X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Moniqaaa Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie, że nie chodzi tylko o karmienie piersią,bale hormony robią swoje. Piszę jak było u mnie. A twój mały nie ma smoczka Robin?

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też dzień świstaka, marzę o wieczorze kiedy dzieci już śpią, mam tyle planów a tak naprawdę kończy się na tym, że też zasypiam.

Moja Anielka to naprawdę złote grzeczne dziecko więc inne rzeczy mnie martwią :( a to jej dla y przyrost, a to neutropenia we krwi i w środę idziemy z tym do hematologa. W piątek ortopeda i boje się, czy biodro ładnie dojrzało :( do tego nad skronią wyczułam u niej twardy guzek i już panikuje co to może być :( jakieś zgrubienie na kości

FNh9p2.png
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:33

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey u nas tez zwolnił z przyrostami ale się nie martwię, siusiu i kupkę robi, jest radosny wiec się raczej najada. Nie wyrabiam tylko z tymi jego drzemkami, dosłownie 10 min i po drzemce… w nocy tez nie ma rewelacji, od godziny 3 nad ranem strasznie się kreci i wstaje o 6. Jak probuje z nim odespać jak starsza spi to tez się nie da bo budzi się co pare minut, wciskam mu cycka i pomaga na chwile… Przez to zmęczenie jestem taka rozdrażniona.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin27 wrote:
    Audrey może po prostu taka uroda z tym przybieraniem na wadze. Powoli ale do przodu 🙂 Czy macie jakieś spadki w wadze? Mój też do największych dzieci nie należy, ale idziemy powoli do przodu. Wiem, e łatwo mówić, ale mam nadzieję że te zgrubienie to noc poważnego, też już bym napewno panikowała 😔
    Na szczęście cały czas do przodu waga, jakby spadła to już zawał u mnie murowany🙈

Co do smoczka to na początku trzeba go na siłę wciskać, czasem dłuższą chwilę trzeba aż zassie.

FNh9p2.png
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niektóre dzieci nie akceptują smoczków.
    Można próbować i próbować bez sukcesu

Mysle że ten spadek nastroju u większości wynika ze zmęczenia i hormonów. Ten wybuch hormonów po porodzie teraz opada.

Mój synek też nie daje wytchnienia w dzień, po prostu u cały czas trzeba być obok niego. Drzemki ma krótkie, a większość na spacerze. Najlepiej się czuje na rękach, ale trzeba przy tym chodzić.

Aaggaa02
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę ,że wróciłam do pracy do tych kilku klientek bo zdążę trochę zatęsknić za dzieciakami. Jak jadę do klientek to się czuję jakbym jechała do znajomej na kawę a nie do pracy.
    Moje znajome właśnie w tamtym roku urodziły samych chłopców więc mamy te same tematy. Przyjaciółka ma ciut starszego synka bo ma 2latka w tym roku. Cieszę się bo faktycznie to dużo daje jak się ma z kim pogadać.
    Mój w dzień raz spi fajnie a raz turbodrzemki .

Lilka94 lubi tę wiadomość

• Kama1988 Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do mam, które podcinały wędzidełko pod językiem. Jakie miałyście zalecenia po podcięciu i ewentualną pielęgnacja. Dzisiaj córeczka miała podcinane i lekarz tylko powiedział żeby jej tam poruszać palcem pod językiem i smarować sacholem ale tak patrzę że sachol jest chyba od 3 roku życia a malutka ma dopiero 2 miesiące

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2022, 15:57

xnw443r8y41i7bid.png

InviMed Wrocław

🙎🏼‍♀️AMH 7.1
    PCOS?
    👨czynnik męski

29-01-2020 Start: protokół krótki z antagonistą
    19-02-2020 Punkcja: pobrano 13 oocytów dojrzałych

ICSI: 6 oocytów zapłodnionych, 6 zamrożonych , 1 odrzucony *nieprawidłowa morfologia
    transfer odwołany z powodu ryzyka OHSS

5 zarodków odrzuconych, 1 zamrożony

22-06-2020 FET 3-dniowca 7bl I, 11dpt HCG+B <0.1U/l🥺

ICSI- 20-04-2021: 3 z 6 oocytow prawidłowo zapłodnionych- tylko 1 zarodek z 3 doby
    23-04-2021 transfer zarodka z 3 doby 8bl I
    11dpt HCG-B 185,5U/l,
    13dpt 479,7U/l,
    22dtp 16850U/l pęcherzyk ciążowy GS 19,6 i żółtkowy
    24-05-2021 II USG❤️
    05-07-2021 prenatalne - ok
    02-09-2021 połówkowe
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nie sacholem! Nie wolno stosować salicylanów u dzieci, co za lekarz🤦🏼‍♀️ niczym nie smarować. Dam ci linka do masażu, ja ten stosowałam bo lekarz też mi nic nie powiedział
    https://logopeda.zgora.pl/projekt-frenulotomia/

Kama1988 lubi tę wiadomość

FNh9p2.png
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Kama1988 lubi tę wiadomość

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mój mały od dwóch dni strasznie płaczliwy , tylko na rękach i zasypianie z cyckiem w buzi,budzi się z wrzaskiem, slini się,kaszle..zabrałam go do lekarza,osłuchowo czysto. Ale za to od dwóch dni przewraca się z brzuszka na plecy i jak się mu da zabawkę to trzyma w rączkach i ogląda .

• eszanka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jak tu cisza ostatnio. Przed porodem planowałam ze tyle czasu będę miała przy noworodku/niemowlaku, jakie prace nadrobię w domu a tu 💩 czasem chodzę cały dzień w koszuli nocnej bo nie chce mi się ubierać.

Karolcia, ile ma Twój maluszek? Może jesteście w trakcie skoku i dlatego takie zachowanie. Skoro nowe umiejętności zauważyłaś.

Babcia, jak u córki? Dawno się nie odzywałaś.

Jakby któraś interesowało rozszerzanie diety (wiem ze jeszcze czas), zostawiam link do webinaru w tym temacie. Mamuśki jak u Was wyglądało rozszerzanie przy pierwszym dziecku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 10:22

Babcia lubi tę wiadomość

qdkkvcqgllcwggq8.png

starania od 08.2019
    👼 11.2019
    08.2020 Angelius Provita, dr MP

04.2021 Puregon, Ovitrelle, Encorton, Neoparin, Accard, Luteina, Euthoryx 25
    04.05 beta 812,6 mlU/ml
    11.05 mamy zarodek 🍀
    25.05 ❤️

"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my sie bujamy już z drugim katarem...po szczepieniu pierwsze, tydzien spokoj i znowu....z pierwszym synem choroby dopiero w zlobku poznalam.
    A teraz sama jestem z dwojką, sasiadka pomaga w prowadzaniu starszaka, ale jak ona nie bedzie mogla to niestety musi zostac w domu, bo pogoda paskudna, zeby mlodego brac z tym katarem...
    Moj ogarnal ze ma raczki i je ciucka caly czas, za to nie bardzo interesują go zabawki na razie.

Eszanka a o co doklafnie pytasz z rozszerzaniem? U nas poszlo sprawnke bo starszy kochal jesc, chyba nie bylo rzeczy ktora mu nie smakowala. Na poczatku bylam bardzo ostrozna poznien juz mniej. Zaczynalam od warzyw i to polecam bo czasem jak sie zacznie od owocow to warzywa sa ble. Powiedzmy co 2 dni jedno warzywo inne, jak poznal np 3-4 to je laczylam i dokladalam kolejne. Pozniej kaszki, owoc, i nie pamietam czy pierwsze jajko czy mieso/ryba.
    Tetaz jestem przeszczesliwa, bo rozszerzanie przypadnie na sezon warzywno owocowy

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rozszerzanie wlasnie zaczęliśmy od warzyw i były to papki, pozniej stopniowo blw. No i wiadomo stopniowo dodawałam troche mięsa/ryb, pozniej jajko itd.

A z tymi rączkami to dosłownie dzień po tym jak napisałam na forum ze się martwię zaczął łączyć i oglądać raczki, teraz już pcha do buzi i probuje uderzać w zabawki jak leży na macie :)

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Karolcia u nas mały raz sie obrócił z brzucha na plecy ale to raczej głowa po prostu przeciążyła niż świadomy obrót. prawidłowo obroty sa najpierw z plecow na brzuch.

Co do rozszerzania ja zaczynałam po 6 miesiacu od warzyw, przy drugim już troche lużniej do tego podchodziłam i chyba pierwszy był banan bo mi wyrwałą córka z ręki i go ciumkała :P, bardzo szybko dawałam kawałki bo papek dziewczyny nie chciały. ogólnie lubiły BLW.
    Lilka super,że nie masz już powodu do niepokoju.
    u nas dni lecą tak szybko, w kółko tylko przedszkole, dom, obiad, zabawa, kapiele itp. jeszcze w tym tygodniu najstarsza złąpałą jakąś jelitówkę, wymiotowała jeden dzień i miałą stan podgorączkowy. resztę ominęło. Ale od poniedziałku siedzą w domu, więc armagedon ;)

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzesełko to ja tym razem chyba kupię zwykle z ikei i dorobię podnózek, serio. Z córka miałam takie

805e90730ad8.png

I ile to czyszczenia to głowa mała, ciężko utrzymać w czystości. Jedyny plus to ze ma kolka i można było mała przetransportować np do kuchni bez potrzeby wyciągania jej z krzesełka.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Moniqaaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie polecam to krzesełko z Ikea, MEGA łatwe do czyszczenia 👌 nam się bardzo sprawdziło przy starszym i teraz też go na pewno nie zmienimy.
    Ze starszym zaczynałam od BLW od warzyw - brokuły, marchew, pietruszka i teraz też to planuję

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbowałam kawałki ale nie chciał więc na początku głównie słoiki szły. Michał nie był zbyt chętny do jedzenia, po paru miesiącach zaczął wcinać duże ilości a w okolicy 2r.z znowu przestał🤦🏼‍♀️

Jadę dzisiaj do hematologa i jestem mega spanikowana :(

FNh9p2.png
‹‹ 318 319 320 321 322 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ