Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja oddechu do porodu też się nie uczyłam z fizjo. Dopiero teraz na platformie zaczęłam to oglądać także w porę 😅Na pewno do 1 fazy porodu przyda się oddech przeponowy. Przy skurczach warto go wykorzystać, wdech do żeber i wydech z całkowitym rozluznieniem. Do partych różni się to tym, że angażujesz właśnie te poprzeczne, podwijasz ogonek. Ja dopiero słuchając Dembińskiej i oglądając filmiki skumałam, że już to umiem i wykorzystam z ćwiczeń nad kresą. Teraz jak na to patrzę to moja fizjo wykonała ze mną kawał dobrej roboty i w połączeniu z tym kursem Dembińskiej to jest ekstra przygotowanie. Chociaż cały czas zakładam, że jak mnie będzie bolało to i o cc będę pewnie krzyczeć 🤣 ale mam spokojną głowę, że naprawdę zrobiłam wszystko co mogłam żeby się przygotować, a reszta już nie ode mnie zależy.
https://www.instagram.com/p/CW2yaEDMvb4/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/p/CWpqu2UoAGd/?utm_medium=copy_link
https://www.instagram.com/polozna_izabela_dembinska/p/CU4IucCItXz/?utm_medium=copy_link
Ostatni filmik, odciążanie MDM, też bardzo ważne. Teraz dużo rozluznienia potrzebujemy. Warto przed masażem krocza sobie poleżeć w pozycjach odwróconych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 17:04
eszanka, Aaggaa02 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kamyczek, gratulacje
Nynka, termin mam na 15 stycznia ale 14 stycznia mam stawić się do szpitala na próbę SN. Więc ja już tej ciąży nie przechodze:)
A Ty chyba jakoś pod. Koniec stycznia? Czy wcześniej?
U Mnie chyba się zaczyna infekcja pochwy:(
Tak przed porodem chyba slaboAaggaa02 -
nick nieaktualny
-
Kamyczek gratulacje ❤
Ja niestety rodziłam po "staremu": klasyczna pozycja, parcie z głową przy klatce piersiowej i "jak na kupe". Plus nogi szeroko. Kazali mi tylko powoli oddychac brzuchem pomiędzy skurczami zeby dotleniać dziecko a jak juz główka wyszła to Kazali przestać przeć i dmuchać świeczki szybko.
27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
24.04.2021 - ⏸ 🤰 -
MojAniolek ja w pierwszym porodzie miałam to samo, ale nie miałam pojęcia wtedy, że to jest złe. Obciąża mocno dno miednicy i prowadzi do wypychania narządów. Często po tak długich partych kobiety maj problemy z tą sferą, ale na szczęście istnieje coś takiego jak fizjoterapia uroginekolgoiczna
Jak skończysz połóg koniecznie udaj się na wizytę do fizjourogin U Nas świadomość i edukacja porodowa kuleją jeszcze, ale zmienia się to powoli, jest coraz więcej położnych, które pogłębiają swoją wiedzę. -
Ja to się boję że jak dojdzie co do czego to zapomnę o tym wszystkich zasadach, jak oddychać.
Też słyszałam oddychanie do brzucha nie jest dobre, bo za bardzo dotleniamy dziecko a pzoa tym szkodzimy sobie i swoim mięśniom prostym które i tak dostały w kość podczas ciazy
Ale wiecie to też zależy na jaką się położna trafi, bo możesz mieć wiedzę. A trafi ci się zołza, a ty że zmęczenia zrobisz wszystko co ci każe:(
Nynka, no to będziemy się zgadywać na forum jak coś, może się spotkamyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 21:20
Aaggaa02 -
Agaa no oddychanie do brzucha nie ma nic wspólnego z oddechem przeponowym. W sieci jest dużo błędnych filmików instruktażowych, można sobie tylko zaszkodzić. W prawidłowym oddechu przeponowym nie przeciążamy mięśni prostych, bo tak jak mówisz oddechem do brzucha można tylko zaszkodzić kresie białej. Angażujemy poprzeczne, te głębokie. Jak dla mnie najlepiej to konsultować u fizjo czy robimy to poprawnie technicznie, ciężko jest to opanować bazując tylko na filmikach albo opisie.
No a wykorzystanie tego w porodzie to już swoją drogą, ja mogę pięknie sobie o tym mówić, być przygotowaną, ale te co znają ból porodowy wiedzą, że czasami godzisz się na wszystko byle mieć już za sobą 😅 może że znieczuleniem byłoby łatwiej nad sobą panować 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 21:42