X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Ona28 Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Dziewczyny czy wy teraz czujecie już coraz słabiej ruchy dziecka ? Wiem ze maluchy mają już coraz mniej miejsca ale trochę mnie to niepokoi. Wcześniej mały ruszał się jak szalony aż brzuch mi skakał a od kilku dni sporadycznie czuje te ruchy. Lekarz za kilka dni dopiero i trochę się martwię. Ale nie chce tez jechać na ip i panikować bo jak pojechałam w 1 ciąży, mówiąc ze od 8h nie czuje ruchów to mnie wyśmiali 🙄 ale po zbadaniu zostawili na tydzień w szpitalu.

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję ruchy dość mocno cały czas. Najbardziej rano lub wieczorem, lub gdy leżę.

Byłam na zakupach z półtorej godziny. Podchodziłam i tak mi się brzuch napiął, że to chyba już nie na moje siły. 😓

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co szykujecie dla dzieci na wyjście ze szpitala ?
    Mam kombinezon, ciepły koc.. a podspod?body,kaftanik,polspiochy ?
    Czy lepiej body i pajacyk ?

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona28 wrote:
    Hej.
    Dziewczyny czy wy teraz czujecie już coraz słabiej ruchy dziecka ? Wiem ze maluchy mają już coraz mniej miejsca ale trochę mnie to niepokoi. Wcześniej mały ruszał się jak szalony aż brzuch mi skakał a od kilku dni sporadycznie czuje te ruchy. Lekarz za kilka dni dopiero i trochę się martwię. Ale nie chce tez jechać na ip i panikować bo jak pojechałam w 1 ciąży, mówiąc ze od 8h nie czuje ruchów to mnie wyśmiali 🙄 ale po zbadaniu zostawili na tydzień w szpitalu.
    ja czuje słabsze ruchy ale systematycznie. wazne żeby były regularne ale możesz je odczuwać inaczej, bo dzidziuś ma mniej miejsca. jeśli jednak to Cie niepokoi to lepiej pojechać jeden raz za dużo.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    A co szykujecie dla dzieci na wyjście ze szpitala ?
    Mam kombinezon, ciepły koc.. a podspod?body,kaftanik,polspiochy ?
    Czy lepiej body i pajacyk ?
    ja przygotowałam body, pajac, kombinezon taki sweterkowy grubszy i otulacz do fotelika, kupiłam w końcu otulacz z maxi cosi używany

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mkmo swoich gabarytow jest baaardzo aktywny, ostatnio to nawet jak chodze sie rusza, a to już dziwne uczucie...

Ja po CC bylam po części oczyszczona, wiec nie mialam duzego krwawienia, ale w domu i tak nosilam jakis czas te siateczkowe gacie, ze wzgledu na blizne.

Ja planuje, body dlugi rekaw, pajac, skatpetki, kombibezon, ewentualnie koc. U nas przewidziane wietrzenie tulko szpital samochod, pozniej juz garaz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 11:54

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie chce się tu jakoś wymądrzać ale wiecie że w foteliku/ nosidełku nie powinno przewozić się dzieci w grubych zimowych kombinezonach bo wtedy pasy nie przylegają do ciała i przy wypadku dziecko może po prostu wylecieć z fotelika. ja i mąż mamy bzika na punkcie bezpieczeństwa, chyba z racji wykonywanych zawodów ;)

https://centrumfotelikow.pl/pl/blog/Zimowa-kurtka-w-foteliku-samochodowym-Czyli-jak-przewozic-dziecko-w-zimie/62?gclid=Cj0KCQiAnaeNBhCUARIsABEee8VBHLlk0MsEiguwEkGhlUofMMlHWoDpqGKfWBeBYTE8FSOcMNfRlzcaArFTEALw_wcB

Karolcia15031, Babcia lubią tę wiadomość

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maglen tak czytałam o tym.
    Ale kombinezon dresowy czy pluszowy jak te misie z HM chyba są ok? One nie są śliskie i można spokojnie zapiąć pasy. Na to otulacz lub koc.

Nie mam otulacza 😓

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja po sn krwawiłam mało i krótko tylko byłam czyszczona ,a po co dużo i długo

Ona28 mały juz mi tak nie skacze ale czuję go bardzo czesto jak się przeciaga ,jeździ nóżkami a czasem jak mi wpycha pod żebra to aż kwicze. Wiesz co z mojego doświadczenia lepiej jechać 10razy za dużo i żeby uważali Cię za wariatke niż raz za mało...a to że wyśmiali Cię jak nie czułaś ruchów 8h to wolą o pomstę do nieba ,jak tak można.

Wysłany: 3 grudnia 2021, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona28 lekarz mi mówił że jak po zjedzeniu czegoś słodkiego w ciągu godziny nie naliczy się 10ruchów to do szpitala.

Ona28 lubi tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:
    Maglen tak czytałam o tym.
    Ale kombinezon dresowy czy pluszowy jak te misie z HM chyba są ok? One nie są śliskie i można spokojnie zapiąć pasy. Na to otulacz lub koc.

Nie mam otulacza 😓
    tak, takie sa spoko, ja mam taki sweterkowy. a otulacza poszukaj na vinted, ja upolowałam w dobrej cenie :)

05b09252090c.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 12:13

• Ona28 Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjem zaraz coś słodkiego i zobaczę. Ja czuje te ruchy ale dużo mniej i są lżejsze niż ten miesiąc temu🤷‍♀️

Ja mam na wyjście taki gruby kombinezon z hm . Ale chyba kupie tak jak piszecie jakiś cienki polarowy, pod to pajac cienka czapka. A w foteliku otulacz i gruby koc.
    Grubej czapki nawet nie kupowałam na zimę bo pamiętam,że córka jak była w kombinezonie i śpiworku w gondoli to cała zgrzana była nie raz mimo, że było bardzo zimno w styczniu.
    Ja otulacz kupowałam na allegro.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez widziałam te filmy o kurtkach i fogelikach. Ale bez przesady, to bedzie 3 dniowy czlowiek, nie mam zamiaru go w srodku zimy nosic w otulaczu czy rozbkerac w samochodzie....

Ona28, to normalne że ruchy są slabsze, bobas juz nie ma tak duzo miejsca do fikania. Co innego nie czuc ruchow a czuc je slabiej.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Tez widziałam te filmy o kurtkach i fogelikach. Ale bez przesady, to bedzie 3 dniowy czlowiek, nie mam zamiaru go w srodku zimy nosic w otulaczu czy rozbkerac w samochodzie....

Ona28, to normalne że ruchy są slabsze, bobas juz nie ma tak duzo miejsca do fikania. Co innego nie czuc ruchow a czuc je slabiej.
    To indywidualna kwestia, wiadomo. My duzo podróżujemy więc to dla mnie ważne, ja jeżdżę przepisowo ale wariatów nie brakuje...😐

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona28 wrote:
    Hej.

Ja wciąż czuje dużo ruchów. I oczywiście uważam ze lepiej jechać o raz za dużo, ostatnio miałam bardzo przykry przypadek u bliskich znajomych, dziewczyna czuła ze dziecko się mniej rusza ale myślała ze to już blisko porodu i dlatego… broń Boże nie chce Cię straszyć. W UK każą bardzo tego pilnować i mówią ze w razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej przyjechać do szpitala wiec dla mnie to ze Cię wyśmiali to jest jakaś masakra.

Co do ubioru na wyjście to ja mam wlasnie taki kombinezon misiek i pod spod pewnie jakieś śpiochy czy coś ale u nas nie jest zazwyczaj aż tak zimno jak w Polsce.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:07

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin27 ja dlugo szukałam otulacza, ostatecznie zdecydowałam się na ten z maxi Cosi, dużo osób mi go polecalo☺️

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ja też mam taki właśnie " miśkowy" kombinezon. I na to planuje dać cieplejszy kocyk, ale zależy jeszcze jaka będzie temperatura.

Gdzieś czytałam że można też pieluszka zasłonić fotelik żeby przejść ze szpilata do auta, wtedy dziecko nie będzie łapało mroźnego powietrza prosto z zewnątrz .

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wyjście mam dwie wersje: na duży mróz - body pajac pajacyk polarowy czapka otulacz maxi Cosi
    Na taką pogodę jak teraz - body pajac sweterek skarpety otulacz maxi Cosi czapka ew koc na górę.
    Ja też czuje mniej ruchów z tego powodu byłam nawet wczoraj na IP. Ale ze bylo ok to nie zdecydowałam się na pozostanie na obserwację bo nie miałam akurat z kim córki wczoraj na cała noc zostawic a nie chciałam mamy ściągać tyle km i z dyżuru skoro było ok w badaniach. Na USG się ruszała jak dzika he he. Ale tak jakby w drugą stronę mi uderzała a ja dodatkowo mam łożysko z przodu.

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png

Wysłany: 3 grudnia 2021, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga post bardzo wrażliwy i delikatny więc dla tych co nie lubią makabrycznych opowieści lepiej niech nie czytają.

Ja nikogo nie chcę też straszyć ale niesety bywają taki przypadki jak u mnie i może jakby ktoś mnie właśnie nastraszył byłoby inaczej..od około 36tyg ruchy czułam strasznie słabo (lekarz to zbagatelizował) miałam ciężko naliczyć te 10 ruchów na godzinę, w czwartek u lekarza było wszystko ok (ruchy były ledwo wyczuwalne ) a w poniedziałek jak pojechałam do szpitala to już było po wszystkim..dziecko owinięte bardzo krótka pepowiną (22cm) przypadek 1: 100000 bo taką krótką pępowiną strasznie ciężko się okręcić

‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ