Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Alis gratuluje synka ☺ obyś doszła szybko do siebie i pozbyla się infekcji, wazne ze dziecko zdrowe.
Narzekajcie dziewczyny po to jest forum,a koniec ciąży jest ciężki i do tego te skurcze pierońskie..ale dobre jest w nich to że przyzwyczajają do nocnego wstawania. Mnie tak przyzwyczaiły że nie mam na razie problemu ze wstawaniem do małego. Jak na początku pił mm to spał nawet 5h a teraz na cycu to 3-3,5h.
Mag_len jutro pewnie do domku ? -
Też mam słabe nocki, budzę się ok 3 i nie spie nawet do 2 godz, a starszy też nie daje za bardzo pospać.
Ja o 3 dziecku nie myślę, chyba żeby ktoś mi zagwarantował dziewczynkę hehe 😉, chce postawić na pracę i na siebie.
Królik, co masz na myśli odnośnie planu kapitałowego? Możesz rozwinąć temat?Aaggaa02 -
Ok znalazłam :
Rodzinny Kapitał Opiekuńczy przysługuje na każde drugie i kolejne dziecko w rodzinie w wieku od ukończenia 12. do 35. miesiąca życia w maksymalnej wysokości 12 tys. zł na dziecko.
Czyli w naszym przypadku, to jeszcze rokWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 12:31
Aaggaa02 -
Agaa no właśnie na te w brzuchach i urodzone teraz tak, ale w przypadku tych starszych dzieciaków i dopłat do placówek jestem ciekawa. Bo ma być coś do 400 zł. U nas w żłobku zbierali dane, ale nie wiem jak to będzie czy nam też przysługuje, czy dopiero czekamy na styczeń '23 i kapitał. Z drugiej strony moja córka końcem kwietnia 35 miesięcy kończy więc jak się urodzi młodsza to mam o kapitał składać? Takie to niejasne wszystko dla mnie. Robią te socjale zamiast normalnie dać ludziom zarabiać i żyć bez tych dodatków
-
Królik, muszę się właśnie wczytać i zainteresować tymi dodatkami. Nie słyszałam o dofinansowaniu do pkoli/żłobków. Dyrektorka pkola wspominała o dodatkach dla rodziców ale ze dopiero w styczniu będzie więcej wiadomo. Ale powiedziała ze czesne też może trochę wzrosnąć przez ogólne podwyżki. Także....
Na stronie rządowej informacja o wniskach jest bardzo enigmatyczna. Tylko przez jakie portale można składać , i kiedy ustawa wchodzi w życie. Może muszę bardziej poszukać.
Ja na pewno z tego dodatku skorzystam, tzn będę o to wnioskowac.
Ale nawet jeśli będziemy otrzymywać 1000 zł na dwójkę to to nawet nie pokryje 1 czesnego zlobka czy pkola. Moje dzieci chodza/będą chodzić do prywatnych placówek. Synek nie dostał się do publicznego żłobka i pkola ( w końcu się dostał ale za daleko od nas). Podobno łatwiej jest się dostać jak jest rodzeństwo ale też nie chce dziecku z pewnymi problemami adaptacyjnymi zmieniać pkola po 2 latach.
Na pewno nie jest to idealny program i często krytykowany, przynajmniej 500 plus, ale z drugiej strony też nie jest taki zly
Aaggaa02 -
Agaa moja chodzi do publicznej, zapisaliśmy ją zaraz po urodzeniu i fartem się dostała 🙈 U nas na ten rok już dwie podwyzki były. Najpierw informacja poszła o jednej, a po 2 tygodniach podniesli opłaty znowu. Ja nie jestem przeciwnikiem takich rozwiązań żeby wspierać rodziny, ale uważam, że robi się tego za dużo, gdyby nie te wszystkie podwyzki to nie trzeba byłoby tych dodatków 🤷♀️ no ale to temat rzeka. Też na pewno będziemy z tego chcieli skorzystać i muszę się dowiedzieć więcej na ten temat. Może własnie coś więcej rozjaśni się teraz w styczniu, bo widzę, że nikt do końca nie wie co i jak.
-
nick nieaktualnyTo 400 na żłobek to jeśli się nie myle, jest dla dzieci które nie mają rodzeństwa, i nie załapią się na ten 1000 przez rok.
Dla mnie to jest straszne, rząd robi dziure w budzecie tymi dodatkami, mydli oczy i zaslania podwyżki, nasz kraj jest za biedny na takie socjale...a najbardziej nie pomaga normalnym, którym brakuje kasy po prostu, tylko wspiera patologie, która nawet złotówki nie daje swojemu dziecku... -
Gratulacje dla nowych mam. Niech się maluchy super chowają.
Ktoś pytał o acard..ja bralam do 35 tc niektórzy zalecają do 37 tc.
My od soboty w domu. Mała narazie tylko je i śpi. Trochę daje jej pierś trochę odciagam ale podstawa to mm. Chce by za sczeka ładnie przybierac (ma spadek masy 10 procent więc na granicy a do domu wyszliśmy bez wzrostu masy... Ale już ja zwazylam dwa razy na mojej wadze i już trochę przyrosła. Narazie bez szału ale coś drgnelo. No i stres o te jej cukry i żółtaczkę (mieścimy się w normie fizjologicznej na szczęście). Ale mam nadzieję że do przodu idziemy. -
Rząd po prostu wspiera swoje wskazniki. Nie sądzę żeby ten ani żaden następny zrezygnował z tych dodatków, bo to byłby strzał w kolano.
Nie wiem co myśleć o tym następnym rodzinnym planie kapitałowym ale uważam że sa w naszym kraju gorzej wydawane pieniądze niż 500 plus i to jest generalizowanie że wspiera patologie.
Aaggaa02 -
Byłam dzisiaj na wizycie (39+6).
Mam 2 cm rozwarcia, od dwóch tygodni codziennie skurcze, ale nic się nie rozkręciło . Lekarz dał mi skierowanie na indukcje porodu na jutro ( w scenariuszu balonik, a jak nie pomoże to na następny dzień okscytocyna) . Dzwoniłam do szpitala to oni wykonają badanie usg i to lekarz ich zadecyduje czy zostaje czy też nie. Ilość wód mi się zmniejsza, no bo to jednak już 40tc. Lekarz mój skierował na indukcje ze względu na wcześniejszą historię ( 1 poród 35+6 sn, później dwa poronienia, a teraz Acard i cała ciąża na heparynie). Jeżeli jutro lekarz zadecyduje, że nie zostaje na oddziale to wtedy za tydzień mam się zgłosić, a szczerze mówiąc trochę się boję, że te wody zaczną się zmniejszać i coś się może wydarzyć.... -
Mag_len, gratuluje! Szybko poszło 🙂
Ja mam jutro termin wg USG prenatalnego. Myślałam ze w sobotę się zacznie, częściej chodziłam do Wc, brzuch mnie bolał jak na okres. Ostatnie dwie noce miałam cięższe z uwagi na skurcze ale przechodziły. Dzisiaj sięgnęłam po ananasa, wieczorem chyba czas na Męża 🤪
Co do RKO polecam na instagramie profil MamaPrawniczka. W przystępny sposób wyjaśnione zasady nowych świadczeń.
Robin27 wrote:Kurcze moje dziecko wystawia mnie na próbe dziś bo od rana się nie rusza. Tak to zawsze szaleje.. Już probowałam wszystkiego żeby go pobudzić. Mam detektor tętna i wiem, że serduszko bije ale zastanawiam się czy i tak nie jechać na IP czy poczekac do jutrzejszej wizyty..
Jesli to niepodobne do niego to jedz na IP, uspokoisz się jak zrobią ktg. Nasza czasem ma takie dni ze w ciągu dnia nic a dopiero na wieczór i w nocy. Wczoraj miałam stres bo rano pies mi skoczył na brzuch i mam wrażenie ze mała się przekręciła. Później tylko czekałam na jakiś ruch.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 14:33
starania od 08.2019
👼 11.2019
08.2020 Angelius Provita, dr MP
04.2021 Puregon, Ovitrelle, Encorton, Neoparin, Accard, Luteina, Euthoryx 25
04.05 beta 812,6 mlU/ml
11.05 mamy zarodek 🍀
25.05 ❤️
"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have" -
Ja dziś wylądowałam na patologii ciąży. Stawiłam się na ktg w terminie i lekkie spadki tętna dziecka się pisały po lekkich skurczach. Potem z tętnem już było ok, ale ze względu na piszące się mocniejsze i bardziej regularne skurcze, zdecydowali się mnie zostawić. Teraz akcja totalnie się wyciszyła, ruszam się i robię co mogę żeby skurcze wróciły, ale to chyba na nicPCOS, ANA2, PAI-1 4G homozygotyczny, MTHFR_1298A-C heterozygotyczny, FV R2_4070A-G heterozygotyczny
-
Robin jak Cie coś niepokoi zawsze warto sprawdzić. Ze straszą córką miałam tak, że w terminie porodu wyciszyła się totalnie. Płakałam z nerwów, że coś jest nie tak. Nie chciałam jechać na IP, bo na drugi dzień miałam i tak stawić się w szpitalu. Próbowałam wszystkiego i nic, zdrzemnęłam się w ciągu dnia i później zaczęła się ruszać, pamiętam, że noc tez miałam spokojna i jak pod koniec nie wysypiałam się i budziłam często to wtedy spałam ciągiem całą noc i wstałam bardzo wyspana. Na drugi dzień młoda fikała już ładnie, a kolejnego dnia przyszła na świat. Jej wyciszenie było ewidentnym zbieraniem sił na poród, ale ile ja się stresu najadłam to moje 🙈 nie zawsze tak musi być, ale na spokojnie, może ma dziś bąbel słabszy dzień
-
Mam straszny spadek mocy przez tą pogodę. Nie wiem czy też tak reagujecie na pogodę, ale na mnie zawsze oddziaływała, może trochę łagodniej bez ciąży 😅cały dzień jestem senna, mdłości i ogólnie nie do życia, wczoraj wieczorem też się źle czułam. Ale co się dziwić koniec ciąży, a pogoda robi sobie jakieś jaja, dopiero dzikie mrozy i śniegu po pas, a teraz nagle po 11 stopni i wiatr wieje, że głowę mogłoby urwać 🙄 a od jutra czy środy znowu zimno wraca 🙈
-
Królik, a mogłabyś napisać coś więcej o oddychaniu w trakcie skurczów partych? Wydychanie swieczki, oddychanie przeponowe żeby nie hiperwentylowac dziecka?
Wiem że w trakcie porodu można o wszystkich zapomnieć ale chciałabym sobie to ułożyć w głowie jakoś.
coś więcej mogłabyś doradzić?
Aaggaa02 -
nick nieaktualnyJa Was tak czytam i jak sobie pomysle, że jednak kazali by mi rodzic naturalnie to bym sie poplakala...ja sie tym kompletnie nie interesuje i nie wiem co i jak....
Jutro mam wizyte, i przyznam, ze najbardziej boje sie uslyszec jaka jest waga młodego....
W ogole wczoraj wchodze na wage a tam 5kg mniej😱 mowie ooo jakies plusy tych wymiotow...dupa waga sie cos przyciela...🙈🤣 -
Ja po wizycie, cukry się lekarce nie podobają i jutro mam stawić się w szpitalu podobno 2cm rozwarcia więc chociaż tyle. Zapłacze się za synkiem pewnie no ale niech będzie ten stały monitoring, skoro tak straszą tą cukrzycą. Boje się tylko, że zabiorą się za wywoływanie dopiero po niedzieli.
Acard mam już odstawić.
-
Aga są różne sposoby oddechu w partych. Mi najbardziej z tego co widzę pasuje głęboki wdech w zebra i wydech angażujący miesnie poprzeczne brzucha. Nie sprawia mi to trudności, bo całą ciążę ćwiczę tak brzuch żeby wzmacniać kresę i wiem, że robię to dobrze, bo kontrolowała ten oddech fizjo. Mam nadzieję, że uda wykorzystać się to przy partych. Generalnie najważniejsze jest, aby nie zaciskać buzi, nie skulać się tak jak na filmach amerykańskich. Nie blokować brzucha. Mi właśnie w zły sposób kazali poprzednio przeć, głowa do klatki, i taka pozycja zaciskająca, nie wiem jak ja wycisnęłam to dziecko z siebie, ale to bardzo szkodzi. Popatrz na Ig Dembińskiej może ma w jakimś poście coś o tym, a jak nie to zerknę jeszcze raz na ten filmik i Ci streszczę pozostałe info o oddechu, bo trudno to tak z głowy opisać. Ty chodziłaś w ciąży do fizjo?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 16:22
Aaggaa02 lubi tę wiadomość