X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka ja też chcę 5kg mniej 😅 na razie stanęłam w miejscu mimo, że dużo jem 🙈 no ale waga wagą, bo wyglądem straszę samą siebie 🤣

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królik, dzięki wielkie :)

Chodziłam ale bardziej na masaze, pokazała jak oddychać do żeber ale jakoś nie uczyłyście się oddechu do ciąży.

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oddechu do porodu też się nie uczyłam z fizjo. Dopiero teraz na platformie zaczęłam to oglądać także w porę 😅Na pewno do 1 fazy porodu przyda się oddech przeponowy. Przy skurczach warto go wykorzystać, wdech do żeber i wydech z całkowitym rozluznieniem. Do partych różni się to tym, że angażujesz właśnie te poprzeczne, podwijasz ogonek. Ja dopiero słuchając Dembińskiej i oglądając filmiki skumałam, że już to umiem i wykorzystam z ćwiczeń nad kresą. Teraz jak na to patrzę to moja fizjo wykonała ze mną kawał dobrej roboty i w połączeniu z tym kursem Dembińskiej to jest ekstra przygotowanie. Chociaż cały czas zakładam, że jak mnie będzie bolało to i o cc będę pewnie krzyczeć 🤣 ale mam spokojną głowę, że naprawdę zrobiłam wszystko co mogłam żeby się przygotować, a reszta już nie ode mnie zależy.

https://www.instagram.com/p/CW2yaEDMvb4/?utm_medium=copy_link

https://www.instagram.com/p/CWpqu2UoAGd/?utm_medium=copy_link

https://www.instagram.com/polozna_izabela_dembinska/p/CU4IucCItXz/?utm_medium=copy_link

Ostatni filmik, odciążanie MDM, też bardzo ważne. Teraz dużo rozluznienia potrzebujemy. Warto przed masażem krocza sobie poleżeć w pozycjach odwróconych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 17:04

eszanka, Aaggaa02 lubią tę wiadomość

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina 10/10 jest już ze mną 🤭 3400 i 55cm szczęścia 😍

Robin27, MojAniolek:((, Aaggaa02, Kama1988, Nynka, Audreyyy, krolik, Mag_len, eszanka, ŻonaMarynarza, KaaiaN, Karolcia15031, Lilka94, Babcia lubią tę wiadomość

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki jeszcze raz :)

Nynka, dla mnie porod sn to też abstrakcja. Boję się bardzo. 1 porod miałam cc, teraz mam probe SN dlatego chcę się z miar e przygotować, ale mam duża szanse na cc

Aaggaa02
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:

Gratuluje!!! Zdrowka dla Was!

Aagaa na kiedy masz tetmin? Może jednak sie spotkamy w szpitalu😁

• krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek gratulację! Daj znać jak poród jak już dojdziesz do siebie :)

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:
    Gratulacje!

FNh9p2.png
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek, gratulacje :)

Nynka, termin mam na 15 stycznia ale 14 stycznia mam stawić się do szpitala na próbę SN. Więc ja już tej ciąży nie przechodze:)
    A Ty chyba jakoś pod. Koniec stycznia? Czy wcześniej?

U Mnie chyba się zaczyna infekcja pochwy:(
    Tak przed porodem chyba slabo

Aaggaa02
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak ja to koniec stycznia, ale powiedzialam mezowi ze rodze w tygodniu 10- 16, albo 24-30🙈 to moze sie spotkamy😁

• MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek gratulacje ❤

Ja niestety rodziłam po "staremu": klasyczna pozycja, parcie z głową przy klatce piersiowej i "jak na kupe". Plus nogi szeroko. Kazali mi tylko powoli oddychac brzuchem pomiędzy skurczami zeby dotleniać dziecko a jak juz główka wyszła to Kazali przestać przeć i dmuchać świeczki szybko.

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek ja w pierwszym porodzie miałam to samo, ale nie miałam pojęcia wtedy, że to jest złe. Obciąża mocno dno miednicy i prowadzi do wypychania narządów. Często po tak długich partych kobiety maj problemy z tą sferą, ale na szczęście istnieje coś takiego jak fizjoterapia uroginekolgoiczna
    :) Jak skończysz połóg koniecznie udaj się na wizytę do fizjourogin :) U Nas świadomość i edukacja porodowa kuleją jeszcze, ale zmienia się to powoli, jest coraz więcej położnych, które pogłębiają swoją wiedzę.

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się boję że jak dojdzie co do czego to zapomnę o tym wszystkich zasadach, jak oddychać.
    Też słyszałam oddychanie do brzucha nie jest dobre, bo za bardzo dotleniamy dziecko a pzoa tym szkodzimy sobie i swoim mięśniom prostym które i tak dostały w kość podczas ciazy

Ale wiecie to też zależy na jaką się położna trafi, bo możesz mieć wiedzę. A trafi ci się zołza, a ty że zmęczenia zrobisz wszystko co ci każe:(

Nynka, no to będziemy się zgadywać na forum jak coś, może się spotkamy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 21:20

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa no oddychanie do brzucha nie ma nic wspólnego z oddechem przeponowym. W sieci jest dużo błędnych filmików instruktażowych, można sobie tylko zaszkodzić. W prawidłowym oddechu przeponowym nie przeciążamy mięśni prostych, bo tak jak mówisz oddechem do brzucha można tylko zaszkodzić kresie białej. Angażujemy poprzeczne, te głębokie. Jak dla mnie najlepiej to konsultować u fizjo czy robimy to poprawnie technicznie, ciężko jest to opanować bazując tylko na filmikach albo opisie.

No a wykorzystanie tego w porodzie to już swoją drogą, ja mogę pięknie sobie o tym mówić, być przygotowaną, ale te co znają ból porodowy wiedzą, że czasami godzisz się na wszystko byle mieć już za sobą 😅 może że znieczuleniem byłoby łatwiej nad sobą panować 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 21:42

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek gratuluję , moja córeczka też ma na imie Nina ☺

kamyczek90 lubi tę wiadomość

• krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ohoho a mnie napieprza podbrzusze i to dość konkretnie plus krzyże 🙈 i teraz się zastanawiam czy starać się zasnąć, pobujać na piłce czy co robić. Pod prysznic mi się nie chce, chce mi się spać, to zły moment 🤣 no i jutro mam paznokcie 🤣

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:16

Babcia, Audreyyy, Nynka, Lilka94, eszanka, mama85, MojAniolek:((, KaaiaN, Karolina95 lubią tę wiadomość

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin, gratulacje, dobrze że wszystko się dobrze skończyło.

Jak się czujecie Ty i synek?

Miałaś dobre przeczucia, ja aż tak nie obserwuję synka czy się rusza i ile się rusza. Może powinnam zacząć?

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin gratulację! Dobrze, że pojechałaś. Intuicja jednak niezawodna :) robią jakieś dodatkowe badania przy takich wodach?

• Babcia Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek, Robin gratulacje!!!

‹‹ 247 248 249 250 251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ