Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas ze snem jest lipa ale w ciagu dnia. Turbodrzemki, ładnie śpi tylko na rączkach, ostatnio nawet i wózek zaczął go parzyć i nosidło poszło w ruch…. Ciężko mi cokolwiek w domu zrobić bo on po prostu beze mnie nie spi, do tego drugie male dziecko. Na szczęście w nocy nie jest zle.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Aga nawet nie o odpoczynek chodzie ( bo ja przy dzieciach też potrafie odpocząć) a bardziej o taki reset i to że mogę zatesknić za nimi.
Mój wcześniej spał super bo nawet 5-6h przesypiał a teraz budzi się co 3h w nocy. Zauważyłam że mimo tego że mam dużo mleka to juz się nie potrafi nim nasycić. Jak dałam mu cukienie to przespał ciągiem 1h 20min co dzień się nie zdarza. Ma skończone 4miesiace wiec bardzo powolutku rozszerzam mu dietę. -
U Antosia też refluks, seria dzikich szczepień i 4. skok rozwojowy, która to kumulacja objawiła się przemianą słodkiego aniołka rozsyłającego wiązanki uśmiechów w humorzastego a więc budzącego grozę przeciwnika.
Nie mamy pomysłu na refluks oprócz noszenia w pionie i aż serce boli patrzeć, jak się dziecko męczy.
Noce z jedną pobudką pomiędzy 2.00 a 4.00 (od 20.00 do 7.00).
Próba trakcyjna jeszcze nie wychodzi, za to pojawiło się łapanie stópek. -
Ja zaczęłam małego na drzemki odkładać na brzuszek w ciagu dnia i rzeczywiście śpi troche dluzej niż 10 min 🙈
niestety u Tadzia widzę troche „opóźnienie ruchowe” jeśli można to tak nazwać w jego przypadku. Nie łapie jeszcze porządnie zabawek, nie wytrzymuje za długo na brzuszku i tak średnio z podporem, jakoś rozkłada ręce na boki… o łapaniu stopek tez nie ma jeszcze mowy. Ale daje mu na spokojnie czas…22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Lilka94 wrote:niestety u Tadzia widzę troche „opóźnienie ruchowe”
Każde dziecko ma swoje tempo. Myślę, że dopiero jakieś naprawdę bardzo duże opóźnienia mogą budzić niepokój. Widełki tzw. norm są rozstawione dość szeroko. U Antosia łapanie zabawek też nie jest specjalnie skoordynowane i wygląda na bardziej przypadkowe.
W wózku nie śpi już cały czas, ani mocno. Ostatnio przy dłuższych spacerach trzeba go z niego wyciągać i nosić w nosidełku, bo nie chce leżeć plackiem.
No i zaliczyliśmy trzydniową serię popołudniowego, nieutulonego płaczu.
Nie wiem czy to był ból poszczepienny, refluks, czy kolka. Czy może coś jeszcze innego.
Płacz mijał po godzinie i kończył się snem ze zmęczenia.
Wczoraj z mamą było marudnie, ale spokojnie. Zobaczymy, jak będzie dzisiaj u nas.
Lilka94 lubi tę wiadomość
-
Hejka! No my na sen nie mamy co narzekać. Problemy gastryczne też się skończyły. Teraz Mały jest pod obserwacją dermatologa z podejrzeniem atopowego zapalenia skóry. Ja nie jem białka mleka krowiego, jajek i orzechów. Ogólnie byłam wege kilka lat, więc teraz jestem już wegan. 😛 No i niespodzianka! Zęby się pojawiły. Dolne jedynki 😁
Babcia lubi tę wiadomość
👶🏼Jan 10.01.2022 r. 👶🏼 -
olinaina wrote:Hejka! No my na sen nie mamy co narzekać. Problemy gastryczne też się skończyły. Teraz Mały jest pod obserwacją dermatologa z podejrzeniem atopowego zapalenia skóry. Ja nie jem białka mleka krowiego, jajek i orzechów. Ogólnie byłam wege kilka lat, więc teraz jestem już wegan. 😛 No i niespodzianka! Zęby się pojawiły. Dolne jedynki 😁
Wow mały już ma zęby? Ale szybko 😄
Mi się cały czas wydaje, że widzę u Leo, że zaraz się przebiją, ale czas leci, a zębów nie widać 😂
Ponoć jego tacie też zaczęły zęby wychodzić, kiedy miał 3 miesiące.
Dziewczyny czy wasze dzieci robią zielone kupy? Nasz mały już od jakiegoś czasu robi takie ciemno zielone. Byłam z nim u lekarza i powiedział, że jeśli Leo jest pogodny i nie płacze, to się nie martwić, bo niektóre dzieci tak mają. Nie przypominam sobie żeby starszy tak miał. Leo rzeczywiście jest pogodny, więc już sama nie wiem, bo oczywiście poczytałam na internecie o tym i różnie piszą 🤔 -
Robin27 wrote:Moniqa z tego co pamiętam to jesteście na mm? Wtedy kupy mogą mieć różne kolory i to jest ok.
Kurcze już żeby 😳 u mojego widać dwie białe plamki na dziąsłach, ale akurat to nie jest moje marzenie żeby zęby już rosły 😅
Moim marzeniem też to nie jest 😂 oby jak najpóźniej.
Dzięki za info w sprawie kupy, trochę zluzuję 😉 -
My za to mamy ogromny problem z ciemieniucha. Nic nie pomaga a wręcz jest coraz gorzej, w przyszłym tygodniu musze się zgłosić do lekarza bo zaczyna mi to wyglądać na jakieś zapalenie… Mały zaczął sobie to drapać aż ma strupki z krwi. Masakra ciagle coś…22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Lilka94 wrote:My za to mamy ogromny problem z ciemieniucha. Nic nie pomaga a wręcz jest coraz gorzej, w przyszłym tygodniu musze się zgłosić do lekarza bo zaczyna mi to wyglądać na jakieś zapalenie… Mały zaczął sobie to drapać aż ma strupki z krwi. Masakra ciagle coś…
A co stosujecie? My mamy olejek i potem mu wyczesuję szczotką przed kąpielą jak już zmięknie i super schodzi. -
Linomag na ciemieniuche, kładziemy przed kąpielą i czeszemy w wannie taka specjalna szczotka silikonową, schodzi super ale zamiast ustępować z dnia na dzień coraz więcej i coraz bardziej zaczęła się „rozlewać” po całej głowie. Poszperałam w necie i wyglada mi to na łojotokowe zapalenie skory głowy. Jutro zadzwonię do gp może coś poradzą.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Lilka u nas też był duży problem z ciemieniuchą, używałam różne olejki ale w końcu poczytałam internet i skusiłam się na emoilum na ciemieniuche. Pół godziny przed kąpielą na główkę, potem zmyć. 4 dni i nie ma śladu. Główka piękna.
Lilka94 lubi tę wiadomość
18.12.2015 Adam ❤️
04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Lilka94 wrote:Linomag na ciemieniuche, kładziemy przed kąpielą i czeszemy w wannie taka specjalna szczotka silikonową, schodzi super ale zamiast ustępować z dnia na dzień coraz więcej i coraz bardziej zaczęła się „rozlewać” po całej głowie. Poszperałam w necie i wyglada mi to na łojotokowe zapalenie skory głowy. Jutro zadzwonię do gp może coś poradzą.
No to rzeczywiście trudniejszy przypadek. Mam nadzieję, że ci GP pomoże. A jak nie to pewnie możesz kupić w polskiej aptece online to emoilum 🤔 -
Moniqaaa wrote:Wow mały już ma zęby? Ale szybko 😄
Mi się cały czas wydaje, że widzę u Leo, że zaraz się przebiją, ale czas leci, a zębów nie widać 😂
Ponoć jego tacie też zaczęły zęby wychodzić, kiedy miał 3 miesiące.
Dziewczyny czy wasze dzieci robią zielone kupy? Nasz mały już od jakiegoś czasu robi takie ciemno zielone. Byłam z nim u lekarza i powiedział, że jeśli Leo jest pogodny i nie płacze, to się nie martwić, bo niektóre dzieci tak mają. Nie przypominam sobie żeby starszy tak miał. Leo rzeczywiście jest pogodny, więc już sama nie wiem, bo oczywiście poczytałam na internecie o tym i różnie piszą 🤔
-
nick nieaktualnyCzesc wszystkim, jakos przepadlam w obowiazkach ale maz wrocil i znow jest lepiej.
Lilka kazda ciemieniucha to łojotokowe zapalenie skóry. I czasem niestety trzeba wypróbować kilka kosmetyków, zanim akurat u Was cos pomoze, natomiast jak są rany to juz powinniście chociaz do pediatry isc bo to infekcja moze sie wdac.
U nas ciemieniuszka nie duza, ale nie zmniejsza sie, wlasnie czekam na szampon ziajki, zobaczymy. My za to co chwila cos na skorze.
I tez jak nie oko, to skora, to fizjo, to katar, starszy tak nie dokuczal🙈
-
Babcia wrote:A u nas odrzucenie butelki. Tak z dnia na dzień, po 3,5 miesiącu ssania. Kiepska sprawa, bo jak się opiekować dzieckiem, którego nie można nakarmić?
Miała któraś z Was taki problem? Myślicie, że warto spróbować kubka z miękką nakładką?
Ja miałam taki problem z córka… mogłam ja nakarmić tylko i wyłącznie skacząc z nią na piłce gimnastycznej.
A co do ciemieniuchy to zaczęliśmy stosować taki szampon w piance z musteli i pomaga, jest poprawa po kilku myciach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2022, 21:01
Babcia lubi tę wiadomość
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc