do dzieci z wadami to się nie do końca zgodzę. Takiej ciąży żadnymi lekami się nie podtrzyma, jeżeli organizm stwierdzi że trzeba jej się brzydko mówiąc "pozbyć". Myślę, że bardziej chodzi jednak o dostęp do aborcji.

FNh9p2.png
  • Babcia Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Babcia co do dzieci z wadami to się nie do końca zgodzę. Takiej ciąży żadnymi lekami się nie podtrzyma, jeżeli organizm stwierdzi że trzeba jej się brzydko mówiąc "pozbyć". Myślę, że bardziej chodzi jednak o dostęp do aborcji.

Na wystąpienie różnych, ale umożliwiających donoszenie ciąży wad płodu mają też wpływ zaburzenia hormonalne czy autoimmunologiczne matki, które można leczyć.
    Te diagnozuje się, a więc i leczy w Danii dopiero przy poronieniach nawykowych, zwykle nie wcześniej, niż po trzecim, więc prawdopodobnie jednak rzadziej, niż w Polsce.

Zdecydowanie dostęp do aborcji ma tu pierwszorzędne znaczenie.
    Kiedy córka zadzwoniła do swojego lekarza rodzinnego z informacją o dwóch kreskach na teście, najpierw usłyszała pytanie: - Czy planujesz utrzymać tę ciążę? Dopiero na jej: - Tak - padło: - To gratulacje!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2022, 13:23

Wysłany: 23 listopada 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len to już spory chłopak ☺ moj w tym samym dniu ważył 2200. Dobrze że z szyjką wszystko ok, najważniejsze dotrzymać do 36 tyg a jak się uda do 37 to już super 💪
    Mi się szyjka w 2 tyg skróciła o 1cm ale myślę że na tym etapie i tak jest spoko bo ma 3,6 cm chociaż czasem czuję mega napieranie , nie mówiąc o coraz mocniejszych skurczach .

Dziewczyny mam pytanie za 100 punktów, muszę zamówić walizkę do szpitala czy do 40L się zmieszcze? Na razie jestem spakowana do torby jednorazowej i mam tam najpotrzebniejsze rzeczy bez wody do picia, a dla dziecka biorę tylko paczke pieluch, chusteczki, maly kremik i smoczek

‹‹ 180 181 182 183 184 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ