Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi też przed cc i po leciały cukry w dół miałam kroplówki z glukoza podłączane ale to daje efekt że szybko do góry ale i szybko na dół.
My po kontroli poloznej
Na szczęście mała trochę ruszyła z masą (spadła 10 procent 5 g niżej i by przekroczyła) ale przybiera jeszcze w normie ale na samym dole... Staram się jej dawać dużo mleka mm i to co odciagne ale ta nie chce za dużo jeść. Mam nadzieję że w rozrachunku tygodniowym wyjdzie lepiej.i że te cukry są ok. -
Nynka wrote:Dziewczyny mam pytanie.
Do tych które urodziły jaka waga maluchow i jaki rozmiar ciuszków macie w szpitalu? A drugie jak ubieracie maluszki w szpitalu?
A do tych co jeszcze w dwupaku jakie komplety do ubierania szykujecie?
Bo ja planowalam body i pajac, ale nie wiem czy body dlugi czy krotki rękaw...zaraz po porodzie uszykowalam dlugi ale kurde ja pamietam ze mega jest gorąco na oddzialach, do tego ciezko o wietrzenie z takimi maluchami...ja w kwietniu jak tylko wspolokatorka wychodzila ze swoim maluszkiem (bo to wczesniak, naswietlany do tego) to otwieralam okno a i tak bylo pieklo, teraz wiadomo inna pogoda do tego...
Ja swoich ciuszkow nie miałam w szpitalu ale panie dawały jedynie body krótki rękaw i do tego rożek w domu też tak mała umieram i tak śpi ( mamy dosyć ciepło ale nie przesadnie) nie mogę jej przegrzewać bo odrazu dostaje zmian na skórze 😬
A co do rozmiaru moja nosi 56 , 62 też jest ok ale widać że przyduże
52 cm aktualnie 3600g
A na wyjście miała ubrany kaftanik,spodenki ze stopami , kombinezon ale nie gruby i na to cieplejszy kocykNynka lubi tę wiadomość
Anielka ❤️
-
Robin27 wrote:Morfologię mi zrobili i było wszystko ok, tylko trochę odwodniona byłam. Dostałam kroplówkę z elektrolitami i jakoś poszło. Trochę zaczęłam się ruszac. Młodego dadzą mi najprawdopodobniej na noc. A skąd te zielone wody tego nienwie nikt
Na długo co malucha zabrali ale mus no to mus. U nas nie zabierają po cc bez wskazan takich właśnie medycznych jak u Ciebie. Dziecko jest z Tobą na łóżku i trzeba sobie radzić. -
Nynka wrote:Dziewczyny mam pytanie.
Do tych które urodziły jaka waga maluchow i jaki rozmiar ciuszków macie w szpitalu? A drugie jak ubieracie maluszki w szpitalu?
A do tych co jeszcze w dwupaku jakie komplety do ubierania szykujecie?
Bo ja planowalam body i pajac, ale nie wiem czy body dlugi czy krotki rękaw...zaraz po porodzie uszykowalam dlugi ale kurde ja pamietam ze mega jest gorąco na oddzialach, do tego ciezko o wietrzenie z takimi maluchami...ja w kwietniu jak tylko wspolokatorka wychodzila ze swoim maluszkiem (bo to wczesniak, naswietlany do tego) to otwieralam okno a i tak bylo pieklo, teraz wiadomo inna pogoda do tego...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2022, 16:27
Nynka lubi tę wiadomość
-
Sovi wrote:Może coś ta cukrzyca namieszała? Czasem tak jest że cukru niby ok a i tak potrafi namieszać.
Na długo co malucha zabrali ale mus no to mus. U nas nie zabierają po cc bez wskazan takich właśnie medycznych jak u Ciebie. Dziecko jest z Tobą na łóżku i trzeba sobie radzić.
U mnie w szpitalu zabierają na pierwszą noc tylko. Ale powiem wam że dobrze że dziecko jest z nami bo musimy się nim zająć wstać przebrac, nakarmić itd i wydaje mi się że szybciej się wtedy dochodzi do siebie po cc.
Po CC z blizniakami dużo dłużej dochodziłam do siebie ale dzieci przy mnie nie było ( miesiąc w szpitalu ) przez kilka dni nie mogłam wstać rano z łóżka a teraz musiałam bo nie było wyjscia i bardzo szybko się "rozruszałam "
Chociaz może to też zasluga szwów bo teraz mam rozpuszczalne i wydaje mi się że nie ciągną tak jak zwykleAnielka ❤️
-
Według mnie dobrze jakby matka jednak miała trochę odpoczynku po cc.
Ja jakbym dostała po 1 cc dziecko od razu to nie byłabym w stanie nic zrobić.
Szwyy miałam rozpuszczalne
Każdy człowiek po każdej operacji przechodzi rekonwalescencję, powinien wypoczywać, wiadomo że kobieta po porodach, szcczegg po cc nie ma takiej szansy i nie jest to możliwe, ale kurcze no parę godz odespania, odpoczynku po 2 godz kangurowania uważam że powinno być.
W 1 szpitalu po cc zabrali dziecko na całą noc ale już w tym w którym będę teraz rodzic dostaje je od razu. Podobno leży się na sali pooperacyjnej i położne pomagają, przed pionizowaniem jakby co.
A Ty Ninka jakie masz wspomnienia że Starynkiewicza, ciężko było po cc ogarnąć siebie i dziecko od razu po operacji
Dziewczyny, które jeszcze nie urodzily, jak się czujecie? Ja to jestem wrakiem, może mnie jakieś przeziębienie bierze a może to już po prostu końcówka ciazyAaggaa02 -
Dziewczyny dzisiaj miałam ktg w szkole rodzenia i tętno dziecka w pewnym momencie przez chwilkę przekroczyło 180, 190 i doszło do 200 😳 bardzo się przestraszyłam, byłam u lekarza zbadał przepływy i zagrożenia i zaproponował jutro powtórzenie ktg, czy któraś miała podobną sytuację? Jestem w 37 tc
-
nick nieaktualnyJa bardzo chcialam malego od razu, i bardzo nalegalam zeby mi go nawet zostawily na cycu na calą noc, ale kqzaly spac.
Na Starynkiewicza po cc jestes na sali pooperacyjnej, na pare godzin dostajesz dzieciaczka na cyce, polozna przeklada z piersi do piersi w tym czasie. Później bobo jest z Tobą na sali ale dzidziutkiem zajmuje sie położna do pipnizacji i czasu kiedy zjesz i sie umyjesz, pozniej opieka juz nalezy do Ciebie.
Ja sie zgadzam z Karoliną masz motywacje żeby ruszyc sie, a tak by sie lezalo i jojczyło nad sobą- to moje zdanie, zle wspominam na prawde drugą dobe tylko, pozniej bol jest ale mysle ze nie ktore po sn bardziej cierpią z kroczem.
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, to ja chyba jednak wymienie te bodziaki na krotki rękaw.
Aagaa co do samopoczucia, czuje sie jak rozjechany słoń....serio nie mam sily, nie mam sily sie dzwigac, chce mi sie tulko siedziec juz nawet nie lezec bo tak tez mi zle. Moze gdyby nie ta waga to byloby lepiej.
Czekam wlasnie na wizyte. Az sie boje uslyszec ile wqzy młodzież. -
Pomimo wszystkich trudności w czasie ciąży, bólu podczas porodu i po nim, nieprzespanych nocy i worków pod oczami 🙈🤣 ... Warto dziewczyny ! Przetrwać te chwile - dla takich chwil
Moja kochana Anielka 🥰
https://zapodaj.net/2a28e0b101986.jpg.html
Nynka, ŻonaMarynarza, MojAniolek:(( lubią tę wiadomość
Anielka ❤️
-
Karolina95 ale słodziak 😍
Co do cc to moim zdanie trzeba szybko się rozruszać tylko po to żeby było nam łatwiej ale też te parę dni dużo odpoczywać. Ja w szpitalu robiłam tak że wstawalam żeby porobić trochę kroków, a potem spałam razem z małym i tak w kółko. Miałam sie dobrze bo mialam sale z lazienką dla siebie. Dziecko dostałam jak byłam na to gotowa czyli na drugi dzień.
Moje dziecko w szpitalu było ubrane w body na dlugi,spodnie i pozawijany pieluchami.
Urodził sie niby 54cm i 3600g nosił 56 ale nie wszystkie, duzo ubranek za małych i teraz powoli przechodzimy na 62, a stopki ma takie długie że skarpetki 0-9 się nie przydały, nosi 11-14. -
nick nieaktualny
-
Słodkie bobaski
Nynka, na termin porodu waga szacowana to 3700, czy teraz ?to chyba nie jest jakoś bardzo dużo.
Ja mam 3500 i mój dr uważa że jest raczej z tych mniejszych, albo max średnich dzieci.
Ale się trochę boję niedoszacowania bo starszy ważył 4 kgAaggaa02 -
Agaa no ja dzisiaj czuję się jak przez walec przejechana. Starsza nie śpi, wszystko mnie boli, nie miałam czasu odespać nocy i mam nadzieję, że dziś nie będzie powtórki z rozrywki, bo chcę spać 🙄
Nynka do porodu 3700? To chyba całkiem ok. Ja się urodziłam z wagą 3800 😅 mam koleżankę taką drobinkę straszną i córkę też rodziła 3800 poród sn, a naprawdę dziewczyna mega drobna, budowa chłopięca, ale to był jej drugi poród sn, pierwsze dziecko ciut mniejsze. Zawsze się zastanawiam jak na nią patrzę jak dała radę 🙈 -
nick nieaktualny
-
Nynka, to kawał bobasa
Kurcze dziewczyny, wiem że narzekam ale od jakiegoś czasu na maxa boję się porodu SN.
Jeszcze myślałam że lepiej się do niego przygotuję ale nawet tego masażu nie robię bo wdala mi się ta lekka infekcja.
Boję się tych urazów krocza
Wiem że dziecko to wszystko wynagrodzi, ale nie wiem czy damę rad e urodzić dziecko, dla mnie to jakaś abstrakcja
Królik współczuję, oby dzisiejsza nocka była lepsza. U Mnie wjechała drzemka dzisiaj. Pewnie jutro też dopóki synek w pkolu. Ale przez to niewiele robię wdomu
A bałagan też mnie denerwuje 😉Aaggaa02 -
Agaa czasami nie jest masaz potrzebny i krocze moze być elastyczne bez niego staraj się spokojnie do tego podchodzić, stres potęguje ból i napięcia w ciele. Może spróbuj pomedytowac troszkę. A co do bałaganu to ja dziś sprzątałam, aż mnie mąż zaskoczył, bo kazał mi przestać jak zobaczył co robię i dokończył za mnie. A zabrałam się za to że strachu, że jak nie ogarne dziś i zacznę w nocy rodzić to wrócimy do syfu🙈 choć wiem, że przecież by posprzątał 😅
-
Nynka dlaczego niedrapki są niewskazane? Pytam bo nie wiem, myślalam że można bo mój strasznie się drapie i szczypie.
Aga powiem Ci że obojetnie jakbyś nie rodziła to i tak byś się bała. Przy sn widomo boimy się bólu i o dziecko, przy cc dzieciaczka szybko wyjmują więc jest spoko ale znowu nigdy nie wiadomo co z nami bedzie bo to operacja no i ten czas rekonwalescencji jest dłuższy i bardziej bolesny. A w Twoim szpitalu jest możliwość znieczulenia ? Wczesniej miałaś cc ? Jeśli tak to zawsze możesz odmówić vbaka