X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka ja też chcę 5kg mniej 😅 na razie stanęłam w miejscu mimo, że dużo jem 🙈 no ale waga wagą, bo wyglądem straszę samą siebie 🤣

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królik, dzięki wielkie :)

Chodziłam ale bardziej na masaze, pokazała jak oddychać do żeber ale jakoś nie uczyłyście się oddechu do ciąży.

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oddechu do porodu też się nie uczyłam z fizjo. Dopiero teraz na platformie zaczęłam to oglądać także w porę 😅Na pewno do 1 fazy porodu przyda się oddech przeponowy. Przy skurczach warto go wykorzystać, wdech do żeber i wydech z całkowitym rozluznieniem. Do partych różni się to tym, że angażujesz właśnie te poprzeczne, podwijasz ogonek. Ja dopiero słuchając Dembińskiej i oglądając filmiki skumałam, że już to umiem i wykorzystam z ćwiczeń nad kresą. Teraz jak na to patrzę to moja fizjo wykonała ze mną kawał dobrej roboty i w połączeniu z tym kursem Dembińskiej to jest ekstra przygotowanie. Chociaż cały czas zakładam, że jak mnie będzie bolało to i o cc będę pewnie krzyczeć 🤣 ale mam spokojną głowę, że naprawdę zrobiłam wszystko co mogłam żeby się przygotować, a reszta już nie ode mnie zależy.

https://www.instagram.com/p/CW2yaEDMvb4/?utm_medium=copy_link

https://www.instagram.com/p/CWpqu2UoAGd/?utm_medium=copy_link

https://www.instagram.com/polozna_izabela_dembinska/p/CU4IucCItXz/?utm_medium=copy_link

Ostatni filmik, odciążanie MDM, też bardzo ważne. Teraz dużo rozluznienia potrzebujemy. Warto przed masażem krocza sobie poleżeć w pozycjach odwróconych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 17:04

eszanka, Aaggaa02 lubią tę wiadomość

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina 10/10 jest już ze mną 🤭 3400 i 55cm szczęścia 😍

Robin27, MojAniolek:((, Aaggaa02, Kama1988, Nynka, Audreyyy, krolik, Mag_len, eszanka, ŻonaMarynarza, KaaiaN, Karolcia15031, Lilka94, Babcia lubią tę wiadomość

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki jeszcze raz :)

Nynka, dla mnie porod sn to też abstrakcja. Boję się bardzo. 1 porod miałam cc, teraz mam probe SN dlatego chcę się z miar e przygotować, ale mam duża szanse na cc

Aaggaa02
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:

Gratuluje!!! Zdrowka dla Was!

Aagaa na kiedy masz tetmin? Może jednak sie spotkamy w szpitalu😁

• krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek gratulację! Daj znać jak poród jak już dojdziesz do siebie :)

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:
    Gratulacje!

FNh9p2.png
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek, gratulacje :)

Nynka, termin mam na 15 stycznia ale 14 stycznia mam stawić się do szpitala na próbę SN. Więc ja już tej ciąży nie przechodze:)
    A Ty chyba jakoś pod. Koniec stycznia? Czy wcześniej?

U Mnie chyba się zaczyna infekcja pochwy:(
    Tak przed porodem chyba slabo

Aaggaa02
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak ja to koniec stycznia, ale powiedzialam mezowi ze rodze w tygodniu 10- 16, albo 24-30🙈 to moze sie spotkamy😁

• MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek gratulacje ❤

Ja niestety rodziłam po "staremu": klasyczna pozycja, parcie z głową przy klatce piersiowej i "jak na kupe". Plus nogi szeroko. Kazali mi tylko powoli oddychac brzuchem pomiędzy skurczami zeby dotleniać dziecko a jak juz główka wyszła to Kazali przestać przeć i dmuchać świeczki szybko.

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek ja w pierwszym porodzie miałam to samo, ale nie miałam pojęcia wtedy, że to jest złe. Obciąża mocno dno miednicy i prowadzi do wypychania narządów. Często po tak długich partych kobiety maj problemy z tą sferą, ale na szczęście istnieje coś takiego jak fizjoterapia uroginekolgoiczna
    :) Jak skończysz połóg koniecznie udaj się na wizytę do fizjourogin :) U Nas świadomość i edukacja porodowa kuleją jeszcze, ale zmienia się to powoli, jest coraz więcej położnych, które pogłębiają swoją wiedzę.

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się boję że jak dojdzie co do czego to zapomnę o tym wszystkich zasadach, jak oddychać.
    Też słyszałam oddychanie do brzucha nie jest dobre, bo za bardzo dotleniamy dziecko a pzoa tym szkodzimy sobie i swoim mięśniom prostym które i tak dostały w kość podczas ciazy

Ale wiecie to też zależy na jaką się położna trafi, bo możesz mieć wiedzę. A trafi ci się zołza, a ty że zmęczenia zrobisz wszystko co ci każe:(

Nynka, no to będziemy się zgadywać na forum jak coś, może się spotkamy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 21:20

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa no oddychanie do brzucha nie ma nic wspólnego z oddechem przeponowym. W sieci jest dużo błędnych filmików instruktażowych, można sobie tylko zaszkodzić. W prawidłowym oddechu przeponowym nie przeciążamy mięśni prostych, bo tak jak mówisz oddechem do brzucha można tylko zaszkodzić kresie białej. Angażujemy poprzeczne, te głębokie. Jak dla mnie najlepiej to konsultować u fizjo czy robimy to poprawnie technicznie, ciężko jest to opanować bazując tylko na filmikach albo opisie.

No a wykorzystanie tego w porodzie to już swoją drogą, ja mogę pięknie sobie o tym mówić, być przygotowaną, ale te co znają ból porodowy wiedzą, że czasami godzisz się na wszystko byle mieć już za sobą 😅 może że znieczuleniem byłoby łatwiej nad sobą panować 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 21:42

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek gratuluję , moja córeczka też ma na imie Nina ☺

kamyczek90 lubi tę wiadomość

• krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ohoho a mnie napieprza podbrzusze i to dość konkretnie plus krzyże 🙈 i teraz się zastanawiam czy starać się zasnąć, pobujać na piłce czy co robić. Pod prysznic mi się nie chce, chce mi się spać, to zły moment 🤣 no i jutro mam paznokcie 🤣

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:16

Babcia, Audreyyy, Nynka, Lilka94, eszanka, mama85, MojAniolek:((, KaaiaN, Karolina95 lubią tę wiadomość

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin, gratulacje, dobrze że wszystko się dobrze skończyło.

Jak się czujecie Ty i synek?

Miałaś dobre przeczucia, ja aż tak nie obserwuję synka czy się rusza i ile się rusza. Może powinnam zacząć?

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin gratulację! Dobrze, że pojechałaś. Intuicja jednak niezawodna :) robią jakieś dodatkowe badania przy takich wodach?

• Babcia Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek, Robin gratulacje!!!

‹‹ 247 248 249 250 251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ